Krem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup |
Do mojego kremu z pieczonych warzyw użyłam dyni, włoszczyzny i przyprawy curry, dzięki której zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Jeśli macie ochotę, doprawcie ją ulubionymi przyprawami. Możecie też dolać do niej odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego, nadającego jej egzotycznego charakteru.
Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:)
Przepis na krem z pieczonych warzyw:
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
pół małej dyni,
2 marchewki,
duża pietruszka (korzeń),
cebula,
1/3-1/4 selera,
opcjonalnie ząbek czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, curry, szczypta gałki muszkatołowej, granulowany czosnek
ulubione pestki lub grzanki do podania z zupą
Warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki (włoszczyznę obrać i skropić odrobiną oleju, czosnek zostawić w łupince), ułożyć na blaszce . Piec w 190 C około 30 minut lub do miękkości. Czosnek wycisnąć z łupinki. Warzywa z czosnkiem zmiksować z bulionem na krem - dolać tyle płynu, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku.
Roasted Vegetables Cream of Soup Recipe:
approx. 2 l of homemade chicken or vegetable stock (you can add more or less).
1/2 of a small pumpkin,
2 carrots,
1 parsnip.
1/3-1/4 of o celeriac (or few celery stalks),
1 clove of garlic, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, curry, a pinch of nutmeg, granulated garlic
a mix of seeds of your choice or garlic croutons
Peel the carrots, celeriac and parsnip. Cut the vegetables into medium size pieces. Leave the garlic into its shell. Sprinkle with a bit of oil. Place on a baking tray and bake for about 30 minutes in 190 C or until tender. Squeeze the garlic out of its shell. Blend the veggies with stock, until smooth. Add enough liquid, to achieve your favourite consistency. Season well to taste. Serve with croutons or/and some seeds. Enjoy:)
bardzo smaczny pomysł na zupę:)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńHello, I do love soup, a perfect meal for a cold day. Looks delicious.
OdpowiedzUsuńEnjoy your day, have a great weekend!
Tradycyjna, a jednak ma to coś ;P Pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńSounds delicious, roasted veggies always have such a great taste. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSo creamy, warming and tasty...definitely a perfect winter warmer!
OdpowiedzUsuńI lurv celery and garlic in pretty much anything!
OdpowiedzUsuńThat sounds like it would be good for these cold days we've been having.
OdpowiedzUsuńLooks so perfect for the cold snap we're going through right now. Enjoy your weekend!
OdpowiedzUsuńKolor twojej zupy jest absolutnie boski.
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam ten smak:) Uwielbiam takie zupy krem:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :-)
OdpowiedzUsuńLooks good to have on a cold day.
OdpowiedzUsuńIt looks soooo delicious! I wish I can photograph food as beautifully as you do!
OdpowiedzUsuńso tasty and creamy!
OdpowiedzUsuńDawno takiej zupy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńYum! This would be perfect for a fall brunch, too.
OdpowiedzUsuńPyszna zupa:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńYum - though it is very far from soup weather here and I prefer my soup to be chunky.
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńgood food for cold season....yummy
OdpowiedzUsuńperfect for winter!
OdpowiedzUsuńNice yummy soup to soothe the tummy.
OdpowiedzUsuńTakiej zupy jeszcze nie jadłam, więc chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wyjdzie tak smakowicie jak na Twoich zdjęciach :)
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Pożywnie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zacząć gotować zupy! :D
OdpowiedzUsuńLubię zupy krem ale takiej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńThis pumpkin soup looks delicious
OdpowiedzUsuńhttps://www.alyssabustilloofficial.com/2020/01/minimal-in-heart-shaped-sunnies.html
Nie jestem fanką dyni ale może się do niej przekonam dzięki takiej zupce :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie miałam przyjemności przygotowywać zupy krem, ale po tym przepisie na pewno zacznę! Brzmi pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Werka
jelonkowa.blogspot.com
Robię bardzo często tą zupę tylko zawsze na warzywach gotowanych i ze smażonym chlebem, na odwrót :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone warzywa i zawsze je traktuję jako II danie z dodatkiem np. kurczaka. Ale pomysł na zupę bardzo mi się podoba. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :) Mam wszystkie składniki to pewnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńOh this looks so tasty.
OdpowiedzUsuńI definetly need to try the soup :)
perfect for the colder days.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
pyszna zupa
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńCiekawa i bardzo aromatyczna propozycja 😊
OdpowiedzUsuńTakiej zupy jeszcze nie jadłam, ale mega mnie zachęciłaś do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńI suppose this dish is yummy! Thanks for the post))
Na pewno jest pyszny. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThis looks so good!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I love soup and this looks good :-D
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną, uwielbiam :) robiłam też z pieczonej papryki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy krem
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy kremy... takiej jeszcze nie robiłam :)!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)!!!
nie tylko pyszne ale i zdrowe, pełne beta karotenów! mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kremy.
OdpowiedzUsuńZupa krem fantastyczna. Pychotka po prostu. Zapisuję przepis. Kochamy tego typu zupki. Zdrowo i pysznie. Dziękuję bardzo 😃
OdpowiedzUsuńBuziaki
Kasia Dudziak, blog Kasine bziki