Kurczak po chińsku (stir fry) |
Zobaczcie, jak przygotować prostego kurczaka po chińsku na krótkim filmie:
Stir fry z kurczaka zawdzięcza swój smak pysznej słodko-kwaśnej zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, czosnku, miodu i imbiru. Na patelni tworzy fantastyczny, odrobinę lepki sos, dzięki któremu mięso i warzywa smakują zupełnie inaczej niż zwykle. Ważne, by przygotowując sos, dodać odpowiednią ilość poszczególnych składników do smaku. Sos powinien być słony, słodki i kwaśny.
Do mojego słodko-kwaśnego kurczaka po chińsku możecie dorzucić ulubione warzywa. Ja tym razem postawiłam na paprykę, marchewkę i cebulę, ale sprawdzą się chyba wszystkie Wasze ulubione jarzyny. Wypróbujcie na przykład wersji z brokułami - jest równie pyszna.
Kurczak po chińsku to doskonały, szybki i nieskomplikowany przepis na domową chińszczyznę. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów z kurczakiem :)
Przepis na kurczaka po chińsku (stir fry), składniki:
500 g piersi z kurczaka,duża papryka,
duża cebula,
marchewka,
kilka plasterków chili,
2 ząbki czosnku,
mały kawałek imbiru
sól, pieprz,
opcjonalnie kilka łyżek natki kolendry, natki pietruszki lub posiekany szczypiorek
na sos:
sok i skórka z 1/2 cytryny,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
ok. 5-6 łyżek sosu sojowego (lub do smaku, jego ilość zależy od tego, jak bardzo jest słony),
opcjonalnie łyżka sosu rybnego,
2 łyżeczki miodu,
ok. szklanki wody
ziarenka sezamu do posypania potrawy
Przepis na kurczaka po chińsku (stir fry), przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki sosu do smaku. Kurczaka, paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka. Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę, paseczki marchewki i papryki. Krótko smażyć, aż warzywa lekko zmiękną - powinny pozostać odrobinę chrupkie. Następnie dodać drobno posiekane chili, czosnek i imbir. Wrzucić mięso, zalać całość sosem. Wymieszać krótko, aż sos zgęstnieje i oblepi składniki. Dodać świeże zioła. Posypać całość sezamem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Stir Fry Recipe:
500 g of chicken breast,
1 red bell pepper, cut into strips,
1 carrots, cut into strips,
1 large onion, cut into halfmoons,
few slices of chili,
a small piece of a ginger (grated or finely chopped),
2 cloves of garlic (chopped),
salt, pepper (to taste),
for the sauce:
juice from 1/2 lemon,
2 tsp of corn or potato starch,
approx 5. tbsp of soy sauce (or to taste; depends on teh sodium level of your soy sauce),
1 tbsp of fish sauce (optional),
2 tsp of honey,
approx. 1 cup of water
sesame seeds, some chives, cilantro or parsley
Season the meat with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken, cook, until tender. Set aside. Add the carrot, pepper and onion. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy. Add finely chopped garlic, chili and ginger. Mix all the sauce ingredients to taste (make sure it is salty, sweet and tangy), pour it over the meat and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and cilantro or chive. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)
Mniam! Już zapisuję przepis i zrobię sobie w tygodniu :)
OdpowiedzUsuńo! dwa dni temu gadaliśmy z mężem o takiej potrawie, że by trzeba było spróbować zrobić. Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńColourful dish. I like it.
OdpowiedzUsuńLooks very good. I have something similar for today. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńKolorowo :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious. Lately I have started using fish sauce, it adds something special to the dish.
OdpowiedzUsuńLooks very tasty, a great recipe.
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie danie w moim guście!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńLubię takie proste dania ;)
OdpowiedzUsuńQuick, healthy, and delicious...a perfect weekday dish!
OdpowiedzUsuńI make stir fry at least once a week. I love it. I don't use chili or garlic since I don't like it.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, kurczak nigdy sie nie nudzi
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy dałabym radę takie danie wyczarować hehe :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, muszę zrobić
OdpowiedzUsuńMyślę, że z ciekawości chętnie bym takiego kurczaka spróbowała :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
This look and sounds so interesting. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/elizabeth-arden-prevage-anti-aging_15.html
Stir fries are incredibly quick, versatile and tasty aren't they?
OdpowiedzUsuńA my dziś u Chińczyka na obiedzie byliśmy ;)
OdpowiedzUsuńSo colorful!
OdpowiedzUsuńOj uwielbiam takie przepisy, na pewno wyląduje on niebawem na moim stole ;) Pozdrawiam niedzielnie! ;)
OdpowiedzUsuńWow, looks so yummy! Thanks for this recipe!
OdpowiedzUsuńThe strips of chicken alternating with strips of carrot and strips of pepper, the sesame seeds and the green parsley, make the dish look very colorful and appealing. I believe it tastes heavenly!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńStir fry is a favorite, at my house! Thank you for the video! :)
OdpowiedzUsuńfajna potrawa, jeszcze nie oglądałam filmu na YT, muszę nadrobić:)
OdpowiedzUsuńGood idea!
OdpowiedzUsuńKurczak zawsze się sprawdza, a jeszcze z takimi dodatkami. Pyszności. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńUn piatto molto invitante!
OdpowiedzUsuńPrzyda mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńI make stir-fry but my recipe is very different.
Oh WOW...just look at those wonderful colours!!
OdpowiedzUsuńThis dish looks absolutely stunning...now I know what to cook for lunch!😊😊
Thank you so much!
Big Hugs ❤❤❤
We love stir fry, it's been too long since we've made some! Your recipe looks delicous, Natalia! Need to try this soon! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz bym takiego wszamał :D
OdpowiedzUsuńna penwo kiedyś skorzystam z przepisu! wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuńO ładnie wygląda, tak wielobarwnie :).
OdpowiedzUsuńYum, this looks healthy and delicious!
OdpowiedzUsuńto są smaki, które mój P uwielbia :) dziś robimy podobnego :)
OdpowiedzUsuńI do love stirfry :-D
OdpowiedzUsuńA perfect dish except I would use thighs instead of breasts. Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńVery colorful and tasty I bet!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Yum.
OdpowiedzUsuńW wolny dzień podejmę się wyzwania, i sprobuję go wykonać :)
OdpowiedzUsuńSuper smacznie,coś dla moich chłopaków :-)
OdpowiedzUsuńProsty i szybki obiad. Na pewno wielu osobom będzie smakować. ;)
OdpowiedzUsuńthis looks wonderful!! lots of nice, fresh ingredients!!!
OdpowiedzUsuńBeautiful Photos!! I Would Offer Up The Option Of Replacing Small Amount Of Oil With A Veggie Broth. Again, You Nailed The Rich Contrasting Colors. Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
This looks absolutely delicious. You're making my mouth water!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda i przypuszczam, że wybornie smakuje.
OdpowiedzUsuńLubię kurczaka.
Pozdrawiam:)
Bardzo apetyczne danie, a przepisów na kurczaka nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis:)
OdpowiedzUsuńNiedawno robilam podobne danie na obiad. Pycha
OdpowiedzUsuńThis is so colourful and looks so healthy and delicious!
OdpowiedzUsuńwygląda pyszniaście:)
OdpowiedzUsuńSo flavorful! I'd eat every last drop!
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie wypróbować niebawem ;)
OdpowiedzUsuńFajne danie :) Lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka po chińsku <3
OdpowiedzUsuń