Kurczak po gruzińsku w sosie pomidorowo ziołowym |
Tak naprawdę kurczak po gruzińsku jest przyrządzany najczęściej z części z kością, na przykład z udek. Moja wersja jest najszybsza, bo z piersią pozbawioną kości, ale możecie wykorzystać dowolne kawałki drobiu, które macie w lodówce.
Najważniejszym składnikiem kurczaka po gruzińsku są świeże zioła, przede wszystkim kolendra. Oprócz niej w skład mojego sosu weszły też inne suszone i świeże zioła: bazylia, estragon, cząber, koperek i pietruszka. Sos doprawiłam też odrobiną chili i słodkiej papryki.
Kurczak po gruzińsku w sosie pomidorowo-ziołowym świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Polecam na łatwy, szybki obiad, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Polecam również gulasz ukraiński z kurczaka:
Kurczak po gruzińsku, składniki:
500 g piersi kurczaka (lub inne części kurczaka),
puszka pomidorów,
1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała papryka (opcjonalnie),
kilka plasterków papryczki chili,
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
garść świeżych ziół: kolendry, pietruszki, koperku, szczypiorku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, estragon, cząber, bazylia,
opcjonalnie szczypta cukru, gdyby sos był zbyt kwaśny
Kurczak po gruzińsku, przygotowanie:
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając czosnek i chili. Dodać koncentrat, smażyć kilka chwil, wrzucić mięso. Zalać całość pomidorami i bulionem lub wodą, wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić i dusić do miękkości około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekane świeże zioła. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Georgian Chicken Recipe:
500 g of chicken breast (or bone in chicken parts of your choice),
1 tin / cup of tomatoes,
1-2 cups of water or chicken stock,
3 tbsp of tomato paste,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1 small red bell pepper, optional,
few slices of fresh chili,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
a big handful of fresh herbs: cilatro, parsley, dill and chive
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, tarragon, basil, savory (optional)
Cut the meat into bite size pieces, seson well. Heat a small amount of il in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan add finely chopped onion and pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic and some chili. Add tomato paste and cook for additional 30 seconds. Cover with tomatoes with their liquid and some stick or water. Add bay leaf and allspice. Season and simmer on low, until tender. Add chopped fresh herbs. If the sauce is too thin, feel free to thicken it with some slurry (1-2 tsp of flour mixed with some water). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)
The name of the chicken was George? LOL
OdpowiedzUsuńI like your plate ... and de recipe!
Haha,it is from Georgia, the country😊
UsuńElla!!! :-)
UsuńIt looks deli and I love your plate, Natalia!
pychota :)
OdpowiedzUsuńLooks healthy and very delicious!
OdpowiedzUsuńKuchnia gruzińska jest świetna :) No i niezmiennie talerzyk mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na kurczaka. ;)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńpyszna wersja, przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńSounds very tasty. My daughter used to have a neighbour from Georgia, and she cooked such good meals! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie
OdpowiedzUsuńTakiej dobroci jeszcze nie próbowałem :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie ;) chętnie wypróbuję, bo pomysłów na kurczaka nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńPrzepis niezwykle interesujący :-)
OdpowiedzUsuńTo niezła kolekcja ziół, o której wspominałeś. W rezultacie nie mam wątpliwości, że to naprawdę interesująca zupa.
OdpowiedzUsuńWOW, this does look so good...I can't wait to try!😊😊
OdpowiedzUsuńHugs xxx
Looks great! I like finding new ways to fix chicken.
OdpowiedzUsuńPyszniutko wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPożywny obiad ;)
OdpowiedzUsuńThis looks good -- and just a bit of spice to add zip. Thanks!
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńI have chicken breast in my fridge, I would like to give a try!
Wygląda pysznie :) Śliczny masz talerz :)
OdpowiedzUsuńBeautiful. Love it.
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious.
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować :>
OdpowiedzUsuńPo prostu pycha! Muszę zrobić według Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
Wygląda bardzo smakowicie i na sycącą 😉
OdpowiedzUsuńPewnie pyszny! Trzeba w tym roku posiać kolendrę;-) Jakoś jej nie używam w kuchni :-(
OdpowiedzUsuńWow, ile świeżych ziół jest w tym przepisie - to musi być prawdziwe bogactwo smaków :)
OdpowiedzUsuńThat is such a colourful dish. Smiling at the chicken named George.
OdpowiedzUsuńYou share such good recipes! Thank you.
OdpowiedzUsuńuwielbiam gruzińską kuchnię
OdpowiedzUsuńI have chicken drumsticks, and will save this recipe to try. :) Thanks Nataliya.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś coś takiego, przepyszne!
OdpowiedzUsuńWłasnie niedawno otwarto u nas gruzińska restauracje niestety jest bardzo oblegana. Ale co tam sama teraz przyrządzę coś po gruzińsku . Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zjadłabym, choć nie wiem, czy aż tyle ziół to dla mnie dobre rozwiązanie :P
OdpowiedzUsuńI love anything with lots of herbs, delicious. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńlooks delicious
OdpowiedzUsuńLooks like this would be especially good if you have a cold or fever.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńI think this is so yummy! Thanks for the recipe)))
MOlto invitante!
OdpowiedzUsuńA wonderful recipe, one to try for sure.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie potrawy!!! Poza tym, mam wielki sentyment do Gruzji, tak więc z chęcią wypróbuję Twojej wersji kurczaka po gruzińsku :D!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :D!!!
Podoba mi sie ten przepis
OdpowiedzUsuńPychotka, widzę, że kurczak rządzi, u mnie też, ale w wersji meksykańskiej :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńLooks healthy and delicious. Perfect for the whole family :)
OdpowiedzUsuńThis is another wonderful recipe, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
this one resembles to one we make here :)
OdpowiedzUsuńhubby likes the chicken legs and me and kids breast :)
i found this is and delicious
hope you doing fine dear Natalia !
Fajny ten kurczak, takiego nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńCoś ciekawego. Muszę sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńLooks good :-)
OdpowiedzUsuńAnother tasty recipe!
OdpowiedzUsuńPiękna miseczka ;)
OdpowiedzUsuńSmakowita kompozycja obiadowa :))
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie danie dla mojego męża :) on uwielbia tego typu dania :)
OdpowiedzUsuńThis looks and sounds delicious.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Beautiful post.Love them all. Thanks for sharing it!
OdpowiedzUsuń