lutego 28, 2020

Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole

Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem
Dziś na obiad poleca się szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem. Przy minimum składników i czasu możecie przygotować pyszne, błyskawiczne danie bez mięsa.

Aby nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i tuńczykiem była rzeczywiście szybka, musicie wcześniej ugotować ziemniaki. Ja zawsze robię to wieczorem, nie obieram ziemniaków, gotuję je w mundurkach. Później wystarczy tylko pokroić je w plasterki, nałożyć tuńczyka, posypać serem i zapiec w beszamelu, który przygotowuje się w kilka chwil. Nie musicie podsmażać pora czy cebuli, zmiękną w piekarniku.

Moja szybka zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem zawiera naprawdę minimum składników, ale jeśli macie ochotę, dodajcie do niej ulubione warzywa. Ja lubię dorzucać tu marchewkę z groszkiem lub sam groszek, brokuły albo paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce, w końcu o to chodzi w zapiekance, prawda?

Zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem to łatwy obiad bez mięsa dla początkujących. Podajcie ją z surówką lub sałatą. Polecam, smacznego:)


Zobaczcie też, jak przygotować najlepszą ZAPIEKANKĘ GYROS - FILM TUTAJ


Przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z serem, tuńczykiem i beszamelem:

6-7 ugotowanych ziemniaków,
puszka tuńczyka,
por lub duża cebula,
sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek

na beszamel:
1 i 1/2 szklanki mleka,
czubata łyżka masła, 
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

kilka łyżek startego sera,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

Ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać przyprawami. Ułożyć tuńczyka i drobno pokrojonego pora lub cebulę. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę. Zdjąć z ognia, dolać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Znów postawić na ogień, podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić. Sosem zalać zapiekanką, posypać serem, i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C.

Quick Potato and Tuna Casserole Recipe:

6-7 cooked potatoes,
1 can of tuna,
1 leek or large onion,
salt, pepper, thyme, sweet and hot paprika, granulated garlic, nutmeg

for the bechamel sauce:
1 1/2 cup of milk,
1 heaping tbsp of butter,
1 heaping tbs of flour,
salt, pepper and nutmeg to taste

few tbsp of grated cheese,
few tsp of breadcrumbs, optional

Slice the potatoes and place them into the buttered baking dish. Season well. Add tuna and finely chopped leek. Prepare the white sauce: melt the butter, add flour and whisk quickly, creating a roux. Take from the heat, add the milk. Place on the heat again and cook, until thickens for few minutes (make sure to whsik constantly). Season, Igf the sauce is too thin, it will thicken nicely in the oven. Pour the sauce all over the potatoes and tuna. sprinkle with cheese and breadcrumbs. Bake for about 20 minutes in 180C. Serve with some simple salad on the side. Enjoy:)

Also see my Gyros Casserole - video recipe in HERE.




52 komentarze:

  1. uwielbiam tuńczyka <2 ale zapiekanki z nim jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds very good, great to have a quick and tasty meal sometimes. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelakie zapiekanki, ale za tuńczykiem już nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Quick and easy recipe , the result of which is a comforting,yummi dish.
    The two dominant colors of the dish: yellow and green are attractive, and capture the attention.

    OdpowiedzUsuń
  5. Może mojej bratowej spodoba się przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To idealna pora roku na zapiekankę taką jak ta.

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicious!! I love both tuna and potatoes!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze bałam się tuńczyka na ciepło, nigdy nie próbowałam takich dań. Muszę jednak kiedyś się przełamać i spróbować bo wygląda apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to apetycznie wygląda Natalio...

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno jest pyszna:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks good and nutmeg! Great idea :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka wersja zapiekanki to dla mnie coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię takie szybkie i smaczne dania . Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis nie wydaje się być skomplikowany, a zapiekanki uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł na taką zapiekankę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  16. This does look absolutely delicious, and sounds really quick to make too!
    Ideal for Saturday lunch...and I love tuna!!
    Many thanks for sharing.😊😊

    Have a lovely weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  17. Kolejny przepis zapisuję do wypróbowania ;) Zapiekanki ziemniaczane i makaronowe uwielbiam, ale sosu beszamelowego jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja, kocham wszelakie zapiekanki z naciskiem na te ziemniaczane. 😊

    OdpowiedzUsuń
  19. Moi domownicy u Ciebie czuliby się jak w niebie, bo uwielbiają zapiekanki, a - jak widać - oferta jest przebogata!

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapiekanka bardzo smakowita :D Chętnie skorzystam i wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowne są takie przepisy. Zapiekanek nigdy za wiele.

    OdpowiedzUsuń
  22. I will certainly try this love tuna. Hope all is well Diane

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajne połączenie smaków, tuńczyk kojarzy mi się raczej z ryżem lub makaronem, ale z ziemniakami też musi być smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. What a delicious recipe... thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetne połączenie :-)Zapiekanki u mnie zawsze się sprawdzają :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię zapiekanki, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  27. Myślę, że by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zapiekanki ziemniaczane lubię ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować :-).

    OdpowiedzUsuń
  29. Z tego przepisu mogę tylko cebulę i przyprawy, więc niestety nie będzie mi dane go zrobić ;(

    OdpowiedzUsuń
  30. It’s really an impressive and creative work. I agree to that shadowing would have been great. It is nice anyway.

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks savory and delicious. Perfect for a cold day.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ta zapiekanka zapowiada się bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zapiekanki z tuńczykiem jeszcze nie jadłem, czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  34. Dzisiaj robię :) Trzymaj kciuki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ta zapiekanka jest genialna! Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. :) Idealna na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  36. Ale przecież ryba to mięso... :(

    OdpowiedzUsuń
  37. Ryba nie jest warzywem ani owocem, ani nabiałem. To zwierzę, czyli mięso. Można oczywiście powiedzieć, że jest to danie tzw. 'postne', czyli dopuszcza się spożywanie go w piątki w religii katolickiej.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger