Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem / Quick Potato and Tuna Casserole |
Aby nasza zapiekanka ziemniaczana z serem i tuńczykiem była rzeczywiście szybka, musicie wcześniej ugotować ziemniaki. Ja zawsze robię to wieczorem, nie obieram ziemniaków, gotuję je w mundurkach. Później wystarczy tylko pokroić je w plasterki, nałożyć tuńczyka, posypać serem i zapiec w beszamelu, który przygotowuje się w kilka chwil. Nie musicie podsmażać pora czy cebuli, zmiękną w piekarniku.
Moja szybka zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem zawiera naprawdę minimum składników, ale jeśli macie ochotę, dodajcie do niej ulubione warzywa. Ja lubię dorzucać tu marchewkę z groszkiem lub sam groszek, brokuły albo paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce, w końcu o to chodzi w zapiekance, prawda?
Zapiekanka ziemniaczana z serem, tuńczykiem i beszamelem to łatwy obiad bez mięsa dla początkujących. Podajcie ją z surówką lub sałatą. Polecam, smacznego:)
Zobaczcie też, jak przygotować najlepszą ZAPIEKANKĘ GYROS - FILM TUTAJ
Przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z serem, tuńczykiem i beszamelem:
6-7 ugotowanych ziemniaków,
puszka tuńczyka,
por lub duża cebula,
sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek
na beszamel:
1 i 1/2 szklanki mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka łyżek startego sera,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej
Ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Posypać przyprawami. Ułożyć tuńczyka i drobno pokrojonego pora lub cebulę. Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę. Zdjąć z ognia, dolać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Znów postawić na ogień, podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić. Sosem zalać zapiekanką, posypać serem, i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C.
Quick Potato and Tuna Casserole Recipe:
6-7 cooked potatoes,
1 can of tuna,
1 leek or large onion,
salt, pepper, thyme, sweet and hot paprika, granulated garlic, nutmeg
for the bechamel sauce:
1 1/2 cup of milk,
1 heaping tbsp of butter,
1 heaping tbs of flour,
salt, pepper and nutmeg to taste
few tbsp of grated cheese,
few tsp of breadcrumbs, optional
Slice the potatoes and place them into the buttered baking dish. Season well. Add tuna and finely chopped leek. Prepare the white sauce: melt the butter, add flour and whisk quickly, creating a roux. Take from the heat, add the milk. Place on the heat again and cook, until thickens for few minutes (make sure to whsik constantly). Season, Igf the sauce is too thin, it will thicken nicely in the oven. Pour the sauce all over the potatoes and tuna. sprinkle with cheese and breadcrumbs. Bake for about 20 minutes in 180C. Serve with some simple salad on the side. Enjoy:)
Also see my Gyros Casserole - video recipe in HERE.
Great recipes! Thank you!
OdpowiedzUsuńuwielbiam tuńczyka <2 ale zapiekanki z nim jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńThis sounds very good, great to have a quick and tasty meal sometimes. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie zapiekanki, ale za tuńczykiem już nie przepadam.
OdpowiedzUsuńQuick and easy recipe , the result of which is a comforting,yummi dish.
OdpowiedzUsuńThe two dominant colors of the dish: yellow and green are attractive, and capture the attention.
Thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńMoże mojej bratowej spodoba się przepis ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanki to moja miłość :)
OdpowiedzUsuńTo idealna pora roku na zapiekankę taką jak ta.
OdpowiedzUsuńDelicious!! I love both tuna and potatoes!
OdpowiedzUsuńzjadłabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńZawsze bałam się tuńczyka na ciepło, nigdy nie próbowałam takich dań. Muszę jednak kiedyś się przełamać i spróbować bo wygląda apetycznie :).
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda Natalio...
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks good and nutmeg! Great idea :-)
OdpowiedzUsuńTaka wersja zapiekanki to dla mnie coś nowego:)
OdpowiedzUsuńThat looks so delicious!
OdpowiedzUsuńSimple and tasty.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie i smaczne dania . Pyszności:)
OdpowiedzUsuńI want some.
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wydaje się być skomplikowany, a zapiekanki uwielbiam
OdpowiedzUsuńLooks and sounds delicious.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na taką zapiekankę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńNice!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, thank you for sharing. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
This does look absolutely delicious, and sounds really quick to make too!
OdpowiedzUsuńIdeal for Saturday lunch...and I love tuna!!
Many thanks for sharing.😊😊
Have a lovely weekend!
Hugs xxx
Kolejny przepis zapisuję do wypróbowania ;) Zapiekanki ziemniaczane i makaronowe uwielbiam, ale sosu beszamelowego jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńThat looks great.
OdpowiedzUsuńRewelacja, kocham wszelakie zapiekanki z naciskiem na te ziemniaczane. 😊
OdpowiedzUsuńMoi domownicy u Ciebie czuliby się jak w niebie, bo uwielbiają zapiekanki, a - jak widać - oferta jest przebogata!
OdpowiedzUsuńZapiekanka bardzo smakowita :D Chętnie skorzystam i wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Cudowne są takie przepisy. Zapiekanek nigdy za wiele.
OdpowiedzUsuńI will certainly try this love tuna. Hope all is well Diane
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków, tuńczyk kojarzy mi się raczej z ryżem lub makaronem, ale z ziemniakami też musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńLubię tuńczyk ❤
OdpowiedzUsuńWhat a delicious recipe... thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie :-)Zapiekanki u mnie zawsze się sprawdzają :-)
OdpowiedzUsuńZrobilam☺️przepyszna
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki, ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam 😉
OdpowiedzUsuńMyślę, że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki ziemniaczane lubię ale z tuńczykiem jeszcze nie jadłam. Trzeba spróbować :-).
OdpowiedzUsuńZ tego przepisu mogę tylko cebulę i przyprawy, więc niestety nie będzie mi dane go zrobić ;(
OdpowiedzUsuńIt’s really an impressive and creative work. I agree to that shadowing would have been great. It is nice anyway.
OdpowiedzUsuńLooks savory and delicious. Perfect for a cold day.
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka zapowiada się bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńZapiekanki z tuńczykiem jeszcze nie jadłem, czas spróbować.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię :) Trzymaj kciuki :)
OdpowiedzUsuńTa zapiekanka jest genialna! Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. :) Idealna na obiad!
OdpowiedzUsuńAle przecież ryba to mięso... :(
OdpowiedzUsuńRyba nie jest warzywem ani owocem, ani nabiałem. To zwierzę, czyli mięso. Można oczywiście powiedzieć, że jest to danie tzw. 'postne', czyli dopuszcza się spożywanie go w piątki w religii katolickiej.
OdpowiedzUsuń