Zupa toskańska / Zuppa Toscana |
Zuppa Toscana jest sycącą zupą pełną mięsa mielonego, ziemniaków i warzyw. Klasycznie dodaje się tu marchewkę, seler, cebulę, czosnek i jarmuż albo szpinak. W mojej wersji zupa toskańska jest właśnie ze szpinakiem, a także z dodatkiem białej fasoli. Bardzo często dodaje się do niej podsmażony boczek - ja zrezygnowałam z tego dodatku, doprawiając zupę wędzoną papryką. Nadała zupie wspaniałego, wędzonego aromatu i trochę ,,odchudziła" zupę. Jeśli wolicie, możecie oczywiście dorzucić do niej trochę usmażonego na chrupko boczku. Tradycyjnie do zupy dodaje się też sporo słodkiej śmietanki - w chudszej wersji możecie zastąpić ją mlekiem, będzie tak samo pyszna.
Gotową zupę toskańską obowiązkowo posypujemy startym parmezanem. W wielu przepisach podaje się do niej również grzanki. Zuppa Toscana to przepyszna, pożywna zupa, wystarczająca za cały obiad. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)
Przepis na zupę toskańską (Zuppa Toscana):
ok. 2.5 l domowego bulionu drobiowego,
500 g mielonego mięsa,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 marchewki,
puszka białej fasoli,
duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu.
3-4 ziemniaki,
ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
3 płaskie łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, oregano, bazylia
kilka łyżek startego parmezanu
Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną marchewkę, seler i cebulę. Smażyć do lekkiego zarumienienia warzyw, na koniec dodając drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać mąkę, szybko wymieszać, aż mąka połączy się ze składnikami i nie będzie widoczna. Warzywa połączyć z mięsem, zalać całość bulionem i mlekiem. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać świeży szpinak i fasolę, ewentualnie doprawić. Gotową zupę posypać obficie parmezanem.
Zuppa Toscana Recipe:
approx. 2.5 l of homemade chicken stock,
500 g of ground meat,
1 onion,
2 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
1-2 carrots,
1 cup of cooked white beans,
a big handful of fresh spinach or kale,
3-4 potatoes,
approx. 1 cup of heavy cream or milk,
3 tbsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper, swee smoked paprika, oregano, basil,
few heaping tbsp of grated parmesan
Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minutes. Set aside. To the same pan, add diced potatoes and finely chopped carrot, celery and onion. Cook, until lighly golden. Add finely chopped garlic and cook for addition 30 seconds. Season well and add the flour. Mix quickly, until the flour is no longer visible. Add the meat back in and cover everything with liquid. Simmer, until tender. Add fresh spinach and drained beans. Check the seasonings. Sprinkle each portion with some parmesan cheese. Enjoy:)
Thanks for the yummy recipe!
OdpowiedzUsuńwygląda dość specyficznie, ale może jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńLooks like a perfectly healthy and tasty dish!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam takiej zupy ale wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię zupy:)))chętnie wypróbuję Twój przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńOj kusisz, kusisz tymi przepisami! :)
OdpowiedzUsuńPożywna ;)
OdpowiedzUsuńZrobię dziś tą zupę. Nie wiem jak wyjdzie ale wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńLooks as if it would be very tasty.
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful! Yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńMmm ale mi zrobiłaś ochotę. Z chęcią bym spróbowała bo nie jadłam nic podobnego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńI have never attempted to make a soup before, now that is going to change!
OdpowiedzUsuńYou are such an inspiration...thank you so much!!😊😊
Have a fabulous weekend!
Big Hugs ❤❤❤❤❤❤❤
The soup looks delicious.
OdpowiedzUsuńIt's so yoummy! Thank you for recipe )))
OdpowiedzUsuńJuż sama nazwa brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńLooks ideal for winter! A nice hearty broth :-D
OdpowiedzUsuńYum. Happy Valentine's Day.
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńSounds delicious Natalia, great recipe!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
pełna smaku!
OdpowiedzUsuńDodatek szpinaku/jarmużu wygląda intrygująco :)
OdpowiedzUsuńThank you.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious and sounds very nutritious too!
OdpowiedzUsuńperfect as the days get cooler love it xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttp://www.photosbycris.com.au/?p=2066
Looks good!
OdpowiedzUsuńOne of our favorite soups!
OdpowiedzUsuńThis soup is my husband's favorite! I'm going to have to make him some this weekend. Happy Valentine's Day ♥
OdpowiedzUsuńMoże sobie taką zrobię niedługo :)
OdpowiedzUsuńOj smaczna musi być ta zupa :)
OdpowiedzUsuńlook interesting and must be delicious...yummy
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńW Toskanii wielokrotnie jadłam zupę toskańską, jednak ona nigdy nie miała śmietany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pyszotka :). Moje smaki - na pewno zrobię. Robiłam już meksykańską z mięsem mielonym, to teraz czas na Toskanska :). Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńVery tasty!
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, nie jadłam takiej jeszcze;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na zupę. Nigdy nie jadłam podobnej, ale z przyjemnością wypróbuje przepis :(
OdpowiedzUsuńpyszna zupa!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadlam takiej zupy
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda na sycącą, a że lubię wymienione wyżej składniki, to muszę wypróbować przepis :D
OdpowiedzUsuńTo jest napewno pyszna i pożywna zupa:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuń