Babka z jabłkami i czekoladą (babka w 5 minut) |
Babka z jabłkami i czekoladą to łatwa i szybka babka na oleju. Nie musicie używać do niej miksera, mieszanie składników nie potrwa dłużej niż 5 minut - nie potrzeba ucierania!
Zobaczcie jak łatwo ją przygotować na moim filmie:
Świąteczna babka z jabłkami, czekoladą i cynamonem to naprawdę ekspresowy wypiek. Może być mieszana łyżką lub jeszcze lepiej trzepaczką, należy przy tym pamiętać by za długo nie mieszać składników - tylko do połączenia (mogą zostać grudki). Wtedy nasza babka z kawałkami czekolady wyjdzie puszysta i wilgotna. To babka wielkanocna, która zawsze się udaje. Dzięki temu, że jest pieczona na oleju, jest też lekka i delikatna.
Do jej przygotowania możecie użyć jabłek lub innych owoców, a także ulubionej czekolady. Jeśli zdecydujecie się na mleczną, warto jednak zmniejszyć ilość cukru, by Wasza babka świąteczna nie była za słodka.
Jak wyciągnąć babkę z foremki? Pamiętajcie, by przed wlaniem ciasta obficie wysmarować ją zimnym masłem, posypać bułką tartą i najlepiej włożyć na trochę do lodówki. Ja lubię też wyłożyć papierem jej komin. Upieczona babka z jabłkami i czekoladą powinna wystygnąć w formie. Po tym czasie odwracamy foremkę - ciasto powinno łatwo dać się wyciągnąć.
Szybka i łatwa babka z jabłkami, cynamonem i kawałkami czekolady to świetny pomysł na święta i nie tylko. Pasuje do kawy i herbaty. W związku z tym, ze przygotowujemy ją bez miksera i bez ucierania, dosłownie w 5 minut, poradzą sobie z nią nawet początkujący w kuchni. Polecam, smacznego:)
Babka z jabłkami i czekoladą, składniki:
forma na babkę o pojemności 2 litrów:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 3/4 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie,
2 jajka,
skórka z pomarańczy, opcjonalnie,
średniej wielkości jabłko,
ok. 1/2 łyżki cynamonu do oprószenia jabłek,
ok. 60-70 g posiekanej czekolady
Babka z jabłkami i czekoladą, przygotowanie:
Jabłko obrać i pokroić na kawałki. Posypać cynamonem. W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Połowę ciasta nałożyć do dokładnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, powciskać połowę pokrojonego na kawałeczki jabłka i czekolady, nałożyć resztę ciasta, wcisnąć resztę czekolady i jabłek. Piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut.
Apple Chocolate Chip Bundt Cake Recipe:
1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 3/4 cup of flour,
a pinch of vanilla, optional,
zest from 1 orange, optional,
1 medium size apple, diced,
approx. 1/2 tbsp of cinnamon (for dusting the apples)
2 eggs,
approx, 60 g of chocolate chips
some cold butter and breadcrumbs for the pan
Sprinkle the apples with cinnamon, set aside. Mix the flour with baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour half of the batter to the well greased and sprinkled with breadcrumbs bundt pan, press half of the chocolate chips and apple. Pour over remaining batter and sprinkle with the rest of chocolate chips and fruit. Bake for about 40-50 minutes in 180C. Let it cool completely before removing from the pan.
|
Pycha! Uwielbiam kawałki czekolady w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńprościutka, w sam raz jak nas najdzie ochota na coś słodkiego na już!
OdpowiedzUsuńThis looks yummy! Thanks, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńDelicious recipe 😊 thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuń😲😲😲It seems delicious dear
OdpowiedzUsuńYummy bundt!
OdpowiedzUsuńYUM.
OdpowiedzUsuńLubię szybki i proste do wykonania ciasta, babka wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIt looks deli!!!
OdpowiedzUsuńHAPPY SUNDAY AT HOME
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
I love the soft tender crumb of this bundt cake...well done, Natalia.
OdpowiedzUsuńTakie przepisy lubię, szybko a jednocześnie smacznie. Gdybym wczoraj przeczytała ten przepis to w mojej babce byłaby czekolada. Następnym razem będzie.
OdpowiedzUsuńTakiej babki jeszcze nie jadłam, dziękuję za przepis 😉
OdpowiedzUsuńBabka wygląda bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńchyba mnie skusiłaś, zapisuje i sobie zrobie
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki,a ta wygląda przepysznie! Zresztą w obecnej sytuacji właśnie takie przepisy- proste,z niewyszukanymi składnikami- są najlepsze! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPerfect cake for the weekend!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
O akurat mam wszystko co potrzebna, dzięki za pomysł:)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńOMG this looks delicious! I would totally ate that! :) thanks for sharing..
OdpowiedzUsuńi miss you poems
Muszę koniecznie kupić taką formę na babkę, ta wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńStraszne jest to, że chyba bym całą zjadła sama :D
OdpowiedzUsuńI have seen these bundt cakes before but have never attempted to make one.
OdpowiedzUsuńI will copy out your great recipe and, as soon as I can buy the ingredients, will give it a try!😊😊
Thank you so much for being such an inspiration!!
Stay safe, dear friend...and have a lovely day!
Hugs xxx
Dawno nie jadłam babki :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze nie mam takiej formy bo to 5 minut brzmi kusząco :D
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu obłędnie, bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńApple and chocolate, what a great combination. Stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńIt looks so moist!!
OdpowiedzUsuńThis looks incredible! Thank you for sharing this!
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńO yumm swietna!
OdpowiedzUsuńThat does look yummy.
OdpowiedzUsuńMiałem w planach zrobić sam, ale stwierdziłęm ,że chyba wolałbym kupić jakoś słaby okres :(
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu ale bardzo lubię babki :-)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńidealna na wielkanoc :) szkoda, że nie mam takiej formy :(
OdpowiedzUsuń5 minut i taki super efekt, to jak magiczna sztuczka :)
OdpowiedzUsuńo miam,uwielbiam domowe wypieki ;)
OdpowiedzUsuńGreat recipe Natalia!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Ostatnio dużo piekę, ale główie fit opcję. Dieta po ciaży :P
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńGreat recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Swietnie
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Na ostatnio ugotowalam potrawkę z fasoli czarnej z warzywami. Strasznie dumna była. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńUna golosa ciambella!
OdpowiedzUsuńKusisz kusisz - a ja już boje się stanąć na wadze ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniała mi sie babka, którą piekła moja babcia :) Przepis idealny na Wielkanoc!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda
OdpowiedzUsuńomg tu zawsze jest taaaak smacznie <3
OdpowiedzUsuńNie przepadam za babkami, ale w razie "wu" przepis zapisuje :) tym bardziej, że Wielkanoc idzie! :D
OdpowiedzUsuńLubię babki ze wszystkimi dodatkami. Ta wygląda mega apetycznie i na pewno w najbliższym czasie taką sobie strzelę :D
OdpowiedzUsuńOjeju, ale pysznie wygląda. Może i ja bym spróbowała zrobić jakąś babkę, bo teraz spędzam bardzo dużo czasu w kuchni eksperymentując ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog♥
Love cakes and this looks absolutely delicious Natalia !!
OdpowiedzUsuńTake care
So yummy! I love a good bundt cake. I'll have to save this one for later. We just did a banana bread for our baking today.
OdpowiedzUsuńFajna babka❤
OdpowiedzUsuńFajna babka, ja robiłam tylko raz bbabkę i nie wyglądała tak ładnie, jak twoja :)
OdpowiedzUsuńthank you for another yummy bred my friend!
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńSOunds lovely :-D
OdpowiedzUsuńCzy można w innej foremce zrobić?
OdpowiedzUsuńTak, można upiec w podłużnej foremce o wymiarach 10 x 20 cm lub podobnej wielkości. Wtedy będzie się piekła jakieś 50 minut lub troszkę dłużej.
Usuń