Błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) |
Błyskawiczny chleb mieszany to prosty w przygotowaniu chleb słonecznikowy bez wyrabiania i bez rozczynu. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący w kuchni. Piekę go od kilku lat - to lekko zmodyfikowany przepis na chlebek, który pokazywałam Wam na blogu dawno temu.
Zobaczcie, jak niewiele pracy potrzeba do jego przygotowania na moim filmie:
Mieszany chleb słonecznikowy na drożdżach (suchych lub świeżych) to chleb dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać dużo czasu w kuchni:) Poradzimy sobie bez żmudnego wyrabiania ciasta drożdżowego, nie musimy nawet przygotowywać rozczynu - nieważne, czy korzystamy z suchych czy świeżych drożdży. Wszystkie składniki wystarczy tylko krótko zmiksować, odstawić na trochę, a potem przełożyć do keksówki. Resztę zrobi za nas czas - nasz bochenek pięknie urośnie i wystarczy wstawić go pieca.
Chleb mieszany składa się z mąki pszennej, żytniej i orkiszowej. Możecie użyć pełnoziarnistej lub jasnej mąki żytniej. Jeśli nie macie mąki orkiszowej, zastąpcie ją pszenną. Zamiast ziaren słonecznika dobrze sprawdzą się też inne pestki, możecie też zupełnie zrezygnować z ich dodatku.
Jeśli zawsze zastanawialiście się jak upiec swój własny chleb, ten bardzo prosty i szybki przepis jest idealny do wypróbowania. Od niego warto zacząć przygodę z domowym pieczywem. Chleb słonecznikowy na suchych lub świeżych drożdżach jest wspaniały do stworzenia zdrowych kanapek, pasują do niego wytrawne i słodkie dodatki, świetnie smakuje z samym masłem. Polecam, smacznego:)
Przepis na błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), składniki:
na foremkę o wymiarach 11x36 cm:
300 g mąki pszennej,
100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną),
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub jasnej),
czubata łyżeczka cukru,
czubata łyżeczka soli,
50-70 g słonecznika,
400 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba, opcjonalnie
Przepis na błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki. Krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-5 minut) - ciasto będzie się bardzo kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypać słonecznikiem i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Piec w 200 przez 50- 55 minut (gdyby wierzch rumienił się za szybko, przykryć go papierem do pieczenia).
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Quick and Easy Sunflower No Knead Bread Recipe:
for one loaf:
300 g of all purpose flour,
100 g of spelt flour (or all purpose),
100 g of rye flour (whole wheat or regular)
1 heaping tsp of sugar,
1 heaping tsp of salt,
50-70 g of sunflower seeds,
400 ml of warm water,
1 tbsp of oil,
7 g of dry yeast or 25 g of fresh yeast,
some sunflower seeds for the top of the bread, optional
Combine all the ingredients. Mix, using dough hooks, for about 3-5 minutes - the dough will be very sticky. Set aside for about 20 minutes. Place your sticky bread dough to the bread pan lined with baking paper (11x36 cm). Sprinkle with additional sunflower seeds. Cover with kitchen towel, place somewhere warm and let it rise for about 60 minutes. Bake for 50-55 minutes in 180C (if the top browns too quickly, cover the bread with baking paper).
Also see the original recipe HERE.
Na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz od lat upiekłam chleb. Dzieciaki zachwycone. Jeszcze żadnym chlebem się tak nie zajadały. A zapach w domu obłędny!
OdpowiedzUsuńpiękny ;:)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, lubię takie z mieszanej mąki :-) Ja wczoraj upiekłam na zakwasie, też dodałam słonecznik do środka :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :).
OdpowiedzUsuńI would like to try this. Just got a breadmaker, still experimenting with it.
OdpowiedzUsuńIt looks great and is another one to try when the current panic buying stops. Thank you.
OdpowiedzUsuńThis sounds very delicious. Thanks. Stay safe, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńBardzo sprytny przepis. Kilka minut temu trafiłem na Twojego bloga i kanał Yt ale widzę, że zabawię tu dłużej. Już parę przepisów wpadło mi w oko. Na przykład chlebek pirata i chleb jak pizza :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam chleba, ale być może i ja będę zmuszona go zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuję :). Od jakiegoś czasu coraz częściej piekę chleb w domu, mam na razie dwa przepisy, które mi pasują, ale urozmaicenie się przyda :)
OdpowiedzUsuńjaki apetyczny bochenek!
OdpowiedzUsuńAż mi tu zapachniało pysznym chlebkiem:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLubie takie chlebki, o wiele lepiej smakują niż te ze sklepu!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany :) Na dniach zrobię chlebek :)
OdpowiedzUsuńAromat takiego domowego chleba jest niesamowity :)
OdpowiedzUsuńSounds easy and easy is what I do best. Thank you. Wishing you good health and happiness.
OdpowiedzUsuńZawsze tu wpadam jak szukam inspiracji. Pieczenie chlebka nie dla mnie, ale moja mama wymyśla przeróżne ostatnimi czasy! Dzisiaj jadłam z czarnuszką :P
OdpowiedzUsuńKurczę, najwyższy czas zabrać się za domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńThat crumb is perfect! Well done, Natalia.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis bo akurat kupiłam mąki na chleb i mam zamiar upiec go pierwszy raz w życiu :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI love bread recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńTak prosty przepis, że aż się skuszę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńI'm a bread person, I like every kind of bread. I even know the word 'bread' in several languages. And I love, love your sunflower, no knead chleb.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i szybki w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńWypróbuję bo też od kilku lat piekę chleb w domu.
Serdecznie pozdrawiam:)
I love that there is no kneading!
OdpowiedzUsuńPewnie chleb jest pyszny i jaka piękna stolnica:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, uwielbiam domowe pieczywo, niestety ostatnio nie mogę nigdzie kupić drożdży :)
OdpowiedzUsuńI have never tried making my own bread before, but I would love to try it because yours looks delicious and you can't beat fresh bread xo
OdpowiedzUsuńMakeup Muddle
Nice looking bread and the sunflowers should give it some protein, too!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Wow, it looks so good. I could eat that in a second! Lovely photos. Looks like you did a great job, Natalia! Appreciate the recipe in English language, btw! :)
OdpowiedzUsuńW obecnej sytuacji bardzo przydatny przepis. Zapisze sobie i moze upieke niedługo
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciemne pieczywo. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) magda-tul.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciemne pieczywo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Keep up with this new style of set decor and taking photos, deary.
OdpowiedzUsuńNice cooking...
OdpowiedzUsuńTakie przepisy w dzisiejszej dobie są na wage złota!
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLooks great. I can almost smell it - yummy :-D
OdpowiedzUsuńI like quick and easy, looks good.
OdpowiedzUsuńJa właśnie objadłam się świeżo upieczonym chlebem z mojego wypróbowanego przepisu. ten zostawię na lepsze czasy, gdy nie będzie strachu, że może się nie udać. teraz każde 50 dkg drożdży na wagę złota ;)
OdpowiedzUsuńHello
OdpowiedzUsuńNow that we have to stay home due to the coronavirus, a good bread recipe is great!!
xoxo
marisasclosetblog.com
Już kilka razy słyszałam O takim przepisie ale jeszcze nie miałam odwagi spróbować :) wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńYES!! Appears To Be So Devine. Brining The Milk Over Now, Just Need To Grab My Cap.
OdpowiedzUsuńCheers
Jaki pyszny domowy chlebek.
OdpowiedzUsuńOh, this recipe is wonderfully easy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
MYślę, że to przepis dla mnie :D
OdpowiedzUsuńwow.. look so yummy
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację, spróbuję później w domu.
OdpowiedzUsuńOh this looks so delicious and I'd love to try it...but we can't buy flour of yeast anywhere at present!😒
OdpowiedzUsuńI will definitely try it as soon as possible!
Thank you so much for sharing your amazing recipes!😊😊
Take care and stay safe xxx
Idealny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious! Raw sunflower seeds? Toasted?
OdpowiedzUsuńI always use raw☺
UsuńPrzepis dla mnie
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńmozna dać makę pełnoziarnistą typ 2000 do tego chlebka?jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńMożna, ale w połączeniu z jasną w proprcji pół na pół, inaczej może być twardy. Jeśli używamy 300 g mąki pszennej, to dać 150 g pełnoziarnistej i 150 jasnej. Pozdrawiam!
UsuńWitam, chlebek wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis będzie gościł na moim stole 👌 👌 👌
UsuńBardzo się cieszę! Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam☺
UsuńWhat delicious bread !!
OdpowiedzUsuńUpiekliśmy juz dwa chleby i bułki, ten będzie następny w kolejce :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, dziękuję za przepis 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia!☺
UsuńŚwietny chlebek, na pewno upiekę.
OdpowiedzUsuń