marca 08, 2020

Ciasto Bajeczne / Fairytale Layer Cake

Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami przepis
Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami 
Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami przepis
Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami przepis

Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie:



Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami i śmietaną. Jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Pasuje do popołudniowej kawy, ale będzie też dobrym wyborem na Święta, imieniny i wszystkie imprezy rodzinne. Sprawdzi się również jako tort urodzinowy. 

Ciasto Bajeczne z kremem budyniowym i dżemem przygotowujemy na biszkopcie. Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Jeśli chcecie, by biszkopt wyszedł równy, polecam sprawdzony trick na biszkopt rzucany - wystarczy zaraz po upieczeniu upuścić blaszkę z ciastem na podłogę (z wysokości piekarnika; warto podłożyć dywanik, by nie ucierpiała podłoga:))

Ciasto Bajeczne z biszkoptami i śmietaną wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać, by masło i budyń były w takiej samej, pokojowej temperaturze (jeśli mimo wszystko krem się zwarzy, możecie go podgrzać i zmiksować - powinien uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdyby po tym procesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje).

Ciasto z biszkoptami składa się również z kremu śmietankowego z galaretką. Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie).

Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to najlepszy przepis na łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto warstwowe. Dzięki biszkoptom zanurzonym w kremie śmietankowym pięknie wygląda w przekroju. Może upieczecie je na zbliżającą się Wielkanoc? Polecam, smacznego:)


Przepis na Ciasto Bajeczne z masą budyniową, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

na biszkopt:

4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek herbaty lub soku owocowego do nasączenia biszkoptu,

2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody,
1/2 szklanki dżemu wiśniowego (lub innego kwaskowatego, o ciemnym kolorze),

na krem budyniowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
6 łyżek cukru pudru

ok. 130 g okrągłych biszkoptów 

500 ml śmietanki 36 %,
1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
opakowanie galaretki cytrynowej (70g),
200 ml wody

wiórki kokosowe

Ciasto Bajeczne z masą budyniową, przygotowanie:


Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Przygotować wybrane galaretki na 3 szklankach płynu, dodając dżem. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, gdy zacznie tężeć. Tężejącą wylać na nasączony biszkopt z odciętym wierzchem, chłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia (można dodać zamrożone owoce, by szybciej tężała).

Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na galaretkę. wyrównać.
Na kremie budyniowym ułożyć biszkopty.

Przygotować galaretkę cytrynową używając 200 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Ubić śmietankę, gdy będzie prawie sztywna, dodać cukier puder. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietanki do osobnej miseczki i stopniowo połączyć z  przestudzoną galaretką - powinna być wciąż płynna, a nie tężejąca (jak na filmie). Wlać śmietankę z galaretką do pozostałej śmietanki. Wylać na biszkopty. Posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić kilka godzin.

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Layer 'Fairytale' Cake with Whipped Cream, Jam and Pudding Recipe:


for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of tea or fruit juice to soak the sponge cake

2 packages of red fruit jello (1 package=70 g of powder, each one requires 500 ml of water),
3 cups of water,
1/2 cup of fruit jam,

for the buttercream:

3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
6 tbsp of powdered sugar

sponge cake cookies  (approx. 130 g)

for the whipped crem toppping:
500 ml of heavy cream,
1-2 tbsp of powdered sugar, or to taste,
1 package of lemon jello (70 g, the package requires 500 ml of water),
200 ml of water

some coconut shavings

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. Cut off the top and soak with tea or juice (see the video).

Prepare the jellos, using 3 cups of liquid and adding jam. Set aside, until starts to set. Pour the thickening jello on your sponge cake and chill in he fridge, until sets completely (you can add some frozen fruits to the jello to speed the process).

Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk ans set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the set jello. Arrange some sponge cake cookies on top. Chill.

Prepare the whipped cream topping: beat the cream. When almost stiff, add some sugar to taste. Prepare the jello, but using  200 ml of water. Set aside to cool for a bit. Spoon few tbsp of the whipped cream to the bowl. Gradually, add jello - make sure it's still liquid (see the video). Combine jello and cream micture with remaing whipped cream. Place on the top of the cake. Chill for few hours. Enjoy:)

Modified recipe from THIS site

67 komentarzy:

  1. Pycha, uwielbiam takie ciasta :)
    Szczególnie do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam wygląda obłędnie to ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  4. This sounds sooooooooooooooooo wonderful! Thanks. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna nazwa dla tego ciasta! Pyszności!!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda obłędnie smakowicie, ale że już mam przeswity między guzikami, gdzieniegdzie jest ciasno, a dostałam kilka super ciuchów, to mam postanowienie, nie źreć słodyczy do świąt :D Później nadrobię ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam kiedyś podobne ciasto z biszkoptami, było pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. omg jakie to musi być pyszne! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Po prostu bajeczne! Musi być obłędne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. You did an excellent job creating this beautiful and yummy fairytale cake, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh I love your buttercream recipe. I've never tried it that way but it sounds delicious. This cake looks so good.

    OdpowiedzUsuń
  12. Delicious recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  13. ale pysznie wygląda, juz sie głodna zrobiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. This cake is for sure super yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  15. To ciacho wyglada obłędnie ❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh my gosh, I can see what this is doing to the scales by just looking at it 😊 Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  17. This cake looks so yummy. I like the name of this cake!

    OdpowiedzUsuń
  18. Very beautiful and fancy looking! I bet it melts in your mouth.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ulala, ciasto na wypasie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno jest pyszne i wygląda naprawdę bajecznie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj naprawdę bajeczne! :D Filmik dodaję do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
  22. M-m-m... It's yummy! Thank you very much for recipe ))

    OdpowiedzUsuń
  23. Ooo może i ja dziś po południu coś upiekę ahhahahahah

    OdpowiedzUsuń
  24. Już sobie wyobrażam jak pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda po prostu bajecznie! Uwielbiam takie ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow, I like this kind of cake, all the tasty layers look so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  27. Well Done And Fantastic Presentation

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  28. I had never heard of such a cake.. it look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  29. Hello
    Natalia you post the most delicious recipes, it looks so yummy !!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda nieziemsko smakowicie 😉

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow! Looks absolutely fabulous!

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasta z masą budyniową zawsze mi smakują. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda wyjątkowo! Nie mam talentu do ciast, ale z ciekawości wypróbuję przepis :) Może się uda.

    OdpowiedzUsuń
  34. Oh my gosh! This is one of the best desserts I've seen. I'm drooling and have to try it!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie mam cierpliwości do ciast, ale mjsze przyznac, ze wyglada smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciasto wygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  37. Delicious looking layer cake.

    OdpowiedzUsuń
  38. Haha pamiętam jak moja mama sprawdzała kiedyś jakiś przepis i było w nim "upuść ciasto na podłogę" cały czas myślała, że to żart ale potem w innym przepisie zobaczyła wyjaśnienie i faktycznie biszkopt równy wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bajeczne to ono nie tylko z nazwy bo równie bajezcnie sie prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. What a fabulous looking cake! My mother in law used to make something like it and everyone loved it.

    OdpowiedzUsuń
  41. Pyszne, idealne do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ciasto wygląda bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ale to ciasto apetyczne, bardzo chciałoby się spróbować chociaż jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  44. The title of the cake is so much fun. I love the Fairytale name.
    Really, really wonderful. Wishing you a yummy day. Happy Baking!

    OdpowiedzUsuń
  45. Po prosu bajka ! Zjadłabym i to z chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  46. Oh my word this is simply exquisite looking!!

    OdpowiedzUsuń
  47. to musi być bajecznie pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  48. Robiłam podobne, świetne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Już czuję ten smak, aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Przepyszne, uwielbiam takie przekładańce! Idealne żeby zaimponować teściowej :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Can I get a piece of this cake, Natalia?

    Or two... pretty please? ^.^

    OdpowiedzUsuń
  52. Looks so fluffy and sweet--yum!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger