Ciasto bajeczne z kremem budyniowym i biszkoptami |
Zobacz, jak przygotować Ciasto Bajeczne na poniższym filmie:
Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to łatwe i całkiem szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe z biszkoptami i śmietaną. Jest pyszne i pięknie prezentuje się na stole. Pasuje do popołudniowej kawy, ale będzie też dobrym wyborem na Święta, imieniny i wszystkie imprezy rodzinne. Sprawdzi się również jako tort urodzinowy.
Ciasto Bajeczne z kremem budyniowym i dżemem przygotowujemy na biszkopcie. Mój biszkopt jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba oddzielać żółtek od białek. Całe jajka miksujemy z cukrem i dodajemy resztę składników. Jeśli chcecie, by biszkopt wyszedł równy, polecam sprawdzony trick na biszkopt rzucany - wystarczy zaraz po upieczeniu upuścić blaszkę z ciastem na podłogę (z wysokości piekarnika; warto podłożyć dywanik, by nie ucierpiała podłoga:))
Ciasto Bajeczne z biszkoptami i śmietaną wymaga też przygotowania kremu maślano-budyniowego - podczas przygotowań musimy pamiętać, by masło i budyń były w takiej samej, pokojowej temperaturze (jeśli mimo wszystko krem się zwarzy, możecie go podgrzać i zmiksować - powinien uzyskać odpowiednią konsystencję. Gdyby po tym procesie był za rzadki, wstawcie go na chwilę do lodówki, tam stężeje).
Ciasto z biszkoptami składa się również z kremu śmietankowego z galaretką. Aby uzyskać idealną masę bez grudek, warto dodawać galaretkę do śmietanki stopniowo, pamiętając, by galaretka była wciąż płynna (jak na filmie).
Ciasto Bajeczne z masą budyniową i dżemem to najlepszy przepis na łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto warstwowe. Dzięki biszkoptom zanurzonym w kremie śmietankowym pięknie wygląda w przekroju. Może upieczecie je na zbliżającą się Wielkanoc? Polecam, smacznego:)
Przepis na Ciasto Bajeczne z masą budyniową, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek herbaty lub soku owocowego do nasączenia biszkoptu,
2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody,
1/2 szklanki dżemu wiśniowego (lub innego kwaskowatego, o ciemnym kolorze),
na krem budyniowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
6 łyżek cukru pudru
ok. 130 g okrągłych biszkoptów
500 ml śmietanki 36 %,
1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
opakowanie galaretki cytrynowej (70g),
200 ml wody
wiórki kokosowe
Ciasto Bajeczne z masą budyniową, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Przygotować wybrane galaretki na 3 szklankach płynu, dodając dżem. Dokładnie wymieszać i odstawić do momentu, gdy zacznie tężeć. Tężejącą wylać na nasączony biszkopt z odciętym wierzchem, chłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia (można dodać zamrożone owoce, by szybciej tężała).
Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach mleka (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na galaretkę. wyrównać.
Na kremie budyniowym ułożyć biszkopty.
Przygotować galaretkę cytrynową używając 200 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Ubić śmietankę, gdy będzie prawie sztywna, dodać cukier puder. Odłożyć kilka łyżek ubitej śmietanki do osobnej miseczki i stopniowo połączyć z przestudzoną galaretką - powinna być wciąż płynna, a nie tężejąca (jak na filmie). Wlać śmietankę z galaretką do pozostałej śmietanki. Wylać na biszkopty. Posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić kilka godzin.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Layer 'Fairytale' Cake with Whipped Cream, Jam and Pudding Recipe:
for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of tea or fruit juice to soak the sponge cake
2 packages of red fruit jello (1 package=70 g of powder, each one requires 500 ml of water),
3 cups of water,
1/2 cup of fruit jam,
for the buttercream:
3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
6 tbsp of powdered sugar
sponge cake cookies (approx. 130 g)
for the whipped crem toppping:
500 ml of heavy cream,
1-2 tbsp of powdered sugar, or to taste,
1 package of lemon jello (70 g, the package requires 500 ml of water),
200 ml of water
some coconut shavings
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely. Cut off the top and soak with tea or juice (see the video).
Prepare the jellos, using 3 cups of liquid and adding jam. Set aside, until starts to set. Pour the thickening jello on your sponge cake and chill in he fridge, until sets completely (you can add some frozen fruits to the jello to speed the process).
Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk ans set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the set jello. Arrange some sponge cake cookies on top. Chill.
Prepare the whipped cream topping: beat the cream. When almost stiff, add some sugar to taste. Prepare the jello, but using 200 ml of water. Set aside to cool for a bit. Spoon few tbsp of the whipped cream to the bowl. Gradually, add jello - make sure it's still liquid (see the video). Combine jello and cream micture with remaing whipped cream. Place on the top of the cake. Chill for few hours. Enjoy:)
Modified recipe from THIS site
Wygląda absolutnie bajecznie!
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie do niedzielnej kawki :)
To ciasto wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńMniam wygląda obłędnie to ciacho <3
OdpowiedzUsuńThis sounds sooooooooooooooooo wonderful! Thanks. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńprawdziwie bajeczne!
OdpowiedzUsuńIdealna nazwa dla tego ciasta! Pyszności!!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie smakowicie, ale że już mam przeswity między guzikami, gdzieniegdzie jest ciasno, a dostałam kilka super ciuchów, to mam postanowienie, nie źreć słodyczy do świąt :D Później nadrobię ;D
OdpowiedzUsuńHummmm que aspecto mais delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom Domingo.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Bajecznie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś podobne ciasto z biszkoptami, było pyszne:-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuń❤️❤️❤️
omg jakie to musi być pyszne! <3
OdpowiedzUsuńPo prostu bajeczne! Musi być obłędne w smaku :)
OdpowiedzUsuńSłodko wygląda ;).
OdpowiedzUsuńYou did an excellent job creating this beautiful and yummy fairytale cake, Natalia.
OdpowiedzUsuńOh I love your buttercream recipe. I've never tried it that way but it sounds delicious. This cake looks so good.
OdpowiedzUsuńDelicious recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda, juz sie głodna zrobiłam :-)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńThis cake is for sure super yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
To ciacho wyglada obłędnie ❤️❤️
OdpowiedzUsuńOh my gosh, I can see what this is doing to the scales by just looking at it 😊 Cheers Diane
OdpowiedzUsuńThis cake looks so yummy. I like the name of this cake!
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńyum!
OdpowiedzUsuńVery beautiful and fancy looking! I bet it melts in your mouth.
OdpowiedzUsuńUlala, ciasto na wypasie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne i wygląda naprawdę bajecznie. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely incredible!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Oj naprawdę bajeczne! :D Filmik dodaję do ulubionych!
OdpowiedzUsuńM-m-m... It's yummy! Thank you very much for recipe ))
OdpowiedzUsuńOoo może i ja dziś po południu coś upiekę ahhahahahah
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak pyszne <3
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bajecznie! Uwielbiam takie ciacha :D
OdpowiedzUsuńWow, I like this kind of cake, all the tasty layers look so delicious.
OdpowiedzUsuńWell Done And Fantastic Presentation
OdpowiedzUsuńCheers
I had never heard of such a cake.. it look delicious.
OdpowiedzUsuńHello
OdpowiedzUsuńNatalia you post the most delicious recipes, it looks so yummy !!
xoxo
marisasclosetblog.com
Wygląda fajnie ♥
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko smakowicie 😉
OdpowiedzUsuńWow! Looks absolutely fabulous!
OdpowiedzUsuńCiasta z masą budyniową zawsze mi smakują. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo! Nie mam talentu do ciast, ale z ciekawości wypróbuję przepis :) Może się uda.
OdpowiedzUsuńOh my gosh! This is one of the best desserts I've seen. I'm drooling and have to try it!!!
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka:)
OdpowiedzUsuńNie mam cierpliwości do ciast, ale mjsze przyznac, ze wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńDelicious looking layer cake.
OdpowiedzUsuńHaha pamiętam jak moja mama sprawdzała kiedyś jakiś przepis i było w nim "upuść ciasto na podłogę" cały czas myślała, że to żart ale potem w innym przepisie zobaczyła wyjaśnienie i faktycznie biszkopt równy wychodzi :)
OdpowiedzUsuńBajeczne to ono nie tylko z nazwy bo równie bajezcnie sie prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńWhat a fabulous looking cake! My mother in law used to make something like it and everyone loved it.
OdpowiedzUsuńPyszne, idealne do kawusi :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajecznie:)
OdpowiedzUsuńAle to ciasto apetyczne, bardzo chciałoby się spróbować chociaż jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńThe title of the cake is so much fun. I love the Fairytale name.
OdpowiedzUsuńReally, really wonderful. Wishing you a yummy day. Happy Baking!
Po prosu bajka ! Zjadłabym i to z chęcią :D
OdpowiedzUsuńOh my word this is simply exquisite looking!!
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLooks yummy :-D
OdpowiedzUsuńto musi być bajecznie pyszne:D
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, świetne jest :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję ten smak, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, uwielbiam takie przekładańce! Idealne żeby zaimponować teściowej :)
OdpowiedzUsuńCan I get a piece of this cake, Natalia?
OdpowiedzUsuńOr two... pretty please? ^.^
Looks so fluffy and sweet--yum!
OdpowiedzUsuńWygląda... bajecznie ;)
OdpowiedzUsuń