Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms |
Jest wiele przepisów na gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu.
Tak naprawdę do gulaszu wołowego po węgiersku możecie dodać Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie.
Gulasz węgierski z pieczarkami wspaniale smakuje z różnego rodzaju kluskami (na przykład kładzionymi czy śląskimi), plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. To fantastyczne, pożywne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego:)
Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ) i gulasz cygański (film TUTAJ)
Przepis na gulasz węgierski z pieczarkami, składniki:
ok. 500 g wołowiny na gulasz,
1-2 czerwone papryki,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
300 g pieczarek,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody,
1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, kminek (opcjonalnie). tymianek, rozmaryn,
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy
Przepis na gulasz węgierski z pieczarkami, przygotowanie:
Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić w plastry i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po pieczarkach wrzucić wołowinę, smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na duże kawałki cebulę, a po kilku minach drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, zalać całość wodą lub bulionem. Wrzucić listek laurowy i ziele. Dusić około godziny. Po tym czasie dodać pokrojone na średnie kawałki warzywa. Dusić kolejne 40-60 minut, doprawić do smaku (w trakcie duszenia dolewać więcej wody lub bulionu, gdyby szybko wyparował). Dodać musztardę do smaku i podsmażone pieczarki. Posypać natką pietruszki.
Hungarian Stew with Mushrooms Recipe:
approx. 500 g of beef,
1-2 red bell peppers,
2 large onions,
2 cloves of garlic,
2 small carrots,
1 heaping tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard, optional,
300 g of button mushrooms,
1 -2 bay leaves and few kernels of allspice,
approx. 3 cups of beef stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, sweet and hot paprika, thyme, rosemary, caraway seeds (optional),
some chopped parsley
Cut the meat into bite size pieces. Slice the mushrooms and sautee, until lightly golden. set aside. To the same pan add the beef and cook, until golden brown. Add roughly chopped onion, followed by the garlic, Cook for addition few minutes and add tomato paste. Cook for 30 seconds or so and cover with stock/water. Add bay leaf and allspice. Simmer on low for about an hour. Add roughly chopped carrots and bell peppers, followed by mustard. Season well. Simmer for additional 40 to 60 minutes or until tender (feel free to add more liquif, if evaporates too quickly). Add mushrooms. Sprinkle with parsley. Serve over potatoes, rice, noodles, barley or dumplings. Enjoy:)
Also see my Gypsy Stew Recipe (video recipe HERE)
That sounds yummy and when I´ll try I´ll sure add mustard, clever move!
OdpowiedzUsuńThat looks hearty, and so delicious!
OdpowiedzUsuńCool dish! Thank you for recipe :)
OdpowiedzUsuńSounds great! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPycha :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką wersję gulaszu :) marchewka nadaje mu trochę słodkości ;)
OdpowiedzUsuńLubię zjeść od czasu do czasu gulasz, takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno:) Miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńDearest Natalia,
OdpowiedzUsuńThat sounds like a delicious recipe indeed!
Your video also was very professionally done; kudos to you.
Hugs,
Mariette
Na pewno syci ;)
OdpowiedzUsuńJa gotuję gulasze warzywne :)
OdpowiedzUsuńOh this really does look SO delicious!!!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Have a super week!
Hugs xxx
Ależ smakowicie to wygląda...
OdpowiedzUsuńAnything with mushrooms sounds good to me! Terrific dish -- thanks.
OdpowiedzUsuńOh, I'm so glad you put the recipe in English, too! I'm going to have fun looking at all your recipes! Your stew looks nice and rich and I like the addition of the Allspice!
OdpowiedzUsuńThat stew looks luscious. Thanks for the follow:)
OdpowiedzUsuńNot sure if my comment went through...
OdpowiedzUsuńMmmmm mushrooms.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious, now I'm feeling hungry Lol! Thanks for the visit to mine. Hugs, Angela xxx
OdpowiedzUsuńThis looks so good. I recently made lamb stew. Next time I will add mustard. :)
OdpowiedzUsuńWarming and comforting, I will make this!!! I bet the tomato paste really adds depth to the flavor.
OdpowiedzUsuńOd lutego 2019 tj. od afery z wołowiną nie jedliśmy tego gatunku mięsa. Wcześniej jedliśmy go trzy razy w miesiącu: 1 raz gotowałam rosół, raz rolady śląskie, i raz gulasz. Taki gulasz zrobię z wieprzowiny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
It looks like a real treat, and a "make again" dish! The mushrooms are a plus feature.
OdpowiedzUsuńTaki gulaszyk z pieczarkami, pełen warzyw to skarb! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńTaki gulaszyk, z pieczarkami, pełen warzyw, to skarb! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! <3 mniam!:))
OdpowiedzUsuńlooks so good!
OdpowiedzUsuńNo i pomysl na sobotni obiad juz jest :)
OdpowiedzUsuńPerfect timing. I was just thinking that I needed to make a hearty stew soon and this recipe will be perfect!
OdpowiedzUsuńExcellent Meal And Gorgeous Photos - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
My mommy loved gulash was one of her favorites and this looks delicious Natalia!
OdpowiedzUsuńnajlepszy obiad na weekend;D
OdpowiedzUsuńUn gustosissimo piatto unico!
OdpowiedzUsuńThis is right up my alley!
OdpowiedzUsuńMmmm, Natalia... First time here and I already love it!
OdpowiedzUsuńGulash is amazing, can be very, very tasty. So, it's a YES from me! ^.^
Na dniach planuję gulasz. Bardzo często dodaję pieczarki :)
OdpowiedzUsuńWow that looks so good. Enjoy your day, Diane
OdpowiedzUsuńTo wygląda tak smacznie i obficie. Myślę, że mógłbym tam wrzucić trochę makaronu!
OdpowiedzUsuńAle pysznie, taki gulasz mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńNever tried hungarian food!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Hi Natalia, first of all, thank you so much for stopping by my blog...I really appreciate you leaving a comment.
OdpowiedzUsuńThis Hungarian stew looks amazing, since we visited Hungary a couple of years ago I love using Hungarian paprika in my cooking...this stew is absolutely perfect!
Have a great rest of the week!
this looks so good and i'll bet it provides a lot of leftovers...and it is better the second day!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, jednak ja wolę gulasze warzywne. ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gulasz i też dodaję do niego pieczarki, które uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńHmmm those made me hungry.
OdpowiedzUsuńI want some of that sumptuous stew ♥
Thanks for sharing.
Ann
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
nie przepadam jakoś za gulaszem,a le ten wygląda bardzo smakowicie ;)!
OdpowiedzUsuńZdrowo i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńGulasz zawsze sprawdza się na obiad
OdpowiedzUsuńDokładnie jest taki, jaki lubię, z musztardą obowiązkowo
OdpowiedzUsuńIt is mouth-watering meal!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLooks good, I love mushrooms :-D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gulasz, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńLooks and sounds delicious :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Looks hearty, nutritious, and delicious.
OdpowiedzUsuńMojemu chłopakowi na pewno by taki smakował :)
OdpowiedzUsuń