Kluski kładzione / Polish 'Laid' Dumplings |
Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy roztrzepać jajko z wodą i mąką. Jeśli chcecie, zastąpcie zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową. Po wymieszaniu składników możecie odstawić ciasto na 30 minut albo gotować kluski od razu. Później wystarczy tylko nabierać porcje łyżką i wrzucać do gotującej się wody. Moim zdaniem kluski kładzione najlepiej smakują świeże, zaraz po ugotowaniu, ale są też wielbiciele odgrzewanych czy odsmażanych klusek kładzionych.
Kluski kładzione to szybki pomysł na smaczny, tradycyjny, tani obiad. Smakują jako główne danie i dodatek do mięsa. Polecam, smacznego:)
Polecam tez mój przepis na gulasz cygański (film TUTAJ).
Przepis na kluski kładzione, składniki:
na jedną porcję:
jajko,
3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
1/3 łyżeczki soli,
3-4 łyżki wody
Przepis na kluski kładzione, przygotowanie:
Jajko rozmieszać widelcem z wodą i solą. Dodać mąkę, wymieszać - ciasto będzie gęste. Zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie łyżką stołową nabierać porcje ciasta (1/3 łyżki). Wkładać łyżkę z ciastem do garnka z gotującą wodą (do wody warto dodać parę kropel oleju, by kluski się nie sklejały). Mokrą łyżką nabierać kolejne porcje i gotować kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minuty. Podawać z ulubionym sosem.
Oryginalny przepis z TEJ strony.
Polish 'Laid' Dumplings Recipe:
for 1 portion:
1 egg,
1/3 tsp of salt,
3-4 tbsp of water,
3/4 cup of all purpose flour or light spelt flour
Whisk the egg with salt and water. Add flour and mix - the batter should be thick. You can set aside the batter for 30 minutes or so or cook the dumplings right away. Boil water in a large pot. Dip a tablespoon in the water and scoop a portion of the batter (1/3 of your tablespoon). Dip the spoon with the batter once again in the boiling water (the batter will form a dumpling). Using the same spoon and the same method, form another dumplings. Cook them in batches and wait until float on the surface. Then cook them for addition 2 minutes. Polish 'Laid' Dumplings taste great with a goulash, stew or any meat or vegetarian sauce or gravy.
Also see my Gypsy Stew Recipe (video recipe HERE).
Original recipe for dumplings HERE.
W dzieciństwie jadłam je bardzo często :) A że wymagają naprawdę niewielu składników, na te trudne czasy, które nastały, są w sam raz.
OdpowiedzUsuńi to jest dobre ^^
OdpowiedzUsuńI think this is a fantastic mix!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Thanks for this, they will be on the menu for tonight. Have a good weekend Diane
OdpowiedzUsuńU Ciebie chyba nigdy nie ma nudy na stole? :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam te kluski ;)
OdpowiedzUsuńA quick and delicious side dish!
OdpowiedzUsuńSounds good.
OdpowiedzUsuńI never made dumplings from scratch.
OdpowiedzUsuńDawno już takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwow.. look so nice, i like it
OdpowiedzUsuńO, akurat mam w domu duży zapas mąki to chętnie je zrobię :) Mam nadzieję, że wyjdą mi takie apetyczne, jak Tobie :)
OdpowiedzUsuńUwierzysz ze nigdy nie jadłam? :)
OdpowiedzUsuńAll that you cook seems delicious dear
OdpowiedzUsuńHaahha ja Natalia i Ty Natalia obydwie kochamy gotować ;) Musi być jak zawsze przepyszne
OdpowiedzUsuńMniam, kocham kluchy :D
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńHow are things there, Natalia? Everyone here in the US is talking about the virus. Are they there too?
Szczerze mówiąc pierwszy raz o nich słyszę 🤭🙈
OdpowiedzUsuńChętnie je kiedys zrobię ☺️
Buziaki 😘
Dobry przepis! Grzybki kocham. Ja dzisiaj zrobiłam lassagne XD
OdpowiedzUsuńThey look fairly simple. Thank you. I will remember this recipe and try it later.
OdpowiedzUsuńLove dumplings, especially with semolina flour.
OdpowiedzUsuńI love dumplings :-D
OdpowiedzUsuńyum, this looks so good!!!
OdpowiedzUsuńPyszne:) Kluski, pierogi, pyzy, makarony i placki ziemniaczane to moja zguba:) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńI will be making these dumplings, can't wait!
OdpowiedzUsuńAż sobie chyba jutro takie przygotuję, mniam! Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńDumplings, Right On!! Homemade Are The Best.
OdpowiedzUsuńCheers
Dumpling and stew are a great taste!
OdpowiedzUsuńZnam, ale często ich nie robię. Najczęściej dodawałam je do zupy pomidorowej. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńja za kluskami nie przepadam
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka na takie kluski :D
OdpowiedzUsuńJuż wiem co ugotuję na obiad :D
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
I would love to try these...I really love dumplings!!😊😊
OdpowiedzUsuńHave a super weekend, Natalia!
Hugs xxx
Na pewno kiedyś je zrobię :)
OdpowiedzUsuńTego akurat nidgy nie lubialam :(
OdpowiedzUsuńWiesz, ze nigdy nie robilam. Chyba spróbuję
OdpowiedzUsuńMmm Natalia, I just got hungry thanks to this one! :)
OdpowiedzUsuńLooks really good, bet it's as tasty as it looks.
I have never tried a similar dish but I am sure is very delicious. I will try it soon!
OdpowiedzUsuńLubię je , niam, niam;))
OdpowiedzUsuńTroche jak kopytka :D
OdpowiedzUsuńMoja mama lubi takie kluski dodawać do zupy tzw. "spod pachy" :D
Delish.
OdpowiedzUsuńSmaki z dzieciństwa, pasują idealnie do gulaszu i innych sosów :)
OdpowiedzUsuńUwierzysz, że nigdy nie jadłam takich klusek 🙄
OdpowiedzUsuńThese look so good. Thanks!
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 Miłe wspomnienia z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńDobrze, że piszesz o takich prostych pomysłach na obiad, bo już zapomniałam, ile mamy opcji :)
OdpowiedzUsuń