marca 13, 2020

Kluski kładzione / Polish Laid Dumplings

Kluski kładzione przepis
Kluski kładzione / Polish 'Laid' Dumplings

Dziś zapraszam na polski klasyk - kluski kładzione. Pasują do gulaszu węgierskiego (przepis TUTAJ) i właściwie każdego mięsnego, a nawet wegetariańskiego sosu. Możecie tez podać je z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Kluski kładzione przygotowuje się błyskawicznie. Wystarczy roztrzepać jajko z wodą i mąką. Jeśli chcecie, zastąpcie zwykłą mąkę pszenną mąką orkiszową. Po wymieszaniu składników możecie odstawić ciasto na 30 minut albo gotować kluski od razu. Później wystarczy tylko nabierać porcje łyżką i wrzucać do gotującej się wody. Moim zdaniem kluski kładzione najlepiej smakują świeże, zaraz po ugotowaniu, ale są też wielbiciele odgrzewanych czy odsmażanych klusek kładzionych.

Kluski kładzione to szybki pomysł na smaczny, tradycyjny, tani obiad. Smakują jako główne danie i dodatek do mięsa. Polecam, smacznego:)

Polecam tez mój przepis na gulasz cygański (film TUTAJ).


Przepis na kluski kładzione, składniki:

na jedną porcję:

jajko,
3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
1/3 łyżeczki soli,
3-4 łyżki wody

Przepis na kluski kładzione, przygotowanie:

Jajko rozmieszać widelcem z wodą i solą. Dodać mąkę, wymieszać - ciasto będzie gęste. Zanurzoną uprzednio w gorącej wodzie łyżką stołową nabierać porcje ciasta (1/3 łyżki). Wkładać łyżkę z ciastem do garnka z gotującą wodą (do wody warto dodać parę kropel oleju, by kluski się nie sklejały). Mokrą łyżką nabierać kolejne porcje i gotować kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minuty. Podawać z ulubionym sosem.

Oryginalny przepis z TEJ strony.

Polish 'Laid' Dumplings Recipe:

for 1 portion:
1 egg,
1/3 tsp of salt,
3-4 tbsp of water,
3/4 cup of all purpose flour or light spelt flour

Whisk the egg with salt and water. Add flour and mix - the batter should be thick. You can set aside the batter for 30 minutes or so or cook the dumplings right away.  Boil water in a large pot. Dip a tablespoon in the water and scoop a portion of the batter (1/3 of your tablespoon). Dip the spoon with the batter once again in the boiling water (the batter will form a dumpling). Using the same spoon and the same method, form another dumplings. Cook them in batches and wait until float on the surface. Then cook them for addition 2 minutes. Polish 'Laid' Dumplings taste great with a goulash, stew or any meat or vegetarian sauce or gravy.

Also see my Gypsy Stew Recipe (video recipe HERE).

Original recipe for dumplings HERE.

45 komentarzy:

  1. W dzieciństwie jadłam je bardzo często :) A że wymagają naprawdę niewielu składników, na te trudne czasy, które nastały, są w sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  2. I think this is a fantastic mix!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for this, they will be on the menu for tonight. Have a good weekend Diane

    OdpowiedzUsuń
  4. U Ciebie chyba nigdy nie ma nudy na stole? :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A quick and delicious side dish!

    OdpowiedzUsuń
  6. I never made dumplings from scratch.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, akurat mam w domu duży zapas mąki to chętnie je zrobię :) Mam nadzieję, że wyjdą mi takie apetyczne, jak Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwierzysz ze nigdy nie jadłam? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. All that you cook seems delicious dear

    OdpowiedzUsuń
  11. Haahha ja Natalia i Ty Natalia obydwie kochamy gotować ;) Musi być jak zawsze przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks delicious!

    How are things there, Natalia? Everyone here in the US is talking about the virus. Are they there too?

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczerze mówiąc pierwszy raz o nich słyszę 🤭🙈
    Chętnie je kiedys zrobię ☺️
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry przepis! Grzybki kocham. Ja dzisiaj zrobiłam lassagne XD

    OdpowiedzUsuń
  15. They look fairly simple. Thank you. I will remember this recipe and try it later.

    OdpowiedzUsuń
  16. Love dumplings, especially with semolina flour.

    OdpowiedzUsuń
  17. yum, this looks so good!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne:) Kluski, pierogi, pyzy, makarony i placki ziemniaczane to moja zguba:) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. I will be making these dumplings, can't wait!

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż sobie chyba jutro takie przygotuję, mniam! Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dumplings, Right On!! Homemade Are The Best.

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  22. Dumpling and stew are a great taste!

    OdpowiedzUsuń
  23. Znam, ale często ich nie robię. Najczęściej dodawałam je do zupy pomidorowej. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  24. Narobiłaś mi smaka na takie kluski :D
    Już wiem co ugotuję na obiad :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. I would love to try these...I really love dumplings!!😊😊

    Have a super weekend, Natalia!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno kiedyś je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wiesz, ze nigdy nie robilam. Chyba spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  28. Mmm Natalia, I just got hungry thanks to this one! :)

    Looks really good, bet it's as tasty as it looks.

    OdpowiedzUsuń
  29. I have never tried a similar dish but I am sure is very delicious. I will try it soon!

    OdpowiedzUsuń
  30. Troche jak kopytka :D
    Moja mama lubi takie kluski dodawać do zupy tzw. "spod pachy" :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Smaki z dzieciństwa, pasują idealnie do gulaszu i innych sosów :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwierzysz, że nigdy nie jadłam takich klusek 🙄

    OdpowiedzUsuń
  33. These look so good. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam <3 Miłe wspomnienia z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  35. Dobrze, że piszesz o takich prostych pomysłach na obiad, bo już zapomniałam, ile mamy opcji :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger