marca 06, 2020

Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy / Blueberry Chickpea Flour Muffins

Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy przepis
Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy / Blueberry Chickpea Flour Mufffins
Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy przepis
Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy przepis
Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy to wspaniały pomysł na szybki, prosty i troszkę zdrowszy wypiek. Posmakują każdemu, bo smakują tak samo jak tradycyjne babeczki.

Do muffinek z jagodami możecie użyć jagód świeżych (w sezonie) lub rozmrożonych i odsączonych. Fantastycznie sprawdzą się też jagody z domowego soku jagodowego. Tak naprawdę do muffinek z mąką z ciecierzycy możecie użyć wszystkich ulubionych owoców. Wspaniale sprawdzą się maliny, borówki, jabłka, brzoskwinie i wszystko to, co akurat macie pod ręką.

Moje babeczki upiekłam na mieszance mąki orkiszowej i z cieciorki, dzięki temu są lekkie, delikatne i puszyste - tak jak te na zwykłej mące pszennej. Jeśli macie ochotę na muffinki z jagodami, ale nie macie któregoś z wymienionych rodzajów mąki, możecie ją zastąpić mąką pszenną lub jasną orkiszową.

Do moich jagodowych mufinek z mąką z ciecierzycy możecie użyć od 1/2 do 3/4 szklanki cukru (używając połowę szklanki nie będą bardzo słodkie, słodycz będą zawdzięczać owocom). Jeśli wolicie, możecie zastąpić cukier jego zamiennikami.

Moje orkiszowo-ciecierzycowe muffinki z jagodami to świetny przepis dla osób, które chciałyby ograniczyć w swojej diecie jasną mąkę pszenną. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, możecie je upiec w kila chwil, tuż przed przyjściem gości. Polecam, smacznego:)


Zobaczcie też, jak przygotować muffinki z malinami - film TUTAJ

Przepis na muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy:

szklanka jasnej mąki orkiszowej (używamy szklanki o pojemności 250ml),
szklanka mąki z ciecierzycy,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2-3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
1/2 - 3/4 szklanki jagód,
duża szczypta mielonej wanilii,
opcjonalnie skórka starta z pomarańczy lub cytryny

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać jagody. Piec w 180 stopniach około 25 minut.

Blueberry Chickpea Flour Muffins Recipe:


1 cup of chickpea flour,
1 cup of spelt flour (light),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
1/2 - 3/4 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
1/2 - 3/4 cup of blueberries, fresh or defrosted and well drained (or use any fruit you like),
zest from 1 small orange or lemon, optional
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, vanilla, zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Spoon the batter into prepared muffin pan (sprayed with oil or butter), add berries on top (do not overfill the muffin tins!). Bake for about 25 minutes. Enjoy:)

Also see my video recipe for Raspberry Muffins - you can find the video HERE.


65 komentarzy:

  1. moje dzieci uwielbiają babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I adore cupcakes too...and these look absolutely irresistible!!😊😊 xxx

      Usuń
  2. Gorgeous recipe for the weekend! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  3. These sound delicious, I will try them soon. Thanks, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. I'm convinced they are delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  5. UUu kochana boskie <3 Chyba się pokuszę w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh Yes! these are right down my street! They look scrummy! Have a great weekend. hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym takie zjadła, a mąkę z ciecierzycy kupujesz czy robisz sama?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis. Próbowałam różnych wypieków z mąki bezglutenowej, ale niezbyt mi one smakowały. Z ciekawości spróbuje zrobić babeczki wg Twojego przepisu :)!!!
    P.S. Moje dziewczynki uwielbiaja ze mna pichcić :D!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są pyszne, bo zawierają mąkę bezglutenową i tę z glutenem, polecam do wypróbowania ☺

      Usuń
  9. Coś dla mojego synka ;-) Pyszne muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę,że mogłoby mi posmakować. Rodzicom na pewno też, w końcu są smakoszami.

    OdpowiedzUsuń
  11. Blueberries will make anything better!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  12. They look quite delicious, Have a good weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  13. Kesinlikle bu tarifi denemeliyim...😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne, uwielbiam jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  15. I love them, so yummy!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystkie wypieki z jagodami biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  17. These look so yummy for something this healthy! Two with a cup of coffee would make a great breakfast.

    OdpowiedzUsuń
  18. They look and sound good. I haven't see vanilla powder here. Would it be ok to use the liquid or the paste?

    OdpowiedzUsuń
  19. Yummy.... they look so delicious and tasty! I definitely need to try these out! Thanks for sharing :)

    Have a great weekend♥

    x♥x♥

    "Health & Beauty"




    OdpowiedzUsuń
  20. That sounds like a very nutritious muffin with the chick pea and spelt flour.

    OdpowiedzUsuń
  21. No popatrz jak szybko można zrobić sobie raj na podniebieniu. Z tymi jagodami będzie problem, jak w " Balladynie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nigdy nie używałam mąki z ciecierzycy, ale takie muffinki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Te muffinki wyglądają przepysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. I takie lekcje w kuchni chcę widzieć jak najczęściej!

    OdpowiedzUsuń
  25. Już u kogoś widziałam przepis z muffinkamiz ciecierzycy. Muszą być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. something different! Looks good.

    OdpowiedzUsuń
  27. Something different. Looks good.

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam muffinki a te z owocami szczególnie :-).

    OdpowiedzUsuń
  29. Takich jeszcze nie jadłam, ale zrobie je w czerwcu w Polsce :) moja mama jest miłośnikiem jagód a akurat w czerwcu ma urodziny i imieniny ☺

    OdpowiedzUsuń
  30. I didn’t make muffins for a very long time.
    These look really good.

    OdpowiedzUsuń
  31. I like to use chickpea flour in the baking too. These muffins look tender, light and so tasty!

    OdpowiedzUsuń
  32. Looks yummy with a cup of coffee!

    OdpowiedzUsuń
  33. Piekłam już z mąki migdałowej i kokosowej(w prawdzie ciasteczka, nie babeczki) ale z tym zestawem, który ty podajesz jeszcze nie miałam do czynienia, muszę się rozejrzeć, za tymi mąkami.
    Pozdrawiam serdecznie 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie zastępują mąkę pszenną, polecam☺

      Usuń
  34. Looks really yummy
    and I love that it is moist inside.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  35. Moje dzieciaczki po jedzeniu zawsze proszę o przekąski. Takie babeczki byłyby dla nich idealne! Zdrowe i pewnie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Those look great! I love blueberries.

    OdpowiedzUsuń
  37. Robiłam podobne, z jagodami najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Cudowne :-) porywam jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. A już miałam nadzieję, że będą bezglutenowe :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Małe cudeńka, nigdy nie używałam mąki z ciecierzycy, ciekawa jestem czy jest wyczuwalna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  41. U mnie też babeczki, ja jednak zrobiłam niezdrowe :( Bo z cukrem i kajmakiem..... Przyznam, że twój przepis nie dość że apetyczny to zdrowszy :D

    OdpowiedzUsuń
  42. These sound amazing. Must try with chickpeas :-D

    OdpowiedzUsuń
  43. These Photos Are Irresistible - Many Moons Ago, I Purchased Re-Useble Inserts For My Muffin Pan - They Work Very Well And No Cleaning Afterwords - I Use Them For Corn Beard As Well - Thats A Big Hit As They Usually Are Made In Larger Flat Patches

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  44. Yum, these look so delicious! Thank you for sharing! :)

    Hope that you are having a wonderful weekend :) We had a date night last night which was awesome :)

    Away From Blue

    OdpowiedzUsuń
  45. Czuje, ze moja córka bylaby zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  46. uwielbiam muffinki, musze takie zrobic:-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Przypomniałaś mi, ze dawno muffinek nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  48. Blueberries are a favourite low carb fruit.
    Thanks for this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger