Muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy / Blueberry Chickpea Flour Mufffins |
Do muffinek z jagodami możecie użyć jagód świeżych (w sezonie) lub rozmrożonych i odsączonych. Fantastycznie sprawdzą się też jagody z domowego soku jagodowego. Tak naprawdę do muffinek z mąką z ciecierzycy możecie użyć wszystkich ulubionych owoców. Wspaniale sprawdzą się maliny, borówki, jabłka, brzoskwinie i wszystko to, co akurat macie pod ręką.
Moje babeczki upiekłam na mieszance mąki orkiszowej i z cieciorki, dzięki temu są lekkie, delikatne i puszyste - tak jak te na zwykłej mące pszennej. Jeśli macie ochotę na muffinki z jagodami, ale nie macie któregoś z wymienionych rodzajów mąki, możecie ją zastąpić mąką pszenną lub jasną orkiszową.
Do moich jagodowych mufinek z mąką z ciecierzycy możecie użyć od 1/2 do 3/4 szklanki cukru (używając połowę szklanki nie będą bardzo słodkie, słodycz będą zawdzięczać owocom). Jeśli wolicie, możecie zastąpić cukier jego zamiennikami.
Moje orkiszowo-ciecierzycowe muffinki z jagodami to świetny przepis dla osób, które chciałyby ograniczyć w swojej diecie jasną mąkę pszenną. Są pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu, możecie je upiec w kila chwil, tuż przed przyjściem gości. Polecam, smacznego:)
Zobaczcie też, jak przygotować muffinki z malinami - film TUTAJ
Przepis na muffinki z jagodami i mąką z ciecierzycy:
szklanka jasnej mąki orkiszowej (używamy szklanki o pojemności 250ml),
szklanka mąki z ciecierzycy,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju,
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać jagody. Piec w 180 stopniach około 25 minut.
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2-3/4 szklanki cukru,
2 jajka,1/3 szklanki oleju,
1/2 - 3/4 szklanki jagód,
duża szczypta mielonej wanilii,
opcjonalnie skórka starta z pomarańczy lub cytrynyW jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać jagody. Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Blueberry Chickpea Flour Muffins Recipe:
1 cup of chickpea flour,
1 cup of spelt flour (light),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
1/2 - 3/4 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
1/2 - 3/4 cup of blueberries, fresh or defrosted and well drained (or use any fruit you like),
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
1/2 - 3/4 cup of sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
1/2 - 3/4 cup of blueberries, fresh or defrosted and well drained (or use any fruit you like),
zest from 1 small orange or lemon, optional
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, vanilla, zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Spoon the batter into prepared muffin pan (sprayed with oil or butter), add berries on top (do not overfill the muffin tins!). Bake for about 25 minutes. Enjoy:)
Also see my video recipe for Raspberry Muffins - you can find the video HERE.
moje dzieci uwielbiają babeczki :)
OdpowiedzUsuńI adore cupcakes too...and these look absolutely irresistible!!😊😊 xxx
UsuńGorgeous recipe for the weekend! Thanks!
OdpowiedzUsuńHummm devem de ser deliciosas.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim-de-semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
These sound delicious, I will try them soon. Thanks, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wypieczone ;)
OdpowiedzUsuńI'm convinced they are delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
They look delicious. :)
OdpowiedzUsuńHave a great weekend. :)
P&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
UUu kochana boskie <3 Chyba się pokuszę w weekend :D
OdpowiedzUsuńOh Yes! these are right down my street! They look scrummy! Have a great weekend. hugs, Angela xXx
OdpowiedzUsuńAle bym takie zjadła, a mąkę z ciecierzycy kupujesz czy robisz sama?
OdpowiedzUsuńKupuję☺
UsuńCiekawy przepis. Próbowałam różnych wypieków z mąki bezglutenowej, ale niezbyt mi one smakowały. Z ciekawości spróbuje zrobić babeczki wg Twojego przepisu :)!!!
OdpowiedzUsuńP.S. Moje dziewczynki uwielbiaja ze mna pichcić :D!!!
Te są pyszne, bo zawierają mąkę bezglutenową i tę z glutenem, polecam do wypróbowania ☺
UsuńCoś dla mojego synka ;-) Pyszne muffinki :-)
OdpowiedzUsuńMyślę,że mogłoby mi posmakować. Rodzicom na pewno też, w końcu są smakoszami.
OdpowiedzUsuńBlueberries will make anything better!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
They look quite delicious, Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńKesinlikle bu tarifi denemeliyim...😊
OdpowiedzUsuńOh my gosh, these look incredible! Great job!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ależ mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPyszne, uwielbiam jagody:)
OdpowiedzUsuńI love them, so yummy!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
W sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńwszystkie wypieki z jagodami biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńThese look so yummy for something this healthy! Two with a cup of coffee would make a great breakfast.
OdpowiedzUsuńThey look and sound good. I haven't see vanilla powder here. Would it be ok to use the liquid or the paste?
OdpowiedzUsuńOf course!☺
UsuńYummy.... they look so delicious and tasty! I definitely need to try these out! Thanks for sharing :)
OdpowiedzUsuńHave a great weekend♥
x♥x♥
"Health & Beauty"
I love blueberry muffins.
OdpowiedzUsuńThat sounds like a very nutritious muffin with the chick pea and spelt flour.
OdpowiedzUsuńNo popatrz jak szybko można zrobić sobie raj na podniebieniu. Z tymi jagodami będzie problem, jak w " Balladynie:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie używałam mąki z ciecierzycy, ale takie muffinki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTe muffinki wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I takie lekcje w kuchni chcę widzieć jak najczęściej!
OdpowiedzUsuńJuż u kogoś widziałam przepis z muffinkamiz ciecierzycy. Muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńsomething different! Looks good.
OdpowiedzUsuńSomething different. Looks good.
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki a te z owocami szczególnie :-).
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam, ale zrobie je w czerwcu w Polsce :) moja mama jest miłośnikiem jagód a akurat w czerwcu ma urodziny i imieniny ☺
OdpowiedzUsuńI didn’t make muffins for a very long time.
OdpowiedzUsuńThese look really good.
I like to use chickpea flour in the baking too. These muffins look tender, light and so tasty!
OdpowiedzUsuńLooks yummy with a cup of coffee!
OdpowiedzUsuńPiekłam już z mąki migdałowej i kokosowej(w prawdzie ciasteczka, nie babeczki) ale z tym zestawem, który ty podajesz jeszcze nie miałam do czynienia, muszę się rozejrzeć, za tymi mąkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie 😀
Świetnie zastępują mąkę pszenną, polecam☺
UsuńLooks really yummy
OdpowiedzUsuńand I love that it is moist inside.
Ann
https://roomsofinspiration.blogspot.com/
Moje dzieciaczki po jedzeniu zawsze proszę o przekąski. Takie babeczki byłyby dla nich idealne! Zdrowe i pewnie smaczne :)
OdpowiedzUsuńThose look great! I love blueberries.
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, z jagodami najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCudowne :-) porywam jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuńA już miałam nadzieję, że będą bezglutenowe :D
OdpowiedzUsuńMałe cudeńka, nigdy nie używałam mąki z ciecierzycy, ciekawa jestem czy jest wyczuwalna w smaku :)
OdpowiedzUsuńU mnie też babeczki, ja jednak zrobiłam niezdrowe :( Bo z cukrem i kajmakiem..... Przyznam, że twój przepis nie dość że apetyczny to zdrowszy :D
OdpowiedzUsuńThese sound amazing. Must try with chickpeas :-D
OdpowiedzUsuńNigdy nie pieklam z chickpea flour
OdpowiedzUsuńThese Photos Are Irresistible - Many Moons Ago, I Purchased Re-Useble Inserts For My Muffin Pan - They Work Very Well And No Cleaning Afterwords - I Use Them For Corn Beard As Well - Thats A Big Hit As They Usually Are Made In Larger Flat Patches
OdpowiedzUsuńCheers
Yum, these look so delicious! Thank you for sharing! :)
OdpowiedzUsuńHope that you are having a wonderful weekend :) We had a date night last night which was awesome :)
Away From Blue
Czuje, ze moja córka bylaby zachwycona
OdpowiedzUsuńuwielbiam muffinki, musze takie zrobic:-)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, ze dawno muffinek nie robiłam ;-)
OdpowiedzUsuńBlueberries are a favourite low carb fruit.
OdpowiedzUsuńThanks for this recipe.
All the best Jan
Aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńmmm, dawno nie jadłam muffinek ;)
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuń