Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread |
Owsiane ciasto czekoladowe to naprawdę zdrowa przekąska. Prawie nie zawiera tłuszczu, za to najlepszą, gorzką czekoladę, startą marchewkę, kakao i jogurt. Gdy piekę to zdrowe ciasto, nie dodaję do niego w ogóle cukru - podaję je za to z grubą warstwą domowego dżemu lub konfitury. Jeśli wolicie, by ciasto miało jednak tradycyjny, słodki smak (bez cukru i bez dodatków jest raczej wytrawne!), dodajcie cukier lub jego zamienniki.
Owsiane ciasto czekoladowe nie jest puszyste i delikatne jak to na mące pszennej - przypomina trochę w strukturze brownie. Jest dość ciężkie i mocno czekoladowe. Jeśli przepadacie za gorzką czekoladą i ciastami owsianymi, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smacznego:)
Przepis na owsiane ciasto czekoladowe (fit), składniki:
na blaszkę o wymiarach 23x13cm:
szklanka mąki owsianej,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki cynamonu,opcjonalnie
1/3 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka oliwy z oliwek (lub ulubionego zdrowego oleju),
jajko,
2-3 łyżki miodu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki cynamonu,opcjonalnie
1/3 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka oliwy z oliwek (lub ulubionego zdrowego oleju),
jajko,
2-3 łyżki miodu,
2 małe marchewki starte na wiórki (u mnie jedna marchewka i jedna twarda gruszka),
50-60 g ciemnej czekolady 70 %,
opcjonalnie kilka łyżek mleka - u mnie trochę mniej niż 1/4 szklanki (krowiego lub roślinnego)
50-60 g ciemnej czekolady 70 %,
opcjonalnie kilka łyżek mleka - u mnie trochę mniej niż 1/4 szklanki (krowiego lub roślinnego)
opcjonalnie cukier (ok. 1/3 szklanki) lub jego zamienniki
Przepis na owsiane ciasto czekoladowe (fit), przygotowanie:
Połączyć jogurt, jajko, oliwę i miód. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki z marchewką. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia - ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne muffinki. Jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Połowę ciasta przełożyć do podłużnej foremki, posypać posiekaną czekoladą, wyłożyć resztę ciasta, powciskać resztę czekolady na wierzch. Piec około 35 minut w 180C. Jeśli nie dodaliśmy do ciasta cukru, podawać kromki z domowym dżemem, konfiturą lub innymi ulubionymi, owocowymi dodatkami.
Mocno zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Healthy Oat Flour Chocolate Bread Recipe:
1 cup of oat flour,
2 tbsp of cocoa,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
3/4 tsp of cinnamon, optional,
1/3 cup of Greek yogurt,
1 egg,
1 tbsp of olive oil or any healthy oil of your choice,
2-3 tbsp of honey,
few tbsp of cow or plant milk (less than 1/4 cup), optional
Mix yogurt, egg, honey and oil, In another bowl mix all the dry ingredients with grated carrot. Combine wet with dry, mixing just to combine. Add few tbsp of milk, if the batter is to thick (I usually do, it should look like traditional muffin batter). Place half of the batter into the bread pan (23x13), press chunks of chocolate, cover with remaining batter and add some chocolate on top. Bake for about 35 minutes in 180C.
Note: you can add few heaping tbsp of sugar (about 1/3 cup or more to your likening) or some sugar alternative to the batter, if you prefer it traditionally sweet. I serve my healthy bread with a good serving of homemade fruit jam, so the sweetness is enough for me, but you can serve it with any other fruity topping of your choice.
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
3/4 tsp of cinnamon, optional,
1/3 cup of Greek yogurt,
1 egg,
1 tbsp of olive oil or any healthy oil of your choice,
2-3 tbsp of honey,
2 carrots, grated (I have used 1 carrot and 1 pear)
50-60 g od dark chocolate (70%of cocoa),few tbsp of cow or plant milk (less than 1/4 cup), optional
Mix yogurt, egg, honey and oil, In another bowl mix all the dry ingredients with grated carrot. Combine wet with dry, mixing just to combine. Add few tbsp of milk, if the batter is to thick (I usually do, it should look like traditional muffin batter). Place half of the batter into the bread pan (23x13), press chunks of chocolate, cover with remaining batter and add some chocolate on top. Bake for about 35 minutes in 180C.
Note: you can add few heaping tbsp of sugar (about 1/3 cup or more to your likening) or some sugar alternative to the batter, if you prefer it traditionally sweet. I serve my healthy bread with a good serving of homemade fruit jam, so the sweetness is enough for me, but you can serve it with any other fruity topping of your choice.
I highly modified the recipe I found HERE.
O ja Cię zdecydowane pyszności :-)
OdpowiedzUsuńLooks delicious 😊
OdpowiedzUsuńI thinl it's yoummy )) Thank you for sharing, dear!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie, a szukałam ostatnio jakiegoś słodkiego fit :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
This looks delicious.
OdpowiedzUsuńOmomomo! Uwielbiam wszystko co czekoladowe 🤭 obserwuje Cie na yt i chetnie korzystam z Twoich przepisów 😉
OdpowiedzUsuńBuziaki 😘
Przecudna deseczka :)
OdpowiedzUsuńzdrowa przyjemność ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam czekoladową babkę. Myślę, że ta wersja ciasta jest dużo zdrowsza.
OdpowiedzUsuńThis sounds more than wonderful! Hugs, Valerie Stay safe!
OdpowiedzUsuńThat is such a cute cutting board!
OdpowiedzUsuńSimply delicious!!
UsuńMmmm, Natalia... I love how it looks, plus it's pretty healthy so, it's a YES from me. I'd love to try it. Thanks for the recipe, girl! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNaturally gluten free and so delicious!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie ciasto, jest obłędne w smaku :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńKurczę wygląda pysznie i chętnie zjadłabym do herbaty.
OdpowiedzUsuńOutstand & Love That Cutting Board
OdpowiedzUsuńCheers
Oj coś czuję, że u mnie szybko by zniknęło, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPycha :) mojej corce by napewno smakowalo :)
OdpowiedzUsuńBuziaki z NYC
Super ciasto ♥
OdpowiedzUsuńTwo of my favorite things, combined. What could be better than chocolate and bread?
OdpowiedzUsuńOh wow, this look gorgeous :-D
OdpowiedzUsuńI haven't used oat flour before but that sounds really good.
OdpowiedzUsuńThat looks and sounds delectable. Sadly at the moment flour is not available in our stores (panic buyers) so it will have to wait.
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńlooks good and healthy!
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie wypróbować przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńI love anything that has chocolate in it :-)))))) Yum yum Diane
OdpowiedzUsuńPychotka, wygląda wspaniale! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńTeraz przy ochłodzeniu idealna propozycja
OdpowiedzUsuńo zapisuje sobie i chętnie wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska :)
OdpowiedzUsuńuuuu zjadłabym ! :)
OdpowiedzUsuńWhat a healthy and delicious treat!
OdpowiedzUsuńOch! Prawdziwa pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Looks delicious! Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńIt is so delicious!
OdpowiedzUsuńLooks and sounds delicious.
OdpowiedzUsuńHope you are keeping well, and your family, too, during these stressful days. Are you under directions to stay at home?
A delicious pastry, I really like chocolate.
OdpowiedzUsuńJakie cudowne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńZnam i często robię zwykłe ciasto czekoladowe, ale spróbuję chętnie Twój przepis:).
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie 😉 Jeszcze nie robiłam czekoladowego ciasta z mąki owsianej.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie :D!!! Z pewnością wypróbuję ten przepis :D!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie mialam okazji używać maki owsianej
OdpowiedzUsuńTakim ciastem można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuńChętnie wykorzystam przepis:) a teraz tym bardziej bo mam pomoc w domu.
OdpowiedzUsuńLubię zdrowe słodycze :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smakowicie 🙂
OdpowiedzUsuńCzy zamiast czekolady moge uzyc wiecej kakao (ile)?
Wyglada bardzo smakowicie 🙂 Czy zamiast czekolady moge uzyc wiecej kakao (ile)?
OdpowiedzUsuńNie dawałabym więcej kakao, żeby ciasto nie wyszło suche, wystarczy pominąć czekoladę. Można przygotować polewę z kakao i mleka na wierzch ☺ Pozdrowienia ☺
Usuń