Pierogi z mięsem z rosołu |
Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając akurat tego gatunku, pamiętajcie, by dodać do farszu kilka łyżek bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości wilgoci. Poza tym to kolejny produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie o bardzo ważnym dodatku, czyli zeszklonej cebuli.
Pierogi z mięsem z rosołu nie są tak pracochłonne, jak może się wydawać, a te domowe są najlepsze na świecie. To pyszny, tani i sprawdzony obiad dla wszystkich fanów polskiej kuchni. Polecam, smacznego:)
Polecam też moje pierogi z ziemniakami i boczkiem - przepis TUTAJ:)
Na obiad polecam też kurczaka zapiekanego pod pierzynką:
Przepis na pierogi z mięsem z rosołu, składniki:
ciasto (około 30 pierogów):
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli
farsz:
600-700 g ugotowanego mięsa z rosołu,
2 duże, posiekane i zeszklone na rumiano cebule,
kilka łyżek bulionu,
marchewka z bulionu,
opcjonalnie natka pietruszki lub koperek,
sól, pieprz (do smaku)
Przepis na pierogi z mięsem z rosołu, przygotowanie:
Farsz: mięso zmielić z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Jeśli farsz będzie suchy, będzie się rozpadał i kruszył, dodać trochę bulionu.
Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam zdecydowanie mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z przesmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Ciasto na pierogi z TEJ strony.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Recipe:
for the dough (approx. 30 pierogi):
1/2 kg of flour,
1 cup of hot water,
1 tsp of salt
for the filling:
approx. 600-700 g of cooked chicken (or other meat from the stock),
2 large onions, chopped and sauteed, until lighlty golden,
few tbsp of chicken stock, optional
1 cooked carrot (from the stock),
few tbsp of chopped parsley or dill, optional,
salt and pepper, to taste
Prepare the filling: blend the meat, carrot and onions until smooth. Season well and add some herbs. If the filling is too dry and crumbly, add some stock.
Prepare the dough: Make the dough: boil the water and set aside for 10 to 15 minutes - it should remain hot. Mix half of the flour (250g) with salt, add the water and mix with the spoon. Gradually add remaining flour and knead for few minutes, until smooth and elastic (you don't have to use whole flour - I have used much less). Roll out finely on a floured surface and cut out circles. Place a heaping tsp or two of the filling in the center of each circle. Fold the edges together and seal well, using a fork. Drop pierogi into boiling water, simmer for about to 5 minutes or until they float on a surface. Drain and serve with caramelized onion or other toppings of your choice.
Also see my Potato and Bacon Pierogi Recipe HERE:)
See the original recipe for the dough HERE.
They look GREAT and I love the use of leftover chicken as the filling.
OdpowiedzUsuńŚliczne te Twoje pierożki :)
OdpowiedzUsuńja dziś po rosole robię naleśniki:)
OdpowiedzUsuńja dziś mam naleśniki po mięsie z rosołu:)
OdpowiedzUsuńja dziś mam naleśniki po mięsie z rosołu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi. Być może zrobię jakieś w weekend:)
OdpowiedzUsuńFor ex-leftovers, that sure looks yummy to me, Natalia!
OdpowiedzUsuńNice photos of the chicken dish and recipe, girl. As always! :)
też czasem robię takie pierogi
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że takich nie jadłam, ale świetny pomysł i z pewnością spróbuję!
OdpowiedzUsuńLooks deli!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEDNESDAY
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
Oooo, świetny pomysł zwłaszcza teraz gdy trzeba siedzieć w domu, można tworzyć coś pysznego, a za razem prostego. Dziękuję za zainspirowanie 😘
OdpowiedzUsuńPolecam, pozdrowienia ☺
UsuńTo już chyba klasyka ;)
OdpowiedzUsuńo nie .... kocham pierogi ! i wyglądają tak pysznie u Ciebie
OdpowiedzUsuńTürk mutfağından mantı yemeğine benziyor bu yemek 😊
OdpowiedzUsuńI love piroggi so much, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńNie jem mięsa, ale powiem Ci, że to naprawdę fajny pomysł i na bank świetny smak. Muszę o tym powiedzieć przyjaciółce. :) Pozdrawiam Cię serdecznie, pozostań zdrowa. :*****
OdpowiedzUsuńWow, perfect dish for leftovers!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńThe filling sounds so special!
OdpowiedzUsuńYummy!
Pierogi to moja wielka miłość :)
OdpowiedzUsuńRzadko robię pierogi a to dlatego, że nie znam umiaru w ich jedzeniu.
OdpowiedzUsuńŻyczę dużo, dużo zdrowia.
Serdecznie pozdrawiam:)
Great way to use leftovers. Love any and all dumplings, and this is one of the best. Thanks!
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOh Baby - Love It - The Dude & I Made These When We Hosted The Sochi Olympic Opening Ceremony Party - Our Guest Were Required To Bring A Russian Dish OR A Dish From The Upcoming Country ( Summer ) , Previous Country ( Summer ) , Or A Canadian-French ( Previous Winter Host City ) Dish - The Only Ingredient That We Added Thats Not On Your List , BACON - These Are So Much Fun To Prepare - Many Thanx For This One - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Uwielbiam pierogi ! <3
OdpowiedzUsuńO mniam wyglądają przepysznie! Jednak ja na codzien wole pierogi z kapustą i grzybami :D
OdpowiedzUsuńThis looks really wonderful! Thank you so much for sharing it :)
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
delicious use of leftovers
OdpowiedzUsuńPierożki to ja zawsze chętnie zjem ;).
OdpowiedzUsuńI like the dough, looks great :-D
OdpowiedzUsuńJa lubie chinskie dumplings :) Ale twoje wygladaja pysznie :)
OdpowiedzUsuńAnother recipe I have never tried. They would go down well with himself - thank you.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i jakie ładne :D
OdpowiedzUsuńOh wow these sound and look so tasty, and perfect with left overs too so no wastage! xo
OdpowiedzUsuńMakeup Muddle
I think my husband would really like this. His grandmother was from Poland and he loves pierogis.
OdpowiedzUsuńLubię pierogi, ale nie lepić tylko jeść 😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić przeróżne pierogi, z przeróżnymi farszami, nigdy mi się nie znudzą. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńYUM, so comforting and delicious looking!
OdpowiedzUsuńTwoje pierogi wyglądają bardzo apetycznie.Z uwagą czytałam cały wpis,żeby nie pominąć żadnej wskazówki, żadnego dodatku! Pewnie zrobię przy najbliższej okazji! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, ale z kapustą :D
OdpowiedzUsuńLook good.... greeting from indonesia
OdpowiedzUsuńPerfetti i tuoi ravioli, complimenti!!!
OdpowiedzUsuńdumpling was unfamiliar term but after googling it i got that it is famous here with beef and chicken
OdpowiedzUsuńnow when chicken is banned here i would like to try this one
hope you doing fine dear Natalia and you precious baby is also good by the grace of Lord!
take great care and stay healthy my friend!
Uwielbiam pierożki. Narobiłaś mi smaka :-)
OdpowiedzUsuńNatalia, these look fantastic!! :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za pierogami z mięsem, zdecydowanie preferuje pierogi z ziemniakami, szpinakiem oraz owocami :D
OdpowiedzUsuńobserwuje :)
https://milentry-blog.blogspot.com
Pierogi zawsze pycha w każdym rodzaju :D
OdpowiedzUsuńMniam pierozki :)
OdpowiedzUsuńPycha, teraz dobry moment na pierogi, bo mamy dużo czasu siedząc w domu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na pierogi, ja jednak wolę te bezmięsne. ;)
OdpowiedzUsuńLooks great Natalia!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
Świetny sposób na wykorzystanie wszystkich składników, z których się już skorzystało :)
OdpowiedzUsuńSuper, to się nazywa nie marnowanie jedzenia :) Zdrowo, ekologicznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńInteresting dish. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńPycha... Jak ktoś ma cierpliwośc lepic
OdpowiedzUsuńI haven't been able to find any chicken in our grocers this week, but as soon as supplies return to normal, I am totally making these!
OdpowiedzUsuńpo 1.brzmi prosto że aż szkoda nie spróbować samemu, bo po 2. kocham pierogi a w Emiratach nie ma ich za wiele rodzajów, zwłaszcza takich Polskich domowych... są jakieś ravioli włoskie, albo mrożone z Korei z kimchi… może się skuszę i sama zrobię te pierożki?! :)
OdpowiedzUsuńThese look quite tasty!
OdpowiedzUsuńThat sounds really good, Natalia. Thank you for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńA zjadłabym pierogi :)
OdpowiedzUsuńTo dobry pomysł na wykorzystanie mięsa. Ja akurat nie lubię takiego gotowanego i je zawsze mój partner, ale w pierogach pewnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń