marca 25, 2020

Pulpeciki w sosie koperkowym / Meatballs in Dill Sauce

Pulpeciki w sosie koperkowym przepis
Pulpeciki w sosie koperkowym 

Dziś zapraszam na łatwy i dość szybki obiad - pulpeciki w sosie koperkowym z warzywami. Danie smakuje wszystkim, jest pożywne i pasuje do niego wiele dodatków.

Moje dzisiejsze pulpeciki w sosie koperkowym przygotowałam bez dodatku nabiału, ale taki sos jest też pyszny ze śmietaną, a nawet kilkoma łyżkami mleka - jeśli lubicie zabielane sosy, możecie wykorzystać te składniki do swojego sosu koperkowego.  Ciemny kolor sosu uzyskacie dzięki bulionowi, ale jeśli go nie macie, zastąpcie go wodą. Kolor zapewni marchewka i niewyczuwalna szczypta kurkumy.

Klopsiki możecie przygotować z dowolnego gatunku mięsa, wybierzcie ulubione. Pyszne są pulpeciki drobiowe, wieprzowe, wołowe, a także mieszane. Mięso mielone możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie.

Pulpeciki w sosie koperkowym to smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Takie duszone klopsiki świetnie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i zestawem surówek. Smacznego:)

Wypróbujcie też moje pulpeciki w białym sosie koperkowym  (przepis TUTAJ) i wiele innych przepisów na klopsiki

Polecam także mój gulasz cygański z klopsikami:


Przepis na pulpeciki w sosie koperkowym, składniki:


na pulpeciki:

500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku

na sos:
2 cebule,
mały ząbek czosnku, opcjonalnie,
mała marchewka starta na wiórki,
mała szczypta kurkumy, opcjonalnie,
ok. 2-3 szklanek domowego bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka,
kilka czubatych łyżek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki,
1-2 łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 1/4 szklanki wody

Przepis na pulpeciki w sosie koperkowym, przygotowanie:

Przygotowujemy pulpeciki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpety, opcjonalnie każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.

Na patelnię po pulpecikach wrzucić cebule i marchewkę, smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek i kurkumę, jeśli używamy. Włożyć pulpeciki, zalać całość wodą lub bulionem (tak, by lekko zakrywał składniki). Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koperek, doprawić. Sos zagęścić z mąką rozmieszaną z wodą. Jeśli używamy nabiału, dolać mleko lub śmietankę przed mąką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Meatballs in Dill Sauce Recipe:

for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram

for the sauce:
1 small carrot, grated
2 onions,
a pinch of turmeric, optional,
1 clove of garlic, optional,
2-3 cups of chicken stock or water,
few heaping tbsp of chopped dill,
few tbsp of cream or milk, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika,
1-2 tsp of flour mixed with 1/4 cup of water or stock

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add chopped onion and grated carrot. After few minutes, add finely chopped garlic and a small pinch of turmeric (just for the color, not the taste). Add the meatballs back in. Cover with liquid and simmer on low for about 20 to 30 minutes or  until tender. After 15-20 minutes of simmering, add chopped dill and cream. Season well. If the sauce is too thin, add some slurry (flour with water). Serve over rice, barley, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)

Also see my Gypsy Meatball Stew Recipe - video HERE.

62 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie pulpeciki.

    OdpowiedzUsuń
  2. I only know dill for fish recipes. Interesting idea.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice recipe, I like meatballs in sauce. 💓

    OdpowiedzUsuń
  4. Filmik oglądam :) Kanał na medal :)

    OdpowiedzUsuń
  5. They look so good! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają świetnie, uwielbiam sos koperkowy, więc będzie mi smakować w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. The meat and the sauce look sooo yummy!

    OdpowiedzUsuń
  8. I really should use dill more often in cooking. This looks absolutely heavenly.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastic recipe for these cold days!
    HAPPY WEDNESDAY
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. o, super pomysł. dzieki! ostatnio zrobiłam zapiekankę z Twojego przepisu i rodzinka była zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  11. It's yummy! Thanks for recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  12. W zeszłym tygodniu robiłam klopsiki ale tu widzę fajna alternatywę dla kalorycznego sosu na kremowce :D przepis zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie przepadam za smakiem koperku ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sounds good, that sauce has to be delicious!

    OdpowiedzUsuń
  15. We need comfort food at the moment, and this is perfect. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  16. Powtórzę wyglądają przepysznie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiamy pulpeciki. Musze spróbować z sosem koperkowym.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam uwielbiam pulpeciki, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglądają bardzo apetycznie! Lubię przepisy na takie szybkie obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  21. You have reminded me that I don't use dill nearly as often as I should. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  22. też chodzą za mną pulpeciki <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  24. I love dill. I think I would drink the sauce from a mug!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda pysznie, mogłam teraz, na wieczór nie wchodzić, a dopiero rano :P

    OdpowiedzUsuń
  26. Pychotka, bardzo lubię wszelkie klopsiki i pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Moje dziewczynki przepadają za pulpecikami :)!!! Następnym razem zrobię je według Twojego przepisu:)!!!
    P.S. Ostatnio robiłam babeczki jagodowe. W prawdzie użyłam mąki pszennej, bo orkiszowa i z ciecieżycy to teraz towar trudno dostępny, ale i tak były pyszne. Do wieczora nie było po nich śladu :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pulpeciki wyglądają pysznie, bardzo dawno nie robiłam, czas się skusić :D

    OdpowiedzUsuń
  29. The meatballs in dill sauce look so delicious! Have a great day!

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszności :-) Uwielbiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubię pulpeciki w sosie koperkowym, do tego kasza i surówka z kiszonej kapusty. Pychota 😉

    OdpowiedzUsuń
  32. Meatballs are one of my favourite dishes...and these look amazing, much more delicious than the ones I usually make...I have never used dill before.
    Such a great idea...thank you so much!😊😊

    Stay safe, my friend!

    Have a lovely day ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  33. Takie coś to ja lubię :) Robiłam już coś podobnego i naprawdę jest to super

    OdpowiedzUsuń
  34. Pychotka, moja mama robi wersje bardziej dietetyczną, nie są aż tak przypieczone.

    OdpowiedzUsuń
  35. It looks so yummy Natalia!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Looks good, I like dill :-D

    OdpowiedzUsuń
  37. Love meatballs and these look wonderful Natalia !!.take care !

    OdpowiedzUsuń
  38. I've never had dill in my meatballs, but I must try this recipe to see how well I like it. It sounds scrumptious!

    OdpowiedzUsuń
  39. Do tego ryż i będzie idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam sos koperkowy - chyba już od dzieciństwa :) Więc danie jak najbardziej trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  41. Pulpety zawsze się sprawdzają

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam pulpeciki w sosie koperkowym, mniam! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger