marca 01, 2020

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami / Potato Meatball Casserole

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami przepis
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami / Potato Meatball Casserole

Zobacz, jak krok po kroku przygotować to danie na poniższym filmie:



Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami to pyszny, prosty obiad z piekarnika. Pulpety zapiekane z ziemniakami przypadną do gustu każdemu wielbicielowi klasycznej, polskiej kuchni.

Nasz jednogarnkowy obiad należy zacząć od przygotowania ziemniaczanego puree. Możecie przygotować je wcześniej (na przykład wieczorem poprzedniego dnia), wystudzić, a później dodawać kolejne składniki. Ziemniaki z piekarnika są tak dobre, ponieważ dodajemy do nich masło, jajka i starty ser, które łączą całość i dodają jej bogatego smaku.

Do zapiekanki ziemniaczanej z klopsikami nie musimy podsmażać mięsa. Uformowane pulpety wystarczy tylko umieścić w masie ziemniaczanej i zapiec. Wygodnie umieszcza się klopsiki w masie, uprzednio robiąc w niej wgłębienie, na przykład łyżką do lodów. Możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego i dowolnie je doprawić. Ważne, by nie piec pulpecików za długo, by ich nie przesuszyć. Małym klopsikom w zupełności wystarczy 25-30 minut.

Pulpety zapiekane z ziemniakami świetnie prezentują się na stole, to taka inna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Fantastycznie smakuje z zestawem surówek lub prostą sałatką. Polecam, smacznego:)

Jeśli szukacie kolejnych przepisów na obiad z mięsa mielonego, polecam też mój gulasz cygański z klopsikami (film TUTAJ) i pieczeń z mięsa mielonego (TUTAJ)

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami:


ok. 1 kg ziemniaków,
kilka łyżek masła,
kilka łyżek mleka (opcjonalnie),
2 jajka,
ok. 50 g startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, granulowany czosnek

na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), 
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku


Ugotować ziemniaki. Gorące ugnieść z masłem o odrobiną mleka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać jajka i ser, doprawić. Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na pulpeciki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (opcjonalnie). Do naczynia przełożyć ugniecione ziemniaki. W masie zrobić wgłębienia łyżką, w każde włożyć uformowany pulpecik. Piec w 180 stopniach około 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości klopsików).

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Potato and Meatball Casserole Recipe:


for the potatoes:
approx. 1 kg of potatoes,
few tbsp of butter,
few tbsp of milk,
approx 50 g of grated cheese,
2 eggs,
salt, pepper, nutmeg, granulated garlic (to taste)

for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram


Peel and cook the potatoes. Mash with butter and some milk. Season well. Add eggs and cheese, mix. Prepare the meatballs: mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs, optional (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Place the mashed potatoes into the baking tray. Using an ice cream scoop or a regular spoon, dimple the surface of your potatoes and place a meatball in each dimple. Bake for about 30 minutes in 180 C (baking time depends on the size of your meatballs). Serve with a simple salad or some slaw on the side. Enjoy:) 

Modified recipe from THIS site.

Also see my Gypsy Meatball Stew (video recipe HERE) and my Meatloaf Recipe (HERE)

70 komentarzy:

  1. Very appetizing!
    Thanks for the recipe!
    Have a beautiful March month!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sounds good, I'm waiting for my veggie soup to be finished today! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi! It looks delicious. Thanks for sharing that recipe.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż uwielbia zapiekanki, więc może niebawem wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ pyszności, z pewnością jej spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks delicious!Have a lovely Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nati!
    Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na pyszny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Interesting recipe, I have bookmarked it. Have a good week Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. Interesting recipe, I have bookmarked it. Have a good week Diane.

    OdpowiedzUsuń
  13. mniaaaam! takie proste a takie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ziemniaki, a w takiej postaci to już w ogóle. Muszę wypróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak dla mnie wersja bez klopsików i byłoby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I have never seen anything like it. I will make it for my partner some day. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  18. I want some. ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  19. I have never seen a recipe like this, it looks amazingly delicious. It combines to of the best comfort foods.

    OdpowiedzUsuń
  20. Następny ciekawy przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądać przepysznie! Uwielbiam wszystkie potrawy z ziemniaki, dlatego myślę, że ta też przydałaby mi do gustu. Miłego tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dear Diane, it looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks good and heart-y! ♡
    Your photo is so "spring-y"!!:))
    A blessed day to you!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Another delicious looking recipe!

    OdpowiedzUsuń
  25. That looks hearty, warming and so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  28. Dla mnie pierwsza klasa,u nas zawsze sprawdzają się zapiekanki pod każdą postacią,pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh, I like this recipe! I'm going to make it the next time I buy potatoes and ground meat. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Since I "beat" the oven I guess I´ll try this, we still have potatoes! And it looks yummy!

    OdpowiedzUsuń
  31. już wiem co zrobię jutro na obiad, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zapiekanka zawsze dobrym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wonderful Meal For A Snowy Day

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  34. Pycha, z klopsikami wszystko smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Lubię klopsiki w różnych wydaniach! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zainspirowałaś mnie, muszę koniecznie zrobić taką :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. great recipe for dinner
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  38. This is a little like shepherd's pie, which I love. I'll have to try your version really soon!

    OdpowiedzUsuń
  39. Tak pysznie wygląda... Umiesz zachęcić czytelnika!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ale to pysznie wygląda- bardzo ciekawy pomysł na przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Właśnie na taki obiad mam dzisiaj ochotę, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Oh this looks SO delicious, just the thing for a cold day like today!
    Thank you so much!😊😊

    Have a super day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam zapiekankę ziemniaczaną. Chodzi mi już od kilku dobrych dni :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ależ apetycznie wygląda! Narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  47. O raty!!! Kusisz dziewczyno!!! Wygląda megasmakowicie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  48. this sounds so interesting, i have never eaten anything like it. i'll bet it's yummy!!!

    OdpowiedzUsuń
  49. I nie wiem czy w końcu napisałam komentarz, bo.... sen mnie zmorzył :)!!!
    Twoje danie bardzo mi się spodobało. Ziemniaczki, klopsiki... To musi być pyszne :)!!! Pozdrawiam :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. aż się głodna zrobiłam :D to bardzo ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Looks appetizing. Makes me hungry thinking of it!

    OdpowiedzUsuń
  52. Ciekawi mnie jak będzie smakować ta zapiekanka ze względu na to puree. Chętnie spróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. Zapiekanka właśnie się piecze :D!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger