Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami / Potato Meatball Casserole |
Zobacz, jak krok po kroku przygotować to danie na poniższym filmie:
Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami to pyszny, prosty obiad z piekarnika. Pulpety zapiekane z ziemniakami przypadną do gustu każdemu wielbicielowi klasycznej, polskiej kuchni.
Nasz jednogarnkowy obiad należy zacząć od przygotowania ziemniaczanego puree. Możecie przygotować je wcześniej (na przykład wieczorem poprzedniego dnia), wystudzić, a później dodawać kolejne składniki. Ziemniaki z piekarnika są tak dobre, ponieważ dodajemy do nich masło, jajka i starty ser, które łączą całość i dodają jej bogatego smaku.
Do zapiekanki ziemniaczanej z klopsikami nie musimy podsmażać mięsa. Uformowane pulpety wystarczy tylko umieścić w masie ziemniaczanej i zapiec. Wygodnie umieszcza się klopsiki w masie, uprzednio robiąc w niej wgłębienie, na przykład łyżką do lodów. Możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego i dowolnie je doprawić. Ważne, by nie piec pulpecików za długo, by ich nie przesuszyć. Małym klopsikom w zupełności wystarczy 25-30 minut.
Pulpety zapiekane z ziemniakami świetnie prezentują się na stole, to taka inna wersja zapiekanki ziemniaczanej. Fantastycznie smakuje z zestawem surówek lub prostą sałatką. Polecam, smacznego:)
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami:
ok. 1 kg ziemniaków,
kilka łyżek masła,
kilka łyżek mleka (opcjonalnie),
2 jajka,
ok. 50 g startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, granulowany czosnek
na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
Ugotować ziemniaki. Gorące ugnieść z masłem o odrobiną mleka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać jajka i ser, doprawić. Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na pulpeciki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (opcjonalnie). Do naczynia przełożyć ugniecione ziemniaki. W masie zrobić wgłębienia łyżką, w każde włożyć uformowany pulpecik. Piec w 180 stopniach około 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości klopsików).
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Potato and Meatball Casserole Recipe:
for the potatoes:
approx. 1 kg of potatoes,
few tbsp of butter,
few tbsp of milk,
approx 50 g of grated cheese,
2 eggs,
salt, pepper, nutmeg, granulated garlic (to taste)
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
Peel and cook the potatoes. Mash with butter and some milk. Season well. Add eggs and cheese, mix. Prepare the meatballs: mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs, optional (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Place the mashed potatoes into the baking tray. Using an ice cream scoop or a regular spoon, dimple the surface of your potatoes and place a meatball in each dimple. Bake for about 30 minutes in 180 C (baking time depends on the size of your meatballs). Serve with a simple salad or some slaw on the side. Enjoy:)
Modified recipe from THIS site.
Very appetizing!
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe!
Have a beautiful March month!
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmega pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńSounds good, I'm waiting for my veggie soup to be finished today! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńHi! It looks delicious. Thanks for sharing that recipe.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Mój mąż uwielbia zapiekanki, więc może niebawem wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńależ pyszności, z pewnością jej spróbuję!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!Have a lovely Sunday!
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńNati!
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda bardzo apetycznie.
Pozdrawiam:)
Delicious!
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny obiad :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńInteresting recipe, I have bookmarked it. Have a good week Diane
OdpowiedzUsuńInteresting recipe, I have bookmarked it. Have a good week Diane.
OdpowiedzUsuńmniaaaam! takie proste a takie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki, a w takiej postaci to już w ogóle. Muszę wypróbować :).
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wersja bez klopsików i byłoby idealnie :)
OdpowiedzUsuńI have never seen anything like it. I will make it for my partner some day. Thank you.
OdpowiedzUsuńI want some. ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńI have never seen a recipe like this, it looks amazingly delicious. It combines to of the best comfort foods.
OdpowiedzUsuńNastępny ciekawy przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWyglądać przepysznie! Uwielbiam wszystkie potrawy z ziemniaki, dlatego myślę, że ta też przydałaby mi do gustu. Miłego tygodnia :)
OdpowiedzUsuńDear Diane, it looks delicious.
OdpowiedzUsuńLooks good and heart-y! ♡
OdpowiedzUsuńYour photo is so "spring-y"!!:))
A blessed day to you!!
Yummy casserole!
OdpowiedzUsuńAnother delicious looking recipe!
OdpowiedzUsuńThat looks hearty, warming and so delicious!
OdpowiedzUsuńUn gustoso piatto unico!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmmm :) zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDla mnie pierwsza klasa,u nas zawsze sprawdzają się zapiekanki pod każdą postacią,pyszna :-)
OdpowiedzUsuńOh, I like this recipe! I'm going to make it the next time I buy potatoes and ground meat. :)
OdpowiedzUsuńSince I "beat" the oven I guess I´ll try this, we still have potatoes! And it looks yummy!
OdpowiedzUsuńjuż wiem co zrobię jutro na obiad, dzięki :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka zawsze dobrym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWonderful Meal For A Snowy Day
OdpowiedzUsuńCheers
to usi być turbo smaczne :)!
OdpowiedzUsuńPycha, z klopsikami wszystko smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńOh this looks so delicious!
OdpowiedzUsuńLubię klopsiki w różnych wydaniach! :)
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie, muszę koniecznie zrobić taką :)
OdpowiedzUsuńcodziennyuzytek.pl
great recipe for dinner
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
This is a little like shepherd's pie, which I love. I'll have to try your version really soon!
OdpowiedzUsuńTak pysznie wygląda... Umiesz zachęcić czytelnika!
OdpowiedzUsuńBeautiful post.
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda- bardzo ciekawy pomysł na przepis :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taki obiad mam dzisiaj ochotę, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki ziemniaczane
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńOh this looks SO delicious, just the thing for a cold day like today!
OdpowiedzUsuńThank you so much!😊😊
Have a super day!
Hugs xxx
Uwielbiam zapiekankę ziemniaczaną. Chodzi mi już od kilku dobrych dni :)
OdpowiedzUsuńLooks good :-D
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda! Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńO raty!!! Kusisz dziewczyno!!! Wygląda megasmakowicie :D!!!
OdpowiedzUsuńthis sounds so interesting, i have never eaten anything like it. i'll bet it's yummy!!!
OdpowiedzUsuńI nie wiem czy w końcu napisałam komentarz, bo.... sen mnie zmorzył :)!!!
OdpowiedzUsuńTwoje danie bardzo mi się spodobało. Ziemniaczki, klopsiki... To musi być pyszne :)!!! Pozdrawiam :)!!!
aż się głodna zrobiłam :D to bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńLooks appetizing. Makes me hungry thinking of it!
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie jak będzie smakować ta zapiekanka ze względu na to puree. Chętnie spróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanka właśnie się piecze :D!!!
OdpowiedzUsuńSmacznego ☺
Usuń