Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill |
Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie. Jeśli chcecie, możecie ją trochę odchudzić i zrezygnować z zasmażki. Do takiej warzywnej zupy z kurczakiem możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce. Gotowa zupa powinna być przyjemnie gęsta, dość delikatna, ale z wyczuwalną nutką słodkiej papryki.
Taka pożywna zupa fasolowa z koperkiem i mięsem sprawdzi się na ostatnie chłodne dni. Smacznego:)
Przepis na zupę koperkową z kurczakiem i fasolą:
1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego,
szklanka mleka,
3 łyżki masła (u mnie klarowane),
3 łyżki mąki,
4 ziemniaki,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego,
puszka białej fasoli,
cebula lub mały por,,
2 ząbki czosnku,
mięso z ugotowanego kurczaka (z bulionu, u mnie z sześciu skrzydełek)
sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, kumin (do smaku),
pęczek koperku
Ziemniaki, seler i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć do lekkiego zarumienienia na trzech łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Gotować na małym ogniu do miękkości. Dodać posiekane mięso, koperek i odsączoną fasolę. Doprawić do smaku.
Chicken and Beans Soup with Dill Recipe:
1 1/2 - 2 l of homemade chicken stock,
1 cup of milk,
3 tbsp of clarified butter (or regular butter),
3 tbsp of flour,
3-4 potatoes,
1 carrot,
1 cup of milk,
3 tbsp of clarified butter (or regular butter),
3 tbsp of flour,
3-4 potatoes,
1 carrot,
2 stalks of celery,
2 cloves of garlic,
salt, pepper, sweet paprika, nutmeg, cumin, to taste,
Dice the potatoes, celery and carrot, finely chop onion and garlic. Cook, using clarified butter, until lighly golden (add garlic at last). Add flour and stir quickly. Cover with milk and stock. Simmer on low, until slighly thick and tender. Add chicken, chopped dill and drained beans. Season well to taste.
1 cup of cooked white beans,
approx. 1 1/2 cup of cooked, shredded chicken
1 onion or a small leek,2 cloves of garlic,
salt, pepper, sweet paprika, nutmeg, cumin, to taste,
a small bunch of dill
Dice the potatoes, celery and carrot, finely chop onion and garlic. Cook, using clarified butter, until lighly golden (add garlic at last). Add flour and stir quickly. Cover with milk and stock. Simmer on low, until slighly thick and tender. Add chicken, chopped dill and drained beans. Season well to taste.
ciekawe połączenie, sycący obiadek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę z fasolą :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful, I wish I had some right now, I am hungry! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńJak ja dawno takiej zupy nie jadłam <3
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńSound good to me. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńWarto spróbować taką zupę, apetycznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńLooks so good.
OdpowiedzUsuńThat looks delightful! I love the use of dill in soups :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy :)
OdpowiedzUsuńCiepła smaczna zupa najlepsza na smutki :)
OdpowiedzUsuńLubie zupę koperkową, gotuję bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńThis soup sounds wonderful!
OdpowiedzUsuńHealty recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńLove soup with beans. And chicken. :-) This looks great -- thanks.
OdpowiedzUsuńaw thank you..nice receipe
OdpowiedzUsuńŻeby nie fasola... :)
OdpowiedzUsuńBeans go so well in a soup don't they?
OdpowiedzUsuńI've never used leek or dill. I will have to try those.
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja znanej zupy, dodatek fasolki na pewno powoduje, że jest bardzo pożywna :)
OdpowiedzUsuńI KNOW how good this is, because I make a soup very much like it!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupę. U mnie opcja bez mleka. Wczoraj robiłam ziemniaczaną na "gwoździu" i wyszła fantastyczna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo lubię takie zupki :)
OdpowiedzUsuńAleż ona smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takiej zupy i muszę przyznać, że jestem bardzo ciekawa tego, jak smakuje :) pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :), domowo.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku, zupy uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSoup looks good.
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie :D połączenie zupy koperkowym i fasolowej :D
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo pożywna;)
OdpowiedzUsuńTakie zupy to ja mogę jeść :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno nie raz podobne zupy jadłam, ale takiej typowej koperkowej, w dodatku z fasolą jeszcze nie miałam okazji :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious...and I really like beans!😊😊
OdpowiedzUsuńMany thanks, Natalia!
Hugs xxx
Wydaje się smaczna
OdpowiedzUsuńBeautiful - Perfect End Of The Winter Season Meal - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
jeny! ja uwielbiam wsyztskie zupy! ;D
OdpowiedzUsuńYum! Looks hearty and filling.
OdpowiedzUsuńwow. this looks so yummy. thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńJULIE ANN LOZADA BLOG
INSTAGRAM: @julieann_lozada
Pyszna zupka kochana :-)
OdpowiedzUsuńO... już wiosną zapachniało ;)
OdpowiedzUsuńLove a chunky soup Natalia!!
OdpowiedzUsuńTaką zupkę chętnie bym spróbowała :D Musi być przepyszna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Looks good, I love soup :-D
OdpowiedzUsuńI love dill. It's one of my favorite spices. The soup looks so nom!
OdpowiedzUsuńNo no co to można wymyślę, ale wygląda apetycznie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńUna delizia!!!!
OdpowiedzUsuńZupa, która mozna sie najeść 😉
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i przepis do spróbowania. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńfajna zupa!
OdpowiedzUsuń