Babka czekoladowa z wiśniami |
Babka czekoladowa z wiśniami to prosta, maślana, jogurtowa babka ucierana. Podczas przygotowania należy pamiętać, być użyć składników w temperaturze pokojowej. Gotowa babka jest puszysta, wilgotna i mięciutka.
Do ucieranej babki z kakao możecie dodać kawałki czekolady albo zastąpić wiśnie innymi owocami. W babce czekoladowej na jogurcie dobrze sprawdzą się wiśnie z domowego soku, a także te mrożone (ja rozmrażam i odsączam dokładnie owoce przed dodaniem do ciasta). W sezonie możecie też użyć świeżych wiśni.
Babka czekoladowa z wiśniami dobrze smakuje posypana cukrem pudrem, możecie tez oblać ją polewą czekoladową. Jest też smaczna bez żadnych dodatków. Polecam, smacznego:)
Polecam tez moją ekspresową babkę bez miksera z kawałkami czekolady i jabłkami:
Przepis na babkę czekoladową z wiśniami, składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml:
120 g masła w temperaturze pokojowej,
150 g cukru (może być trochę mniej),
duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
skórka starta z połowy pomarańczy (lub z cytryny),
2 jajka w temperaturze pokojowej,
180 g mąki,
150 g cukru (może być trochę mniej),
duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
skórka starta z połowy pomarańczy (lub z cytryny),
2 jajka w temperaturze pokojowej,
180 g mąki,
20 g kakao,
1/2 szklanki wiśni ze słoika,
łyżeczka proszku do pieczenia,1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny,
cukier puder
Przepis na babkę czekoladową z wiśniami, przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrusową. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać jogurt i sok z cytryny lub pomarańczy, zmiksować. Połowę ciasta przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa), powciskać część wiśni, wyłożyć resztę ciasta, wcisnąć wiśnie. Piec około 40 minut w 160 C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.pl
Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, polub mój profil na Facebooku:
Chocolate Cherry Bundt Cake Recipe:
120 g of butter (room temperature),
150 g of sugar (or a bit less),
a big pinch of vanilla,
zest from 1/2 lemon or orange,
2 eggs (room temperature),
180 g of flour,
20 g of cocoa,
1 tsp of baking powder,
1/2 cup of Geek yogurt (room temperature),
3 tbsp of lemon juice or orange juice,
approx. 1/2 cup of cherries (defrosted, canned or fresh)
powdered sugar
Beat the butter with sugar, vanilla and zest. Gradually, one by one, add eggs, mixing well after each addition. Gradually add flour with cocoa and baking powder and mix. Add yogurt and lemon / orange juice, mix to combine. Place half of the batter into the bundt pan (really well greased and sprinkled with flour or breadcrumbs), press some cherries, add remaining batter and add the rest of fruit. Bake for about 40 minutes in 160C. Cool the cake, remove from the pan and sprinkle with some powdered sugar.
Modified recipe from this site.
W sam raz przepis na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Babki czekoladowe to nie sa moje ulubione ciasta ;p
OdpowiedzUsuńmmm...delicious!!!I have to try this!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńNa święta idealna ;)
OdpowiedzUsuńidealnie na świeta, smaka zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńSounds delicious, chocolate and cherries go so well together. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńczekolada i wiśnie, to zawsze super duet;)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńChocolate and cherries!! What a lovely combo. I would love a slice of the cake. Must be delectable.
OdpowiedzUsuńNa święta się przyda :)
OdpowiedzUsuńWidzę tutaj moje smaki :)
OdpowiedzUsuńZawsze babki kojarzyły mi się z Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie i na pewno cudnie smakuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie :))
Pyszności, czekolada i wiśnie to zawsze ekstra połączenie :)
OdpowiedzUsuńMniam, połączenie czekolady i wiśni jest genialne :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńale pyszności !! :) rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku planuję swoją pierwszą wielkanocną babkę upiec! Trzymaj kciuki!
OdpowiedzUsuńlooks delicious
OdpowiedzUsuńYuM!!! chocolate and cherries, so delicious together!!!
OdpowiedzUsuńYum Smaczna!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje chętnie upiekę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLooks so good :-D
OdpowiedzUsuńSuper prosty przepis, coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńChocolate and cherry are a great combo for any dessert. The cake looks so tempting.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, a great cake.
OdpowiedzUsuńFajna♥
OdpowiedzUsuńMusi być wyborna, wiśnie i czekolada to cudowne połączenie. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńYum yum anything with chocolate goes down well in this house. Stay safe Diane
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie z dodatkiem owoców:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLovely and fancy!
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely delicious! What a great recipe!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Moje smaki, kojarzą mi się z domem :)
OdpowiedzUsuńWhat a delicious cake!!! Thanks for the recipe:)
OdpowiedzUsuńHAPPY THURSDAY AT HOME
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis dla wielbicieli czekolady i babek ;)
OdpowiedzUsuńJuż to lubię, zwłaszcza gdy słyszę w kontekście wypieków słowo „czekoladowy” (odmieniane przez wszystkie przypadki) :D.
OdpowiedzUsuńojeju ale bym jadła;D
OdpowiedzUsuńBunt with chocolate and cherries is very delectable!
OdpowiedzUsuńSuper yummy!
I zrobiło się świątecznie , pysznie wygląda ta babka. Zdrowych świat:)
OdpowiedzUsuńThis cake is for sure delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Babka czekoladowa to coś dla moich chłopaków :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i kolejny raz strasznie żałuję że nie mam takiej formy do ciasta :(
OdpowiedzUsuńThank you for your cherry chocolate recipe. Very fitting for Easter dishes in my family.
OdpowiedzUsuńHappy Easter
Love the addition of the yogurt! Yummy stuff!!!
OdpowiedzUsuńWhat a drool-worthy dessert!
OdpowiedzUsuńOh so tasty and perfect for a rainy day
OdpowiedzUsuńxx
Nice recipe. Chocolate and cherry. It's good to improve our mood
OdpowiedzUsuńYum on the cake! Happy Baking. Happy Eating.
OdpowiedzUsuńIdealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych i radosnych Świąt :)
Zjadlabym cala i jeszcze poprosila o dokładkę
OdpowiedzUsuńWiśnie pasują tu idealnie :)
OdpowiedzUsuńOh dear! you've done it this time now my mouth is watering! I will have to give this a go as soon as I can get the flour. Thank you for the gorgeous recipe. Hugs, Angela xXx
OdpowiedzUsuń