Bułki mleczne na zakwasie żytnim |
O tym, jak przygotowałam zakwas, pisałam dawno temu, przepis znajdziecie TUTAJ. Jeśli nie możecie spożywać mleka, możecie zastąpić go napojem roślinnym albo wodą. W przepisie na bułki na zakwasie dobrze sprawdzą się drożdże suszone lub świeże - jeśli Wasz zakwas jest wystarczająco silny, możecie jeszcze odrobinę zmniejszyć ich ilość (w dobie koronawirusa dość ciężko o drożdże, prawda?).
Jeśli nie chce Wam się formować bułek, możecie upiec bułki na zakwasie w formie dużego, okrągłego bochenka - czas pieczenia będzie taki sam. Zarówno chleb jak i bułki mleczne na zakwasie możecie posypać ulubioną mieszaną ziaren. Ja czasami posypują moje bułki makiem, sezamem albo słonecznikiem. Jeśli nie pieczecie chleba lub bułek bardzo często, szkoda byłoby wyrzucać pozostały zakwas. Jeśli nie zamierzacie go dokarmiać w najbliższym czasie, pamiętajcie, że z powodzeniem można go mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu jest gotowy do użycia.
Bułki mleczne mają puszyste, mięciutkie wnętrze i delikatną, miękką skórkę. Posmakują nawet tym, którzy nie przepadają za pieczywem na zakwasie, polubią je również dzieci.
Pszenne bułki mleczne na zakwasie żytnim lub pszennym dobrze smakują ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam, smacznego:)
Polecam też przepyszne, miękkie jak chmurka bułeczki japońskie:
Dokładny przepis TUTAJ.
Przepis na pszenne bułki mleczne na zakwasie żytnim lub pszennym, składniki:
szklanka aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego (dokarmionego kilka godzin wcześniej),
2/3 szklanki mleka,
1/4 szklanki wody,
2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
łyżka cukru,
3/4 łyżki soli,
3 i 1/4 szklanka mąki pszennej,
łyżeczka suchych drożdży
opcjonalnie słodka śmietanka lub mleko do posmarowania bułek
2/3 szklanki mleka,
1/4 szklanki wody,
2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
łyżka cukru,
3/4 łyżki soli,
3 i 1/4 szklanka mąki pszennej,
łyżeczka suchych drożdży
opcjonalnie słodka śmietanka lub mleko do posmarowania bułek
Przepis na pszenne bułki mleczne na zakwasie żytnim lub pszennym, przygotowanie:
Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, wodą i cukrem, odstawić do spienienia na 5 minut. Połączyć z pozostałymi składnika ciasta, oprócz tłuszczu. Zagniatać około 10 minut, pod koniec dodając stopniowo rozpuszczone masło lub olej. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i uformować 8-9 bułek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 60 minut. Po tym czasie posmarować bułki mlekiem, ewentualnie posypać sezamem lub innymi nasionami. Piec w 190C przez 20-25 minut.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Sourdough Milk Rolls Recipe:
1 cup of active sourdough starter*,
2/3 cup of warm milk - cow or plant based,
1/4 cup of warm water,
2 tbsp of melted butter or oil,
1 tbsp of sugar,
3/4 tbsp of salt,
3 1/4 cup of flour,
1 tsp of dry yeast
some egg wash, cream or milk (optional) to brush the rolls before baking,
some seeds of your choice, optional
Mix the yeast with water, milk and sugar, let it sit for 5 minutes, until frothy. Add to the rest of ingredients (except butter or oil) and knead, using a dough hook. After 10 minutes of kneading, gradually start to add butter or oil. Form a ball out of a dough , cover and let it sit in a warm place for about 90 minutes or until doubled in size. Form 8-9 rolls out of the dough and place it on a pan covered with parchement paper, let it rise for additional 60 to 90 minutes. Brush the loaf with some egg wash and sprinkle with seeds. Bake in 190C for 20-25 minutes. Enjoy:)
* I prepare my sourdough starter by mixing 1/2 cup of rye flour with 1/2 cup of water and feeding the sourdough with these proportions for several days, until ready and bubbly
See the original recipe here.
nice receipt.. maybe tomorrow will try at home
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńI love this recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThey look wonderful! Staying at home is perfect to do some homemade bread :-)
OdpowiedzUsuńDeve de ser muito bom.
OdpowiedzUsuńUm abraço e continuação de uma boa semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Yum.
OdpowiedzUsuńSourdough is my bread of choice.
bardzo fajny przepis - tylko pytanie skąd wziąć drożdże ;) jak niema w sklepach
OdpowiedzUsuńo super, o bułkach mlecznych na zakwasie jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńThese rolls look wonderful. Thanks. Stay safe, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńmmmm zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńA jaki typ mąki polecasz do tych bułeczek?
OdpowiedzUsuńChlebową i 650, ale sprawdzi się też uniwersalna☺
UsuńDziękuję :). Mam wszystkie wymienione, ale na początek zrobię z uniwersalnej. I wreszcie znów wykorzystam zakwas pszenny, który po wyhodowaniu użyłam tylko raz. Ciekawa jestem efektu :).
UsuńPowodzenia, mam nadzieję, że będą smakowały ☺
UsuńMam spory zapas drożdży, więc na czasie je zrobię.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię bułeczki szwedzkie na słodko z cynamonem i kardamonem.
Właśnie rozgrzewam piekarnik, oby wyszły, bo robię je pierwszy raz.
Pozdrawiam!
ale fajny przepis! :D chyba zrobię w weekend :D
OdpowiedzUsuńThese rolls do look amazing...and I have finally managed to buy some flour. Now, just yeast to find, and then I can try to make some of these!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing your fabulous recipes...😊😊
Hugs xxx
Mniam, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńthey look so good!! what a great time to be able to make rolls/bread like this, these could be used for dinner rolls, sandwiches, so many things. it has been hard to get bread at our supermarket!!!
OdpowiedzUsuńYummy thanks for sharing your recipe
OdpowiedzUsuńNice rolls. I would like to try making it.
OdpowiedzUsuńOh, I think I can smell them! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńLooks so good.
OdpowiedzUsuńLooks so good.
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki :) z drożdżami krucho, więc chyba też muszę wyhodować zakwas :)
OdpowiedzUsuńW tych czasach i ja zaczęłam piec :D
OdpowiedzUsuńOo bułeczki w sam raz na kwarantanne ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, jak smakują, bo wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na takie bułeczki:)
OdpowiedzUsuńLubie bułki mleczne ale domowych jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńThese are gorgeous! I can almost smell fresh baked bread wafting thru the screen.
OdpowiedzUsuńLooks great!
OdpowiedzUsuńYuummm
OdpowiedzUsuńWe do keep sourdough starter and I like traditional french sourdough, plus sourdough pancakes. This looks good.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
The rolls look so savory!
OdpowiedzUsuńThey do look really nice.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio kupuję razowe :)
OdpowiedzUsuńOMG this looks delicious! keep safe stay home :)
OdpowiedzUsuńi miss you poems
Amazing post! Thank you for the recipe )))
OdpowiedzUsuń❤️
OdpowiedzUsuńMe encantó el post, gracias por compartirlo. Besos.
OdpowiedzUsuńta cała pandemia sprzyja próbowaniu nowych rzeczy w kuchni więc kto wie? może zrobie te bułeczki? ;)
OdpowiedzUsuńThat sounds really good. I love a good roll.
OdpowiedzUsuńJak dopadnę gdziez drożdże to zrobie
OdpowiedzUsuńPróbowałam robić zakwas dwa razy i nie wyszło. Nie będzie mi dane zrobić takich bułeczek :(
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie na małą poradę. Zrobienie zakwasu jest łatwe. Ważne w tym procesie są małe detale. A najważniejszy, to dobra jakościowo mąka. Polecam taką bio lub ekologiczną, oczywiście żytnią typ 2000. Potem już tylko dbanie o odpowiednią temperaturę, czystość, no i trzeba czekać ;). Trzy rodzaje zakwasu wyhodowałam tak, że słoik stał na kuchennej szafce. Z kolei szafka jest przy lodówce, która jest bez zabudowy. Polecam ten sposób, bo to bardzo pomaga w tym procesie.
UsuńŻyczę powodzenia :)
easy and delicious :)
OdpowiedzUsuńAle wyrośnięte!
OdpowiedzUsuńI do like rolls :-D
OdpowiedzUsuńPyszniutkie bułki!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie domowe!
OdpowiedzUsuńPo co dodawac drozdze skoro uzywamy dzikich drozdzy z zakwasu? Zaletą pieczywa na zakwasie jest długi czas fermentacji co wplywa zarowno na smak jak i na walory zdrowotne takiego pieczywa oraz latwosc jego trawienia. Dodajac drozdze zmieniamy fermentacje, przyspieszamy ja, rownie dobrze mozna piec bulki na samych drozdzach. Przepis mija sie z celem.
OdpowiedzUsuńW przepisach, w których używa się drożdży i zakwasu, zakwas dodawany jest tylko dla smaku.
OdpowiedzUsuń