Chleb z garnka na zakwasie |
Wiejski chleb z garnka żeliwnego przygotowujemy na zakwasie żytnim lub pszennym. O tym, jak przygotować zakwas, pisałam dawno temu (przepis TUTAJ). Ważne, by nasz zakwas był dość silny, a nie bardzo młody. Chleb jest pieczony bez drożdży, więc ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia chleba lub bułek.
Pszenno-żytni chleb z garnka na zakwasie ma puszyste, delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie jest ciężki jak razowe chleby na zakwasie. Z podanych proporcji upieczecie duży, wspaniały bochen domowego chleba. Jeśli Wasz garnek żeliwny jest mniejszy, możecie podzielić ciasto na dwa mniejsze bochenki. Taki chleb na zakwasie może też być pieczony na kamieniu do chleba.
Pamiętajcie, by zachować szczególną ostrożność podczas przenoszenia wyrośniętego bochenka chleba do gorącego garnka rzymskiego - naczynie jest naprawdę bardzo gorące. Jeśli nie macie wprawy, poproście o pomoc drugą osobę.
Prosty chleb z garnka na zakwasie to pyszny, domowy chleb bez dodatku drożdży. Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się chlebem jak z dobrej piekarni. Polecam, smacznego:)
Jeśli macie w domu drożdże i wolicie upiec łatwy i szybki chleb dla początkujących, polecam mój chleb dla leniwych:
Przepis na chleb z garnka na zakwasie, składniki:
na zaczyn:
136 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej pszennej)
168 g wody
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
na ciasto:
680 g mąki pszennej chlebowej (lub zwykłej)
90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
420 g wody
łyżka soli
cały wcześniejszy zaczyn
Przepis na chleb z garnka na zakwasie, przygotowanie:
Przygotować zaczyn: połączyć wszystkie składniki, wymieszać, przykryć szczelnie (na przykład folią) i zostawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciasto: połączyć wszystkie składniki na ciasto poza solą. Przykryć szczelnie. Zostawić na 20-60 minut. Posypać solą, miksować mieszadłami do ciasta drożdżowego około 2 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na 2.5 godziny. W tym czasie wymieszać/złożyć ciasto dwa razy co 50 minut.
Po tym czasie uformować duży bochenek (jeśli będzie się mocno kleić, podsypać mąką). Przełożyć do kosza do wyrastania lub do miski i odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 2 - 2.5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 230 C. Garnek żeliwny umieścić w nagrzanym piekarniku na 30 minut (garnek ma być gorący, ja wykładam go papierem do pieczenia). Po nagrzaniu garnka bardzo ostrożnie przełożyć/ delikatnie przerzucić chleb z kosza do garnka. Szybko zakryć pokrywką. Piec 40-45 minut - na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, by skórka mocno się zarumieniła.
Przepis znalazłam na stronie: mojewypieki.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Vermont Sourdough Bread Recipe:
for the starter:
136 g of bread flour (or AP)
168 g of water
2 tbsp of active sourdough starter
for the bread dough:
680 g of bread flour (or all purpose)
90 g of whole wheat rye flour,
420 g of water
1 tbsp of salt,
whole starter
Prepare the starter: combine all the ingredients. Mix, until combined, cover with foil and set aside for 12-16 hours.
Prepare the dough: combine all the ingredients, besides salt. set aside for 20 to 60 minutes. Sprinkle with salt and mix well for about 2 minutes. Let ir rise for additinal 2.5 hours. Mix/fold the dough 2 times during rising after each 50 minutes of rising.
Form a big loaf out of the dough (if it's very sticky, add more flour). Place in a well floured bread basket (or bowl) and let it rise for additional 2.5 hours.
Heat the oven to 230 C. Place the dutch oven in and let it heat for about 30 minutes (I like to line my dutch oven with baking paper). Very gently place the risen loaf into the hot dutch oven and cover with the lid. Bake for 40-45 minutes, but make sure to remove the lid after 20-25 minutes of baking - the bread should be deeply golden and crusty on the outside.
See the original recipe HERE.
That's a gorgeous artisan bread! Well done, Natalia!
OdpowiedzUsuńAnother mouth-watering recipe!
OdpowiedzUsuńI love bread recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńach, chlebek idealny!
OdpowiedzUsuńALe on musi mieć chrupiąca skórkę ;) uwielbiam takie chleby a szczególnie jak sa takie świeżutkie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty ;)
OdpowiedzUsuńSo useful and delicious
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSuch amazing looking bread!! WOW, I have to give this a go...as long as I can find the ingredients...
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing!😊😊
Hugs xxx
Apetyczny ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńThis sounds gorgeous, thanks! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPachnący chleb na zakwasie... czy może być coś smaczniejszego o poranku? No, może chleb plus świeżo zaparzona kawa :)
OdpowiedzUsuńJam zjadala bym :)
OdpowiedzUsuńI love sourdough! Had sourdough pancakes this morning.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
idealny!!!!
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i naprawdę puszysty. Gratuluję :)
OdpowiedzUsuńTeraz idealny czas na takie wypieki i aby próbować sobie przepisów :). Nie ma nic lepszego, niż ciepły, domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely fantastic! I really want to try it for myself.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Nie mam zakwasu :( nie wychodzi mi też jego robienie. CHlebek wygląda tak pysznie, że zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńLooks like a great recipe.
OdpowiedzUsuńThat looks so tasty :-D
OdpowiedzUsuńThis bread is for sure delicious!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
YUM.
OdpowiedzUsuńI really, really like sourdough bread and keep meaning to experiment. Thank you.
Na pewno smakowity. Ja mój pierwszy chleb upiekłam dwa tygodnie temu i nie na zakwasie bo chyba jestem za leniwa aby pilnować zakwasu :-).Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńSourdough is my favorite bread.
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this sourdough recipe.
OdpowiedzUsuńThis looks so good. And I bet it smells divine! I want a big slice, warm with butter.
OdpowiedzUsuńI love sourdough, but have never made my own. This would be good with a slab of butter and a hot cuppa tea!
OdpowiedzUsuńLooks and sounds all lovely.
OdpowiedzUsuńNiesamowite, ile jest przepisów na robienie chleba! Ja ma kilka swoich ulubionych ;)
OdpowiedzUsuńadoro fare il pane in casa, brava!!!
OdpowiedzUsuńNie mam żeliwnego garnka, chlebek boski <3
OdpowiedzUsuńfajnie, że w garnku! Spróbuję koniecznie ☺
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmusze w końcu teżz orbić swój chleb :D a co !
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować <3
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńJa wolę piec bułeczki :)
Rośnie popularność domowego chlebka
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńNailed It - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
O, przypomniałaś mi, że muszę wyjąć swój zakwas i go dokarmić :D
OdpowiedzUsuńChlebek pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniale wygląda ten chleb 😉 Dla mnie przepis na chleb raczej dla leniwych, no i nie mam też garnka żeliwnego.
OdpowiedzUsuńThis looks like such a delicious loaf! I really like sourdough bread. Thank you for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńA czy jest opcja, żeby wyrośnięty chleb przełożyć do zimnego, namoczonego garnka rzymskiego i stopniowo podgrzać do odpowiedniej temperatury? Jak wtedy wyliczyć odpowiednią temperaturę i czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie piekłam w ten sposób, więc niestety nie pomogę. Z doświadczenia wiem tylko, że garnek powinien być porządnie rozgrzany przed włożeniem chleba, jeśli zależy nam na grubej i bardzo chrupiącej skórce.
UsuńA czy jest opcja przełożenia wyrośniętego chleba do namoczonego garnka rzymskiego i stopniowe nagrzewanie go do odpowiedniej temperatury? Jak wtedy wyliczyć odpowiednią temperaturę i czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńCzy można żeliwny garnek zastąpić naczyniem żaroodpornym? Czy efekt będzie taki sam? :)
OdpowiedzUsuńMożna, chleb wyjdzie dobry, chociaż w żeliwnym wychodzi najlepszy😊
Usuń