Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych, bez formy |
Chrupiący chleb pszenny bez formy upieczecie z użyciem drożdży świeżych lub suchych. Ciasto drożdżowe na chleb możecie też zostawić do wyrastania na noc w lodówce, podobnie jak większość ciast drożdżowych. Jeśli chcecie, możecie mąkę pszenną zastąpić jasną orkiszową. Możecie tez zamiast połowy białej mąki, dodać połowę pełnoziarnistej.
Z podanych proporcji upieczecie dwa duże bochenki pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki.
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych chlebów, do którego wracam bardzo często. Jest pyszny jeszcze delikatnie ciepły z samym masłem. Dzięki niemu stworzycie najlepsze kanapki z dowolnymi dodatkami. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie drożdżowe pieczywo, polecam Wam mięciutkie, maślane bułeczki japońskie (najlepsze!):
Przepis na chrupiący chleb pszenny na drożdżach, składniki:
łyżka suchych drożdży (lub ok. 30 g świeżych drożdży),
łyżka cukru,
płaska łyżka soli (lub trochę mniej),
2 szklanki ciepłej wody,
6 szklanek mąki pszennej (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml)
łyżka oleju
na glazurę:
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
100 ml wody
Przepis na chrupiący chleb pszenny na drożdżach, przygotowanie:
Drożdże połączyć z cukrem, zalać wodą. Odstawić do spienienia na 5-8 minut. Połączyć z pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki (ja robię to w ten sposób, że każdą część spłaszczam na kształt prostokąta i zawijam jak roladę - wtedy bochenki nie pękają). Ułożyć na blaszce, odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: mąkę zagotować z wodą, aż całość stanie się gęsta. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Każdy wyrośnięty bochenek kilka razy naciąć. Posmarować przestudzoną glazurą (może być jeszcze trochę ciepła). Piec w 200 C przez 35-45 minut.
Zmodyfikowany przepis ze strony: gatherforbread.com.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Crusty Yeast Bread Recipe:
1 tbsp of dry yeast,
1 tbsp of sugar,
1 tbsp of salt,
2 cups of warm water,
6 cups All-Purpose Flour,
for the glaze:
100 ml of water,
1/2 tsp of potato starch
Mix the yeast with water and sugar. Set aside for 5-8 minutes, until foamy. Combine with the rest of ingredients, beside oil. Knead for about 10 minutes or until smooth and elastic. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for about 60-120 minutes, or until doubled in size. Divide the dough into two and form two loaves ( I always do that by flattening each part with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaves on a tray lined with baking paper. Cover and let them rise for additional 30-40 minutes. Prepare the glaze: boil the water with starch, until thickens. Set aside to cool for a bit. Cut the surface of each loaves few times and generously brush with the glaze. Bake for 35 to 45 minutes in 200 C. Enjoy:)
Dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńThis looks very delicious, thanks for sharing. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWOW! Thank you for recipe )))
OdpowiedzUsuńIt looks and sounds good. Thank you.
OdpowiedzUsuńSembra molto buono!
OdpowiedzUsuńHO ORGANIZZATO UN GIVEAWAY SE TI VA PARTECIPA <3
https://antonellabasile.blogspot.com/2020/04/giveaway.html
Właśnie taki robię teraz najczęsciej, ale idę filmik zobaczyć <3
OdpowiedzUsuńHave not been making bread for a while now. Maybe it is time to get down to it. Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńporywam jeden bochen!
OdpowiedzUsuńHey Natalia! How you've been, girl? Missed seeing you around. Btw, I'd eat this bread in a heartbeat, lol. I adore bread! :)
OdpowiedzUsuńCzy mogę dodać maki żytniej.
OdpowiedzUsuńNie dodawałam jej do tego chlebka - z tego co wiem, żytnia inaczej chłonie płyny, więc może być problem. Pozdrowienia!
UsuńCiao Natalia.. grazie per la tua visita al mio blog! E' bellissimo questo pane, ben lievitato! Buona giornata :-D
OdpowiedzUsuńNice recipe - thanks.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Koniecznie muszę wypróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńI also make my own bread ... and it is so delicious! 🤗
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOh Wow! now look what you've done, I need to pop over to yours and eat this! It looks gorgeous. I would love to give this recipe a go but at the moment it's difficult to get the flour. Take care my friend and have a happy week, Angela xXx
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńthis looks easy enough for me...i have been looking for a recipe just like this!!!
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńMnie bardziej podchodzi ten na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńThat looks really good and tasty :-D
OdpowiedzUsuńThe bread looks amazing! Perfect for some sandwiches :-)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda ten chlebek, lepszy niż z piekarni :)
OdpowiedzUsuńMmmm, bread. Love the stuff! Particularly with a nice, crisp crust. This looks terrific -- thanks.
OdpowiedzUsuńJak smacznie wygląda ten chleb. Z chętnie wypróbuję ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńLubie chrupiace chlebki :)
OdpowiedzUsuńOoo this ;looks good! I so want to try baking bread while i am sheltered in place.
OdpowiedzUsuńAllie of
www.allienyc.com
I bet it smells divine when baking!
OdpowiedzUsuńMam taki podobny przepis, sprawdzony i pyszny
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, aż chyba spróbuję w końcu chleb upiec! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda, jutro biorę się za upieczenie takiego :)
OdpowiedzUsuń-------------------------
http://fashionelja.pl
https://www.instagram.com/fashionelja/
Coś dla mnie, ostatnio wkręciłam się w pieczenie chleba :D
OdpowiedzUsuńCrusty, chewy bread - doesn't get any better than that! Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńIt looks so good. Do you make no-knead bread? I did several times, and it’s so easy.
OdpowiedzUsuńIf you have a favorite no-knead recipe, I’d love to try it. 😊
dear Natalia
OdpowiedzUsuńyour talent in cooking is astonishing :)
this bread looks yummy indeed !
thank you for another wonderful treat !
stay well and healthy my dear freind!
This bread must be delicious and with an inviting aroma.
OdpowiedzUsuńFollow x follow? Let me know on my blog, I'll be happy to follow you back :)
My Tester Food
Prezentuje się świetnie! :) Kiedyś na pewno wykonam swój chleb ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Biorę przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńojejciu ale bym jadła:D
OdpowiedzUsuńI loved good bread--back when I was in college and for a few years later, I worked in a bakery.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
I'm following you too
OdpowiedzUsuńHugs from Italy :)
ale on smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńLooks wonderful and yummy!
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda zachęcająco <3
OdpowiedzUsuńThat looks delicious. But, I don't have any yeast, except, one really old packet (that expired several years ago!)
OdpowiedzUsuńThat looks so good.
OdpowiedzUsuńThat looks lovely! it's great you can make your own bread :)
OdpowiedzUsuńHope that you are having a good week :)
Away From Blue
Fresh bread is magical. My wife and daughter have been baking quite a lot during the quarantine. It's been wonderful!
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie robiłam, ale ostatnio piekłam bułeczki pszenne ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pewno skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńAle apetyczny! My robimy chleb w automacie do pieczenia chleba. Też wychodzi pyszny :)
OdpowiedzUsuńOstatnio sprobowalam zrobić wlasny chleb. Rodzina uwielbia.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, teraz więcej czasu :)
OdpowiedzUsuńI bet this makes your kitchen smell wonderful when it is baking.
OdpowiedzUsuńPrzepis "podkradłam" na pewno wykorzystam, pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie że hej!
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec mój pierwszy chleb! Czy na glazurę nada się skrobia kukurydziana? Dziękuję!
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że może się udać, bo wszystkie skrobie mają podobne właściwości ☺
UsuńJaki typ mąki ?
OdpowiedzUsuńNajlepiej 750 lub 650, ale sprawdzi się każda uniwersalna🙂
Usuń