Gulasz ukraiński z kurczaka |
Zobacz, jak przygotować to danie na moim filmie:
Gulasz z kurczaka z warzywami fit jest luźno inspirowany kuchnią ukraińską, nie jest to w żadnym wypadku oryginalny przepis, raczej połączenie wielu przepisów na gulasz drobiowy z tej części świata. Gulasz ukraiński przyrządzamy tu w wersji niskokalorycznej, czyli bez śmietany, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niego trochę słodkiej śmietanki albo tej kwaśnej.
Gulasz z kurczaka przyrządzamy w sosie pomidorowym. Używamy tu koncentratu pomidorowego, więc nie ma potrzeby długiego duszenia pomidorów. Ciekawym dodatkiem do drobiowego gulaszu ukraińskiego jest kminek, ale jeśli go nie lubicie, możecie zrezygnować z tego dodatku. Warto dodać do niego odrobinę wędzonej papryki, która w wersji gulaszu fit zastępuje wędzony boczek.
Jeśli szukacie pomysłu na obiad jednogarnkowy z piersią z kurczaka, nasz gulasz drobiowy z warzywami fit to idealne rozwiązanie. W związku z tym, że to gulasz z kurczaka bez śmietany, nadaje się dla alergików i osób na diecie. To dobry pomysł na błyskawiczny posiłek w środku tygodnia i nie tylko. Polecam ten prosty przepis, smacznego:)
Przepis na ukraiński gulasz z kurczaka z warzywami fit, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
2 marchewki,
2 małe cebule,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
1-2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1/2 - 3/4 szklanki fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej w sezonie),
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, kminek majeranek,
posiekany koperek
Przepis na gulasz z kurczaka z warzywami fit, przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodać marchew i cebulę, smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Smażyć około 30 sekund. Dodać przyprawy. Zalać całość płynem, tak by lekko zakrywał składniki. Dodać fasolkę i musztardę. Dusić około 15-20 minut lub do miękkości składników. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go 1-2 łyżeczkami mąki rozmieszanymi w 1/3 szklance wody. Posypać koperkiem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Ukrainian Fit Chicken Goulash Recipe:
500 g of chicken breasts,
2 carrots,
2 small onions,
1-2 cloves of garlic,
approx. 2 tbsp of tomato paste,
1 tsp of mustard, optional,
1-2 bay leaves,
few kernels of allspice,
1/2 - 3/4 cup of green beans (fresh or frozen),
approx. 2 cups of water or chicken stock,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet, hot and smoked paprika, caraway seeds, marjoram,
some chopped dill
Cut the chicken into bite size pieces. Finely chop carrots and onions. Heat a small amount of oil in a pan, add chicken and cook for few minutes, until lightly golden. Add carrots and onions, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and tomato paste. Cook for 30 seconds or so. Add seasonings, nay leaves and allspice. Cover with liquid. Add some mustard and beans. Simmer for about 15 to 20 minutes or until tender. If the sauce is to runny, feel free to thicken it with some slurry (1-2 tsp of flour mixed with 1/4-1/3 cup of water). Sprinkle with dill.
It sounds good - and the caraway seeds would add a distinctive flavour.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA skinny and delicious goulash! Have never had a chicken version...I need to try it too.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie <3
OdpowiedzUsuńHi! It looks delicious, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Fajne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, taki gulasz na pewno znajdzie swoich zwolenników. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe, a te od Ciebie zawsze świetnie się sprawdzają.
OdpowiedzUsuńThis does look delicious, and really healthy too.😊😊
OdpowiedzUsuńI am still eating meat...such a hypocrite!!😉
Thank you so much for sharing, Natalia.
Have a good day!
Hugs xxx
Już czuje jak pachnie!
OdpowiedzUsuńPodsunę ten przepis mamie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny:)))pozdrawiam świątecznie:)))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńLooks delicious and healthy too!
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze, gulasz z kurczaka mógłby mi zasmakować
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie, nie znam tego przepisu;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno tak smakuje :). Lubię takie szybkie dania :P
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Mój partner jest Ukraińcem, muszę go podpytać o taki gulasz :D
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taki gulasz!
OdpowiedzUsuńChyba ma wszystko co trzeba na taki gluasz :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńDelicious dish! Thank you for sharing )))
OdpowiedzUsuńThis looks very good!!
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful! What a fabulous meal.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i bardzo sycące danie, muszę wypróbować! Pozdrawiam serdecznie! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a że jestem akurat na diecie to na pewno go wypróbuje :).
OdpowiedzUsuńit looks delicious!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEK
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
Looks very yummy!
OdpowiedzUsuńGorgeously Stunning - I Appreciate The Garnish On The Butcher Block For Depth Between The Iron And Serving Bowl - I Wonder How This Dish Would Turn Out If Substituting Shrimp For Chicken
OdpowiedzUsuńCheers
That does look delicious.
OdpowiedzUsuńMade some soup today, cauliflower and asparagus with chicken stock.
Z chęcią zrobię bo bardzo lubię gulasze, a takiego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńJak z kurczakiem to bym jadł :)
OdpowiedzUsuńUkrainian chicken curry must be very tasty ...
OdpowiedzUsuńThanks for the receipt, Natalia
Dobry na obiad i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńoglądałam przepis na Youtubie, spodobał mi się i z checią wykrzystam
OdpowiedzUsuńHmmm, sounds yummy!
OdpowiedzUsuńYour recipes always sound great and this is no exception. Stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńGulasz, to super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuństew is my favorite dear Natalia
OdpowiedzUsuńthis Ukrainian one sounds bit different but delicious :)
stay well and healthy my dear friend!
Fajne danie, proste i lekkie :) przepisów na kurczaka nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńPycha, takiego jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńA skinny goulash! Yes!! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić,moje smaki :-) Pysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na gulasz :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, zdrowo i pożywnie!
OdpowiedzUsuńSounds lovely :-D
OdpowiedzUsuńI have never tried a chicken goulash but I love beef goulash and I like very much chicken meat therefore I am sure I would love this recipe. I am saving this recipe to try it later this week or maybe next week. I am sure my family will absolutely love it.
OdpowiedzUsuńPysznie sie prezentuje
OdpowiedzUsuńA u ciebie przynajmniej spokój, dobre jedzenie a po nim zasłużony odpoczynek. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńLooks so delicious!
OdpowiedzUsuńXX Angelica
https://eraenvogue.com
Uwielbiam wszelkie gulasze :) Tn prezentuje się wyjątkowo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakie rzeczy lubię, postaram się wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńSię robi 🤤... na jutro 😌!!!
OdpowiedzUsuń