kwietnia 13, 2020

Gulasz ukraiński z kurczaka (fit) / Ukrainian Fit Chicken Goulash

Gulasz ukraiński z kurczaka przepis
Gulasz ukraiński z kurczaka
Gulasz ukraiński z kurczaka przepis
Gulasz ukraiński z kurczaka z warzywami fit to prosty przepis na obiad jednogarnkowy. Taki gulasz drobiowy z fasolką szparagową w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja na zdrowy, pożywny posiłek.

Zobacz, jak przygotować to danie na moim filmie:



Gulasz z kurczaka z warzywami fit  jest luźno inspirowany kuchnią ukraińską, nie jest to w żadnym wypadku oryginalny przepis, raczej połączenie wielu przepisów na gulasz drobiowy z tej części świata. Gulasz ukraiński przyrządzamy tu w wersji niskokalorycznej, czyli bez śmietany, ale jeśli macie ochotę możecie dodać do niego trochę słodkiej śmietanki albo tej kwaśnej.

Gulasz z kurczaka przyrządzamy w sosie pomidorowym. Używamy tu koncentratu pomidorowego, więc nie ma potrzeby długiego duszenia pomidorów. Ciekawym dodatkiem do drobiowego gulaszu ukraińskiego jest kminek, ale jeśli go nie lubicie, możecie zrezygnować z tego dodatku. Warto dodać do niego odrobinę wędzonej papryki, która w wersji gulaszu fit zastępuje wędzony boczek.

Jeśli szukacie pomysłu na obiad jednogarnkowy z piersią z kurczaka, nasz gulasz drobiowy z warzywami fit to idealne rozwiązanie. W związku z tym, że to gulasz z kurczaka bez śmietany, nadaje się dla alergików i osób na diecie. To dobry pomysł na błyskawiczny posiłek w środku tygodnia i nie tylko. Polecam ten prosty przepis, smacznego:)

Przepis na ukraiński gulasz z kurczaka z warzywami fit, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
2 marchewki,
2 małe cebule,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
1-2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1/2 - 3/4 szklanki fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej w sezonie),
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, kminek majeranek,
posiekany koperek

Przepis na gulasz z kurczaka z warzywami fit, przygotowanie:


Kurczaka pokroić na kawałki, marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i pieprzem, smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodać marchew i cebulę, smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Smażyć około 30 sekund. Dodać przyprawy. Zalać całość płynem, tak by lekko zakrywał składniki. Dodać fasolkę i musztardę. Dusić około 15-20 minut lub do miękkości składników. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go 1-2 łyżeczkami mąki rozmieszanymi w 1/3 szklance wody. Posypać koperkiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Ukrainian Fit Chicken Goulash Recipe:

500 g of chicken breasts,
2 carrots,
2 small onions,
1-2 cloves of garlic,
approx. 2 tbsp of tomato paste,
1 tsp of mustard, optional,
1-2 bay leaves,
few kernels of allspice,
1/2 - 3/4 cup of green beans (fresh or frozen),
approx. 2 cups of water or chicken stock,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet, hot and smoked paprika, caraway seeds, marjoram,
some chopped dill

Cut the chicken into bite size pieces. Finely chop carrots and onions. Heat a small amount of oil in a pan, add chicken and cook for few minutes, until lightly golden. Add carrots and onions, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and tomato paste. Cook for 30 seconds or so. Add seasonings, nay leaves and allspice. Cover with liquid. Add some mustard and beans. Simmer for about 15 to 20 minutes or until tender. If the sauce is to runny, feel free to thicken it with some slurry (1-2 tsp of flour mixed with 1/4-1/3 cup of water). Sprinkle with dill.

59 komentarzy:

  1. It sounds good - and the caraway seeds would add a distinctive flavour.

    OdpowiedzUsuń
  2. A skinny and delicious goulash! Have never had a chicken version...I need to try it too.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi! It looks delicious, thanks for sharing.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, taki gulasz na pewno znajdzie swoich zwolenników. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam dania jednogarnkowe, a te od Ciebie zawsze świetnie się sprawdzają.

    OdpowiedzUsuń
  6. This does look delicious, and really healthy too.😊😊
    I am still eating meat...such a hypocrite!!😉
    Thank you so much for sharing, Natalia.

    Have a good day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno pyszny:)))pozdrawiam świątecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks delicious and healthy too!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda dobrze, gulasz z kurczaka mógłby mi zasmakować

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajne danie, nie znam tego przepisu;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :). Lubię takie szybkie dania :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie. Mój partner jest Ukraińcem, muszę go podpytać o taki gulasz :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią zjadłabym taki gulasz!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba ma wszystko co trzeba na taki gluasz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobry przepis! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  16. Delicious dish! Thank you for sharing )))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne i bardzo sycące danie, muszę wypróbować! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie, a że jestem akurat na diecie to na pewno go wypróbuje :).

    OdpowiedzUsuń
  19. it looks delicious!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Gorgeously Stunning - I Appreciate The Garnish On The Butcher Block For Depth Between The Iron And Serving Bowl - I Wonder How This Dish Would Turn Out If Substituting Shrimp For Chicken

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  21. That does look delicious.
    Made some soup today, cauliflower and asparagus with chicken stock.

    OdpowiedzUsuń
  22. Z chęcią zrobię bo bardzo lubię gulasze, a takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak z kurczakiem to bym jadł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ukrainian chicken curry must be very tasty ...
    Thanks for the receipt, Natalia

    OdpowiedzUsuń
  25. Dobry na obiad i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  26. oglądałam przepis na Youtubie, spodobał mi się i z checią wykrzystam

    OdpowiedzUsuń
  27. Your recipes always sound great and this is no exception. Stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  28. Gulasz, to super pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  29. stew is my favorite dear Natalia

    this Ukrainian one sounds bit different but delicious :)
    stay well and healthy my dear friend!

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajne danie, proste i lekkie :) przepisów na kurczaka nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pycha, takiego jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. A skinny goulash! Yes!! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę koniecznie zrobić,moje smaki :-) Pysznie

    OdpowiedzUsuń
  34. Aż nabrałam ochoty na gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bardzo zachęcająco, zdrowo i pożywnie!

    OdpowiedzUsuń
  36. I have never tried a chicken goulash but I love beef goulash and I like very much chicken meat therefore I am sure I would love this recipe. I am saving this recipe to try it later this week or maybe next week. I am sure my family will absolutely love it.

    OdpowiedzUsuń
  37. A u ciebie przynajmniej spokój, dobre jedzenie a po nim zasłużony odpoczynek. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks so delicious!

    XX Angelica
    https://eraenvogue.com

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam wszelkie gulasze :) Tn prezentuje się wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Takie rzeczy lubię, postaram się wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Się robi 🤤... na jutro 😌!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger