Hummus |
Hummus to zdrowa pasta pełna białka roślinnego. Oprócz ciecierzycy zawiera też tahini, sok z cytryny i czosnek. Ja zawsze przyrządzam go do smaku, nie odmierzając składników. Dodajcie tyle, by Wasz hummus był sezamowy, czosnkowy, z wyczuwalną nutą cytryny, dość pikantny. Do jego przygotowania możecie użyć ciecierzycy z puszki lub namoczonej przez noc i ugotowanej samodzielnie.
Do hummusu możecie też dodać mnóstwo innych dodatków, na bazie tego klasycznego warto stworzyć wiele różnych past kanapkowych. Wypróbujcie na przykład wersji z suszonymi pomidorami albo pieczoną papryką i doprawcie go ulubionymi ziołami.
Hummus to świetna, zdrowa przekąska - posmakuje nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Smacznego:)
Przepis na hummus, składniki:
ok. szklanki ugotowanej ciecierzycy,
kilka łyżek soku z cytryny,
kilka łyżek tahini,
duży ząbek czosnku, starty na tarce
kilka łyżek oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
kilka łyżek soku z cytryny,
kilka łyżek tahini,
duży ząbek czosnku, starty na tarce
kilka łyżek oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Przepis na hummus, przygotowanie:
Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę z pozostałymi składnikami hummusu. Jeśli jest za gęsty dodać kilka łyżek wody lub oliwy.
Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Wielkanoc, polecam Wam kilka moich przepisów na ciasta na święta:
CIASTO BAJECZNE:
CIASTO ARBUZ
CIASTO ROCHER
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Hummus Recipe:
approx. 1 cup of cooked chickpeas,
few tbsp of lemon juice, to taste,
few tbsp of tahini paste, to taste,
1 large clove of garlic, grated,
few tbsp of olive oil, seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, chili
Blend all the hummus ingredents. Check the seasonings. Add more olive oil or water, if it's too thick.
If you want to bake something really special this Easter, definitely check my videos above! (English subtitles available)
HAPPY EASTER!
Uwielbiam hummus - zwłaszcza paprykowy :)
OdpowiedzUsuńMNiam, bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Dziękuję za przepis! Ja najbardziej lubię paprykowy! Zdrowych i pogodnych Świąt Natalio!!!
OdpowiedzUsuńJa zawsze kupuję gotowy, z suszonymi pomidorami :) bardzo lubię do kanapek :)
OdpowiedzUsuńYum at the hummus - and thank you for the videos.
OdpowiedzUsuńI love hummus 😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńI have never tried hummus before...and now you have inspired me! Thank you so much for that.😊😊
OdpowiedzUsuńAnd I am going to bake a Richer cake for Easter too!
Your recipes are fantastic!!
Have a super day...and stay safe.
Hugs xxx
Tyle słodkości przedstawiasz, a ja tu się ograniczam. ;)
OdpowiedzUsuńOne of my favourite dips! Yours looks really creamy.
OdpowiedzUsuńRobię hummus często, Twój genialny :)
OdpowiedzUsuńMiałam kilka podejść do domowego humusu i zawsze coś wychodziło nie tak.... kończyło się na tym, że kupowałam ten z biedronki, który choć smaczny nie ma idealnego składu. wczoraj przygotowałam ten z powyższego przepisu. Wyszedł naprawdę smaczny!!! Super smak, idealna konsystencja!
OdpowiedzUsuńDeve de ser bom o hummus de grão de bico.
OdpowiedzUsuńUm abraço e tenha uma Santa Páscoa.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Yummy, I love hummus - who doesn't? Stay safe, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuń❤️
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus i często go robię :)
OdpowiedzUsuńprzyda się ten przepis, dziękujję
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł, z pewnością pycha!
OdpowiedzUsuńdelicious
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus i w wersji klasycznie i z różnymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńThis looks good. Thank you for sharing your recipe.
OdpowiedzUsuńHow wonderful! That looks excellent. Thank you for sharing this! It is definitely a great time to focus on home cooked meals.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ja nie wiem czy jadlam kiedys hummus :D
OdpowiedzUsuńCooked chickpeas, hummus paste, tahini paste - are such popular food items in Israel!
OdpowiedzUsuńYour hummus recipe is perfect!
A ja właśnie wyjęłam z piekarnika Twoje ciasto z kruszonką, towarzyszyłaś mi dzisiaj w kuchni :) Pozdrawiam świątecznie
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie, ja zazwyczaj kupuję gotowy :P
OdpowiedzUsuńLubię ale dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszności. Wesołych świąt.
OdpowiedzUsuńHummus is very popular here. They even have it in chocolate flavor! I have never tried it.
OdpowiedzUsuńHummus jest pyszny, a taki domowej roboty, petarda! Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię. Pycha!
OdpowiedzUsuńSounds good. I like that it can be made in different ways.
OdpowiedzUsuńAlso, Happy Easter to you!
OdpowiedzUsuńJa zawsze kupuje gotowy :)
OdpowiedzUsuńHummus has grown on me. I didn't like it when I first tried it.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND AT HOME
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
a ja nigdy nie jadłam hummusu :D muszę to w końcu zmienić ;)
OdpowiedzUsuńHummus nigdy mi się nie znudzi :D
OdpowiedzUsuńI also like the vegetable dish and this hummus recipe I'm going to make.
OdpowiedzUsuńThank you for this interesting recipe 🙏
Summer Is So Around The Corner - This Is My Go To Dish During The Summer Months - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Looks amazing. I love hummus :-D
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i spokojnych Świąt, pełnych wiary i nadziei w lepsze juro. Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Muszę wypróbować ten specjał.
OdpowiedzUsuńDawno już sama nie robiłam hummusu :) U mnie obowiązkowo z kminem rzymskim, bo on daje cały smak paście ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus ;)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowy.... Humus, ciecierzyca, soczewica. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, ale sama jeszcze nie robiłam. Dotychczas korzystałam z kupnych :)
OdpowiedzUsuńThe hummus is delicious Thanksfor share this good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Nigdy nie przygotowywalam humusu, ale czemu nie spróbować
OdpowiedzUsuńNatalia your hummus looks amazing with a beautiful photo. Best wishes, Pauline
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam i wielkiego smaka mi narobiłaś na hummus. Będzie miła odmiana po Świętach :)
OdpowiedzUsuńpyszny humus to podstawa w Emiratach :) Twój przepis jest bardzo dobry!
OdpowiedzUsuń