kwietnia 10, 2020

Hummus / Hummus Recipe

Hummus przepis
Hummus
Przy Wielkim Piątku zapraszam na postną przekąskę. Hummus z ciecierzycy to uniwersalny, klasyczny przepis, świetny jako pasta do grzanek lub kanapek lub dodatek do wielu dań.

Hummus to zdrowa pasta pełna białka roślinnego. Oprócz ciecierzycy zawiera też tahini, sok z cytryny i czosnek. Ja zawsze przyrządzam go do smaku, nie odmierzając składników. Dodajcie tyle, by Wasz hummus był sezamowy, czosnkowy, z wyczuwalną nutą cytryny, dość pikantny. Do jego przygotowania możecie użyć ciecierzycy z puszki lub namoczonej przez noc i ugotowanej samodzielnie.

Do hummusu możecie też dodać mnóstwo innych dodatków, na bazie tego klasycznego warto stworzyć wiele różnych past kanapkowych. Wypróbujcie na przykład wersji z suszonymi pomidorami albo pieczoną papryką i doprawcie go ulubionymi ziołami.

Hummus to świetna, zdrowa przekąska - posmakuje nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Smacznego:)

Przepis na hummus, składniki:

ok. szklanki ugotowanej ciecierzycy,
kilka łyżek soku z cytryny,
kilka łyżek tahini,
duży ząbek czosnku, starty na tarce
kilka łyżek oliwy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Przepis na hummus, przygotowanie:


Ciecierzycę zmiksować na gładką pastę z pozostałymi składnikami hummusu. Jeśli jest za gęsty dodać kilka łyżek wody lub oliwy.


Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Wielkanoc, polecam Wam kilka moich przepisów na ciasta na święta:

CIASTO BAJECZNE:



CIASTO ARBUZ

CIASTO ROCHER







WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ ZDROWYCH, SPOKOJNYCH RODZINNYCH  ŚWIĄT WIELKANOCNYCH:)

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Hummus Recipe:

approx. 1 cup of cooked chickpeas,
few tbsp of lemon juice, to taste,
few tbsp of tahini paste, to taste,
1 large clove of garlic, grated,
few tbsp of olive oil, seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, chili

Blend all the hummus ingredents. Check the seasonings. Add more olive oil or water, if it's too thick. 

If you want to bake something really special this Easter, definitely check my videos above! (English subtitles available)


HAPPY EASTER!

51 komentarzy:

  1. Uwielbiam hummus - zwłaszcza paprykowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Dziękuję za przepis! Ja najbardziej lubię paprykowy! Zdrowych i pogodnych Świąt Natalio!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zawsze kupuję gotowy, z suszonymi pomidorami :) bardzo lubię do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Yum at the hummus - and thank you for the videos.

    OdpowiedzUsuń
  5. I love hummus 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. I have never tried hummus before...and now you have inspired me! Thank you so much for that.😊😊
    And I am going to bake a Richer cake for Easter too!
    Your recipes are fantastic!!

    Have a super day...and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Tyle słodkości przedstawiasz, a ja tu się ograniczam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. One of my favourite dips! Yours looks really creamy.

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię hummus często, Twój genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam kilka podejść do domowego humusu i zawsze coś wychodziło nie tak.... kończyło się na tym, że kupowałam ten z biedronki, który choć smaczny nie ma idealnego składu. wczoraj przygotowałam ten z powyższego przepisu. Wyszedł naprawdę smaczny!!! Super smak, idealna konsystencja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Yummy, I love hummus - who doesn't? Stay safe, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię hummus i często go robię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pięknie wyszedł, z pewnością pycha!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię hummus i w wersji klasycznie i z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks good. Thank you for sharing your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  16. How wonderful! That looks excellent. Thank you for sharing this! It is definitely a great time to focus on home cooked meals.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja nie wiem czy jadlam kiedys hummus :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Cooked chickpeas, hummus paste, tahini paste - are such popular food items in Israel!
    Your hummus recipe is perfect!

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja właśnie wyjęłam z piekarnika Twoje ciasto z kruszonką, towarzyszyłaś mi dzisiaj w kuchni :) Pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapiszę sobie, ja zazwyczaj kupuję gotowy :P

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię ale dawno nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Hummus is very popular here. They even have it in chocolate flavor! I have never tried it.

    OdpowiedzUsuń
  23. Hummus jest pyszny, a taki domowej roboty, petarda! Pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Sounds good. I like that it can be made in different ways.

    OdpowiedzUsuń
  25. Hummus has grown on me. I didn't like it when I first tried it.

    OdpowiedzUsuń
  26. It looks delicious!
    HAPPY WEEKEND AT HOME
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. a ja nigdy nie jadłam hummusu :D muszę to w końcu zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Hummus nigdy mi się nie znudzi :D

    OdpowiedzUsuń
  29. I also like the vegetable dish and this hummus recipe I'm going to make.

    Thank you for this interesting recipe 🙏

    OdpowiedzUsuń
  30. Summer Is So Around The Corner - This Is My Go To Dish During The Summer Months - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks amazing. I love hummus :-D

    OdpowiedzUsuń
  32. Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt, pełnych wiary i nadziei w lepsze juro. Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda pysznie. Muszę wypróbować ten specjał.

    OdpowiedzUsuń
  34. Dawno już sama nie robiłam hummusu :) U mnie obowiązkowo z kminem rzymskim, bo on daje cały smak paście ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo zdrowy.... Humus, ciecierzyca, soczewica. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam hummus, ale sama jeszcze nie robiłam. Dotychczas korzystałam z kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
  37. The hummus is delicious Thanksfor share this good recipe darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  38. Nigdy nie przygotowywalam humusu, ale czemu nie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  39. Natalia your hummus looks amazing with a beautiful photo. Best wishes, Pauline

    OdpowiedzUsuń
  40. Dawno nie jadłam i wielkiego smaka mi narobiłaś na hummus. Będzie miła odmiana po Świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  41. pyszny humus to podstawa w Emiratach :) Twój przepis jest bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger