Kotlety po zbójnicku |
Zobacz, jak przygotować to danie na poniższym filmie:
Do kurczaka duszonego w sosie pomidorowym możecie dodać Wasze ulubione warzywa. Zamiast cebuli dobrze sprawdzi się por, warto użyć kilku rodzajów kolorowej papryki, dorzucić bakłażana lub cukinię.
Pierś z kurczaka na obiad to zawsze dobry pomysł, duszona w sosie jest mięciutka i delikatna - trudno ją wysuszyć, dlatego to dobry, łatwy przepis dla początkujących. Jeśli macie ochotę na kurczaka inaczej niż zwykle, kotlety po zbójnicku to pomysł wart wypróbowania. Świetnie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chrupiącym pieczywem. Polecam, smacznego:)
Przepis na kotlety po zbójnicku, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
na marynatę do kurczaka:
2 łyżki musztardy,
2 łyżki octu balsamicznego,
3-4 łyżki oleju,
2 łyżeczki majeranku,
3/4 łyżeczki rozmarynu,
łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
duża szczypta wędzonej papryki, opcjonalnie,
ok. 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
czerwona papryka,
cebula,
ok. 1/3 szklanki suszonych grzybów (moczonych w wodzie kilka godzin lub całą noc),
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
1-2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżeczka mąki ziemniaczanej plus 1/4 szklanki wody lub bulionu
Przepis na kotlety po zbójnicku, przygotowanie:
Pierś z kurczaka przekroić na 4 - 6 płatów, rozbić na kotlety. Dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 30 minut (lub smażyć od razu). Kotlety zrumienić na patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili dodać odciśnięte z wody, pokrojone grzyby. Dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem (tak, by płyn lekko zakrywał składniki). Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości składników około 20 minut - gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać trochę więcej wody lub bulionu. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą lub bulionem, ewentualnie doprawić przyprawami użytymi do marynaty.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Braised Chicken in Tomato Mushroom Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
for the marinade:
2 tbsp of mustard,
2 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
2 tsp of marjoram,
3/4 tsp of rosemary,
1 tsp of thyme,
1/2 tsp of hot paprika,
1 tsp of sweet paprika,
a big pinch of smoked paprika (optional),
ok. 1/2 tsp of salt, a pinch of pepper
1 red bell pepper,
1 onion,
ok. 1/3 cup of dry wild mushrooms (soaked in water for few hours or overnight),
1-2 cloves of garlic,
2 tbsp of tomato paste,
ok. 2 cups of water or stock,
1-2 bay leaves,
few kernels of allspice,
1 tsp of potato starch (or corn starch) plus 1/4 cup of water or chicken stock
Cut the chicken into 4-6 cutlets. Beat each one with meat mallet. Add all the marinade ingredients and make sure to coat the meat evenly. set aside for 30 minutes (or prepare immediately). Cook the meat, untill golden on both sides and set asie. To the same pan add chopped red bell pepper and onion. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic and drained, chopped mushrooms. Cook for 30 minutes and add tomato paste. Cook for additional seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaves and allspice. Simmer on low, until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. To thicken the sauce, add some slurry. Sprinkle with fresh herbs of your choice. Serve over potatoes, rice, barley or with some crusty bread.
Simple quick to make and packed full of flavours! I love it!
OdpowiedzUsuńmoje smaki;)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńwygląd bardzo smacznie ;)!
OdpowiedzUsuńThis sounds totally delicious! Thanks! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńLooks and reads tasty.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńtak kolorowo się prezentują!
OdpowiedzUsuń:))) Bywa i tak... przeczytałam " kobiety po zbójnicku" Czyżby już było ze mną gorzej? :)
OdpowiedzUsuńCzęsto moja babcia je robi :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i jak nic aromatycznie od tych grzybków :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Sounds delicious. And bacon! 😋
OdpowiedzUsuńPiatto meraviglioso!
OdpowiedzUsuńBuona giornata!
Super sie prezentuje. Pewnie tak samo pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńThat looks delicious.
OdpowiedzUsuńIt seems so delicious!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu dania! ;)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńLooks delicious! I would love to try your recipe!
OdpowiedzUsuńxoxo
Lovely
http://mynameislovely.com
Fajny przepis, w najbliższym czasie wypróbuję 😉
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Lubię takie potrawy!
OdpowiedzUsuńI like the addition of mushrooms. Sounds good!
OdpowiedzUsuńEnjoy. I do love mushrooms - any way they come.
OdpowiedzUsuńBędę musiała pokazać przepis mamie :)
OdpowiedzUsuńIt looks like an easy, simple recipe resulting in a juicy dish with heavenly flavor! Well done!
OdpowiedzUsuńAll the best and stay safe!
OdpowiedzUsuńThis looks fabulous! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Yum! It can be hard to find new chicken recipes.
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńMy wife would like this recipe. She loves mushrooms.
OdpowiedzUsuńperfect for the cold, rainy days we have been having. i really enjoy one pot meals!!!
OdpowiedzUsuńThis looks very good and hearty! A comfort food kind of taste!!
OdpowiedzUsuńThank you for sharing!! Blessings and healthy days to you!!(heart)
Pyszności :-) Trzeba będzie sobie takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńa może jakiś przepis wegański? :)
OdpowiedzUsuńBLOG
YOUTUBE
This looks SO delicious...thank you so much for sharing!😊😊
OdpowiedzUsuńHave a wonderful day...and stay safe.
Hugs xxx
I'm convinced the smell is wonderful and the taste, too!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Pierś z kurczaka to ja bym mogła jeść na milion sposobów. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńit looks yummy
OdpowiedzUsuńO super przepis :) musze zrobic
OdpowiedzUsuńThat looks really tasty, we love lots of spice and herbs. Keep well and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńOgraniczam mięso do minimum, ale ten przepis jest tak apetyczny że się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńLooks yummy and sounds so good!
OdpowiedzUsuńI love paprika! I'm Hungarian and I use it often. Yum.
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuńmushroom is yummy and healthy....love it.
OdpowiedzUsuńThank you for sharing the video.
Mój partner byłby zachwycony. Ja już zrezygnowałam z jedzenia mięsa, choć nie powiem - wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńYummy, yummy, yummy! I love chicken breast!
OdpowiedzUsuńFajny przepis ♥
OdpowiedzUsuńThat looks sooo delicious, I would like to make it immediately.
OdpowiedzUsuńUwielbiam piersi z kurczaka w różnych sosach ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, danie wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńThis looks/sounds delicious. . My husband would love this.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!!
OdpowiedzUsuńBardziej mi się jesiennie kojarzą, ale ciekawy przepis :).
OdpowiedzUsuńLooks delicious.
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing the recipe.
All the best Jan
So Devine - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Sounds delicious!
OdpowiedzUsuńLooks so yummy! Thank you! Big Hugs!
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa spożądzania kotletów :)!!! Z pewnością wypróbuję :)!!!
OdpowiedzUsuńI do love mushrooms :-D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTak jeszcze kurczaka nie podawalam
OdpowiedzUsuńKolory na Twojej patelni są obłędnie czarujące a obfitość przypraw jest gwarancja smaku. Dla nas to danie idealne:)
OdpowiedzUsuńKochana zapisuje, mój mąż ma akurat urlop niech zabłyśnie trochę w kuchni ;-) Dzięki
OdpowiedzUsuńPyszne!!! Dziś zaserwowałam je na obiad 😁!!!
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że kolejny mój przepis przypadł Ci do gustu☺☺☺ Pozdrowienia!
UsuńMoge uzyc pieczarek?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście ☺
Usuń