Pulpeciki w sosie chrzanowym |
Pulpeciki w sosie chrzanowym możecie przygotować z ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, drobiowego, wołowego albo mieszanego. Doprawcie je tak, jak najbardziej lubicie, ale do sosu chrzanowego dobrze pasuje czosnek i majeranek. Klopsiki duszone w sosie świetnie smakują też posypane świeżymi ziołami: koperkiem, natką pietruszki, a nawet szczypiorkiem. Ja przygotowałam swój sos chrzanowy z dodatkiem mleka, ale możecie przygotować go na bazie słodkiej śmietanki albo mieszanki mleka i śmietany.
Pulpeciki w sosie chrzanowym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i zestawem surówek. Smacznego:)
Jeśli lubicie klopsiki, zachęcam do wypróbowania moich pulpetów zapiekanych z ziemniakami:
Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym, składniki:
na pulpeciki:
400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku (opcjonalnie),
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka
na sos:
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki chrzanu lub do smaku,
ok. szklanki bulionu lub wody,
ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym, przygotowanie:
Przygotować pulpeciki: drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni po klopsikach. Po chwili dodać czosnek. Wrzucić pulpeciki, zalać całość wodą lub rosołem oraz mlekiem. Doprawić. Dusić do miękkości mięsa, około 10 minut. Dodać chrzan do smaku. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody, mleka lub śmietanki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Meatballs in Horseradish Sauce Recipe:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, granulated garlic, sweet and hot paprika, dried marjoram
for the sauce:
1 small onion,
1-2 cloves of garlic, optional.
approx. 1 cup of water or stock,
approx. 1 cup of milk (or heavy cream),
few tsp of horseradish, to taste,
salt, pepper, marjoram to taste,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch)
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes, until golden. Remove to a plate. To the same pan add finely chopped onion, cook for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meatballs back in, cover with water/stock and milk. Season well and simmer on low, until tender. Add horseradish to taste. Thicken the sauce with a slurry (starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water, stock or milk). Serve over potatoes, barley or rice. Enjoy:)
Also see my Potato and Meatballs Casserole Video Recipe above:)
That horseradish sauce sounds really good!
OdpowiedzUsuńW sosie chrzanowym jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńmmm sos chrzanowy uwielbiam, szkoda że w Emiratach nie można dostać korzenia chrzanu... ilekroć ktoś odwiedza nas z PL prosimy o przywiezienie kilku słoiczków chrzanu ostrego, a potem oszczędnie go sobie dozujemy :D
OdpowiedzUsuńMogę jakoś wysłać!
UsuńTym razem nie dla mnie bo za chrzanem nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńLubię intensywny sma chrzanu, powiem Ci że chyba już mam pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuń-------------------------
http://fashionelja.pl
https://www.instagram.com/fashionelja/
pyszny sos!
OdpowiedzUsuńYet another tasty meatball recipe, yum! I love horseradish, it is so deliciously spicy!
OdpowiedzUsuńMmm.. Delicious dish!!!!
OdpowiedzUsuńIs the sauce not a little sharp? ... by the horseradish ...?!
OdpowiedzUsuńNot at all, you add a small amount to taste (horseradish can be very sharp or milder). My sauce is quite mild with just a hint of horseradish taste☺
UsuńYum.
OdpowiedzUsuńSeems delicious to me.
OdpowiedzUsuńThese meatballs look so tasty...and I do so like horseradish sauce!😊😊
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing, Natalia.
Have a super weekend...and stay safe!
Hugs xxx
Pysznie wygladaja
OdpowiedzUsuńDania z chrzanem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa kocham chrzani i w każdej postaci nawet z pulpecikami;))
OdpowiedzUsuńLooks good and so tasty with the sauce.
OdpowiedzUsuńWhat a fantastic dish! It looks really wonderful. This post makes me wish I was a better cook!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Akurat szukam inspiracji na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńmeatballs really good for me...
OdpowiedzUsuńThank you for your recipe
Uwielbiam sos chrzanowy. Muszę wypróbowac Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam, były pyszne, a ostatnio przygotowałam na obiad pulpety w sosie pomidorowym. <3
OdpowiedzUsuńLooks very tasty, thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Ja chyba pulpecikow w takiej wersji jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWhile I have never liked horseradish, my hubby can't get enough. I bet he'd be all over this recipe! Have a great weekend!
OdpowiedzUsuńYum! And I could use this horseradish sauce on other foods as well, it is so versatile.
OdpowiedzUsuńIt is ages since I have had horseradish - thanks for the reminder.
OdpowiedzUsuńLekko i dietetycznie :)
OdpowiedzUsuńO takim przepisie słyszałam ale nie próbowałam a warto. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńUuu, nie wiem czy jest to coś dla mnie, ale potrzebuje nowości kuchennych! A to własnie jest ta nowość, muszę KONIECZNIE tego spróbować ♥
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z chrzanem i chętnie przepis wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpeciki pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł. Lubię sos chrzanowy ale nie robiłam nigdy z pulpecikami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO mniam muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńThis must taste wonderful, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńLooks good!
OdpowiedzUsuńKombinacja smaków stworzona w niebie! Dziękuję, Natalia:)
OdpowiedzUsuńI love fresh horseradish. We grew up eating it.
OdpowiedzUsuńThis definitively is on my list! We just opened a jar of horseradish!!
OdpowiedzUsuńThat sounds yum!!
Thank you!!
Wyglądają bardzo smacznie, ale w sumie odkąd mieszkam na swoim nigdy nie kupiłam chrzanu :D
OdpowiedzUsuńChrzan mam to i przepis ten pasuje wypróbować. A co :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPychotka, mniam mniam mniam. Myślę, że to bardzo pyszny przepis.
OdpowiedzUsuńWell Jump Back And Kiss Myself - Meatballs And Horsey Sauce - Thats A New One On Me - Excellent Use Of The Green Towel Prop By The Way - Stay Strong
OdpowiedzUsuńCheers
Przetestuję przepis w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich pulpecików nie jadłam, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują :)
OdpowiedzUsuńOttime le tue polpette!
OdpowiedzUsuńSounds yummy! Some day, I need to buy some ground beef to make these wonderful meatball recipes!
OdpowiedzUsuńnie przepadam za pulpecikami, ale lubie chrzan może bym z chęcią zjadła :D
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam bardzo podobne:)
OdpowiedzUsuńMusialabym uwazac z chrzanem. Nie jestem jego fanką
OdpowiedzUsuńHmmm, just tried it, yummy! Thank you for the idea, post to come on some Tuesday soon :-)
OdpowiedzUsuńależ zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZa chrzanem nie przepadam. Reszta rodziny go lubi,ale mnie już sam zapach odrzuca!
OdpowiedzUsuńSounds good :-D
OdpowiedzUsuńSmakowity domowy obiad!
OdpowiedzUsuń