Szynka w sosie własnym |
Szynka w sosie własnym jest tak dobra dzięki wspaniałym składnikom marynaty. Jeśli nie próbowaliście marynować bitek z szynki czy innego mięsa w occie balsamicznym, koniecznie wypróbujcie. Ja marynuję w nim mięso bardzo często, nadaje nie tylko ciekawego smaku marynacie, ale też pięknego, głębokiego koloru moim sosom do mięsa. Ciekawym dodatkiem do szynki w ciemnym sosie jest odrobinę miodu - dodajcie go do smaku, tyle, by wyczuwać delikatną słodycz.
Bitki z szynki możecie zamarynować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Szynka będzie gotowa do przygotowania na obiad kolejnego dnia. Jeśli nie macie czasu, wystarczy im chwila w marynacie - i tak będzie pysznie.
Jeśli chcecie, do szynki w sosie własnym możecie dodać odrobinę śmietanki. Ja zazwyczaj rezygnuję z tego dodatku, bo uważam, że ciemny sos jest smaczny bez dodatków.
Bitki z szynki w ciemnym sosie własnym to dobry pomysł na obiad z wieprzowiną w roli głównej. Fantastycznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie pożywne, mięsne dania w sosie, polecam też mój gulasz cygański z klopsikami:
Przepis na szynkę w sosie własnym, składniki:
1 kg szynki wieprzowej bez kości
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
łyżeczka miodu (lub do smaku)
ok 2 łyżeczek mąki,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki
marynata do mięsa:
2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oleju,
łyżka musztardy,
2-3 łyżeczki majeranku,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
⅓ łyżeczki ostrej papryki,
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
Przepis na szynkę w sosie własnym, przygotowanie:
Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć składniki marynaty i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (lub smażyć od razu). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć zamarynowane plastry szynki (powinny ładnie się zarumienić). Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach czosnek. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Włożyć mięso, zalać wodą (tak, by lekko zakrywała składniki). Dodać miód. Dusić na małym ogniu około 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa (szynka powinna być krucha mięciutka). Ewentualnie doprawić. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 szklanki wody. Opcjonalnie dodać śmietankę.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: domowepotrawy.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Ham Chops in Gravy Recipe:
1kg of ham chops,
2 onions,
2 cloves of garlic,
approx 2 cups of water,
2 bay leaves,
3 kernels of allspice,
1 tsp of honey (or to taste),
approx. 2 tsp of flour,
few tsp of cream, optional
for the marinade:
2 tbsp of balsamic vinegar,
4 tbsp of oil,
1 tbsp of mustard,
2-3 tsp of marjoram,
1 tsp of sweet paprika,
⅓ tsp of chili,
½ tsp of nutmeg
salt, pepper
Beat the ham chops with the meat mallet, sprinkle with salt and pepper. Combine all the ingredients for the marinade. Add to the meat and coat each chop well. Set aside for 30 minutes or longer (or prepare immediately). Heat a small amount of oil in a pan, add the meat, cook, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped onion, cook for few minutes and add the garlic, followed by bay leaves and allspice. Cook for 30 seconds or so and add the ham back in. Cover with water and add honey. Simmer on low for about 1 1/2 hor until super tender. Season to taste. Optionally, adsd some cream. If the sauce is too thin, add some slurry (flour mixed with 1/4 cup of water). Serve over mashed potatoes, rice or barley. Enjoy:)
See the original recipe HERE.
Also see my Gypsy Stew Video Recipe above:)
Have a lovely day 😊
OdpowiedzUsuńIdealne dla mojego partnera. On lubi takie mięcho :)
OdpowiedzUsuńThat marinade in particular sounds wonderful. I may adapt it for a vegetable dish. Thank you.
OdpowiedzUsuńThis sounds so good and I am hungry! Have a nice day, stay safe, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Przepis też bardzo mi się podoba, zapisuję.Zainspirowałaś mnie Natalio, może niebawem z niego skorzystam. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńLooks saucy and yummy! Is ham chop same as pork chop?
OdpowiedzUsuńNo, it's a different part of a pig, regular pork chops are from joint / loin of pork. You can buy a piece of pork - whole, raw ham and just slice it to create chops☺
UsuńWłaśnie się zastanawiałam dlaczego masz sos taki ciemnyy - ocet balsamiczny.
OdpowiedzUsuńuwielbiam gęste sosy do mięsa!
OdpowiedzUsuńVery tasty! 🤗
OdpowiedzUsuńWOW! This is a delicious dish! )))
OdpowiedzUsuńYou are so creative! What a fabulous recipe. Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Such a tasty marinade...and this looks so good! Thank you 😊😊
OdpowiedzUsuńHugs xxx
Ja nie jestem fanka takich mięs ale wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuńSmaki mojej rodzinki :D
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńI am a lover of anything with Gravy! But this one is extra love since I also love Ham!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich bitek. Nie wpadłabym na to by zamarynować mięso w occie balsamicznym. Muszę koniecznie wypróbować ten sposób :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOstatnio ze względu na zdrowie ograniczam mięso, ale trzeba przyznac że wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńlooks and sounds delicious.
OdpowiedzUsuńTakiej szynki się nie odmawia,i ten sos...mniaaaaaam
OdpowiedzUsuńI bet the bay leaves and allspice make this smell and taste even better! I will try this!
OdpowiedzUsuńThat looks really good, I know my husband would like this.
OdpowiedzUsuńOh, sounds simply delicious!!! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńTen sos wyglada smacznie
OdpowiedzUsuńI've never had this before, but it sure looks good!
OdpowiedzUsuńOutstanding - Thanx For Both Recipes - Enjoy The Weakened
OdpowiedzUsuńCheers
Chyba mięso będzie miękkie jak aksamit. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania i sama z przyjemnością taki zrobię.
OdpowiedzUsuńLooks good and tasty.
OdpowiedzUsuńCo za pięknie wyglądający posiłek!
OdpowiedzUsuńale wygląda magicznie! jak tak smakuje to kupiłaś mnie tym przepisem :D
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłam mięsa:D
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki kawał mięcha 😉
OdpowiedzUsuńMoj maz lubi wszystko co w sosie
OdpowiedzUsuńMy chap would love this.
OdpowiedzUsuńMy boyfriend would love this, he is a fan of chops!
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie, a można bez mąki?
OdpowiedzUsuńMożna, najwyżej sos bedzie trochę rzadszy albo będzie się dłużej redukował☺
UsuńLooks hearty and good!
OdpowiedzUsuńFajna ta marynata!
OdpowiedzUsuń