kwietnia 17, 2020

Szynka w sosie własnym

Szynka w sosie własnym, bitki przepis
Szynka w sosie własnym
Szynka w sosie własnym, bitki przepis

Dziś polecam Wam świetny przepis na pożywny obiad. Szynka w sosie własnym to wspaniały, polski klasyk. Takie bitki z szynki, zamarynowane w ziołach i duszone w ciemnym sosie są naprawdę pyszne, kruche i mięciutkie.

Szynka w sosie własnym jest tak dobra dzięki wspaniałym składnikom marynaty. Jeśli nie próbowaliście marynować bitek z szynki czy innego mięsa w occie balsamicznym, koniecznie wypróbujcie. Ja marynuję w nim mięso bardzo często, nadaje nie tylko ciekawego smaku marynacie, ale też pięknego, głębokiego koloru moim sosom do mięsa. Ciekawym dodatkiem do szynki w ciemnym sosie jest odrobinę miodu - dodajcie go do smaku, tyle, by wyczuwać delikatną słodycz.

Bitki z szynki możecie zamarynować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Szynka będzie gotowa do przygotowania na obiad kolejnego dnia. Jeśli nie macie czasu, wystarczy im chwila w marynacie - i tak będzie pysznie.

Jeśli chcecie, do szynki w sosie własnym możecie dodać odrobinę śmietanki. Ja zazwyczaj rezygnuję z tego dodatku, bo uważam, że ciemny sos jest smaczny bez dodatków.

Bitki z szynki w ciemnym sosie własnym to dobry pomysł na obiad z wieprzowiną w roli głównej. Fantastycznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie pożywne, mięsne dania w sosie, polecam też mój gulasz cygański z klopsikami:



Przepis na szynkę w sosie własnym, składniki:


1 kg szynki wieprzowej bez kości
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
łyżeczka miodu (lub do smaku)
ok 2 łyżeczek mąki,
opcjonalnie kilka łyżek śmietanki

marynata do mięsa:

2 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki oleju,
łyżka musztardy,
2-3 łyżeczki majeranku,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
 ⅓ łyżeczki ostrej papryki,
 ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
sól, pieprz

Przepis na szynkę w sosie własnym, przygotowanie:


Szynkę pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Połączyć składniki marynaty i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (lub smażyć od razu). Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć zamarynowane plastry szynki (powinny ładnie się zarumienić). Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach czosnek. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Włożyć mięso, zalać wodą (tak, by lekko zakrywała składniki). Dodać miód. Dusić na małym ogniu około 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa (szynka powinna być krucha mięciutka). Ewentualnie doprawić. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 szklanki wody. Opcjonalnie dodać śmietankę.

Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: domowepotrawy.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:




Ham Chops in Gravy Recipe:

1kg of ham chops,
2 onions,
2 cloves of garlic,
approx 2 cups of water,
2 bay leaves,
3 kernels of allspice,
1 tsp of honey (or to taste),
approx. 2 tsp of flour,
few tsp of cream, optional

for the marinade:
2 tbsp of balsamic vinegar,
4 tbsp of oil,
1 tbsp of mustard,
2-3 tsp of marjoram,
1 tsp of sweet paprika,
 ⅓ tsp of chili,
 ½ tsp of nutmeg
salt, pepper

Beat the ham chops with the meat mallet, sprinkle with salt and pepper. Combine all the ingredients for the marinade. Add to the meat and coat each chop well. Set aside for 30 minutes or longer (or prepare immediately). Heat a small amount of oil in a pan, add the meat, cook, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add chopped onion, cook for few minutes and add the garlic, followed by bay leaves and allspice. Cook for 30 seconds or so and add the ham back in. Cover with water and add honey. Simmer on low for about 1 1/2 hor until super tender. Season to taste. Optionally, adsd some cream. If the sauce is too thin, add some slurry (flour mixed with 1/4 cup of water). Serve over mashed potatoes, rice or barley. Enjoy:)

See the original recipe HERE.

Also see my Gypsy Stew Video Recipe above:)

43 komentarze:

  1. That marinade in particular sounds wonderful. I may adapt it for a vegetable dish. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds so good and I am hungry! Have a nice day, stay safe, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Przepis też bardzo mi się podoba, zapisuję.Zainspirowałaś mnie Natalio, może niebawem z niego skorzystam. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks saucy and yummy! Is ham chop same as pork chop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, it's a different part of a pig, regular pork chops are from joint / loin of pork. You can buy a piece of pork - whole, raw ham and just slice it to create chops☺

      Usuń
  5. Właśnie się zastanawiałam dlaczego masz sos taki ciemnyy - ocet balsamiczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam gęste sosy do mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! This is a delicious dish! )))

    OdpowiedzUsuń
  8. You are so creative! What a fabulous recipe. Thank you for sharing it!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  9. Such a tasty marinade...and this looks so good! Thank you 😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie jestem fanka takich mięs ale wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  11. I am a lover of anything with Gravy! But this one is extra love since I also love Ham!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam takich bitek. Nie wpadłabym na to by zamarynować mięso w occie balsamicznym. Muszę koniecznie wypróbować ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio ze względu na zdrowie ograniczam mięso, ale trzeba przyznac że wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej szynki się nie odmawia,i ten sos...mniaaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  15. I bet the bay leaves and allspice make this smell and taste even better! I will try this!

    OdpowiedzUsuń
  16. That looks really good, I know my husband would like this.

    OdpowiedzUsuń
  17. Oh, sounds simply delicious!!! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. I've never had this before, but it sure looks good!

    OdpowiedzUsuń
  19. Outstanding - Thanx For Both Recipes - Enjoy The Weakened

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  20. Chyba mięso będzie miękkie jak aksamit. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie dania i sama z przyjemnością taki zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  22. Co za pięknie wyglądający posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  23. ale wygląda magicznie! jak tak smakuje to kupiłaś mnie tym przepisem :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Już dawno nie jadłam mięsa:D

    OdpowiedzUsuń
  25. Zjadłabym taki kawał mięcha 😉

    OdpowiedzUsuń
  26. Moj maz lubi wszystko co w sosie

    OdpowiedzUsuń
  27. My boyfriend would love this, he is a fan of chops!

    OdpowiedzUsuń
  28. brzmi pysznie, a można bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, najwyżej sos bedzie trochę rzadszy albo będzie się dłużej redukował☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger