Drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem |
Zobaczcie przepis i wykonanie tego ciasta na poniższym filmie:
Moje ciasto japońskie bazuje na tradycyjnej, japońskiej recepturze drożdżowego ciasta mlecznego do wypieku bułek i chleba. To dokładnie takie samo ciasto, jakiego używam do wypieku moich bułeczek japońskich (przepis TUTAJ). Dzięki sekretnemu składnikowi, paście thangzhong, nasze cynamonowe ciasto drożdżowe jest idealne - puszyste, mięciutkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Samo maślane ciasto nie jest słodkie, możecie wykorzystać je więc jako bazę do innych wypieków - słodkich i wytrawnych chlebków i bułek.
Nasze zawijane ciasto drożdżowe jest słodkie wyłącznie dzięki nadzieniu z cynamonu i cukru. Jeśli wolicie, by Wasza maślana drożdżówka była tradycyjnie słodka, dodajcie do ciasta drożdżowego więcej cukru (ok. 1/4 szklanki lub więcej). Możecie też oblać je lukrem lub polewą.
Japońskie ciasto drożdżowe zawijane z cynamonem może wyrastać przez noc w lodówce (jak nocna drożdżówka) lub tradycyjnie, w ciepłym miejscu około godziny. Może być wyrabiane mikserem (jak na filmie) lub ręcznie. Możecie je upiec w keksówce lub bez formy i wypełnić nie tylko cynamonem (spróbujcie wersji z gęstym dżemem, Nutellą czy owocami) Jak widzicie, to bardzo uniwersalny przepis na maślaną drożdżówkę inaczej niż zwykle.
Ten łatwy przepis to tak naprawdę moja inspiracja kuchnią japońską i amerykańską. Bazujemy na japońskim cieście mlecznym, a zawijamy je jak klasyczny chlebek z cynamonem, bardzo popularny w USA. Jeśli przepadacie za cynamonowymi bułeczkami (przepis TUTAJ), to ciasto na pewno Wam posmakuje.
Zawijane, cynamonowe ciasto drożdżowe jest cudownie maślane i delikatne. Taka drożdżówka to świetny pomysł na deser lub podwieczorek. Polecam, smacznego:)
Przepis na drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem, składniki:
na keksówkę o wymiarach 25x12 cm (lub większą):
na tangzhong:
3 łyżki wody,
3 łyżki mleka,
2 łyżki mąki chlebowej
na ciasto drożdżowe:
2 i 1/2 szklanki mąki chlebowej (używamy szklanki o pojemności 250 ml)
2 łyżki cukru (możecie dodać więcej, około 1/4 szklanki, jeśli ciasto ma być słodsze, dodajcie nadwyżkę do mąki),
łyżeczka soli,
łyżka suchych drożdży (lub ok. 30 g drożdży świeżych),
1/2 szklanki ciepłego mleka,
duże jajko,
60 g roztopionego masła
2- 3 łyżki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki brązowego lub białego cukru,
2 łyżki cynamonu
mleko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Przepis na drożdżowe ciasto japońskie z cynamonem, przygotowanie:
Przygotowujemy tangzhong: zagotować mąkę z wodą i mlekiem do konsystencji pasty/zasmażki - jak na filmie (ważne, by cały czas mieszać). Wystudzić.
Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z wystudzoną pastą i pozostałymi składnikami ciasta oprócz tłuszczu. Zagniatać około 15 minut, pod koniec stopniowo dodając roztopione masło. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (prostokąt o wymiarach ok. 27x50cm). Posmarować masłem. Połączyć cukier z cynamonem, posypać ciasto. Zwinąć od krótszego boku (jak na filmie). Ułożyć w keksówce (jeśli wyjdzie Wam rulon trochę większy niż forma, zawińcie brzegi rulonu pod spód). Odstawić do wyrośnięcia na około 50 minut. Posmarować mlekiem, piec w 180 C około 40 minut. Opcjonalnie gorące ciasto posmarować masłem (zamiast tego, można dla słodyczy posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą).
Przepis na ciasto drożdżowe ze strony: cleobuttera.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Tangzhong Method Cinnamon Milk Bread Recipe:
for the tangzhong:
3 tbsp of water
3 tbsp of milk
2 tbsp of bread flour
for the dough:
2 1/2 cups of bread flour,
2 tbsp of sugar (you can add more, even 1/4 cup),
1 tsp of salt,
1 tbsp of dry yeast,
1/2 cup of warm milk,
1 large egg,
60 g of melted unsalted butter
for the filling:
¼ cup of sugar, brown or white
2 Tbsp of ground cinnamon
2 Tbsp of melted butter
some milk, cream or egg wash for brushing the bread before baking,
some butter for smearing bread after baking
Prepare the tangzhong: combine the water, milk and flour. Cook the mixture, until thickened to the consistency of roux / paste (see the video). Let it cool to room temperature.
Mix the yast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the tangzhong and the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes (or let ir rise in the fridge overnight)
Roll the dough out onto well floured surgace (a rectangle approx. 27x50cm). Brush with butter. Mix sugar and cinnamon, sprinkle all over the dough. Starting from one of the short ends roll it as tight as you can. Place it seam side down in your prepared loaf pan (25x12cm or bigger), cover it with a kitchen towel and allow it to rise for additional 50 minutes or so (if your bread is a bit too big for your loaf pan, just fold the edges underneath the bottom, to fit them in).
Brush with some milk. Bake in 180 C for about 40 minutes. Immediately smear the top with some butter. Enjoy:)
Original recipe for the dough: cleobuttera.com
That's great, I also make some sort of ... but I can't translate!
OdpowiedzUsuńLet's say "sweet bread"! :)
Wygląda na bardzo puszyste, pychotka pewnie :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńThat sounds (and looks) deeelicious.
OdpowiedzUsuńThat looks like a perfect treat that would melt in the mouth.
OdpowiedzUsuńIt has soft, airy texture, and cinnamon flavor. Ready to accompany a cup of coffee.
Delicious...I have the ingredients so I do it this afternoon promised
OdpowiedzUsuńLubię ciasta drożdżowe, więc z pewnością na jednym kawałku by się nie skończyło 😉
OdpowiedzUsuńMy favourite! I adore tangzhong bread and can't get enough of it. Yours looks so soft, tender and yum!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie wręcz :D
OdpowiedzUsuńTakiego to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńjaka fanka drożdżowego biorę w ciemno;)
OdpowiedzUsuńo rety, wygląda obłędnie! z kawą w sam raz! uwielbiam cynamon, na pewno podczas pieczenia ślicznie pachniał
OdpowiedzUsuńOh I SO want to make this...but we have no flour, and still no yeast in our shops!🙁 It is so frustrating!!
OdpowiedzUsuńHowever, I am accumulating a nice long list of recipes to try when I can once again buy the ingredients!😉😊
Many thanks for keeping my baking aspirations going strong!👍👍
Have a lovely day!
Love and hugs ❤❤❤❤❤❤❤
It looks delicious, very tasty.
OdpowiedzUsuńWygląda super!! I pewnie tak smakuje!!
OdpowiedzUsuńYummy! I want some NOW!! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, aczkolwiek u mnie wersja bez cynamonu by była, bo jestem uczulona :)
OdpowiedzUsuńRather like cinnamon. Looks delicious.
OdpowiedzUsuńI sometime eat bread with cinnamon taste...yummy
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLooks wonderful!
OdpowiedzUsuńCan you send me some.
OdpowiedzUsuńCynamonowe, drożdżowe ciasto? Natalio sumienia nie masz, ślinka mi cieknie od samego patrzenia! Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam majowo, świątecznie
Ale super ciasto :)
OdpowiedzUsuńYum! This looks delicious. I bet baking it makes your kitchen smell wonderful.
OdpowiedzUsuńJakie pięknie puszyste, od razu chciałoby się spróbować :)
OdpowiedzUsuńThe photo shows how beautiful the texture of this roll is! I looove cinnamon rolls!
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely incredible! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Coś dla mnie, uwielbiam cynamon :-)
OdpowiedzUsuńI love that kind of bread.
OdpowiedzUsuńI do like the looks of this :-D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Zjadłabym z kakao :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię słodkości z cynamonem. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Przepis bardzo ciekawy. Nie mam talentu do wypieków, ale podejmę się wyzwania :)
OdpowiedzUsuńBeautiful bread--I worked in a bakery in college and for years made my own bread. These days, I eat very little bread, but I would enjoy a slice of this at breakfast.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Thanks for the recipe. It looks delicious!
OdpowiedzUsuńLooks delicious! One day, when the stay in place order has been lifted and I can buy some yeast, I shall try this recipe! :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńRany jak ono pieknie wyglada :-)
OdpowiedzUsuńLubie bardzo ciasta drożdżowe, ale cynamonu nienawidze :); Jednak na zdjeciu wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda to napewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńBeautiful But My Love Handles Say No
OdpowiedzUsuńCheers
uuuu, jakie to się wydaje pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńOoo wygląda pysznie. Teraz w kwarantannie mam dużo czasu to chętnie spróbuję to zrobić :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia i zapraszam :)
zpolskidopolski.blogspot.com
Questo pane deve essere delizioso, poi a me piace molto il sapore della cannella.
OdpowiedzUsuńBrava bravissima mi piacciono molto le tue ricette! Passa a trovarmi! Mi farebbe piacere!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak i zapach cynamonu:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMoja mama robi czasami drożdżowe z cynamonem. Jest pyszne. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI can almost taste this, looks gorgeous. Have a lovely week, Angela xxx
OdpowiedzUsuńMmmmm! I can almost smell and taste this now!
OdpowiedzUsuńświetne!!!!
OdpowiedzUsuńMeravigliosa, complimenti!
OdpowiedzUsuńkocham cynamon, wiec to byłby strzał w dzisiątkę! :D
OdpowiedzUsuńRobiłam coś podobnego ale w formie szwedzkich bułeczek z cynamonem i kardamonem :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie:) Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńMiałam okazje jeść takie ciasto i muszę się przyznać, że bardzo mi smakowało. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńThat looks so delicious and I bet it smells wonderful, too.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta maślane drożdżowe. Tu jeszcze cynamon. Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe ciasteczka pachnące cynamonem.:)
OdpowiedzUsuńVery nice cinnamon flavour …
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda fantastycznie. Dzięki za przepis :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy z tego konkretnego ciasta z dodatkiem thanzong mogę zrobić rolsy cynamonowe? Czyli ten rulon pokroić na mniejsze części.
OdpowiedzUsuńCzy jest to ciasto mało stabilne i rozjezdza sie przy wyrośnięciu ( tylko do pieczenia w formie)
Można upiec☺
Usuń