Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką |
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką będą wyjątkowo pyszne, jeśli do ich przygotowania użyjecie pięknego, różowego rabarbaru. Różowe łodygi są słodsze niż zielone, ale oczywiście jeśli kupicie jasny, zielonkawy rabarbar, z powodzeniem możecie go użyć do tych słodkich, mlecznych bułeczek. Jeśli macie ochotę, rabarbar możecie połączyć z owocami (na przykład truskawkami), albo odrobiną dżemu.
Ciasto drożdżowe na drożdżówki możecie przygotować dzień wcześniej - może wyrastać w lodówce jak ciasto na bułki nocne. Z powodzeniem możecie je też mrozić (podobnie jak upieczone drożdżówki).
Jeśli chcecie, by kruszonka była naprawdę chrupiąca i pyszna, przygotujcie ją pierwszą i włóżcie do lodówki. Schłodzone i pokruszone na grube okruchy ciasto będzie smakować wspaniale po upieczeniu.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to wspaniały wiosenny klasyk. Są mięciutkie, puszyste, słodkie i delikatnie kwaskowate. Koniecznie upieczcie w tym sezonie, polecam, smacznego:)
Polecam Wam też moje puszyste jak chmurka bułeczki japońskie:
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, składniki:
na 9 bułeczek:
3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
1/2 szklanki cukru (może być troszkę więcej),
szczypta soli,
jajko (najlepiej w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
szklanka mleka
kilka dużych łodyg rabarbaru,
na kruszonkę:
ok. 60 g zimnego masła,
ok. 6-8 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru
ok. 6-8 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru
na lukier: kilka łyżek mleka i kilka łyżek cukru pudru
Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki.
Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. We wgłębieniu ułożyć obrane i pokrojony rabarbar. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki.
Chcesz być na bieżąco? Polub mój profil na Facebooku:
Rhubarb Buns with Streusel Topping Recipe:
for 9 buns:
3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g od dry yeast,
1/2 cup of sugar,
a pinch of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of milk,
few large stalks of rhubarb
few tbsp of milk to brush the rolls before baking
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i kruszonką, przygotowanie:
Przygotować kruszonkę: składniki połączyć i rozetrzeć palcami na grube okruchy (jeśli jest zbyt klejąca, dodać więcej mąki, jeśli jest za sucha, więcej masła). Włożyć do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
Z podanej ilości cukru odjąć 2 łyżki. Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, solą i jajkiem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki.
Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić wgłębienie dnem małej szklanki. We wgłębieniu ułożyć obrane i pokrojony rabarbar. Posypać kruszonką. Posmarować brzegi drożdżówek mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Połączyć mleko z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji lukru, oblać gotowe drożdżówki.
Chcesz być na bieżąco? Polub mój profil na Facebooku:
Rhubarb Buns with Streusel Topping Recipe:
for 9 buns:
3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g od dry yeast,
1/2 cup of sugar,
a pinch of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of milk,
few large stalks of rhubarb
for the streusel topping:
60 g of cold butter,
approx. 6-8 tbsp of flour,
approx. 6-8 tbsp of flour,
4-5 tbsp of sugar
few tbsp of milk to brush the rolls before baking
for the icing: few tbsp of milk, few tbsp of powdered sugar
Prepare the streusel topping: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge.
Prepare the streusel topping: using your fingers, combine all the ingredients, until big lumps form. Chill in the fridge.
Divide into nine parts and form buns. Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Using a small glass, press each bun top, creating a deep dimple. Place peeled and chopped rhubarb inside. Brush the edges of each bun with some milk. Sprinkle with streusel. Bake in 180 C for about 20 minutes. Combine milm with powdered sugar to reach a consistency of a thick glaze. Pour over the buns, Enjoy:)
Also see my Japanese Buns Recipe above:)
These are absolutely perfect for my afternoon tea :-)
OdpowiedzUsuńŁadnie wypieczone :)
OdpowiedzUsuńThat must be delicious!
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe!
These look very good indeed, I love rhubarb, too. Have a happy day, hugs, valerie
OdpowiedzUsuńHi! It looks delicious. I note the recipe. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!
Super takie domowe drożdżówki :-)
OdpowiedzUsuńłapię drożdżówkę na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńWyglądaja przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne, puszyste drożdżóweczki :)
OdpowiedzUsuńWhat a great recipe, they look so tasty.
OdpowiedzUsuńMmm, już tak dawno nie jadłaam niczego z rabarbarem, tęsknie :(
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
zpolskidopolski.blogspot.com
My goodness, these look wonderful! You are so talented!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
They look perfect for the tea time!
OdpowiedzUsuńOh WOW...these look SO good!!
OdpowiedzUsuńThank you so much for being such an inspiration in the kitchen...😊😊
Have a lovely weekend...and stay safe, my friend.
Hugs xxx
Uwielbiam drożdżówki, ale rabarbaru nie znoszę :D
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńZjadal bym takie :)
OdpowiedzUsuńThese look amazing, I do love rhubarb :-D
OdpowiedzUsuńI've never had anything like that but it sounds so good
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńIt is far too early in my day for me to be drooling - but I am.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe wypieki :D Super przepis :D
OdpowiedzUsuńDrożdżówki Tobie świetnie wyszły :D
Pozdrawiam!
Bet those taste good, I love rhubarb. Keep well, Diane
OdpowiedzUsuńCudowne, zjadłabym. Jak tylko pojawią się w okolicy rabarbary to zrobię.
OdpowiedzUsuńChętnie bym je upiekła. Wydają się fajną wersją na biwak albo piknik!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka!
Jelonkowa
Smacznie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńW tym roku zaliczyłem dwa debiuty w kuchni, drożdżowy i rabarbarowy, więc przepis idealny! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńO jej, ależ mi zrobiłaś smaka na takie bułeczki!!! Uwielbiam domowe wypieki, a takie z owocami (hmmm... rabarbar chyba nie jest owocem ;))... najbardziej. Czy już się rozpoczął sezon na rabarbar??? Za tydzień jadę na wieś. Moja mama ma w ogrodzie rabarbar, więc będę miała taki eko, z pewnego źródła ;D!!! Z pewnością wypróbuje ten przepis :D!!!
OdpowiedzUsuńO, taki eko najlepszy! Zdecydowanie polecam, pozdrowienia☺
UsuńPyszne. U mnie ostatnio były z budyniem :-).
OdpowiedzUsuńBeautiful!
OdpowiedzUsuńYummy and easy! Will definitely try this soon, Natalia! Thank you:)
OdpowiedzUsuńWow, they look amazing.
OdpowiedzUsuńI’ve never had rhubarb.
mmmm yummy :)
OdpowiedzUsuńОй, как вкусно! Симпатичные булочки!
OdpowiedzUsuńOh dear... you make receipes really delicious
OdpowiedzUsuńThe buns look delicious. We don't have rhubarbs here.
OdpowiedzUsuńThey look great, never thought of rhubarb in them.
OdpowiedzUsuńTake care.
Alquanto interessante questa ricetta.
OdpowiedzUsuńI thinl it's yummy/ Thank you for the recipe )))
OdpowiedzUsuńPrzepyszności :)
OdpowiedzUsuńLooks so yummy! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńHave a happy weekend.
Infinitely Posh
Dziękuję za kolejny pyszny przepis. Mój ojciec uprawiał rabarbar i pamiętam, jak wybrał nam kawałek, a my zjedliśmy go zanurzony w cukrze.
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty, będę piec:)
OdpowiedzUsuńChe bella ricetta! Complimenti!
OdpowiedzUsuńWyglądają jak z obrazka :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniał mi się smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńMama piekła ciasto z rabarbarem i kruszonką
Oh my goodness It looks fantastic xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttp://www.photosbycris.com.au/?p=6040
Czarujesz tymi bułeczkami :) piękne i apetyczne. Pachną nawet z fotki:)
OdpowiedzUsuńLubię rabarbar, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńIde skołować rabarbar i piekę
OdpowiedzUsuńKiedy mam dać te pół szklanki cukru??? Razem z mąką, jajkiem i solą???
OdpowiedzUsuńTak,zaraz dopiszę w przepisie☺
Usuń