Jogurtowe bułeczki maślane |
Nasze maślane bułki jogurtowe mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje.
Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie się prezentować jako bułeczki odrywane.
Maślane bułeczki jogurtowe możecie upiec na drożdżach suchych lub świeżych. To świetny pomysł na śniadanie albo podwieczorek. Dzięki temu, że nasze bułki mleczne nie są słodkie, doskonale pasują do słodkich i wytrawnych dodatków - najlepiej komponują się jednak z konfiturą, dżemem, miodem lub kremem czekoladowym.
Przepis na bułeczki maślane na jogurcie jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący. Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, więc koniecznie wypróbujcie! Polecam, smacznego:)
Przepis na maślane bułeczki jogurtowe, składniki:
na 9 bułeczek:
3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
2 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
opcjonalnie odrobina masła do posmarowania bułeczek po upieczeniu
Przepis na maślane bułeczki jogurtowe, przygotowanie:
Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 9 części, z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o wymiarach 20x30cm), odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. Opcjonalnie gorące bułeczki posmarować masłem (dla miękkiej skórki i połysku)
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Fluffy Yogurt Rolls Recipe:
for 9 rolls:
3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g dry yeast,
2 tbsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1/2 cup of milk,
1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)
few tbsp of milk to brush the rolls before baking,
some butter to smear the rolls after baking, optional (for softening the crust and nice shine)
Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups sf flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.
Divide into nine parts and form buns. Place on a baking tray (20x30cm) lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Brush with some milk. Bake in 180 C for about 20 minutes. Immediately smear the top of each bun with some butter. Enjoy:)
uwielbiam maślane pieczywo!
OdpowiedzUsuńJakie puchate :)
OdpowiedzUsuńDelicious recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńDziś już po śniadaniu, ale w następny weekend spróbuję :)
OdpowiedzUsuńThey sound good. Flour is coming back, but not yeast yet here. Something to look forward to.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie maślane bułeczki :)
OdpowiedzUsuńAleż bym takie zjadła... ale masło, mleko, jogurt... ech :( a wyglądają tak pysznie!
OdpowiedzUsuńThese look so delicious and I am so hungry after my walk, wish they were here on my table! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńDear Natalia! I like such fluffy yogurt rolls! Now I am your YouTube canal reader too.
OdpowiedzUsuńThank you so much, it means a lot to me! Have a lovely day☺
UsuńThey do look good and they are spongy when you touch them, enjoyed the video.
OdpowiedzUsuńTake care.
So soft and tender...almost like a cake :-)
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiamy takie robić <3 Ostatnio mama dodała do nich owocowe nadzienie i posypała skórką pomarańczy, polecam!
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne :-)
OdpowiedzUsuńZ chęcią przetestuję przepis. Ostatnio stałam się miłośniczką własnoręcznie robionych smakołyków, a takie bułeczki idealnie się sprawdzą :)
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
Pysznie wyglądają. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńJuż czuje ich smak z nutellą, albo zwykłe z kakao :) albo nutella i mleko - smak dzieciństwa ♥
OdpowiedzUsuńWow. 😀
OdpowiedzUsuńIdealne bułeczki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńThey look amazing, Natalia, especially when you broke them apart in the video! I can't want to taste these:) Thank you!
OdpowiedzUsuńThank you so much for supporting my channel, Chris! You're the best 😊 Have a lovely day ☺
UsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki 😉
OdpowiedzUsuńThese look so good. Yeast hasn't been available here since the pandemic started, but I'm not sure why.
OdpowiedzUsuńIdealne <3
OdpowiedzUsuńZwyczajnie narobiłaś mi smaka na takie bułeczki :D
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam!
Yum! What could smell or taste better than fresh baked rolls and bread?
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, idealne na pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bułeczki maślane! wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńidealne!!!!
OdpowiedzUsuńNice, soft, and savory rolls!
OdpowiedzUsuńAleż puszyste :) Na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńAjajaj, aż sie głodna zrobilam, a nie mam nic słodkiego pod ręką :(
OdpowiedzUsuńThose look super soft.
OdpowiedzUsuńYum! They look so soft.
OdpowiedzUsuńThese look so fluffy and delicious! How fantastic!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam maślane bułeczki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńThey look delicious.
OdpowiedzUsuńNajchętniej zjem z czekoladą <3
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo prosty przepis, a efekty końcowy z pewnością smakowity!
OdpowiedzUsuńdreamerworldfototravel.blogspot.com
Super bułeczki ❤
OdpowiedzUsuńBeautiful
OdpowiedzUsuńThese look nice and fluffy!
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. Jak taka jadalna chmurka!
OdpowiedzUsuńI have not seen yeast in the shops for months now, hopefully it will soon return to the shelves. Keep well, Diane
OdpowiedzUsuńrobiłam podobne:)
OdpowiedzUsuńFresh baked rolls are my weakness. I'd kill for a batch of these!
OdpowiedzUsuńMeravigliosi!!!
OdpowiedzUsuńCiao, buona serata!
Wyglądają wyjątkowo apetycznie! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńsmacznei wygldaja
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułki maślane a Twoje wyglądają naprawdę smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Complimenti, sono favolosi!
OdpowiedzUsuńOh WOW...these rolls look amazing!! And I have finally managed to find some yeast in one of our local stores...so here goes...👍👍
OdpowiedzUsuńThank you so much!
Stay safe and happy!
Hugs xxx
Don't those rolls look luscious? I bet the addition of yogurt makes them nice and moist.
OdpowiedzUsuńTego potrzebowałam :)
OdpowiedzUsuńomg pyszności ;)
OdpowiedzUsuńBułki wyglądają przepysznie! Dziękujemy za udostępnienie przepisu. Życzymy bezpiecznego i zdrowego tygodnia.
OdpowiedzUsuńOh the recipe looks so good and yummy darling
OdpowiedzUsuńxx
wonderful Natalia ! I love bread!!! xo
OdpowiedzUsuńAle pyszności i przepis prosty w wykonaniu. Zapisuję i w wolnej chwili będę szaleć w kuchni. ;)
OdpowiedzUsuńWow Natalia this bread looks amazing! My mouth is watering. I love bread but it does not love me back!
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wyszły :-( prosze o informacje czy mleko ma być podgrzane?
OdpowiedzUsuńTak, mleko musi być podgrzane, inaczej drożdże się nie uaktywnią - w pierwszym zdaniu w przepisie napisalam, że do ciepłego mleka i cukru dodajemy drożdże. Teraz także dopisałam to przy liście składników.Do ciasta drożdżowego mleko musi być przyjemnie ciepłe, nie za gorące, bo zabije drożdże, ale też nie powinno byc zimne. Jeśli drożdże są spienione, to znaczy, ze wszystko jest w porządku i można działać dalej,to znaczy dodać do mąki i zagniatać. Jeśli po kilku minutach nic się z nimi nie stało, nie spieniły się, to znaczy,ze mleko było za zimne lub za gorące. Mam nadzieję, że teraz bułeczki wyjdą ☺ Pozdrowienia☺
UsuńZrobiłam,u mnie 3,5szklanki mąki. Są pyszne,polecam😋
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że smakowały😊 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia😊
UsuńPyszności.... zrobiłam dokładne według przepisu. Znikają w oka mgnieniu....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. 😀👍
Bardzo się cieszę, że smakowały😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
UsuńDziś zrobiłam, wyszły bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały☺ Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺
UsuńZrobiłam.Po wielu próbach z innymi przepisami ten..jest...NAJ NAJ NAJ LEPSZY. Dzięki 💕💕💕💕
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
UsuńHej, czy mogę zamienić mąkę pszenną na jasną orkiszową typ 700?
OdpowiedzUsuńTak🙂
Usuń