Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką |
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką możecie przygotować z warstwą bezy lub bez niej, jeśli za nią nie przepadacie. Gdy zrezygnujecie z bezy, warto będzie zwiększyć ilość cukru w cieście. Rabarbar można wymieszać z owocami (na przykład truskawkami lub malinami) albo dżemem (dobrze smakuje z malinowym lub truskawkowym).
Pieczenie ciasta z rabarbarem możecie rozłożyć na dwa etapy. Samo ciasto kruche możecie zagnieść dzień wcześniej - chłodzone przez dłuższy czas ma po upieczeniu najlepszą strukturę i smakuje najlepiej. Drugiego dnia wystarczy przygotować warstwę bezy i rabarbaru.
Ciasto do naszego kruchego placka z rabarbarem świetnie znosi mrożenie. Możecie zagnieść je w dowolnym momencie, zamrozić i wykorzystać do ciasta rabarbarowego z bezą lub do szarlotki.
Kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką to bardzo dobre, nieskomplikowane, lubiane ciasto. Pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:)
Jeśli lubicie kruche ciasta z bezą, polecam moją szarlotkę słoneczną:
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml
5 żółtek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 szklanki mąki,ok. 2 szklanek pokrojonego w kostkę rabarbaru lub rabarbaru i owoców,
1/2 szklanki cukru pudru
5 białek,
szczypta soli,
3/4 szklanki cukru
kilka łyżeczek bułki tartej, opcjonalnie
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką, przygotowanie:
Masło posiekać z mąką i proszkiem (lub wyrobić palcami). Dodać żółtka, cukier i zagnieść w gładką kulę. Z ciasta odjąć 1/3. Obie części ciasta schłodzić w lodówce około 30 minut lub dłużej. Większy kawałek ciasta wyłożyć palcami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować). Posypać bułką tartą. Rozłożyć rabarbar. Białka ubić ze szczyptą soli, a gdy będą prawie sztywne, stopniowo (po łyżce) dosypywać cukier. Miksować do uzyskania gładkiej, lśniącej masy bezowej. Wyłożyć na rabarbar, wyrównać. Mniejszy kawałek ciasta pokruszyć na wierzch. Piec godzinę w 180 stopniach.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Rhubarb Shortcake with Meringue and Crumble Recipe:
5 egg yolks,
250 g of cold butter, cubed,
2 tsp of baking powder,
3 cups of flour,
1-2 cups of chopped rhubarb,
1/2 cup of powdered sugar
5 egg whites,
a pinch of salt,
3/4 cup of sugar
few tsp of breadcrumbs, optional
Add butter to the flour and baking powder and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Take 1/3 out of the pastry. Cover both parts of the pastry with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes (or longer). Press larger part of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Sprinkle with some breadcrumbs. Add rhubarb. Beat the egg whites, until almost stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add 3/4 cup of sugar. Smear the meringue on top of rhubarb. Crumble remain chilled pastry on top. Bake for about an hour in 180C.
Koniecznie spróbuję, rabarbaru u mnie pod dostatkiem :D Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńYour recipes so often have me drooling.
OdpowiedzUsuńI want some! I NEED this cake, now! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńo mniam, głodna jestem!
OdpowiedzUsuńCudowny przepis, lubię ciasta z rabarbarem, a tu jeszcze jest kruszonka, która zawsze jest jedzona przeze mnie dość łapczywie. ;D Miłego piątku, tulę. :)))
OdpowiedzUsuńOh yummy! I should try making this!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ciasta z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńIt's yummy! Thanks for your recipe )))
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:-) Ja najczęściej robię taką masę pod rabarbar z dodatkiem oleju i budyniu w proszku, tez pyszna.Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńI miss having fresh rhubarb as it doesn't grow well down here where it's too hot.
OdpowiedzUsuńdear Natalia this one looks utterly DELICIOUS and YUMMY :)
OdpowiedzUsuńhope you and your precious family is doing good my friend !
peace and joy!
So delicious! I love that extra meringue layer in between.
OdpowiedzUsuńWOW, your recipes are always SO appetising...and this one is no exception!
OdpowiedzUsuńRhubarb and shortcake...what a fantastic combination!!😊😊
Thank you so much...
Have a great weekend...and stay safe, my friend.
Hugs xxx
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńInteresting recipe
OdpowiedzUsuńI think I'll have this for breakfast!!! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńYummy yummy for my tummy! LOL
OdpowiedzUsuńThanks for sharing!
Hugs!
Właśnie takie ciasto chodzi mi ostatnio po głowie, trafiłaś z przepisem idealnie! <3 Dziękuję!
OdpowiedzUsuńYum. I want some now.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie, aczkolwiek zrobiłabym je z czymś innym, nie lubię rabarbaru ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńOh this looks yummy. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńYum, this looks fabulous! Thank you for sharing this :)
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Great post, Thanks for sharing, x
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię, a rabarbar już rośnie :D.
OdpowiedzUsuńNow this looks amazing :-D
OdpowiedzUsuńQue receta mas curiosa no la conocía, nunca he probar el ruibarbo.
OdpowiedzUsuńGracias por compartir! Feliz fin de semana.
To coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńLooks so nice, many thanks for sharing the recipe details.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
taka rabarbarowa szarlotka, mniam, chyba nawet lepsza niż z jabłkami bo czasem jabłka są za słodkie, a to połączenie kwaskowego rabarbaru z bezą i kruszonką to poezja!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, rabarbar dodaje charakteru :)
OdpowiedzUsuńTyle rzeczy naraz i jednocześnie wszystko co uwielbiam ajajajajaj
OdpowiedzUsuńan unusual recipe that I have not seen. It has everything, and looks so yummy!
OdpowiedzUsuńMoja ciocia często robi ciasta z rabarbarem, ale za nim nie przepadam. Podmieniłabym na inne owoce :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńmoja mama robi identyczne :D! mmmm! ale bym zjadła kawałek <3
OdpowiedzUsuńOh yum! this looks so delicious, thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńHope you have a nice weekend ahead of you :)
Away From Blue
That looks so good.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! omnomnomnomnom
OdpowiedzUsuńThat does look delicious.
OdpowiedzUsuńI am exited to read your recipes! Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńLooks delicious. I am a great fan of rhubarb such a versatile ingredient.
OdpowiedzUsuńJa nie cierpię rabarbaru, moja babcia uwielbiała robić kompot z rabarbaru jak byłam mała i nigdy nie mogłam go pić przez smak :D Nawet w cieście go nie zdzierżę :D
OdpowiedzUsuńhttp://redamancyy.blogspot.com/
Kocham takie ciastka ❤️
OdpowiedzUsuńJa akurat bezę uwielbiam i na pewno bym z niej nie zrezygnowała <3
OdpowiedzUsuńJadłam w tym tygodniu, mama robiła, takie było pyszne. <3
OdpowiedzUsuńDalle ultime ricette che hai pubblicato noto con piacere che ti piace molto il rabarbaro.
OdpowiedzUsuńQuesto dolce deve essere delizioso; un accostamento strano quello del rabarbaro che è amarognolo, con la meringa che invece è molto dolce, sicuramente da provare
Patrzenie na ciasto jest bardzo kuszące ... wygląda naprawdę dobrze. Dzięki twojemu przepisowi pewnego dnia moja mama spróbuje to zrobić.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasta i teraz narobiłaś mi wielkiego smaka :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D Pozdrawiam!
Una crostata molto golosa!
OdpowiedzUsuńCuz za pysznosci
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJakby się tyło od samego patrzenia to pewnie już bym była krąglejsza:) Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńThis looks like it would go well with a hot cup of tea!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.Lubię rabarbar w cieście :-).
OdpowiedzUsuńMmm, robiłam też ciasto z rabarbarem, ale trochę inne ;)
OdpowiedzUsuń