Kurczak po włosku z patelni |
Włoska marynata do kurczaka nadaje mięsu niezwykłego smaku. Wykorzystałam tutaj ten sam przepis, co w moim kurczaku caprese (przepis TUTAJ). Taką włoską marynatę możecie z powodzeniem użyć nie tylko do piersi z kurczaka, ale też udek (ze skórą i kośćmi lub bez skóry i kości).
Kurczaka po włosku połączyłam tu z papryką i oliwkami - jeśli nie lubicie oliwek, możecie je pominąć albo zastąpić kaparami. Dobrym warzywnym dodatkiem do piersi z kurczaka będzie też cukinia albo krótko smażone pomidorki koktajlowe. Całość warto posypać świeżymi ziołami, najlepiej sprawdzi się oczywiście bazylia, ale natka pietruszka też dobrze komponuje się w potrawie.
Kurczak po włosku świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami, możecie go też podać z makaronem (w sosie albo pesto lub zapiekanym z serem), także z zestawem surówek lub sałaty. Smacznego:)
Jeśli lubicie kurczaka po włosku, wypróbujcie też mojego kurczaka a la pizza:
Kurczak po włosku z patelni, składniki:
włoska marynata do kurczaka:
łyżka musztardy,
łyżka octu balsamicznego,
3-4 łyżki oleju,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, suszona bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki, czosnek, słodka papryka
500 g piersi z kurczaka
cebula,
2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
garść oliwek,
ok. szklanki bulionu lub wody
natka pietruszki lub świeża bazylia,
sól, pieprz
Kurczak po włosku z patelni, przygotowanie:
Kurczaka przekroić na 4-6 płatów. Oprószyć przyprawami, dodać pozostałe składniki marynaty. Odstawić na 30 minut (lub przygotować od razu). Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć kurczaka, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, smażyć do miękkości, pod koniec dodając czosnek. Doprawić. Podlać całość bulionem lub wodą, gotować kilka minut, aż płyn troszkę się zredukuje. Włożyć kurczaka, dodać posiekane oliwki, podgrzać całość. Posypać ziołami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Italian Style Chicken Skillet Recipe:
for the marinade:
1 tbsp of mustard,
1 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
seasonings for the chicken: salt, pepper, dry basil, parsley, oregano, thyme, granulated garlic, sweet paprika
500 g of chicken breast
1 red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 1 cup of chicken stock or water,
a handful of olives,
few tbsp of chopped parsley or basil
salt and pepper
Cut the chciken into 4-6 cutlets. Sprinkle withs seasonings, add remaining ingredients for the marinade and coat the meat well. Set aside for 30 minutes (or prepare immediately). Heata smalla mount of oil in a pan, add the chicken and cook, until golden and tender. Set aside. To the same pan, add diced red bell pepepr and onion. Cook, until almost tender. Add garlic and cook for for additional 30-60 seconds. Pour in stock or water and let it slifghtly reduce. Add olives and chicken , heat everythng through. Sprinkle with herbs. Enjoy:)
So yummy, you have made me hungry again! Stay safe, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThis is a very tasty recipe! I will try it ...
OdpowiedzUsuńThank you!
I like the combo of olives and meat...this looks so tasty and healthy!
OdpowiedzUsuńI bet that taste lovely.
OdpowiedzUsuńLots and lots of good flavours there.
OdpowiedzUsuńmoje smaki, więc przygotuję takiego kurczaka!
OdpowiedzUsuńLooks very tasty, a great recipe.
OdpowiedzUsuńThis looks delicious. I always enjoy my visits to your blog.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne są te Twoje przepisy :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.:)
OdpowiedzUsuńThis looks really wonderful! Thanks for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ciekawe połączenie kurczaka z oliwkami :)
OdpowiedzUsuńWow swietny! szkoda ze ja za oliwkami nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńAnother surprising combination of flavors that sound absolutely delicious! I will definitely try this recipe! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, ale bez oliwek bo nie przepadam za nimi
OdpowiedzUsuńMiłego dnia i zapraszam :)
zpolskidopolski.blogspot.com
Fajny przepis, wystarczy teraz tylko biec do kuchni i brać się do roboty :)
OdpowiedzUsuńI LOVE to make dishes like this -- easy and tasty. What's not to like? :-)
OdpowiedzUsuńLooks good, I love olives :-D
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie a ja jestem fanka kuchni włoskiej :)
OdpowiedzUsuńWhat A Wonderfully Simple Dish - Excellent Photos - Much Appreciated
OdpowiedzUsuńBig Hugs
Na pewno wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))))
OdpowiedzUsuńLooks colorful and tasty!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny i prosty przepis. 👍👍 Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńOh this does look SO good...and many thanks for sharing!😊😊
OdpowiedzUsuńStay safe and happy!
Hugs xxx
Wow, sounds yummy! Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuńI like this recipe, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńThis does look a very tasty recipe, love the seasonings for the chicken.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Wygląda pysznie chociaż za oliwkami nie przepadam. Pozdrawiam:-).
OdpowiedzUsuńGreat recipe, and could be made from things already in the pantry!
OdpowiedzUsuńChicken looks tasty in your recipe...yummy
OdpowiedzUsuńPysznie, takie obiady lubię :-)
OdpowiedzUsuńThat sounds fabulous and we both love olives. Stay safe, cheers Diane
OdpowiedzUsuńjak to pięknie wygląda ;o!
OdpowiedzUsuńMoje smaki, w przyszłym tygodniu pokuszę się na ten przepis 😉
OdpowiedzUsuńAleż aromatycznie
OdpowiedzUsuńKurczak po włosku musi być smakowity :D Przepis bardzo interesujący :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dobry pomysł na obiadek, tylko z oliwek zrezygnuję :) a la pizza z Twojego przepisu już jadłam, pychotka :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dla mnie, uwielbiam takie włoskie smaki :)
OdpowiedzUsuńPychota! Całkowicie moje smaki. Wygląda obłędnie. :)
OdpowiedzUsuńThis has all the ingredients that I love. A winner of a recipe if there ever was one!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie i w dodatku bardzo podobny przepis do mojego z dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńthis one is absolutely COMPELLING dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńmy kids love dishes with chicken so i must try it asap :)
thank you for being incredible chief and wonderful blog friend
lots of new stuff learning :)
more blessing to your world!
uwielbiam śródziemnomorskie dodatki do dań, mniam, wyszło Ci ślicznie!
OdpowiedzUsuńJa już nie jadam mięsa, ale wygląda pysznie. Polecę mojemu partnerowi :)
OdpowiedzUsuńLubie wloskie smaki
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląd cudnie:)
OdpowiedzUsuń