Kurczak w sosie z botwinką |
Korzystacie już z sezonu na botwinkę? Być może oprócz zupy, będziecie mieli ochotę wykorzystać młode buraczki i liście do kompletnie nowego dania. Kurczak w sosie z botwinką, to dla mnie odkrycie roku. Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Kurczak w sosie botwinkowym wyróżnia się pięknym, różowym kolorem. Wygląda zupełnie inaczej niż wszystkie dania mięsne. Sos z botwinką jest bardzo łagodny i kremowy. Zamiast parmezanu, możecie dodać do niego odrobinkę startego żółtego sera.
Do kurczaka w sosie z botwinką używamy piersi bez skóry i kości. Możecie ją oprószyć swoimi ulubionymi przyprawami. Jeśli wolicie, możecie pierś przekroić na kotlety, zamiast na kawałki jak do gulaszu.
Kurczak w sosie z botwinką to wspaniałe, wiosenne danie, zupełnie inne niż wszystkie. Pysznie smakuje z ziemniakami i surówką. Polecam, smacznego:)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, wypróbujcie też moich kotletów po zbójnicku:
Kurczak w sosie z botwinką, składniki:
500 g piersi kurczaka,
cebula,
duży ząbek czosnku,
mały pęczek botwinki,
ok. 200 g śmietanki 30%,
ok. szklanki bulionu drobiowego lub wody,
opcjonalnie kilka łyżeczek startego parmezanu,
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek (lub inne ulubione suszone zioła),
posiekany świeży szczypiorek, koperek lub natka pietruszki
Kurczak w sosie z botwinką, przygotowanie:
Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Oprószyć przyprawami, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i starte na tarce lub drobno posiekane buraczki z botwinki. Smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany czosnek i posiekane liście botwinki. Krótko smażyć, aż liście zmiękną. Zalać całość bulionem lub wodą i śmietanką, opcjonalnie dodać parmezan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Dusić kilka chwil, jeśli sos jest za gęsty, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 1/4-1/3 szklanki wody. Dodać usmażone mięso. Podgrzać całość. Posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
Zmodyfikowany przepis ze strony: Kwestia smaku
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken in Young Beet Greens Sauce Recipe:
Chicken in Young Beet Greens Sauce Recipe:
500 g of chicken breast,
1 onion,
1 large clove of garlic,
1 small bunch of young beet greens,
approx. 200 g of heavy cream,
approx. 1 cup of chicken stock or water,
few tbsp of grated parmesan, optional,
1 tsp of potato starch (or corn starch), optional
seasonings: salt, pepper, sweet paprika, marjoram, thyme (or use your favourite dry herbs),
some chopped chive, dill or parsley
Cut the chicken into bite size pieces. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until tender. Set aside. To the same pan, add chopped onion and grated or finely chopped young beets. Cook, stirring for few minutes. Add finely chopped garlic and chopped young beet greens (leaves). Cook for additional minute or so, ur until wilts. Pour in chicken stock and cream. Add some parmesan. Simmer on low for few minutes. Season with salt, pepper and marjoram, to taste. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (1 tsp of starch mixed with 1/4-1/3 cup of water). Add the chicken to the sauce and warm everything through. Sprinkle with chopped chive, dill or parsley. Enjoy:)
Modified recipe from THIS site.
Also see my Chicken and Mushroom Skillet Recipe above:)
Love beautiful light purple colour...a marvelous dish!
OdpowiedzUsuńInteresting with the colour..
OdpowiedzUsuńJaki pyszny pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twe pomysły :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńThis sounds so very, very good, thanks! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńPurple colour 😊 thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię botwinę :)
OdpowiedzUsuńZ tego co pamiętam, to chyba nigdy w życiu nie jadłam botwinki, hmmm, muszę zobaczyć jak to się nazywa po niderlandzku i kiedyś zrobić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zpolskidopolski.blogspot.com
The purple looks so good. Delicious!
OdpowiedzUsuńŁadny rózowy kolorek :)
OdpowiedzUsuńLove the idea of cooking young beet greens.
OdpowiedzUsuńNatalia this is a very beautiful dish! It just doesn't look like it taste good, it even looks good as in very pretty! I love the color of the sauce plus your plating was excellent as always.
OdpowiedzUsuńThank you so much for your very kind comment on my blog Natalia!
woww very nice. I love purple color too.
OdpowiedzUsuńI love Garlic either
The Ever So Famous Beet Sauce With Heavy Cream - Righteous
OdpowiedzUsuńCheers
What a terrific way to use beet greens! And the color of this is magnificent. Terrific recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńIt is wonderful that you have been cooking so much! This looks fantastic.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
ciekawe danie~!
OdpowiedzUsuńooo tego przepisu jeszcze nie znałam:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńI’ve never thought of combining chicken with beetroot. What a marvelous idea! You are very creative. 😊
OdpowiedzUsuńSos super!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysl a jak ładnie i kolorowo wyglada :)
OdpowiedzUsuńKocham botwinkę, ale przyrządzam z niej głównie zupę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie kurczaka z botwinką, sam bym na takowe nie wpadł. Musi być pyszne ;) Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńI don't know whether we can get young beet leaves here if you don't have them in the garden.
OdpowiedzUsuńI will have to check - love that colour.
Sounds delicious. I will certainly be giving this recipe a go.
OdpowiedzUsuńIt is beautiful!
OdpowiedzUsuńbotwinki jeszcze nie jadłam w tym roku.
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy zawsze mnie inspirują i dają myśl co nowego można ugotować :D
OdpowiedzUsuńTo danie narobiło mi smaka :D Pozdrawiam!
A good tasting and very good looking dish, Natalia! To think I used to throw away those beet greens:( Thank you for another wonderful recipe!
OdpowiedzUsuńDear Natalia, thank you for the lovely recipes! I enjoy chicken! So do my cats!
OdpowiedzUsuńHmmmm, that sounds yummy!
OdpowiedzUsuń"Sadly" I have beet root in a glass, but I will keep this in mind! Thank you!
My fav-list keeps growing!
the colors so appealing.....must be delicious...
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, uwielbiam dania z kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńMój blog
Such a beautiful colour! I have never tried best greens before, so this is a really exciting recipe to try! Thank you so much.😊😊
OdpowiedzUsuńHugs xxx
What a beautiful dish...it's so colourful! I'm sure it's as delicious as it looks!
OdpowiedzUsuńLooks lovely :-D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, z botwinki najczęściej robię zupę, muszę spróbować z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam chyba nie mogłabym się oderwać od jedzenia.
OdpowiedzUsuńJakoś mi takie połączenie nigdy nie wpadło do głowy,ale przyznam że chętnie bym spróbowała patrząc na zdjęcie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKocham botwinkę. Super połączenie.
OdpowiedzUsuńI still have a few beets left from my winter garden--this looks like a must try! I love boots.
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Noi a casa utilizziamo raramente la barbabietola nelle nostre ricetta, ma questa è veramente invitante, sopratutto per il bel colore vivace che dà al piatto.
OdpowiedzUsuńWhat a pretty dish.
OdpowiedzUsuń… it's certainly a colourful dish :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Oh my. Doesn't this sound good.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i zapewne pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńZupełnie nowe dla mnie .
Makanan enak... nikmat sekali melihatnya
OdpowiedzUsuńThe color is so pretty! I have never cooked with beets before, but you're inspiring me to try now.
OdpowiedzUsuńOttimo piatto, mi piacciono molto le barbabietole!
OdpowiedzUsuńInny pomysł na kurczaka i botwinke
OdpowiedzUsuńJa to tak sobie tylko o tym sosie myślę. Nie umiem robić sosów, a taki przepis wydaje się fajny i chyba go wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWow, loving the look of this, great recipe and so colourful too. Angela xXx
OdpowiedzUsuńbotwinka to pychota! bardzo wiosenne danie :)
OdpowiedzUsuń