Leniwe ciasto bez pieczenia z owocami (budyniowe, na herbatnikach) |
Czy da się łatwiej przygotować ciasto warstwowe? Sprawdźcie na poniższym filmie:
Nasze ciasto na zimno z budyniem i herbatnikami możecie nazwać ciastem leniwej gospodyni - to deser bez miksera i pieczenia, z błyskawicznym przygotowaniem masy budyniowej. Nie trzeba tu ucierać masła z budyniem, obawiać się, czy krem budyniowy wyjdzie taki jak trzeba. Gorący budyń ugotowany z masłem zawsze się udaje.
Leniwe ciasto bez pieczenia składa się z kilku warstw herbatników i masy budyniowej: bananowej i czekoladowej. Pomiędzy warstwami budyniu znajdziemy tez polewę czekoladową. Jeśli wolicie, możecie zamiast polewy wykorzystać Wasz ulubiony krem czekoladowy typu Nutella - ciasto budyniowe będzie jednak wtedy słodsze.
W naszym cieście z budyniem i galaretką świetnie sprawdzi się sok / nektar bananowy, ale jeśli go nie znajdziecie, możecie wykorzystać też sok z owoców egzotycznych, ewentualnie sok pomarańczowy. To dzięki warstwie owocowej ciasto budyniowe z herbatnikami wydaje się lekkie i inne niż wszystkie.
Nasze ciasto owocowe z galaretką to ciasto z brzoskwiniami z puszki, ale kiedy pojawią się pierwsze owoce lata, koniecznie wypróbujcie wersji z truskawkami albo malinami. Jeśli chcecie, by Wasze ciasto na zimno było bardziej bananowe, pod warstwę galaretki wyłóżcie pokrojone na plasterki banany. Do naszego ciasta z masą budyniową pasują prawie wszystkie owoce.
Owocowe ciasto z budyniem i galaretką to świetny pomysł na deser, gdy nie macie ochoty włączać piekarnika. Sprawdzi się tez jako tort na zimno. Koniecznie wypróbujcie przepis, smacznego:)
Przepis na leniwe ciasto bez pieczenia (budyniowe, na herbatnikach), składniki:
na blaszkę o wymiarach 35x25cm:
ok. 450 g herbatników
masa budyniowa bananowa:
1 l nektaru bananowego (lub soku/nektaru z owoców egzotycznych)
150 g masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (opakowanie 40 g)
masa budyniowa czekoladowa:
2 budynie waniliowe bez cukru,
2 płaskie łyżki kakao,
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)
polewa czekoladowa:
160 g czekolady (może być pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)
100 g śmietanki kremówki
2 galaretki (u mnie malinowe),
puszka brzoskwiń (850 g) lub inne ulubione owoce (truskawki, maliny, banany)
Przepis na leniwe ciasto bez pieczenia (budyniowe, na herbatnikach), przygotowanie:
Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować masę budyniową bananową: około 600-700 ml nektaru podgrzać z masłem. Proszek budyniowy rozmieszać z pozostałym nektarem, dodać do gorącego nektaru z masłem. Mieszać i podgrzewać, do powstania gęstego budyniu bananowego. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki. Kiedy jest jeszcze ciepła, ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance, wylać na herbatniki i natychmiast ułożyć na nich kolejna warstwę herbatników.
Przygotować masę budyniową czekoladową: podgrzać 400-500 ml mleka z masłem i cukrem. Gdy masło się rozpuści, dodać kakao i rozmieszać trzepaczką. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorącą wylać na herbatniki. Wystudzić całość.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody, niż zalecane na opakowaniu). Na budyniu ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie lub inne ulubione owoce. Zalać tężejącą galaretką. Chłodzić w lodówce kilka godzin lub całą noc, do całkowitego stężenia.
Przepis na krem budyniowy bananowy ze strony: malacukierenka.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Lazy No Bake Pudding Cake recipe:
approx. 450 g of biscuits,
for the banana pudding cream :
1 l of bottled banana juice (or exotic fruit juice / orange juice)
150 g of butter,
3 packages of vanilla pudding mix (1 package= 40 g)
for the chocolate pudding cream:
2 packages of vanilla pudding mix,,
2 tbsp of cocoa,
750 ml of milk,
100 g of butter,
3-4 tbsp of sugar (or to taste)
for the chocolate ganache:
160 g of chocolate (you can use all dark or half dark and half milk)
100 g of heavy creamy
2 packages of fruit jello (1 package = 70 g)
1 can of peaches (850 g) or any other fresh fruit of your choice (strawberries, raspberries, bananas)
Arrange some biscuits on the bottom of your baking tray. Prepare banana pudding: heat 700 ml banana juice with butter, until butter melts. Whisk vanilla pudding mix with remaining juice, make sure there is no lumps. Add it to the warm juice and heat it up, until you reach a consistency of a thick pudding (make sure to stir constantly). Pour the hot banana pudding on top of your biscuits. Add another layer of biscuits on top of that.
Melt the chocolate in hot cream. Stir. Pour it over the biscuits. Add another layer of biscuits on top of the ganache.
Prepare chocolate pudding: heat 500 ml of milk with sugar and butter.Add cocoa powder and whisk, make sure there is no lumps. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour hot pudding over the biscuits. Chill.
Prepare the jellos according to package instructions. Chop your fruit and arrange them on top of the cake. Pour thickening jello on top of the cake. Chill for few hours (best overnight), until sets completely. Enjoy:)
Banana pudding recipe from this site: malacukierenka.pl
Hmmm. Looks delicious. I am trying to lose weight.
OdpowiedzUsuńThe layers are so gorgeous. And no bake is definitely a bonus esp. when the weather is getting WARM!
OdpowiedzUsuńczęsto robię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić takie proste ciasta bez pieczenia, są pyszne i nie zajmują dużo czasu. Muszę kiedyś zrobić to ciasto, bo wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe, jeszcze takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńNow that looks delicious.
OdpowiedzUsuńTake care.
This pudding looks beautiful, colorful, and tasty!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje. Uwielbiam ciasta z budyniem. To jest bez pieczenia, więc musi się udać. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam w niedzielę.
This sounds great, and a good recipe for making in summer when it's too hot to bake. Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWyglada lekko :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńBeautiful
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę obłędnie :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!!!Thanks!
OdpowiedzUsuńIt is gorgeous, and just perfect for spring & summer. Would be wonderful at a picnic or to take to church.
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńMoże i leniwe, ale wygląda (i na pewno smakuje) wybornie!! Pozdrawiam niedzielnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przepisy, ciasto wygląda efektownie, a wysiłek niewielki :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńHow Cool Is That - A Simple Dish That Everyone Will Enjoy - Well Done
OdpowiedzUsuńCheers
Looks great 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie i na pewno jest smaczne. Fajny przepis.
OdpowiedzUsuńMogłabym wyjeść choćby samą masę bananową i byłabym zadowolona :D
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńJa powinnam tutaj mieć specjalną WIELKĄ czcionkę, w której będę za każdym razem DZIĘKOWAĆ ♥ Jutro robie to ciastko, to coś dla mnie gdzie ostatnio mam dużo pracy, mało czasu więc ciastko bez pieczenia to odpowiednie ciastko na ten okres :) Kocham budyń, herbatniki i owoce - ale zamieniłabym chyba na truskawki :D
OdpowiedzUsuńOj tak, z truskawkami będzie zdecydowanie najlepsze!☺ Pozdrowienia ☺
UsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńThat doesn't look lazy at all.
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem spektakularnie jak na leniwe ciasto!
OdpowiedzUsuńI love that this is no bake! And it looks absolutely incredible.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Thank you for sharing this recipe.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious in your photographs.
All the best Jan
ale pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńOh wow! It looks so delicious.
OdpowiedzUsuńLet's eat the whole thing!!! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńHello, Natalia! I like baking pies! Thank you!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Oh this looks really amazing...and is just the thing on a hot summer's day like today, when it is too hot to be slaving over a hot oven!!
OdpowiedzUsuńOh thank you so much, I will give it a try.:))
Have a great day!
Hugs xxx
Wygląda przepysznie, moja mama często robi podobne :D
OdpowiedzUsuńja muszę sobie takie cudo zrobić:D
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy bez pieczenia. Mam ich kilka na wszelki wypadek :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńVery great recipe.
OdpowiedzUsuńwww.paginasempreto.blogspot.com.br
Uwielbiam takie ciasta. Aż mi ślinka poleciała
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie, ale neistety nie przepadam za budyniem :(
OdpowiedzUsuńUn dolce freddo molto goloso!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko, co budyniowe! :D
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Chętnie wypróbuję w wolnym czasie <3
OdpowiedzUsuńooo to coś bardzo dla mnie ;)!
OdpowiedzUsuńOh my gosh, this looks and sounds soooo good. It's making me hungry:) I'm going to have to get something to eat:)
OdpowiedzUsuńThis will be an excellent dessert to make in the summer, when it is too hot to bake! Thank you!
OdpowiedzUsuńYou had me at No-Bake! It's too hot here to turn the oven on, so this is a great summertime dessert.
OdpowiedzUsuńLubię takie leniwe ciasta, a te bez pieczenia to w sam raz na wiosnę i lato 😉
OdpowiedzUsuńleniwe czy nie wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńColorful, sweet, and easy. Sounds great!
OdpowiedzUsuńJak jeszcze mogłam jeść nabiał, to uwielbiałam ciasta z budyniem :) samego nigdy nie lubiłam, ale w cieście pychota <3
OdpowiedzUsuńAkurat miałam pod ręką wszystkie składniki i skusiłam się na wypróbowanie.Ciasto jest proste, robi się ekspresowo, smak cudowny. Rodzinka po raz kolejny zachwycona. Dziękuję z kolejny udany przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało i bardzo,bardzo dziękuję za przemiły komentarz! Pozdrowienia i Wesołych Świąt ☺☺
Usuń