maja 27, 2020

Pszenno-żytni chleb na zakwasie / Rye and Wheat Sourdough Bread

Pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy przepis
Pszenno-żytni chleb na zakwasie 
Pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy przepis
Pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy przepis
Dziś zapraszam na puszysty pszenno-żytni chleb na zakwasie bez formy. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. To naprawdę podstawowy przepis, a z jego upieczeniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego chleba na zakwasie.

Mój pszenny chleb na zakwasie żytnim może być pieczony w garnku żeliwnym / rzymskim lub bez niego - wtedy warto przygotować moją ulubioną glazurę do chleba, dla bardziej chrupiącej skórki.

Ten łatwy chleb na zakwasie jest jednym z naszym ulubionych - ma bardzo charakterystyczny, pyszny i pulchny miąższ, absolutnie nie jest zbity i ciężki. Powinien posmakować również tym, którzy nie nie przepadają za pieczywem na zakwasie. Z podanych proporcji upieczecie mały, zgrabny okrągły bochenek. Nie bójcie się podsypywać ciasta mąką, gdyby mocno się kleiło - trzeba dodać tyle, by z ciasta uformować gładką kulę.

Pszenno-żytni chleb na zakwasie to jeden z łatwiejszych domowych chlebów, bardzo polecam! Smacznego:)

Jeśli szukacie przepisu na bardzo prosty, domowy chleb, polecam mój chleb mieszany dla leniwych:


Pszenno-żytni chleb na zakwasie, składniki:


3 szklanki mąki pszennej (to minimum, można dodać nawet 5 szklanek, gdyby ciasto się kleiło) - do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml,
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody,
3/4 szklanki aktywnego (dokarmionego) zakwasu żytniego,
łyżka cukru lub miodu,
1 i 1/2 łyżeczki soli

opcjonalnie na glazurę (jeśli pieczemy bez garnka):

100 ml wody,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Pszenno-żytni chleb na zakwasie, przygotowanie:


Wymieszać wszystkie składniki na chleb oprócz soli. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie posypać ciasto solą i zagniatać mieszadłami do ciasta drożdżowego przez 5-8 minut. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, można podsypywać mąką, nie powinno być luźne. Odstawić na 3 godziny przykryte ściereczką, w międzyczasie złożyć/zamieszać ciasto 1-2 razy (ja robię to w ten sposób, że szpatułką lub dłonią nakładam do środka ciasta jego brzegi). Po tym czasie uformować z ciasta kulę, ułożyć w koszyku do chleba oprószonym mąką (polecam ziemniaczaną) i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny (jeśli nie macie koszyka do chleba, można wyłożyć durszlak lub miskę ściereczką, uprzednio obficie posypaną mąką). Nagrzać piekarnik do 220 C.

Jeśli pieczemy w garnku, należy rozgrzać go w gorącym piekarniku przez 20-30 minut, przerzucić bochenek do garnka wyłożonego papierem do pieczenia, przykryć pokrywką. Piec 15 minut, a po tym czasie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 13-15 minut.

Jeśli pieczemy bez garnka, przygotować glazurę (można też zrezygnować z jej dodatku). Połączyć skrobię ziemniaczaną i wodę, zagotować (całość powinna zgęstnieć). Wyrośnięty chleb delikatnie przerzucić na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko ostudzoną glazurą posmarować bochenek. Piec około 25-30 minut. Gdyby bochenek za mocno się rumienił, można zakryć go papierem do pieczenia (jeśli Wasz piekarnik mocno grzeje i zbyt mocno przypieka chleb, można upiec go w 200 C).

Zmodyfikowany przepis ze strony: anoregoncottage.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Rye and Wheat Sourdough Bread Recipe:

3 cups of white wheat flour (and more for dusting)
1 ¼ cup of warm water,
3/4 cup active sourdough starter,
1 tbsp honey or sugar,
1 ½ tsp salt

if you are baking without dutch oven:
100ml of water,
1/2 tsp of potato starch

Mix all the ingredients, besides salt, until combined. Set asiede for 15 minutes. Add salt and knead for about 5 minutes, using a dough hook. Add more flour, if the dough is very sticky. Set aside to rise for 3 hours - make sure to fold the dough once or twice during rising. Place the risen dough into the bread basket (or line well dusted kitchen towel into the bowl and place your dough there). Let it rise for additional 2 hours. Preheat your oven to 220 C - place your dutch oven there for 20-30 minutes to heat it well. Place your bread into the hot dutch oven, place the lid on and bake for 15 minutes. Remove the lid and bake for additional 13-15 minutes.

If you don't have a dutch oven, prepare the glaze. Mix water and potato starch, boil, until thickens. Let it cool for a bit. Place your loaf onto the baking tray and brush with the glaze. Bake for 25-30 minutes in 220 C - if the bread gets too dark, place some baking paper on top. Enjoy:)

Original recipe from anoregoncottage.com
Also see my Easy Yeast Bread Recipe above!

61 komentarzy:

  1. Takie domowe chlebki są najlepsze! Odkryłam to teraz w czasie kwarantanny. Chociaż jakiś plus siedzenia w domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym wielką kromkę z masłem!

    OdpowiedzUsuń
  3. The bread turned out really beautiful with that perfect crumb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wyrósł :) Zjadłabym taką kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Surdough bread is considered more nutritious and healthy than conventional bread.
    Thanks for the detailed instructions. The slices of bread in your pictures above, look very appetizing!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sourdough is my favourite bread. Particularly with the addition of olives. Or grain.

    OdpowiedzUsuń
  7. The bread looks fantastic, the texture is perfect, I can almost smell it from here! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. My tez w domu robimy teraz na zakwasie, mój luby jest specem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I love home-made bread 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Its one of the things I am still planning to make. Home made bread is the best :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Thanks for this I have been looking for something simple and this sounds just perfect. Keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba coś dla mnie. Lubię domowy chlebek ale jeszcze nigdy sama nie piekłam, chociaż tyle razy mnie kusiło. Czas się w końcu odważyć <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, lubię takie duże dziurki i chrupiącą skórkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Making bread is so relaxing and fun. And the results are SO good! This looks terrific -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  15. I see they add a little honey or sugar to this. I bet it's delicious!

    OdpowiedzUsuń
  16. ojeju ale on musi być pyszny:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio też piekę chleb, ale z drożdżami, w najbliższym czasie wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smacznie :) Ja najpierw muszę zjeść kupne chleby, bo mama pełno ich nakupiła ajajaj

    OdpowiedzUsuń
  19. Chleb wygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  20. That's a nice piece of bread!
    Thanks for your recipes! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wyrośnięty, wygląda smakowicie! W pierwszej kolejności muszę zrobić zakwas,a potem wrócić tu po przepis na chleb!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  22. Prawdziwy bochenek domowego chleba. Chrupiąca, zapieczona skórka i delikatny środek. Piękny i apetyczny. Mniammm

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno pyszny, zresztą domowy chleb najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks very tasty. I must admit I cheat and use a bread making machine.

    OdpowiedzUsuń
  25. Na pewno bardzo smaczny i zdrowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wonderful bread, Natalia!! I love home made bread...and how wonderful it smells when it is baking!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda smakowicie! Własny chlebek to super sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks really good, crusty on the outside and soft on the inside!

    OdpowiedzUsuń
  29. My mother used to make bread for years she did that.

    OdpowiedzUsuń
  30. U mnie też króluje domowy chlebek, co prawda nie na zakwasie, ale i tak jest pyszny. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Chlebek przepięknie Tobie wyszedł :D Masz rękę do wypieków :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  32. na maksa uwielbiam świeży chlebek ! <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Taki chlebuś, z wiejskim masełkiem, to byłaby prawdziwa poezja! Pozdrawiam, dobrej nocki! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam domowy chleb. Nie wiem, co jest dodawane do tych sklepowych, że tak szybko się psują.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  35. appealing :)

    i wish i can be even half of as creative as you my friend!

    OdpowiedzUsuń
  36. Spodobało mi sie pieczenie chleba, wiec przepis chętnie wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  37. Skoro jest to chleb pszenno-żytni to dlaczego jest tylko mąka pszenna ? Żytni to tylko zakwas.

    OdpowiedzUsuń
  38. U mnie już zakwas rośnie, też spróbuję ten chlebek zrobić. Mam nadzieję że będzie dobry��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby się udało, ja piekę go bardzo często,bardzo go lubimy. Chlebek wychodzi trochę inny w garnku żeliwnym (ma twardszą,bardziej chrupiącą skórkę), ten bez garnka jest delikatniejszy - kwestia gustu☺

      Usuń
  39. Witam,
    jestem doświadczona w pieczeniu różnych chlebów i nie wiem jak Pani to robi, ale z tych proporcji wychodzi płynne ciasto, nawet nie zwarte, a Pani pisze, że nie powinno być luźne... Dosypałam ponad 2 szklanki maki, żeby konsystencja ciasta była zadowalająca... Zobaczymy czy wyrośnie i jak się upiecze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 szklanki to minimum (podaję tę ilość za oryginalnym amerykańskim przepisem), w nawiasie podałam, że należy dodać więcej mąki, tyle by dało się zagnieść ciasto- też zawsze dosypuję sporo więcej, ilość dodanej mąki może zależeć od wielu czynnikow, czasem sypię więcej, czasem mniej.W opisie zaznaczyłam, że ciasto może się mocno kleić i wtedy dosypujemy tyle mąki, ile potrzeba, by uformować kulę, ten przepis jest niestety dość intuicyjny. Jeśli po dodaniu mmąki ciasto jest odpowiednio uformowane, to powinien wyjść ładny chlebek☺

      Usuń
    2. Aby przepis był czytelniejszy, dopiszę w przepisie również przy składnikach, że można dodać znacznie więcej mąki niz tylko 3 szklanki, dziękuję za sugestię☺

      Usuń
  40. Czy można ten chlebek upiec w naczyniu żaroodpornym? A jeśli tak to jak długo piec z pokrywką, a ile bez? :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Dzień dobry, jaki dokładnie rodzaj mąki należy użyć? Pozd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej 650 lub 750,ale mąka uniwersalna też się sprawdzi,pozdrowienia 🙂

      Usuń
  42. Dzień dobry! Jeśli chciałabym od razu przygotować ciasto na 2 bochenki chleba, to czy podwajam ilość wszystkich składniki, czy zakwasu zostaje tyle ile na 1 bochenek? Bede wdzięczna za wskazówki:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, ja zawsze podwajam ilość wszystkich składników piekąc dwa bochenki, pozdrowienia 🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger