Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków |
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków możecie upiec z dodatkiem suchych lub świeżych drożdży. Jeśli chcecie, może to być chleb nocny, przygotowany wieczorem i wyrastający w lodówce przez noc - będzie gotowy do upieczenia rano. Może też wyrastać tradycyjnie w ciepłym miejscu, około 60-90 minut.
Jeśli nie macie wprawy w formowaniu bochenków, możecie upiec go w podłużnej foremce (keksówce), ale ja bardzo lubię formować bochenek sama. Nasz prosty chleb drożdżowy możecie też upiec na jasnej mące orkiszowej zamiast pszennej.
Pszenny chleb z wodą z gotowania ziemniaków nie tylko świetnie wpisuje się w trend zero waste, ale przede wszystkim fantastycznie smakuje. To łatwy chleb powszedni, świetny do przygotowania kanapek i grzanek. Bardzo polecam, smacznego:)
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, polecam mój przepis na najprostszy chleb dla leniwych:
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, składniki:
500 g mąki pszennej,
7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych,
łyżeczka cukru,
1/2 łyżki soli,
200-300 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków (u mnie 200; woda nie była solona),
łyżka oleju lub rozpuszczonego masła
na glazurę:
100 ml wody,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
Pszenny chleb drożdżowy z wodą z gotowania ziemniaków, przygotowanie:
Do 200 ml wody z gotowania ziemniaków dodać drożdże i cukier. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej lub masło - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie za suche, dodać więcej wody. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zawsze robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Zagotować wodę z mąką ziemniaczaną, posmarować bochenek. Piec w 220 około 35 minut (jeśli pieczemy w foremce, czas pieczenia wydłuży się o 10-15 minut).
Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z książki pt.:,,Jak być domową boginią".
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Jakiś czas temu miałam okazję współpracować z firmą Polskie Młyny. Kilka dni temu otrzymałam niespodziewaną paczkę od firmy z nowymi produktami oraz informacją, że Polskie Młyny otwierają sklep online. Planują również poszerzyć asortyment między innymi o świeże makarony i często używaną we włoskich przepisach semolinę. Jeśli jesteście fanami włoskiej kuchni albo po prostu lubicie kupować online, zdecydowanie warto to zapamiętać!
W mojej paczce niespodziance znalazły się dobrze mi znana mąką szymanowska, fantastyczne mieszanki do wypieki domowego chleba na drożdżach i pizzy, mieszanki ryżu z soczewicą BIO (produkty BIO zawsze cieszą mnie najbardziej:)), oprócz tego również mieszanki do gofrów, ciasta kruchego i placuszków. Podobny zestaw możecie zamówić na stronie firmy. Jest w czym wybierać! Ja już zabieram się do testowania:) Zapraszam Was na stronę sklepu (TUTAJ).
Potato Water Bread Recipe:
500 g of bread flour,
7 g od dry yeast lub 20 g fresh,
1 tsp of sugar,
1/2 tbsp of salt,
200-300 ml of warm potato water (water from cooking potatoes - I have used 200 ml),
1 tbsp of melted butter or oil
for the glaze:
100 ml of water,
1/2 tsp of potato starch
To 200 ml of potato water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil or butter at last - if the dough seems dry, feel free to add more water. Knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes or refrigerate overnight. Form a loaf ( I always do that by flattening the dough with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaf on a tray lined with baking paper. Cover and let it rise for additional 30-40 minutes or until doubled in size. Prepare the glaze: boil the water with starch, until thickens. Set aside to cool for a bit. Cut the surface of the loaf few times and generously brush with the glaze. Bake for 35 to 45 minutes in 220 C. Enjoy:)
Modified recipe by Nigella Lawson ('How to be a domestic goddess').
The bread looks fantastic and a great use of potato water, Natalia. Waste not, want not.
OdpowiedzUsuńFajny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńale kusicie tymi chlebkami :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, chleb wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAle cudo <3 Ja robiłam z ogórkami i kapustą :)
OdpowiedzUsuńOoo mega, nigdy nie robiłam sama chleba, ale nie wydaje się aż tak trudny i super, że można taką wodę wykorzystać, bo u mnie często gotuje się ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńFirmy nie znalam, ale zajrzę do nich za chwilę
Życzę miłego dnia i zapraszam :)
zpolskidopolski.blogspot.com
This sounds so good. Great idea with the potato water! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńDear Natalia, this recipw sounds fantastic. I am not eating carbs right now but I will try your recipe for my husband, I am sure that he will love it. So will my mother in law, I will make a great impression if I bake her this bread.
OdpowiedzUsuńI tried your chicken ucrainian goulash and posted the result in mt Facebook page, it was a total succes, everybody loved it. I also mentioned you, as the creator of the recipe and added links to your blog post and YouTube video, hope you won't mind.
I love cooking and you are a great inspiration!
Thank you so much for your lovely comment, you made my day with this!😊 Of course, I don't mind, actually I am sooo happy you loved this☺ I have to check your Fb to see the result! Have a lovely day and stay tuned for more recipes! ☺
UsuńBread with a difference.
OdpowiedzUsuńThis looks so incredible! I haven't been doing a lot of cooking lately but this has inspired me today!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ciekawy przepis na chleb, nie znałam takiego :)
OdpowiedzUsuńZjadla bym taki siwezy chlebek
OdpowiedzUsuńThat looks amazing. I love the idea of using the potato water, a grat recipe.
OdpowiedzUsuńMoja mam od kilku lat robi domowy chleb i jest super :)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Nie spotkałam się jeszcze z takim wykorzystującym wodę z ziemniaków.
OdpowiedzUsuńO ale super, że można wykorzystać wodę po ziemniakach. Zwłaszcza w czasach zero waste:)
OdpowiedzUsuńU mnie też dzisiaj post o gotowaniu;)
Marie <3
lesspanicmorefun.blogspot.com
Sounds interesting! Never seen this bread before. Looks so yummy in the photos :-D
OdpowiedzUsuńYum, it looks wonderful! I love both bread and potatoes!
OdpowiedzUsuńChleb wygląda wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda cudnie. Ja nie znam się jeszcze na pieczeniu chleba, ale moja mama od długiego czasu piecze różnego rodzaju chleby i bułki. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę dużo zdrówka!
Werka
Yum. And doesn't the kitchen (and the house) smell wonderful when bread is baking.
OdpowiedzUsuńPrzepis w sam raz dla mnie . Pierwszy chleb na drożdżach już upiekłam . Teraz pora na inny przepis właśnie taki jak podajesz :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNothing beats homemade bread for the win!
OdpowiedzUsuńOh, really great!!
OdpowiedzUsuńOh this looks SO good!! I really want to try it...but there is still no yeast in our stores 😬
OdpowiedzUsuńAs soon as I can find some, I will be baking!!
Thank you so much.😊😊
Have a great weekend!
Hugs xxx
Pamiętam, że Mama piekła chleb na wodzie po ugotowanych ziemniakach. Sama nie próbowałam a widzę, że warto:)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńNever heard of this kind of use of potatoe water. The resulting bread, however,looks fabulous, and I guess it tastes deliciously. IThe texture is probably moist and airy like with milk addition.
OdpowiedzUsuńOh, bet this smells and tastes wonderful! And YOU, Natalia, are the domestic goddess:)
OdpowiedzUsuńHaha, I would love to be one! Thank you so much, Chris☺☺
UsuńNothing beats homemade bread! It's something I have been making a lot of during quarantine. This recipe sounds fantastic! Happy Weekend ♥
OdpowiedzUsuńidealnie wygląda
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajne są takie przepisy, które pozwalają na wykorzystanie wszystkiego, co powstaje w kuchni.
OdpowiedzUsuńSounds very interesting. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńmusze w końcu i ja zorbić swój chlebek :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglada ten chlebek :)
OdpowiedzUsuńThank you! This looks delicious! And also, thank for providing instructions in English! :-)
OdpowiedzUsuńNo na to bym nie wpadła :) a myślałam, że taka woda się do niczego nie nadaje ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia, że można użyć wody z gotowanych ziemniaków do chleba
OdpowiedzUsuńDodac posolonej wody
OdpowiedzUsuńI am collecting all your bread recipes to try when I manage to get some yeast! So far, all my efforts to get yeast have been useless! There is no yeast to be bought!
OdpowiedzUsuńAle woda z ziemniaków osoloną?
OdpowiedzUsuńJa używam nieposolonej, ale można użyć słonej i ewentualnie odrobinę zmniejszyć ilość soli w chlebie (zależy jak mocno słona jest woda).
UsuńMuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły:) właśnie ta miękkość i potencjalna wilgotność wypieku bardzo by mi odpowidała
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis, nawet bym nie pomyślałabym, że wodę z gotowanych ziemniaków można w ten sposób wykorzystać 😏
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na pieczywo!
OdpowiedzUsuńBoski chlebek !😀 jak z dobrej piekarenki !😊 Dziękuję i polecam!😀
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😊 Bardzo dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
Usuńw polskim przepisie nie pisze czy to 220 C czy 220 F i wlaczylam piec na 220F i po 5 min pieczenia sie zorientowalam ze to chyba nie mozliwe.. musi byc w Celcius.. ale rowniez dobrze ze przeczytalam po angielsku przepis i tam pisalo ze w Celcius.. chlebek rewelacja!! pycha! bede robic nastepny.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za komentarz, pozdrowienia 😊
Usuń