Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami |
Rolada serowa z piersi kurczaka z pieczarkami to przepis dość uniwersalny - zamiast pieczarek w farszu do rolady dobrze sprawdzą się również Wasze ulubione warzywa. Dobrze sprawdziłyby się oliwki, suszone pomidory i ser feta - wtedy otrzymacie serowo-drobiową roladę w stylu śródziemnomorskim. Tak naprawdę ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki:)
Aby rolada z kurczaka z piekarnika zachowała ładny kształt, pieczemy ją w czymś na kształt ciasta serowego / omletu - po upieczeniu tworzy skorupkę, otaczającą mięciutkie i soczyste mięso. Smak sera nie jest bardzo mocno wyczuwalny, jeśli chcecie, by rolada była bardziej serowa, możecie ser włożyć również do jej środka, do farszu. Można też spróbować wersji z ostrzejszymi, wyraźniejszymi w smaku serami, u mnie była to łagodna gouda.
Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami dobrze smakuje podana na obiad z ziemniakami i zestawem surówek. Pasują do niej sosy: pomidorowy, czosnkowy, koperkowy i chrzanowy. Jeśli nie macie pomysłu jak przygotować pierś z kurczaka, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:)
Jeśli szukacie ciekawego przepisu na obiad, polecam również moją pieczeń z mięsa mielonego z serem:
Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka)
3 jajka
250 g żółtego sera
3 łyżki majonezu
na farsz do rolady:
350 g pieczarek,
opcjonalnie garść świeżego szpinaku,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
jajko,
łyżka bułki tartej,
sól, pieprz,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie
Rolada z kurczaka z serem żółtym i pieczarkami, przygotowanie:
Kurczaka przeciąć na 4-6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawami.
Przygotować farsz: pieczarki bardzo drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i posiekane liście świeżego szpinaku, jeśli go używamy. Doprawić solą i pieprzem, odłożyć (ważne, by farsz nie był wodnisty, należy smażyć składniki do wyparowania wody z pieczarek). Lekko wystudzić, połączyć z bułką tartą i jajkiem.
Przygotować skorupkę serową do rolady: połączyć jajka, majonez i starty na dużych oczkach ser. Wyłożyć masę serową na blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia - masa serowa powinna być wyłożona cienko, bez przerw (prostokąt o wymiarach ok. 25x30cm). Papier do pieczenia można uprzednio wysmarować łyżeczką oleju (ja tego nie zrobiłam i masa bez problemu dała się odkleić od papieru po upieczeniu). Piec w 180 C przez 25 minut.
Gorące ciasto serowe odkleić od papieru, ułożyć na nim rozbite kotlety, na kotlety nałożyć farsz pieczarkowy. Zwinąć całość w roladę, zawinąć w papier do pieczenia. Piec w 180C przez 35 minut.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony: blogzapetytem.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Roulade with Mushrooms and Cheese Recipe:
500 g of chicken breast,
seasoning for the meat: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic, Herbs de Provance or any other dry herbs of your choice (you can also your your favourite chicken seasonings)
for the cheese 'crust':
3 eggs,
250g of grated cheese (make sure shreds of cheese are not very fine),
3 tbsp of mayo,
for the filling:
350 g of button mushrooms,,
a handful of fresh spinach, optional,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 egg,,
1 tbsp of breadcrumbs,
salt and pepper, to taste,
few tsp of chopped parsley, optional
Cut the chicken into 4-6 cutlets, beat, using a meat mallet and sprinkle with seasonings. set aside.
Prepare the filling: very finely chop your button mushrooms and saute on a small amount of oil. Add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic and fresh, chopped spinach. Cook, until wilts and season to taste. Add some parsley. Set aside to cool for a bit (make sure your filling is not watery, cook everything together, until all the juices evaporates). Combine with egg and breadcrumbs.
Prepare the cheese crust: combine cheese, mayo and eggs. Place the mixture onto your shallow baking tray lined with parchment paper or baking paper (it is best to use tray from the oven) and create quite thin rectangle (approx. 25x30cm). Bake in 180C for 25 minutes. I did not grease my paper, before placing my cheese mixture and it did not stick, but you can grease your baking paper with 1 tsp of oil, if you prefer.
Immediately after baking, take the cheese crust from the tray and remove the baking paper. On top of your baked crust, arrange your cutlets. Add your mushroom filling on top of that. Gently roll everything together, creating a roulade. Wrap into the baking paper and bake in 180C for 35 minutes. Serve warm or room temperature. Enjoy:)
Modified recipe from this site: blogzapetytem.pl
ależ pysznie! zrobi wrażenie podczas specjalnego obiadu!
OdpowiedzUsuńThe chicken roulade looks so good with cheese crust and mushroom filling. A very creative recipe, Natalia.
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful, so yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńoh amazing !!!yummy!!!
OdpowiedzUsuńThat doesn't sound easy - but would certainly be appreciated.
OdpowiedzUsuńDelicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńMniam - w sam raz na majowy weekend
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda to danie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńO nigdy takiej nie robiłam ba nawet nie jadłam:) Miłej majówki:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńUlubiona rolada w mojej rodzinie, zawsze jest na święta :)
OdpowiedzUsuńWhat a fabulous dish! This looks really incredible.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Bardzo fajny pomysł kochana :-)
OdpowiedzUsuńThat looks good. Love mushroom.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne :) uwielbiam to połączenie kurczaka, sera i pieczarek
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie, rolada wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńYou have just solved the "what to make for dinner tonight" dilemma! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńMój partner byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious, very tasty.
OdpowiedzUsuńIt looks so fancy and delicious! The family will really love this one!
OdpowiedzUsuńThis is so fancy and beautiful! It would be perfect for a dinner party.
OdpowiedzUsuńThat sounds delightful and looks fantastic. Well done. Have a good and safe weekend, Diane
OdpowiedzUsuńPrezentuje się zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobilas :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious and looks so pretty to serve! Thank you for sharing. Just love your blog!
OdpowiedzUsuńSembrano fantastici! :)
OdpowiedzUsuńMój brat lubi takie :)
OdpowiedzUsuńMolto invitante questa ricetta.
OdpowiedzUsuńMi sembra perfetta per una cena con ospiti.
That must be very tasty!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing!
Uwielbiam wszystko co ma w składzie pieczarki i ser :) Ta rolada na pewno też trafi w moje gusta :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńI would eat that. That looks really good.
OdpowiedzUsuńMąż byłby zadowolony jeśli chodzi o pieczaraki, ale ja chętnie zrobie te nie pieczarkowe ;d
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie, ale muszę się przyznać, że w kuchni jestem leniuszkiem i wybieram prostsze i mniej wymagające przepisy. Pozdrawiam 😉
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńLooks hearty and quite tasty!
OdpowiedzUsuńLooks great. I love mushrooms :-D
OdpowiedzUsuńNow THIS looks super delicious! I would love to eat this over rice and the cheese and mushrooms you added means it doesn't need sauce anymore! Love it!
OdpowiedzUsuńThat sounds yummy! I might try this in our mini-mini oven!
OdpowiedzUsuńJadłam taka roladę była pyszna🙂
OdpowiedzUsuńIt's look like sandwich. Nice recipe & I think it's healthy food and of course delicious
OdpowiedzUsuńsound great with mushroom....I never try this kind of bread.
OdpowiedzUsuńSzczególnie serowa skorupka jest ciekawym rozwiązaniem
OdpowiedzUsuńCzęsto robię. Uwielbiam <2
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam takie smaki. Z penwością świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. :-)
OdpowiedzUsuńRobię na obiad, ale dore też na zimno😃😃
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszna na ciepło i na zimno☺
Usuń