Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem |
Zobaczcie wykonanie krok po kroku na moim filmie:
Zapiekankę łososiową możecie przygotować z łososiem lub pstrągiem łososiowym. Jeśli nie macie czasu, do naszej ziemniaczanej zapiekanki możecie użyć łososia z puszki. Kiedy używacie filetów, pamiętajcie, że ryba nie musi być zupełnie wysmażona. Lepiej, gdy będzie jeszcze troszkę surowa w środku - łosoś będzie przecież zapiekany w piekarniku, w tym czasie na pewno się dopiecze.
Moja zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli nie przepadacie za cukinią, w zapiekance świetnie sprawdzi się na przykład brokuł. Ryba z piekarnika będzie smakować dobrze z Waszymi ulubionymi jarzynami. Możecie też doprawić je tak, jak najbardziej lubicie.
Aby przyspieszyć sobie pracę w dniu przygotowania obiadu, możecie ugotować ziemniaki w mundurkach dzień wcześniej. Kolejnego dnia świetnie sprawdzą się w zapiekance. Możecie też wykorzystać ziemniaki, których ugotowaliście za dużo do innego posiłku.
Ziemniaczaną zapiekankę z łososiem pieczemy z beszamelem. To prosty przepis na sos, który pasuje nie tylko do ryby i warzywnej zapiekanki łososiowej, wypróbujcie go także w innych wersjach zapiekanki ziemniaczanej albo makaronowej.
Łosoś z piekarnika to świetny pomysł na obiad - jeśli macie ochotę na rybę z warzywami, koniecznie wypróbujcie ten przepis, Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatką lub zestawem surówek. Polecam, smacznego:)
Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, składniki:
2 filety z łososia lub pstrąga łososiowego (ok. 400 g - użyłam jeden kawałek mniej niż przygotowuję na początku filmu),
mała cukinia,
czerwona papryka,
por (lub cebula),
2 ząbki czosnku,
6-7 ugotowanych ziemniaków,
przyprawy: sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
na beszamel:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
kilka łyżek startego parmezanu,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej
Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z łososiem i beszamelem, przygotowanie:
Łososia oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i granulowanym czosnkiem. Smażyć kilka minut z każdej strony (ryba nie musi być usmażona w stu procentach). Odłożyć.
Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę warzywa: por, cukinię i paprykę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Przygotować sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę. Dolać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotowane ziemniaki pokroić w grube plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ułożyć usmażone warzywa. Na warzywa ułożyć pozbawioną ości rybę. Zalać całość beszamelem. Posypać startym parmezanem i bułką tartą. Zapiekać około 20 minut w 180C. Zapiekanka łososiowa dobrze smakuje z sałatą lub zestawem surówek.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Potato Salmon Casserole Recipe:
2 salmon fillets (approx. 400 g),
1 small zucchini,
1 red bell pepper,
1 small leek or onion ,
2 cloves of garlic,
6-7 of cooked potatoes,
seasonings: salt, pepper, thyme, granulated garlic, nutmeg, Herbs de Provence
for the bechamel sauce:
2 cups of milk,
2 tbsp of butter,
2 tbs of flour,
salt, pepper and nutmeg to taste
few tbsp of grated parmesan,
few tsp of breadcrumbs, optional
Sprinkle the fish with salt, pepper, thyme and granulated garlic. Heat a small amount of oil in a pan, add the fish and cook for few minutes on both sides (it doesn't have to be fully cooked through). set aside.
To the pan, add diced zucchini, red bell pepepr and leek. Cook, stirring, for few minutes. !dd the garlic, cook for additional 30 seconds or so and season with salt, pepper and Herbs de Provence.
Prepare the bechamel: melt the butter, add flour and whisk quickly, creating a roux. Add the milk. Cook, until thickens for few minutes (make sure to whisk constantly). Season with salt, pepper and nutmeg. If the sauce is a bit too thin, it will thicken nicely in the oven.
Slice the potatoes and place them into the buttered baking dish. Sprinkle with salt, pepper and nutmeg. Add cookedd vegetables and crumbled flesh of the fish (make sure to remove all the bones). Pour bechamel sauce on top. Sprinkle with parmesan and breadcrumbs. Bake for about 20 minutes in 180C.
Ottimo con il salmone, mi piace molto!!!
OdpowiedzUsuńVery tasty!
OdpowiedzUsuńHave a blessed Mothers day! 🌸
Uwielbiam łososia, więc i to danie na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńThis sounds great, I love salmon. Thanks for sharing, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat sounds simple - and very tasty. Thank you.
OdpowiedzUsuńThat looks like a well balanced and delicious meal.
OdpowiedzUsuńciekawa wersja, jeszcze takiej nie robiłam!
OdpowiedzUsuńDelicious dish! Thank you for review!
OdpowiedzUsuńsalmon make me hungry....
OdpowiedzUsuńo, we may combine with potatoes...thank you for your recipe
Zapiekanka to zawsze dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńOmg ja nie lubię łososia, ja go kocham. Tak samo i cukinię i brokuł i ziemniaki, więc mniam mniam, chętnie bym zjadła!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
zpolskidopolski.blogspot.com
Uwielbiam takie zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńNiestety nie dla mnie:/
OdpowiedzUsuńDelicious recipes 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda na przepyszną :)
OdpowiedzUsuńThis looks so good!
OdpowiedzUsuńZnam kogoś kto lubi zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńFajny obiad, bardzo lubię zapiekanki, dla mnie to zawsze dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńNow this sounds like such a delicious recipe! I've never had a casserole with salmon before, but I love salmon xo
OdpowiedzUsuńMouthwatering!!!Thanks for the recipe,I will try to make it soon!
OdpowiedzUsuńI can't wait to make this!!
OdpowiedzUsuńHAPPY MOTHER'S DAY - COVID 19 STYLE - WHAT EVER WAY IT IS! ☺
OdpowiedzUsuńLOVE, SANDIE♥
Nawet na kolację bym teraz zjadła coś tak dobrego :D
OdpowiedzUsuńJak pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie zapiekanka w każdej formie to bomba!
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się wcześniej z tym przepisem, ale zapiekanka prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWe love salmon, so I am sure this must be excellent. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki ale muszę przyznać że z rybą nie robiłam. Fajny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI wonder if it can be made with squash? I'm being overrun with squash!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
What a fabulous dish! This looks incredible.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
We are fond of salmon and this recipe I like very much!♥
OdpowiedzUsuńSuper połączenie. Też muszę zrobić taki obiadek.
OdpowiedzUsuńThat looks nice and I bet it's tasty.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja obiadowa, bardzo lubimy zapiekanki :-)
OdpowiedzUsuńHello, the casserole looks delicious. Thank you for the recipe! Enjoy your day, wishing you a happy new week!
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńThis looks like a great way to include fish in the diet in a different way. Love it. Angela xXx
OdpowiedzUsuńWarianty przepysznego przetworzonego łososia, dzięki za przepis. Pozdrowienia z Indonezji
OdpowiedzUsuńWOW...I really adore salmon, so can't wait to try this delicious looking recipe!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing...😊😊
Hugs xxx
Jedno garnkowa szybka propozycja fajny pomysł - chyba i surowa ryba mogła by być, bo łosoś szybko dochodzi ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo lubię takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
More deliciousness from the best of the best food bloggers!! Thank you, Natalia:)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie...Na pewno spróbuję. Pozdrawiam pa...
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam łososia :) w jednej knajpce lubie chodzić wlasnie na zapiekankę z ziemniakami i łososiem :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią się zainspiruje przepisem :) uwielbiam łososia w każdej postaci
OdpowiedzUsuńO ja cie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
Dear Natalia, this is another recipe I wish to try. I really like your cooking, great recipes, good ingredients and fantastic results. My husband doesn't like fish all that much but salmon is one of those he eats and I am sure that in this combination, he will love it!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) choć cukinia niestety to danie dyskwalifikuje :P jakoś nie umiem się przekonać :P
OdpowiedzUsuńMuszę w tym tygodniu przygotować jakąś zapiekankę ;)
OdpowiedzUsuńSamcznie wyglada
OdpowiedzUsuńNatalia, thank you for the tasty recipe! I like this dish! Thank you for your comments in my blogs.
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam zapiekanki! Ta wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńNatalia! This is something I can both cook and would very much enjoy eating as well! But since Salmon is very expensive here in the Philippines (100% of salmon here is imported from Norway and Alaska) so maybe I can use ham or chicken it it's place right? or maybe tuna :)
OdpowiedzUsuńThis look so good,I must try it!
OdpowiedzUsuńYou have amazing recepies,I love your blog,even follow you now!Hope you'll sometimes visit and maybe follow mine too!
beautyqueen000.blogspot.rs
that's looks delicious, Natalia! Salmon is something I never cook but perhaps I should try it!
OdpowiedzUsuńSounds nice :-D
OdpowiedzUsuńMasz tutaj tyle komentarzy. Musisz być bardzo sławny. Jestem dumny z tego, że jestem jednym z twoich przyjaciół w Internecie. Nawiasem mówiąc, przepis jest pyszny. Pewnego dnia spróbuję ich w domu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wizytę na moim blogu
Niedługo będę tu znowu
Pozdrowienia z Indonezji
Asep Haryono
Wyglada niezwykle smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńO, wygląda mega! Nie dośc, że apetyczna, to jeszcze bardzo zdrowa :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka z tunczykiem z twojego przepisu zadomowił sie u mnie na dobre. Ta również przygotuję
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie! a ja na maksa uwielbiam łososia <33
OdpowiedzUsuńI don't eat fish or meat, but this looks delicious.
OdpowiedzUsuńIt looks delicious! We love salmon and this would be perfect for it!
OdpowiedzUsuńAż mam ochotę zrobić zapiekankę ziemniaczaną! Ale dawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTakiej zapiekanki jeszcze nie robiłam, a ostatnio dosyć często goszczą na moim stole 😉
OdpowiedzUsuńSalmon is a favourite fish of ours.
OdpowiedzUsuńMany thank for sharing this recipe.
All the best Jan
That sounds like a hearty and healthy meal.
OdpowiedzUsuńMyślę, że mój partner by chętnie taką zjadł :)
OdpowiedzUsuń