Zupa z młodej kapusty z pulpecikami |
Pulpeciki do zupy z młodej kapusty możecie przygotować z ulubionego rodzaju mięsa mielonego, dobrze sprawdzi się drobiowe, wieprzowe, wołowe i mieszane. Do takiego delikatnego kapuśniaku świetnie pasują klopsiki z kurczaka lub indyka.
Kapuśniak z młodej kapusty możecie wykończyć zasmażką, przygotowaną z masła i mąki w równych proporcjach. Ja najczęściej rezygnuję z tego dodatku. Gotową zupę obowiązkowo posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Zupa z młodej kapusty z klopsikami wystarczy za pełen obiad. Zawiera kapustę, marchewkę, ziemniaki i mięso. Jest bardzo pożywna i smaczna. Koniecznie wypróbujcie w sezonie na młodą kapustę, smacznego:)
Jeśli szukacie pomysłu na obiad z pulpecikami w roli głównej, polecam mój bigos cygański z klopsikami:
Zupa z młodej kapusty z pulpecikami, składniki:
1.5 - 2 l bulionu drobiowego,
główka młodej kapusty,
3 małe ziemniaki,
2 małe marchewki,
ząbek czosnku,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki lub koperku
sól i pieprz (do smaku)
główka młodej kapusty,
3 małe ziemniaki,
2 małe marchewki,
mały kawałek selera,
pietruszka,
biała część pora lub mała cebula,ząbek czosnku,
kilka czubatych łyżek natki pietruszki lub koperku
sól i pieprz (do smaku)
na pulpeciki:
400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku (opcjonalnie),
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka
mała cebula,
ząbek czosnku (opcjonalnie),
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka
Zupa z młodej kapusty z pulpecikami, przygotowanie:
Przygotować pulpeciki: drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być jeszcze surowe w środku), odłożyć.
Poszatkować kapustę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć włoszczyznę i ziemniaki, drobno posiekaną cebulę i czosnek (można smażyć partiami, czosnek dodajemy pod koniec smażenia). Gdy całość się zeszkli, zalać wszystko wywarem i dodać poszatkowaną kapustę oraz klopsiki. Gotować na małym ogniu do miękkości składników (ok. 20 minut). Dodać posiekane świeże zioła, doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Young Cabbage Meatball Soup Recipe:
1.5-2 l of chicken stock,
1 small young cabbage, shredded,
2 small carrots, grated,
a small piece of celeriac, grated (or 2 stalks of celery, chopped),
1 parsnip, grated,
3 potatoes, diced,
1 onion or small leek,
1 clove of garlic,few tbsp of chopped dill or parsley,
salt and pepper, to taste
for the meatballs:
400-500 g of ground meatm
1 egg,
1 clove of galic (finely chopped and fried)
1 onion (finely chopped and fried),
few tbsp of breadcrumbs,
seasongs: salt, pepper, sweet and hot paprika, marjoram (or any other dry herbs of youir choice)
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes, until golden. Remove to a plate. To the same pan add grated veggies, potatoes and onion (you can cook them in batches). Add finely chopped garlic. Pour in chicken stock, add cabbage and meatballs. Cook for about 20 minutes or until tender. Add fresh herbs. Season to taste.
Also see my Gypsy Meatball Stew Video Recipe above:)
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Young Cabbage Meatball Soup Recipe:
1.5-2 l of chicken stock,
1 small young cabbage, shredded,
2 small carrots, grated,
a small piece of celeriac, grated (or 2 stalks of celery, chopped),
1 parsnip, grated,
3 potatoes, diced,
1 onion or small leek,
1 clove of garlic,few tbsp of chopped dill or parsley,
salt and pepper, to taste
for the meatballs:
400-500 g of ground meatm
1 egg,
1 clove of galic (finely chopped and fried)
1 onion (finely chopped and fried),
few tbsp of breadcrumbs,
seasongs: salt, pepper, sweet and hot paprika, marjoram (or any other dry herbs of youir choice)
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes, until golden. Remove to a plate. To the same pan add grated veggies, potatoes and onion (you can cook them in batches). Add finely chopped garlic. Pour in chicken stock, add cabbage and meatballs. Cook for about 20 minutes or until tender. Add fresh herbs. Season to taste.
Also see my Gypsy Meatball Stew Video Recipe above:)
I have never make meatballs soup with cabbage. Now I am really intrigued to give this a try too as they look so inviting and tasty.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMa sono buonissime queste polpette! :-D
OdpowiedzUsuńI love soup, and this seems to me very tasty!
OdpowiedzUsuńHugs!
Ale mi pomysł wspaniały podsunęłaś na dzisiejszy obiad !!! Dziękuję :) Pozdrawiam cieplutko :))
OdpowiedzUsuńHello, Natalia! Today I've made the same soup! It's very tasty!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊 have a nice day 🙋
OdpowiedzUsuńThat soup sounds very tasty even without the meatballs.
OdpowiedzUsuńNie lubię takich zup :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny i szybki przepis :)) dzięki ! dzieci są zachwycone
OdpowiedzUsuńI have never tried anything like this before but it looks absolutely incredible! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I'm loving the sound of this, you sure know how to come up with something different. Love it, Angela xXx
OdpowiedzUsuńZapisuję ten przepis, Natalio. Zrobię go i może wreszcie wyjdą mi pulpety.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
The soup sounds fantastic, yummy! Have a great day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSo yummy!Thanks for sharing!!!
OdpowiedzUsuńbeautyqueen000.blogspot.rs
This looks so delicious, love all the ingredients together.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapusniaaak, ale chyba jeszcze nigdy w życiu nie jadlam pulpetów z kurczaka/indyka
OdpowiedzUsuńale pyszności, bardzo lubię taką młodą kapustkę w zupie, delikatna i ma ładny kolor, a te pulpety dopełniają na pewno jej smak!
OdpowiedzUsuń😍
OdpowiedzUsuńJa akurat nie przepadam za zupami z kapusty ;)
OdpowiedzUsuńI have cabbage in my refrigerator, now I need to make some meatballs, and I'm good to go with this soup!
OdpowiedzUsuńSounds yummy and easy!
OdpowiedzUsuńpycha:) takie coś uwielbiam jeść:D
OdpowiedzUsuńWiosenna zupka :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię młodą kapustkę, a że ostatnio chodzi mi jakaś niebanalna zupa po głowie, to z miłą chęcią wypróbuję. Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńThe soup looks healthy and delicious.
OdpowiedzUsuńNo to w piątek będzie u nas taka zupka ;)
OdpowiedzUsuńLooks so warm and comforting. AND healthy!
OdpowiedzUsuńRobię zupę z młodej kapusty ale nie wpadłam na to że można dodać pulpeciki :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious and filling.
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam takie zupki :)
OdpowiedzUsuńTaka zupa to pychota :D Moja koleżanka szukała nowego przepisu na jakąś zupę,
OdpowiedzUsuńwięc Twój chętnie jej polecę :D Pozdrawiam!
Trzy ulubione przedmioty, które lubię jeść; kapusta, klopsiki i zupa! Dziękuję, wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńThanks for the recipe. We do love a good meatball soup!
OdpowiedzUsuńCannot wait to try this, Natalia! We've had some chilly temperatures here recently, so you've got perfect timing! Thank you:)
OdpowiedzUsuńThis soup looks so savory!
OdpowiedzUsuńI love cabbage with meatballs soup. I can eat a big bowl.
OdpowiedzUsuńLove soup these days and often make it, must put some meat balls in it next time.
OdpowiedzUsuńSounds yummy soup!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious and very different to the kind of soup I usually make. I have just made some fresh chicken stock today so this soup would be perfect to make with it.Is it a traditional soup where you live Natalia?
OdpowiedzUsuńYes, young cabbage soup is very traditional in Poland. Adding meatballs is just my idea to make the soup even more delicious😊 Have a lovely day☺
UsuńKapuściane zupki oj tak :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie :) jestem fanką zup z pulpecikami :)
OdpowiedzUsuńU nas w domu mówiło się na taką zupę "leniuch" :P uwielbiam! wieki nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam
OdpowiedzUsuńMolto invitante!
OdpowiedzUsuńkolejny fajny pomysł wart wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBeautiful - What A Lovely Dish - Enjoy Your Weekend
OdpowiedzUsuńCheers
Oh this looks wonderful...and really healthy too.
OdpowiedzUsuńI can't wait to try it! Thank you so much.😊😊
Have a great weekend...and stay safe, my friend.
Hugs xxx
Piatto molto invitante! Complimenti!
OdpowiedzUsuńBuona serata!
Sound excellent to me. Cheers, stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńA good soup :-D
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuje ten przepis
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie ;)
OdpowiedzUsuńJakież to musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńCertainly looks very tasty and I love the mix of vegetables in the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan