Łatwy chleb na zakwasie |
Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec.
Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:)
Jeśli lubicie pełnoziarniste pieczywo, polecam też mój błyskawiczny chleb drożdżowy dla leniwych:
Łatwy chleb na zakwasie, składniki:
na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:400 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego),
150 ml wody (delikatnie ciepłej),
100 g maki żytniej jasnej lub razowej,
300 g mąki pszennej,
3/4 łyżki soli,
pół łyżeczki cukru
Łatwy chleb na zakwasie, przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki na chleb, krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego - mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki keksówki (można zamiast papieru wysmarować formę masłem i obsypać otrębami). Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (może to zająć nawet kilka godzin). Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać piec do 200 C, piec 50-60 minut.Przepis ze strony mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Easy Sourdough Bread Recipe:
400 g of active sourdough starter,
150 ml of slightly warm water,
100 g of rye flour (whole wheat or regular)
300 g of bread flour or AP,
3/4 tbsp of salt,
1/2 tsp of sugar
Combine all the ingredients, mix, using dough hooks, just to combine. The dough will be very loose and sticky. Cover with kitchen towel and let it rise somewhere for about an hour. Place the dough into the bread pan (10x20cm) lined with baking paper. Set aside somewhere warm, until doubles in size (it can take up to few hours). Place ina cold oven, heat it to 200 C and bake for 50 to 60 minutes. Enjoy:)
See the original recipe.
Also see my Lazy Bread Video Recipe above:)
Oh, how wonderful it is so simple!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Looks great, you have made me hungry again! Hugs, valerie
OdpowiedzUsuńdomowy chleb jest cudowny!
OdpowiedzUsuńDomowy chlebuś zawsze na TAK :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak chleb kupiony w sklepie ale na pewno jest 100 razy lepszy, bo własnej roboty :)
OdpowiedzUsuńAwesome! It makes perfect sandwich or toast.
OdpowiedzUsuńLovely bread!
OdpowiedzUsuńI love homemade brad! Thanks for recipe ))
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńMy very favourite bread - that I am too much of a coward to attempt making.
OdpowiedzUsuńLooks great.
OdpowiedzUsuńI’ve always wanted to make sourdough starter at home.
Looks a nice texture.
OdpowiedzUsuńMój chleb się właśnie studzi. Proporcje delikatnie inne tzn więcej mąki żytniej, ziarna. Nic nie dorówna smakowi chleba własnoręcznie upieczonemu. Tak przynajmniej uważa moja rodzina. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNatalia, parece una receta facil la verdad que nunca intente hacer pan. Habrá que intentarlo.
OdpowiedzUsuńSaludos.
Jakby ktoś mi przygotował mieszankę to bym zrobił ;p
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuńLooks good, perfect for a tasty sandwich.
OdpowiedzUsuńKocham chleb na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńI like sourdough bread and rolls :-D
OdpowiedzUsuńThis looks really fantastic! I want to try making bread some time!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Easy and delish -- perfect recipe! Thanks.
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł ten chlebuś :D Chętnie skorzystam z przepisu :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oh the break looks so healthy and tasty.
OdpowiedzUsuńthank you for sharing the recipe.
Definetly need to try it.
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Wspaniały, jak z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńojej absolutnie muszę zrobić taki chlebek:)
OdpowiedzUsuńI love sourdough bread and it's become so expensive here.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię nieskomplikowane przepisy:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, a smakować musi wybornie, może uda mi się kiedyś taki bochenek upiec. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńjak zwykle ratujesz mnie, chciałam nieco zmienić swoją dietę i myślałam o wyrobie własnego pieczywa, a Ty jakbyś czytała mi w myślach hah!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jak zawsze cieplutko ;)
YUM!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś kochana :-)
OdpowiedzUsuńNatalia your sourdough bread looks really good. Your recipe is similar to mine except I use 20 grms of honey instead of sugar and only 10 grams of salt. I get rid of my frustrations by kneading mine myself although it doesn't need a lot of kneading. It's so delicious toasted isn't it? Best wishes, Pauline
OdpowiedzUsuńRobiłam i BARDZO lubię! ☺
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńpycha pycha i jeszcze raz pycha!
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyszedł!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog♥
Takie pieczywo własnoręcznie upieczone jest najsmaczniejsze. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńTeraz pieczenie własnego chleba jest na topie!
OdpowiedzUsuńVery nice post! I like the recipe!
OdpowiedzUsuńLooks great! I bet it smells wonderful while baking. Hope you have a nice weekend!
OdpowiedzUsuńI've wanted to make my own sour dough this summer, but I need to get started on making the starter first. This looks yum, Natalia!
OdpowiedzUsuńOttimo con la segale, complimenti!
OdpowiedzUsuńIt looks good.
OdpowiedzUsuńSourdough bread is getting more and more popular.
All the best Jan
Próbowałam robić zakwas kilka razy, ale mi nie wychodzi:( a taki chlebek bym sobie zjadła.
OdpowiedzUsuń