czerwca 03, 2020

Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew

Bigos z młodej kapusty przepis
Bigos z młodej kapusty
Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - bigos z młodej kapusty. Kapusta z koperkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa w sezonie na to pyszne warzywo.

Bigos z młodej kapusty dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych grzybów albo pieczarek.

Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego.

Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej, to tradycyjne, pyszne i pożywne danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:)

Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami:


Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki:


mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
kilka cienkich kiełbasek,
duży pęczek koperku,
2-4 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, kminek (do smaku)
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki),
kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku
na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła

Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać.  Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, podsmażone składniki i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką. Zasmażkę wlać do kapusty. Dodać posiekany koperek.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Young Cabbage Stew Recipe:

1 small head of young cabbage,
1 large carrot,
few thin sausages,
a bunch of dill,
2-4 bay leaves,
few kernels of allspice,
1 onion or white part of leek,
1 clove of garlic,
salt, pepper, caraway seeds (to taste),
approx. 1 1/2 cup of water or chicken stock (add enough liquid, to gently cover the ingredients),
few tsp of lemon juice, to taste,
for the roux: 1 tbsp of butter, 1 tbsp of flour

Grate the onion and finely chop onion and garlic. Slice the sausages. Heat a small amount of oil in a pan, add the sausages and vegetables. Cook, until sauasage is crispy. Shred the cabbage, cover with liquid and add cooked sauasges and vegetables. Season well, add lemon juice. Simmer on low for about 20 minutes or until tender to your likening, In a small saucepan melt the butter. Add flour and whisk, to combine. Add the rough to the cabbage. Sprinkle generously with dill. Serve with crusty bread on the side. Enjoy:)

88 komentarzy:

  1. Bigos z młodej kapusty przypomina mi dzieciństwo :)) babcia bardzo często robiła...

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi świetnie smakować, dawno bigosu nie jadłem ^.^

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you for this nice recipe, I like cabbage and this stew looks yummy.

    OdpowiedzUsuń
  5. I sometimes make cabbage stew too. Yummy! Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  6. This sounds wonderful, yummy! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. That sounds good - though I would leave out the sausage. Cabbage and caraway seeds are a match made in heaven.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja dla fanów bigosu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dosłownie dwa dni temu też miałam bigosik z młodej kapusty! Ja akurat dodaje koncentratu, albo passaty pomidorowej. Jest moc!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię bigos takieego jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi smaka na bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I always like the pairing of cabbage and sausage. This looks so appetizing.

    OdpowiedzUsuń
  14. I love cabbage! SO terrific with sausage and caraway seeds. Neat recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bigos ja bigosu jeszcze nigdy nie robiłam ale uwiebiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Poproszę ale w wersji wege, bez kiełbaski <3

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks delicious! I make a dish that is almost exactly the same, and it is SO good!! And healthy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie, uwielbiam młodą kapustę w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  19. This is a pretty dish and would do well for vegetarians if faux sausage was used.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda pysznie! Z pewnością tak też smakuje. Przepis do wypróbowania ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Sounds really delicious! Love cabbage and always can use another recipe for it!

    OdpowiedzUsuń
  22. Delicious! Thank you for another wonderful recipe. Cabbage is a favorite in this house :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam bigos! Mogłabym go jeść cały czas! :) Ciekawa forma! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  24. Czekamy zawsze na ten czas bo uwielbiamy i bigos i surówkę z młodej kapusty. Twój bigos jest cudownie apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam taka młodą kapustkę. Też dodaje kiełbaskę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ottimo così cucinato il cavolo!

    OdpowiedzUsuń
  27. I have never been very keen on cabbage...but this looks so appetising that I would like to give it a try!
    See how inspirational you are?
    Thank you so much!😊😊

    Stay safe, my friend...and have a super day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  28. I´d prefer meatballs, but the dill sounds like an interesting ingredient!

    OdpowiedzUsuń
  29. Rich With Color And Nutrients - Fantastic Meal

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  30. I love cabbage and this sounds superb. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  31. moja mama robi taki bigos z młodej kapusty. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Niestety, ale nie przepadam za bigosem pod żadną postacią :D
    Moja mama pewnie chętnie wypróbowała by ten przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Ostatnio mama zrobiła i duży garnek zniknął w dwa dni! :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  34. Dobry bigosik nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Sounds delicious! I will be trying this out, the next time I buy cabbage. :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Moja mama robi pyszny bigos! Patrzę na to zdjęcie i aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Sounds healthy and filling.

    OdpowiedzUsuń
  38. Healthy and delicious looking stew Natalia! I'll be trying this recipe real soon!

    OdpowiedzUsuń
  39. Na wiosnę często to danie gości w mojej kuchni. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  40. Cabbage is great …
    Many thanks for this recipe suggestion.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  41. Bigos z młodej kapusty jest najlepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam bigos z młodej kapusty za prostotę i smak 😉

    OdpowiedzUsuń
  43. Bigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Na pewno ma wiele witamin, a to plus.

    OdpowiedzUsuń
  44. Bigos z młodej kapusty to coś co po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  45. Wynajem samochodów na lotnisko Paphos26 lipca 2023 00:08

    Nigdy nie miałem okazji jeść młodej kapusty w bigosie, zawsze robiłem z normalnej.

    OdpowiedzUsuń
  46. Wygląda bardzo apetycznie, aż zrobiłem się głodny... :) Zapraszam też do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  47. Muszę przyznać, że wygląda to bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  48. To danie prezentuje się niezwykle apetycznie, a jego wygląd z pewnością kusi kubki smakowe. Widok tego pysznego jedzenia wywołuje chęć natychmiastowego spróbowania. Musi być nie tylko smaczne, ale i satysfakcjonujące dla zmysłów! 😋

    OdpowiedzUsuń
  49. Bardzo apetyczne danie, aż ślinka cieknie... ; )

    OdpowiedzUsuń
  50. Do tej pory nie miałem przyjemności spróbować bigosu z młodą kapustą; zawsze przygotowywałem go z tradycyjną odmianą. Jednak zawsze fascynuje mnie różnorodność smaków, jakie można osiągnąć poprzez eksperymentowanie z różnymi składnikami. Może czasem warto wyjść poza swoją strefę komfortu kulinarnego i dać się zaskoczyć nowym doznaniom smakowym? W końcu kuchnia to nie tylko sztuka przygotowywania potraw, ale także możliwość odkrywania nowych smaków i aromatów, które mogą wzbogacić nasze kulinarne doświadczenia. Kto wie, być może młoda kapusta w bigosie okaże się dla mnie kulinarznym odkryciem!

    OdpowiedzUsuń

  51. Bigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Na pewno ma wiele witamin, a to plus. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często jest przygotowywane na bazie kiszonej kapusty, bogatej w witaminę C i inne składniki odżywcze. Warto eksperymentować z różnymi wersjami tego dania, aby odkryć własną ulubioną recepturę.

    OdpowiedzUsuń

  52. Na wiosnę często to danie gości w mojej kuchni. To wspaniałe, że masz ulubione danie na tę porę roku! Sezonowe potrawy są zawsze wyjątkowe i pełne smaku. Pozdrawiam również i życzę Ci wielu radosnych chwil spędzonych w kuchni, tworząc pyszne dania!

    OdpowiedzUsuń
  53. Bigos z młodej kapusty to coś, co po prostu uwielbiam! Kombinacja soczystej kapusty z aromatycznymi przyprawami tworzy niezapomniany smak, który zawsze wywołuje u mnie uśmiech na twarzy.

    OdpowiedzUsuń

  54. Bigos z młodej kapusty to dla mnie prawdziwa uczta - uwielbiam jego bogaty smak i aromat. To jedno z tych dań, które zawsze potrafią mnie uszczęśliwić i zaspokoić moje podniebienie.

    OdpowiedzUsuń

  55. Uwielbiam bigos z młodej kapusty za prostotę i wyjątkowy smak, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta tradycyjna potrawa pełna jest charakterystycznego aromatu i głębokiego, bogatego smaku, który rozgrzewa i cieszy podniebienie, zachęcając do delektowania się nią w każdej możliwej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  56. Bigos z młodej kapusty to dla mnie prawdziwy rarytas - uwielbiam jego prostotę w przygotowaniu oraz wyjątkowy smak, którym rozgrzewa i cieszy podniebienie. To danie, które zawsze kojarzy mi się z domowym ciepłem i aromatycznymi wspomnieniami. 😉

    OdpowiedzUsuń
  57. Bigos z młodej kapusty to dla mnie absolutna uczta – kombinacja soczystej kapusty z różnorodnymi dodatkami smakowymi sprawia, że jest to danie, którego nie mogę się oprzeć. Jego intensywny aromat i bogaty smak rozbudzają moje kubki smakowe i sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Nie ma dla mnie nic lepszego niż delektowanie się tym tradycyjnym polskim daniem, zwłaszcza w towarzystwie bliskich i przyjaciół.

    OdpowiedzUsuń
  58. Bigos z młodej kapusty to dla mnie absolutna uczta, która kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem. Kiedy gotuję ten tradycyjny polski posiłek, czuję się jakbym przeniósł się do swojego dzieciństwa, do smaków związanych z rodziną i wspomnieniami. Soczysta i lekko kwaśna kapusta, połączona z mięsem i przyprawami, tworzy wyjątkowy smakowy bukiet. Dla mnie bigos z młodej kapusty to nie tylko danie, to prawdziwy rytuał przygotowywania i delektowania się nim w otoczeniu bliskich osób.

    OdpowiedzUsuń
  59. Bigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Jestem ciekaw, jak smakuje w porównaniu do tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty. Z pewnością chętnie wypróbuję tę odmianę, aby poznać różnice w smaku i konsystencji. Eksperymentowanie z różnymi wersjami potraw zawsze jest dla mnie fascynujące, więc bigos z naturalnej kapusty z pewnością wpiszę na swoją listę do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  60. Młoda kapusta dodaje do bigosu wyjątkowej świeżości i delikatności, która podkreśla bogactwo smaku potrawy. Może to być wyjątkowe doświadczenie smakowe, którego warto spróbować przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  61. Lubię bigos z młodej kapusty, ponieważ jest lekki i pełen świeżego smaku. To idealne danie na wiosnę, które przypomina mi o domowych, tradycyjnych smakach.







    OdpowiedzUsuń
  62. Nigdy takiego bigosu nie jadłem, chyba trzeba sprawdzić nowy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

  63. Bigos z młodej kapusty to lekkie i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność świeżej kapusty z bogactwem smaków wędzonych mięs i przypraw. Idealny na wiosenne i letnie posiłki, bigos z młodej kapusty jest szybszy do przygotowania niż tradycyjny bigos, zachowując jednocześnie swoje wyjątkowe walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  64. Mój ulubiony bigos! Muszę wypróbować ten przepis, wydaje się ciekawy. : )

    OdpowiedzUsuń
  65. Bardzo interesujący przepis.

    OdpowiedzUsuń
  66. Bigos z młodej kapusty to pyszna i lekka wersja tradycyjnej polskiej potrawy, idealna na letnie dni. Dzięki świeżym, delikatnym liściom kapusty, danie zyskuje wyjątkowy smak i aromat, który zachwyci każdego smakosza.

    OdpowiedzUsuń
  67. Bigos z młodej kapusty to smaczna odmiana tradycyjnego bigosu, przygotowywana z młodej, delikatnej kapusty, która dodaje świeżości i lekkości temu tradycyjnemu daniu.

    OdpowiedzUsuń
  68. Bigos z młodej kapusty to smaczne i zdrowe danie, które jest lżejszą wersją tradycyjnego bigosu, idealną na letnie miesiące. Jego przygotowanie jest szybkie, a smak jest świeży i delikatny, dzięki czemu zyskuje wielu zwolenników.

    OdpowiedzUsuń
  69. Bardzo lubię bigos, a na tym blogu faktycznie można znaleźć wiele inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  70. Świetne przepisy. Polecam koleżankom!

    OdpowiedzUsuń
  71. BArdzo dobrze się czyta Twojego bloga. Polecam innym

    OdpowiedzUsuń
  72. Bigos z młodej kapusty jest zdrowy, ponieważ młoda kapusta jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, wspierając trawienie oraz wzmacniając odporność.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger