Bigos z młodej kapusty |
Bigos z młodej kapusty dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych grzybów albo pieczarek.
Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego.
Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej, to tradycyjne, pyszne i pożywne danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:)
Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami:
Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki:
mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
kilka cienkich kiełbasek,
duży pęczek koperku,2-4 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, kminek (do smaku)
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki),kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku
na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła
Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, podsmażone składniki i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką. Zasmażkę wlać do kapusty. Dodać posiekany koperek.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Young Cabbage Stew Recipe:
1 small head of young cabbage,
1 large carrot,
few thin sausages,
a bunch of dill,
2-4 bay leaves,
few kernels of allspice,
1 onion or white part of leek,
1 clove of garlic,
salt, pepper, caraway seeds (to taste),
approx. 1 1/2 cup of water or chicken stock (add enough liquid, to gently cover the ingredients),
few tsp of lemon juice, to taste,
for the roux: 1 tbsp of butter, 1 tbsp of flour
Grate the onion and finely chop onion and garlic. Slice the sausages. Heat a small amount of oil in a pan, add the sausages and vegetables. Cook, until sauasage is crispy. Shred the cabbage, cover with liquid and add cooked sauasges and vegetables. Season well, add lemon juice. Simmer on low for about 20 minutes or until tender to your likening, In a small saucepan melt the butter. Add flour and whisk, to combine. Add the rough to the cabbage. Sprinkle generously with dill. Serve with crusty bread on the side. Enjoy:)
Bigos z młodej kapusty przypomina mi dzieciństwo :)) babcia bardzo często robiła...
OdpowiedzUsuńTo musi świetnie smakować, dawno bigosu nie jadłem ^.^
OdpowiedzUsuńDelicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThank you for this nice recipe, I like cabbage and this stew looks yummy.
OdpowiedzUsuńI sometimes make cabbage stew too. Yummy! Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful, yummy! Have a great day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat sounds good - though I would leave out the sausage. Cabbage and caraway seeds are a match made in heaven.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja dla fanów bigosu :-)
OdpowiedzUsuńDosłownie dwa dni temu też miałam bigosik z młodej kapusty! Ja akurat dodaje koncentratu, albo passaty pomidorowej. Jest moc!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bigos takieego jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWhat a creative dish! This looks really wonderful.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Narobiłaś mi smaka na bigos :)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńI always like the pairing of cabbage and sausage. This looks so appetizing.
OdpowiedzUsuńI love cabbage! SO terrific with sausage and caraway seeds. Neat recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie
OdpowiedzUsuńBigos ja bigosu jeszcze nigdy nie robiłam ale uwiebiam :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym cały talerz:)
OdpowiedzUsuńPoproszę ale w wersji wege, bez kiełbaski <3
OdpowiedzUsuńAle mi teraz narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious! I make a dish that is almost exactly the same, and it is SO good!! And healthy.
OdpowiedzUsuńulubiony mojej mamy!
OdpowiedzUsuńPysznie, uwielbiam młodą kapustę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńThis is a pretty dish and would do well for vegetarians if faux sausage was used.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Z pewnością tak też smakuje. Przepis do wypróbowania ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSounds really delicious! Love cabbage and always can use another recipe for it!
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńDelicious! Thank you for another wonderful recipe. Cabbage is a favorite in this house :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos! Mogłabym go jeść cały czas! :) Ciekawa forma! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
Jelonkowa
Czekamy zawsze na ten czas bo uwielbiamy i bigos i surówkę z młodej kapusty. Twój bigos jest cudownie apetyczny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka młodą kapustkę. Też dodaje kiełbaskę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńottimo così cucinato il cavolo!
OdpowiedzUsuńI have never been very keen on cabbage...but this looks so appetising that I would like to give it a try!
OdpowiedzUsuńSee how inspirational you are?
Thank you so much!😊😊
Stay safe, my friend...and have a super day!
Hugs xxx
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńTake care.
I´d prefer meatballs, but the dill sounds like an interesting ingredient!
OdpowiedzUsuńRich With Color And Nutrients - Fantastic Meal
OdpowiedzUsuńCheers
I love cabbage and this sounds superb. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńmoja mama robi taki bigos z młodej kapusty. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie przepadam za bigosem pod żadną postacią :D
OdpowiedzUsuńMoja mama pewnie chętnie wypróbowała by ten przepis :D
Pozdrawiam!
Ostatnio mama zrobiła i duży garnek zniknął w dwa dni! :D Pychota!
OdpowiedzUsuńDobry bigosik nie jest zły :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńSounds delicious! I will be trying this out, the next time I buy cabbage. :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi pyszny bigos! Patrzę na to zdjęcie i aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńSounds healthy and filling.
OdpowiedzUsuńHealthy and delicious looking stew Natalia! I'll be trying this recipe real soon!
OdpowiedzUsuńNa wiosnę często to danie gości w mojej kuchni. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLooks yummy :-D
OdpowiedzUsuńCabbage is great …
OdpowiedzUsuńMany thanks for this recipe suggestion.
All the best Jan
Bigos z młodej kapusty jest najlepszy. :)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos z młodej kapusty za prostotę i smak 😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos, ale u mnie w wersji bezmięsnej :)
OdpowiedzUsuńBigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Na pewno ma wiele witamin, a to plus.
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to coś co po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałem okazji jeść młodej kapusty w bigosie, zawsze robiłem z normalnej.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, aż zrobiłem się głodny... :) Zapraszam też do mnie!
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że wygląda to bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńTo musi cudownie smakować... :)
OdpowiedzUsuńTo danie prezentuje się niezwykle apetycznie, a jego wygląd z pewnością kusi kubki smakowe. Widok tego pysznego jedzenia wywołuje chęć natychmiastowego spróbowania. Musi być nie tylko smaczne, ale i satysfakcjonujące dla zmysłów! 😋
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, aż ślinka cieknie... ; )
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie miałem przyjemności spróbować bigosu z młodą kapustą; zawsze przygotowywałem go z tradycyjną odmianą. Jednak zawsze fascynuje mnie różnorodność smaków, jakie można osiągnąć poprzez eksperymentowanie z różnymi składnikami. Może czasem warto wyjść poza swoją strefę komfortu kulinarnego i dać się zaskoczyć nowym doznaniom smakowym? W końcu kuchnia to nie tylko sztuka przygotowywania potraw, ale także możliwość odkrywania nowych smaków i aromatów, które mogą wzbogacić nasze kulinarne doświadczenia. Kto wie, być może młoda kapusta w bigosie okaże się dla mnie kulinarznym odkryciem!
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Na pewno ma wiele witamin, a to plus. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często jest przygotowywane na bazie kiszonej kapusty, bogatej w witaminę C i inne składniki odżywcze. Warto eksperymentować z różnymi wersjami tego dania, aby odkryć własną ulubioną recepturę.
OdpowiedzUsuńNa wiosnę często to danie gości w mojej kuchni. To wspaniałe, że masz ulubione danie na tę porę roku! Sezonowe potrawy są zawsze wyjątkowe i pełne smaku. Pozdrawiam również i życzę Ci wielu radosnych chwil spędzonych w kuchni, tworząc pyszne dania!
Bigos z młodej kapusty to coś, co po prostu uwielbiam! Kombinacja soczystej kapusty z aromatycznymi przyprawami tworzy niezapomniany smak, który zawsze wywołuje u mnie uśmiech na twarzy.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to dla mnie prawdziwa uczta - uwielbiam jego bogaty smak i aromat. To jedno z tych dań, które zawsze potrafią mnie uszczęśliwić i zaspokoić moje podniebienie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos z młodej kapusty za prostotę i wyjątkowy smak, który sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta tradycyjna potrawa pełna jest charakterystycznego aromatu i głębokiego, bogatego smaku, który rozgrzewa i cieszy podniebienie, zachęcając do delektowania się nią w każdej możliwej okazji.
Bigos z młodej kapusty to dla mnie prawdziwy rarytas - uwielbiam jego prostotę w przygotowaniu oraz wyjątkowy smak, którym rozgrzewa i cieszy podniebienie. To danie, które zawsze kojarzy mi się z domowym ciepłem i aromatycznymi wspomnieniami. 😉
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to dla mnie absolutna uczta – kombinacja soczystej kapusty z różnorodnymi dodatkami smakowymi sprawia, że jest to danie, którego nie mogę się oprzeć. Jego intensywny aromat i bogaty smak rozbudzają moje kubki smakowe i sprawiają, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Nie ma dla mnie nic lepszego niż delektowanie się tym tradycyjnym polskim daniem, zwłaszcza w towarzystwie bliskich i przyjaciół.
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to dla mnie absolutna uczta, która kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem. Kiedy gotuję ten tradycyjny polski posiłek, czuję się jakbym przeniósł się do swojego dzieciństwa, do smaków związanych z rodziną i wspomnieniami. Soczysta i lekko kwaśna kapusta, połączona z mięsem i przyprawami, tworzy wyjątkowy smakowy bukiet. Dla mnie bigos z młodej kapusty to nie tylko danie, to prawdziwy rytuał przygotowywania i delektowania się nim w otoczeniu bliskich osób.
OdpowiedzUsuńBigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Jestem ciekaw, jak smakuje w porównaniu do tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty. Z pewnością chętnie wypróbuję tę odmianę, aby poznać różnice w smaku i konsystencji. Eksperymentowanie z różnymi wersjami potraw zawsze jest dla mnie fascynujące, więc bigos z naturalnej kapusty z pewnością wpiszę na swoją listę do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta dodaje do bigosu wyjątkowej świeżości i delikatności, która podkreśla bogactwo smaku potrawy. Może to być wyjątkowe doświadczenie smakowe, którego warto spróbować przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńLubię bigos z młodej kapusty, ponieważ jest lekki i pełen świeżego smaku. To idealne danie na wiosnę, które przypomina mi o domowych, tradycyjnych smakach.
OdpowiedzUsuńNigdy takiego bigosu nie jadłem, chyba trzeba sprawdzić nowy przepis! :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to lekkie i aromatyczne danie, które łączy w sobie delikatność świeżej kapusty z bogactwem smaków wędzonych mięs i przypraw. Idealny na wiosenne i letnie posiłki, bigos z młodej kapusty jest szybszy do przygotowania niż tradycyjny bigos, zachowując jednocześnie swoje wyjątkowe walory smakowe.
Mój ulubiony bigos! Muszę wypróbować ten przepis, wydaje się ciekawy. : )
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis.
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to pyszna i lekka wersja tradycyjnej polskiej potrawy, idealna na letnie dni. Dzięki świeżym, delikatnym liściom kapusty, danie zyskuje wyjątkowy smak i aromat, który zachwyci każdego smakosza.
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to smaczna odmiana tradycyjnego bigosu, przygotowywana z młodej, delikatnej kapusty, która dodaje świeżości i lekkości temu tradycyjnemu daniu.
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to smaczne i zdrowe danie, które jest lżejszą wersją tradycyjnego bigosu, idealną na letnie miesiące. Jego przygotowanie jest szybkie, a smak jest świeży i delikatny, dzięki czemu zyskuje wielu zwolenników.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bigos, a na tym blogu faktycznie można znaleźć wiele inspiracji.
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy. Polecam koleżankom!
OdpowiedzUsuńBArdzo dobrze się czyta Twojego bloga. Polecam innym
OdpowiedzUsuńlubię tu Wracać!
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty jest zdrowy, ponieważ młoda kapusta jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, wspierając trawienie oraz wzmacniając odporność.
OdpowiedzUsuń