Bułki pszenne z makiem |
Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.
Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.
Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu.
Domowe bułeczki pszenne to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko. Nie ma nic lepszego do stworzenia pysznych kanapek. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie pszenne bułki, polecam moje puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki jogurtowe:
Przepis na bułki pszenne z makiem, składniki:
na 10-12 bułek:
2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oliwy lub oleju,
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
mak do posypania bułeczek przed pieczeniem
*szklanka = 250ml
Przepis na bułki pszenne z makiem, przygotowanie:
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Poppyseed Wheat Rolls Recipe:
for 10-12 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
2 1/2 cups of all purpose flour, plus more for dusting2 1/2 cups of whole wheat flour,
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
2 1/2 cups of all purpose flour, plus more for dusting2 1/2 cups of whole wheat flour,
some poppyseeds
few tbsp of milk or cream
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with poppyseeds. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
Also see my Fluffy Yogurt Rolls above!
poproszę taką bułeczkę:)
OdpowiedzUsuńThey are perfect as the dinner roll or burger buns :-)
OdpowiedzUsuńThose look fantastic, Natalia! Soft and tasty!
OdpowiedzUsuńThese look so fantastic. Thank you for inspiring me to bake today!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ale robisz smaka z tymi wypiekami. :) u mnie ostatnio królują same ciasta: jabłkowe, z cynamonem, miodownik, makowiec, sernik, jogurtowe,z dżemem kruche. :D
OdpowiedzUsuńOch Świetny przepis, własnoręcznie zrobione, świeże bułeczki, to są najlepsze. :)))
OdpowiedzUsuńMmm, yes. I would eat those. Always good to keep toothpicks handy with poppy seeds, though.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za makiem :/
OdpowiedzUsuńI may try this now I have yeast thanks
OdpowiedzUsuńJadlabym :)
OdpowiedzUsuńoh coś dla mnie! kocham mak w każdej postaci, czy to zwykła bułka, słodka czy makowiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko!
Piękne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńSooo beautiful and I love rolls!!! xo
OdpowiedzUsuńThey are perfect and beautiful. I can almost smell them through the screen.
OdpowiedzUsuńThese look amazing, I like such rolls :-D
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie bułki :)
OdpowiedzUsuńI can see in the photo what an amazing texture you achieved, and love poppy seeds. Yet another delectable recipe.
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota:)
OdpowiedzUsuńThese really look lovely, so soft and fluffy, yum yum. Have a great weekend Diane
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Ja od dawna piekę bułki bardzo podobne do Twojego przepisu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam z makiem <3!
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie, szkoda że w Emiratach mak zabroniony pod karą więzienia/śmierci... :/
OdpowiedzUsuńThey look good :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
They do look good and I love poppy seeds.
OdpowiedzUsuńAnother great bread recipe, I am a great fan of poppy seeds.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają zachęcająco.
OdpowiedzUsuńLubie takie bułeczki
OdpowiedzUsuńIdealne :)
OdpowiedzUsuńGrazie per questa ricetta, sono molto invitanti.
OdpowiedzUsuńSembrano proprio bei morbidi e adatti da riempire con del salume e formaggio.
Oh WOW, these look fantastic...and I'm addicted to poppy seeds!!
OdpowiedzUsuńWe are having a barbeque for Father's Day tomorrow so I will make some then!
Thank you so much.😊😊
Have a super weekend...and stay safe, my friend.👍
Hug xxx
Uwielbiam takie bułeczki. Na śniadanie najlepsze!
OdpowiedzUsuńChętnie wykonam! :) Uwielbiam bułki z makiem ;)
OdpowiedzUsuńBułek jeszcze nie robiłam, na razie wkręciłam się w chleb :P
OdpowiedzUsuńLook yummy. 😊
OdpowiedzUsuńBułek jeszcze nie próbowałam piec
OdpowiedzUsuńSuper przepis, muszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńWydaje się faktycznie proste, ciekawe czy mi wyjdą. Wprost uwielbiam bułki z makiem i aż mam ochotę na taki domowy wypiek <3
OdpowiedzUsuńNutritious and delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo z makiem, a w sumie dawno go nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń