Faszerowane ziemniaki z grilla |
Pierwszy przepis to ziemniaki nadziewane serem i boczkiem lub kiełbasą. Połączenie ciągnącego się sera i przyrumienionej wędliny na pewno posmakuje fanom klasycznych smaków.
Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo chili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też trochę papryki, ale zamiast niej świetnie sprawdzą się pieczarki albo czerwona fasola.
Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem to wspaniała propozycja dla wegetarian. Takie grillowane ziemniaki będą też świetnym dodatkiem do mięs, które przygotujecie na grillu.
Jeśli przygotowujecie faszerowane ziemniaku w piekarniku, nie musicie owijać ich folią.
Faszerowane ziemniaki z grilla w folii to świetny pomysł na imprezę na świeżym powietrzu. Poza sezonem sprawdzą się też na domowe spotkania lub po prostu na obiad. Smacznego:)
Przepis na ziemniaki nadziewane kiełbasą i serem, składniki:
4 upieczone w piekarniku ziemniaki,
kilka małych cienkich kiełbasek lub kilka plastrów boczku,
½ szklanki kwaśnej śmietany,
2-3 łyżki masła
ok. 1/3 szklanki mleka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, granulowany czosnek ( do smaku)
kilka czubatych łyżek startego sera
posiekany szczypiorek
Przepis na ziemniaki nadziewane kiełbasą i serem, przygotowanie:
Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupko. Połączyć z wydrążonym miąższem ziemniaków, serem, kwaśną śmietaną, mlekiem podgrzanym z masłem i posiekanymi ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać startym serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 -20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, składniki:
4 upieczone w piekarniku ziemniaki,
ok. 300 g mięsa mielonego,
cebula,
1/2 czerwonej papryki,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ,
1/2 - 1/3 szklanki wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub papryka, oregano,
opcjonalnie 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek startego sera
Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, przygotowanie:
Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną wkostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości.
Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, składniki:
4 upieczone w piekarniku ziemniaki,
500 g pieczarek,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki koncentratu,
ok. 1/3 szklanki wody,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka, oregano
kilka łyżek startego sera
Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, przygotowanie:
Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Pieczarki pokroić w plasterki lub w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać cebulę, a po kilku minutach czosnek. Dodać koncentrat, wodę i doprawić do smaku. Farsz powinien być gęsty. Nakładać do ziemniaków, posypać serem.Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 - 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Stuffed Potatoes with Cheese and Bacon or Sausage Recipe:
4 large potatoes, baked for about an hour in 200C (or until tender)
4 slices of bacon or sausage, chopped
½ cup of sour cream
3 tbsp of butter
About 1/3 cup of milk
salt and pepper, nutmeg, sweet paprika and granulated garlic, to taste,
few heaping tbsp of grated cheese,
chopped green onions or chive
Cut the potatoes lengthwise and scoop out most of the flesh, place in a bowl. Gently peel the potatoes. Cook bacon or sausage, until cripsy. Mash the flesh of potatoes, add remaining ingredients to taste. Scoop the potato mixture inside each half of potatoes. Top with more cheese and wrap in foil (if grilling) and bake / grill them for about 15 -20 minutes or until the cheese is fully melted.
Recipe by Laura Vitale.
Stuffed Potatoes with Ground Meat Recipe:
4 large potatoes, baked for about an hour in 200C (or until tender),
approx. 300 g of ground meat,
1 onion,
1/2 of a red bell pepper,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tbso of tomato paste ,
1/2 - 1/3 cup, of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet or hot paprika, oregano
2 tsp of chopped parsley, optional,
few tbsp of grated cheese
Cut the potatoes lengthwise and scoop out most of the flesh. Gently peel the potatoes. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minutes. Add pepper, onion and garlic. Cook for additional minutes. Add tomato paste and some water (add just enough to create a very thick sauce). Season well. Add the parsley. Scoop the meat sauce inside each half of potatoes. Top with more cheese and wrap in foil (if grilling) and bake / grill them for about 15 -20 minutes or until the cheese is fully melted.
Stuffed Potatoes with Mushrooms and Cheese Recipe:
4 large potatoes, baked for about an hour in 200C (or until tender),
500 g of button mushrooms,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tbsp of tomato paste,
approx. 1/3 cup of water,
some parsley, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, oregano, thyme
few tbsp of grated cheese
Cut the potatoes lengthwise and scoop out most of the flesh. Gently peel the potatoes. Heat a small amount of oil in a pan, add chopped mushrooms and cook for few minutes. Add chopped onion and garlic. Cook for additional minutes. Add tomato paste and some water (add just enough to create a very thick sauce). Season well. Add the parsley. Scoop the mixture inside each half of potatoes. Top with more cheese and wrap in foil (if grilling) and bake / grill them for about 15 -20 minutes or until the cheese is fully melted.
U nas sezon grillowy rozpoczęty pełną parą, więc i nowe pomysły jak najbardziej się przydadzą :D
OdpowiedzUsuńOh jak ja tęsknie za grillem :D
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThey sound good, but I tend to leave them in their skins (and add vegetarian stuffings). Simple and delicious dinners.
OdpowiedzUsuńThey look so satisfying and delicious!
OdpowiedzUsuńPotatoes are my favourite vegetables!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na danie grillowane, na pewno z niego skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ziemniaczki :D dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńZa tydzień wylądują u mnie na grillu :)
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful, I can almost smell it! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThey look so delicious. Thank you so much for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/06/dior-backstage-custom-eye-palette-001.html
Uwielbiam ziemniaki w każdej formie :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńThese all look great! I think my favorite would be sausage and cheese or mushroom and cheese.
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię ziemniaczki pieczone w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńOkazuje się, że ziemniak wcale nie musi być nudny :)
OdpowiedzUsuńLooks really good, I like this idea :-D
OdpowiedzUsuńI prefer the version with the ground meat. No grated cheese for me in this one.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaki.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie. Chętnie wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńmuszę takie zrobić!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, narobiłaś mi smaka :P
OdpowiedzUsuńYum, they look like pizza potatoes!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńOmggg, pysznie wygląda, muszę tatę namówić, zebym mogła zrobić takie na jego grillu :D
OdpowiedzUsuńI like the recipe!!! I send a kiss, Im back to the blog.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, koniecznie je wypróbuję. Pozdrawiam niedzielnie i życzę dobrej nocy ;)
OdpowiedzUsuńPyszności! Podobne robiliśmy w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńYou Nailed It - All Three Recipes - Easy Dish For Going To A House Party With - Way Cool - Be Well
OdpowiedzUsuńCheers
Ziemniaczki wyglądają bardzo smacznie. Ja już z 2 lata nie jadłam nic z grilla.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Ottime così farcite, una meglio dell'altra!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWOW...these look so delicious, I simply have to try them...ALL of them!👍👍
OdpowiedzUsuńOh thank you so much for another fantastic post!!😊😊
Have a super day...and stay safe.
Hugs xxx
Proste i genialne :)
OdpowiedzUsuńTen przetworzony pieczony ziemniak wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za przepis, który udostępniłeś. Pozdrowienia z Indonezji.
OdpowiedzUsuńYum yum, we love stuffed potatoes. Have a great week Diane
OdpowiedzUsuńWyglada to przepysznie- super pomysł na danie z grilla :)
OdpowiedzUsuńDanie smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dla fanów ziemniaków ;)
OdpowiedzUsuńIm więcej pomysłów na grilla tym lepiej. Ziemniaki w każdej formie są dla mnie super
OdpowiedzUsuńOh, wow, I must say that after watching your video and reading your recipes I am truly, madly, deeply hungry!!! I love each and every filling because I also love vegetarian food especially if it contains mushrooms and cheese but I am sure that my husband will prefer the meat ones. Grounded meat, sausages and bacon are some of his favourite foods :P
OdpowiedzUsuńThank you for sharing all these goodies with us!
Super, wszystkie wersje bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńHello, your stuffed potatoes look delicious! Thanks for sharing. Take care!
OdpowiedzUsuńEnjoy your day, wishing you a happy new week!
Niesamowicie apetyczne!
OdpowiedzUsuńziemniaki kocham miłością wszelaką:D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te ziemniaczki. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThese look wonderful!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
ojaaaa uwielbiam taką szamę!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności, prosto i smacznie i w dodatku na świeżym powietrzu :)
OdpowiedzUsuńOjej, nie pomyślałabym, żeby faszerować ziemniaki... Paprykę, cukinię owszem, ale nie żeby kartofle, aczkolwiek sam pomysł jest bardzo interesujący :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Lubię dania z ziemniakami. Myślę,że bardzo by mi posmakowało. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńNie lubie pieczarek, więc zostane przy mięsie mielonym :D ale pierwszy raz widzę tego typu danie więc.. chętnie spróbuję ☺
OdpowiedzUsuńThis is an awesome way to dress up a potato. Sounds amazing!
OdpowiedzUsuńTakie dania sa pyszne, ale nigdy nie mam cierpliwości, zeby bawić sie w nadziewanie
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniałe.
OdpowiedzUsuńYou are making me hungry! I might have to add this to my meal plan for the week!
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Niedawno zastanawiałam się co zrobić innego na obiad w weekend, kiedy ma się więcej czasu. Opcja z serem i pieczarkami brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńTak się składa, że planuje zrobić w sobotę grilla. A że uwielbiam ziemniaki - cóż zapisuje przepis!!! :)
OdpowiedzUsuńWszystkie wersje bardzo nam odpowiadają. Przepyszności!
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami chętnie bym zjadła. Tylko zamiast sera tofu :)
OdpowiedzUsuń