Kurczak miodowo-sojowy |
Kurczak miodowo-sojowy to szybki stir fry - składniki błyskawicznie smaży się na dość dużym ogniu, a następnie zalewa pysznym, lepkim sosem z miodem, sosem sojowym i imbirem. Do potrawy możecie użyć piersi z kurczaka albo udek bez skóry i kości.
Do kurczaka w sosie miodowym możecie też dodać Wasze ulubione warzywa - w daniach typu stir fry dobrze sprawdza się na przykład papryka.
Słodko-kwaśny sos sojowo-miodowy jest świetny do makaronu ryżowego i ryżu. To świetny pomysł na ekspresowy obiad z kurczakiem w roli głównej. Polecam, smacznego:)
Jeśli lubicie kuchnię orientalną, wypróbujcie też mojego kurczaka po chińsku:
Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
mała cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki startego lub drobno posiekanego imbiru,
odrobina pasty chili, ewentualnie chili w proszku lub posiekanej świeżej papryczki (do smaku),
ok. 3 łyżek sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny (lub do smaku),
ok. 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
posiekana dymka, świeża kolendra lub natka pietruszki,
sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie sezam
Przepis na kurczaka miodowo-sojowego, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem (ostrożnie z solą, sos sojowy jest słony). Usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę, smażyć chwilę, dodać posiekany czosnek i imbir. W miseczce połączyć chili, sos sojowy, miód, ocet lub sok z cytryny i wodę lub bulion - sos powinien być słodki, ostry i lekko kwaśny, w razie potrzeby dodać więcej cytryny/octu, chili lub miodu. Dodać mąkę ziemniaczaną. Kurczaka wrzucić na patelnię do czosnku i cebuli, zalać sosem, dusić 10 minut lub do zgęstnienia sosu. Posypać ziołami i sezamem.
Przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Honey Soy Chicken Recipe:
500 g of chicken breast,
1 small onion,
2 cloves of garlic,
2 tsp of grated ginger,
a bit of chili paste, chili powder or some fresh chili, to taste,
approx. 3 tbsp of soy sauce,
2 tbso of honey,
2 tsp of rice vinegar or lemon juice, or to taste,
approx. 1 /2 cup of water or chicken stock,
1 tsp of potato starch (or corn starch), levelled,
chopped parsley, cilatro or spring onion,
salt and pepper, to taste,
some sesame seeds, optional
Cut the chicken into bite size piece, sprinkle with salt and pepper (be careful with the salt, soy sauce is very salty). Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, stirring, until golden brown and tender. Seta side. To the same pan, add finely chopped onion, followed by garlic and ginger. In a bowl, combine soy sauce, chili, honey, lemon juice and water or stock - the sauce should be tangy, sweet and spicy (add enough lemon juice, soy sauce or chili to taste). Add some starch. Add the chicken to the onion in the pan, pour in the sauce. Simmer on low for about 10 minutes or until thiickens. Sprinkle with herbs and some sesame seeds. Serve over rice or rice noodles.
Recipe by Laura Vitale.
I have most here, thank you, guess next week I´ll try this!
OdpowiedzUsuńThis sounds delightful, thanks! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThe chicken eater in this house would love that.
OdpowiedzUsuńThank you.
świetnie to wygląda, bardzo lubię czarny sezam
OdpowiedzUsuńI like chicken, Natalia! So my cats.
OdpowiedzUsuńI bet that tastes nice.
OdpowiedzUsuńCertainly something I would make and have made similar.
coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńCóż wyglada i pewnie smakuje bardzo miodzio
OdpowiedzUsuńUnfortunately, I don't like chicken but I'm convinced it is yummy!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
With chicken breast I usually use garlic,lemon juice,paprika. I might use honey and soy sauce (never tried that before).
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z dodatkiem miodu, na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńSweet and salty are a great combo of flavours. The stirfry looks so tasty and moreish.
OdpowiedzUsuńThis looks like a really incredible dish! Thank you for sharing it.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ciekawe wydanie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, fajnie mieć pod ręką takie przepisy, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie :)
OdpowiedzUsuńSounds lovely I like honey and soy :-D
OdpowiedzUsuńCzuję ten zapach ;)
OdpowiedzUsuńJak z miodem to bez dwóch zdań pychotka!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :-).
OdpowiedzUsuńSuch a good mix of ingredients …
OdpowiedzUsuńEnjoy your weekend.
All the best Jan
Chętnie podglądam przepisy w których znajduje się kurczak:)))Twoje danie wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie połączenia smaków - miód i sos sojowy, przepis zapisuję :D
OdpowiedzUsuńAll ingredients we love, yum yum. Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńLooks really good, sweet and delicious.
OdpowiedzUsuńThe sesame seeds and parsley really dress this dish up, don't they?
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Muszę wykonać :)
OdpowiedzUsuńI love honey in chicken sounds delicious !!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious Natalia, we love chicken.
OdpowiedzUsuńHow beautiful with the black sesame seeds.
VERY USEFUL ARTICLE BUT I HAVE A QUESTION HOW MUCH CALORIES IN THIS FOOD?Military Diet 3 Days
OdpowiedzUsuńwygląda i na pewno smakuje obłędnie:)
OdpowiedzUsuńNie sa to do końca moje smaki ale wyglada orzepysznie
OdpowiedzUsuńI love such stir fries!
OdpowiedzUsuńojaaa, koniecznie to zrobię ;)!
OdpowiedzUsuńOjezu, ostatnio ciągle kombinuję coś z sosem sojowym+czymś słodkim, więc chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńFantastic!! Excellent Presentation Here
OdpowiedzUsuńCheers
omg moje smaki ^.^
OdpowiedzUsuńNon sono una grande amante della carne di pollo, ma questa ricetta è davverro alternativa quindi da provare.
OdpowiedzUsuńThe recipe looks healthy and super yummy
OdpowiedzUsuńxx
The recipe looks healthy and supér yummy
OdpowiedzUsuńxx
Prezentuje się bardzo smakowicie :D Przepis z chęcią zapisałam i muszę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
That sounds really good.
OdpowiedzUsuńThat looks good!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
Sounds wonderful! I might have to substitute chicken thighs as I don't have any breast meat. Or, maybe I'll wait until my next grocery order and get some chicken breast. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię azjatycką, więc z przyjemnością wypróbuję to danie. Tym chętniej, że jego wykonanie jest tak banalnie proste :D!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :D!!!
Looks quite tasty! Have a great weekend!
OdpowiedzUsuńNie jem już mięsa, ale wcześniej nie lubiłąm takie słodko-mięsnego połączenia ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie to wygląda, musi smakować cudownie.
OdpowiedzUsuńŁadnie to wygląda, muszę przyznać. :)
OdpowiedzUsuńA ja bym dodał do tego mango. Co sądzisz? :)
OdpowiedzUsuńSos sojowy, ze względu na swój wyrazisty smak i wszechstronne zastosowanie, stanowi doskonałą bazę do tworzenia zarówno dań klasycznych, jak i eksperymentalnych. Połączenie go z czymś słodkim może przynieść nie tylko wyjątkowy balans smakowy, ale także niespodziewane kulinarne odkrycia, które mogą stać się ulubionymi przepisami w codziennej kuchni. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńJak z miodem, to bez dwóch zdań pychotka! Nic nie dorównuje smakowi i konsystencji potraw przygotowanych z dodatkiem tego naturalnego słodzika. Jego delikatna słodycz doskonale uzupełnia różnorodne dania i deser, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia.
OdpowiedzUsuńKurczak miodowo-sojowy to pyszne połączenie słodyczy miodu i słoności sosu sojowego, które tworzy harmonijną, bogatą w smaku potrawę. Doskonale sprawdza się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację, zachwycając swoją soczystością i aromatem.
OdpowiedzUsuń