Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) |
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Dziś przedstawiam aż 4 pomysły na rybę z grilla lub pieca: rybę z cytryną i ziołami, rybę z pomidorami, rybę z papryką i rybę z warzywami, trochę przypominającą rybę po grecku. Każdy z przepisów jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Grillowana lub pieczona ryba z warzywami jest gotowa w kilka chwil. Czas obróbki termicznej zależy jednak od grubości rybnych filetów.
Filet z halibuta można przygotować na wiele sposobów, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Takim sposobem zwykła pieczona ryba za każdym razem smakuje inaczej. Dodatki można uzależnić od gustu Waszych gości i każdemu zaserwować coś innego. To jakie dodatki wybieracie do Waszej zapiekanej ryby?:) Smacznego:)
Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 1:
na jedną porcję:kawałek ryby (filet 100-200 g):
pół marchewki,
mały kawałek selera,
pół pietruszki,
mały kawałek pora lub 1/3 cebuli,
1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
sok z cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Starte na wiórki warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać natkę pietruszki. Rybę oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i granulowanym czosnkiem, skropić cytryną. Ułożyć na folii, nałożyć podsmażone warzywa, zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut (czas pieczenia zależy od grubości filetów).
Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 2:
na jedną porcję:kawałek ryby (filet 100-200 g):
mały pomidor,
1-2 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub dymki, natki pietruszki i lub/ świeżej bazylii,
mały ząbek czosnku,
odrobina oliwy i soku z cytryny,
kawałeczek masła, opcjonalnie
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
Pomidora pokroić w kostkę, dodać posiekane zioła, czosnek, oliwę, sok z cytryny i doprawić do smaku. Rybę oprószyć przyprawami, nałożyć odrobinę masła i pomidory. Zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut.
Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 3:
na jedną porcję:kawałek ryby (filet 100-200 g):
ząbek czosnku,
kilka plasterków cytryny,
2-4 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub szczypiorku,
kawałeczek masła,
przyprawy: sól, pieprz tymianek, rozmaryn
Rybę oprószyć przyprawami, nałożyć masło, cytrynę, plasterki czosnku, zioła. Zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut.
Ryba z piekarnika / grilla w folii z warzywami, przepis 4:
na jedną porcję:kawałek ryby (filet 100-200 g):
pół małej czerwonej papryki,
mały kawałek pora,
opcjonalnie mały ząbek czosnku,
1-2 łyżeczki posiekanej natki,
opcjonalnie sok z cytryny,
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Rybę oprószyć przyprawami. Warzywa drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić. Nałożyć na rybę, opcjonalnie skropić cytryną. Zawinąć w folię. Grillować lub piec w piekarniku (180C) około 10-15 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Baked or Grilled Fish Recipe 1:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g):
1/2 of a carrot,
1 stalk of celery,
1/2 of a parsnip,
1 small piece of leek or 1/3 of an onion,
1-2 tsp of chopped parsley or dill,
lemon juice,
seasonings: salt, pepper, sweet paprika, thyme, rosemary, granulated garlic
Grate the vegetables and cook on a small amount of oil. Season with salt, pepper and sweet paprika. Add parsley. Sprinkle the fish with seasonings and lemon juice, add veggies on top. Wrap in foil. Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes (depends on the thickness of your fish fillets).
Baked Fish Recipe 2:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g),
1 small tomato,
1-2 tsp of chopped chive, parsley or basil,
1 small clove of garlic,
a bit of olive oil and lemon juice,
optionally small piece of butter,
seasoings: salt, peper, oregano, thyme
Dice the tomato, add herbs, chopped garlic, lemon juice, olive oil and season well. Season the fish. Add a bit of butter and tomato salsa. Wrap in foil.Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes.
Baked Fish Recipe 3:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g),
1 clove of garlic,
few slices of lemon,
2-4 tsp of chopped herbs: parsley, dill or chive,
a bit of butter,
seasonings: salt, pepper, thyme, rosemary
Season the fish, add pieces of butter, lemon, sliced garlic and herbs. Wrap in foil.Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes.
Baked Fish Recipe 4:
for 1 serving:
1 piece of fish fillet (100-200 g),
1/2 of a small red bell pepper,
1 small piece of leek,
1 small clove of garlic, optional,
1-2 tsp of chopped parsley,
optionally some lemon juice,
seasoings: salt, peper, sweet and hot paprika
Season the fish. Chop vegetables and cook on a small amount of oil. Season to taste. Place on top of the fish, add some lemon juice. Wrap in foil. Grill or bake (180C) for about 10 to 15 minutes.
So fresh, flavourful and tasty...definitely my kind of meal!
OdpowiedzUsuńWonderful! Valerie
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia! I like your recipes!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rybę z warzywami :)
OdpowiedzUsuńHealthy and delicious - and the variations all look good.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :) Aż sobie zapiszę ten post! <3
OdpowiedzUsuńTaka rybka na pewno jest przepyszna :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ależ to apetycznie wygląda! Pyszności!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!
OdpowiedzUsuńI like fishes. Grilled or baked is nice to bring more flavours to the fish. Pity my oven broke down on me last week. I need to get someone to fix it.
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką rybkę;)
OdpowiedzUsuńBella da vedere, buona e super leggera questa ricetta.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciekawe i pyszne rozwiązania :)
OdpowiedzUsuńSo versatile and healthy!!
OdpowiedzUsuńThat is just wonderful
OdpowiedzUsuńTake care
Ależ to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOutstanding Meals - Use This As My Go To For The BBQ - I Also Recommend Garlic And Red Finger Patties As Well - So Many Options - Excellent Presentation Here - Have A Wonderful Week Ahead
OdpowiedzUsuńCheers
Uwielbiam rybę w każdej odsłonie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby przygotowane w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper, taka ryba świetnie smakuje, bo dzięki zawinięciu w folię dobrze zachowuje smaki aromaty :)
OdpowiedzUsuńI've done something similar before.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka pieczoną rybe. Pyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńWonderful, it all looks delicious.
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing the variations too.
All the best Jan
Kolejny przepis do wypróbowania
OdpowiedzUsuńUn ottimo piatto light!
OdpowiedzUsuńAll the variations look good, healthy and delicious looking.
OdpowiedzUsuńzabieram sie za robienie obiadu, takie tu pyszności prezentujesz, że głodna się robię:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką rybkę :-)
OdpowiedzUsuńmuszę jeść więcej rybek
OdpowiedzUsuńThis looks really fantastic. Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pysznie to wygląda i smakowite. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńgrillowana ryba to najlepsze co może istnieć!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jak zwykle cieplutko ;)
Wygląda super! Muszę wypróbować. Uwielbiam rybę z folii.U nas jest to najczęściej pstrąg z cytryną i gałązką rozmarynu w środku :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek kochana :-)
OdpowiedzUsuńWygląda ślicznie;)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa ryba!!
OdpowiedzUsuńFajne zestawienie warzywek :)
OdpowiedzUsuńCzęsto taka robię w piekarniku właśnie :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ryby z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńHealthy and tasty. Two of my favorite combinations in a meal!
OdpowiedzUsuńojjeny uwielbiam taką szamę!
OdpowiedzUsuńNice idea :-D
OdpowiedzUsuńThese recipe ideas sound great. Thank you for sharing them! :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Looks healthy and delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. Są lekkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńJeszcze tak nie robiłam, chyba warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń