Zupa szparagowa z parmezanem |
Krem ze szparagów z parmezanem to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Nie zawiera wielu składników i przypraw, ale to dzięki dodatkowi sera zyskuje zupełnie nowe oblicze. Do zupy szparagowej świetnie pasuje parmezan - ja oprócz niego dodałam też startą goudę, ale możecie użyć swojego ulubionego żółtego, łagodnego w smaku sera lub postawić na sam włoski ser. Zupę szparagową możecie przygotować na rosole lub wywarze jarzynowym.
Jeśli nie macie pomysłu na szparagi, zupa szparagowa z parmezanem to dobry pomysł, który wprowadzi to zdrowe warzywo do Waszej kuchni. Smacznego:)
Jeśli lubicie posiłki z dużą ilością warzyw, na drugie danie wypróbujcie mój gulasz z kurczaka z warzywami w wersji fit:
Przepis na zupę szparagową z parmezanem, składniki:
1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,pęczek zielonych szparagów,
3 ziemniaki,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka czubatych łyżek startego parmezanu i/lub ulubionego żółtego sera,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub mleka
natka pietruszki, szczypiorek lub koperek do posypania zupy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie granulowany czosnek
opcjonalnie zestaw ulubionych pestek do posypania zupy lub grzanki
Przepis na zupę szparagową z parmezanem, przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać cebulę, a gdy się zeszkli, czosnek. Zalać całość bulionem, gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki szparagi, gotować do miękkości wszystkich składników. Zmiksować na krem, dolać mleko lub śmietankę i starty ser do smaku, doprawić (jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka). Zupę nalać do miseczek, posypać dodatkową porcją sera i ziołami. Opcjonalnie podawać z mieszanką ziaren lub grzankami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Asparagus Parmesan Soup Recipe:
1.5-2 l of homemade chicken or vegetable stock,
a bunch of green asparagus,
3 potatoes,
1 small onion,
1 clove of garlic,
few heaping tbsp of grated parmesan cheese,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
some chopped parsley, chive or dill,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, ptionally granulated garlic
optionally some seeds or croutons
Dice the potatoes and finely chop onion and garlic. Heat a small amount of oil in a pan, add potatoes and cook, until lightly golden. Add the onion, followed by the garlic. Pour in the stock and simmer for about 10 minutes. Add slices of asparagus and cook, until tender. Blend, until smooth. Add cheese and cream to taste (feel free to add more liquid, if the soup is too thick). Pour the soup to the bowls, sprinkle with additional cheese and some fresh herbs. Optionally serve with some seeds or croutons. Enjoy:)
Also see my Chicken and Vegetables Goulash Video Recipe above:)
Lubię szparagi ^^
OdpowiedzUsuńYum. Thank you.
OdpowiedzUsuńThis is something new to me. I would love to have a taste of this soup.
OdpowiedzUsuńPolubiłam ostatnio dania ze szparagami 😊 chętnie skorzystam z przepisu 😊
OdpowiedzUsuńI love asparagus and must try this out!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
I like soup with parmezanem and asparagus!
OdpowiedzUsuńI love this recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńu mnie w tym roku już była i z białych i z zielonych szparagów - pod każdą postacią bardzo lubię
OdpowiedzUsuńZo delicious, yesterday I made asparagus soup with mushrooms as a filling.
OdpowiedzUsuńO nie, ale mnie skusiłaś, zrobię na bank ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! Myślę, że bardzo by mi smakowało. Muszę wypróbować przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, łatwy, no i są szparagi, które uwielbiam. :) Tylko je zobaczę i zaraz chce mi się je zjeść, teraz również. :D Pozdrawiam cieplutko, radosnego dnia. :)))
OdpowiedzUsuńI have never heard of parmesan soup before...and it sounds (and looks) delicious! 😊😊
OdpowiedzUsuńI simply HAVE to try this!!
Thank you so much!
Hugs xxx
Sounds great, I love asparagus! Have a great day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szparagów ;)
OdpowiedzUsuńLove This - Have Added Mushrooms As Well - Sure Wish Snow Flakes Were Falling - Soup And Snow, Nothing Better - Have A Fabulous Weekend
OdpowiedzUsuńCheers
I love it and perfect for the asparagus season!
OdpowiedzUsuńI love the flavor of asparagus in soup. And parmesan is such a nice addition. This looks wonderful -- thanks.
OdpowiedzUsuńI have never had a soup like this before. Sounds so interesting. I bet I'd love it.
OdpowiedzUsuńoj dawno nie jadłam szparagów;)
OdpowiedzUsuńParmezan super podkręca smak szparagów!
OdpowiedzUsuńLooks goo. I like asparagus and soup!
OdpowiedzUsuńoja, nie jadłam nigdy ;)!
OdpowiedzUsuńostatnio u mnie królują szparagi, ale zupki jeszcze z nich nie robiłam. Wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńSzparagowej zupy jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńOh this looks fantastic. Thank you for sharing this!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam szparagi w każdej postaci, super przepis! Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;)
OdpowiedzUsuńThis is very pretty, and looks like spring!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę szparagową ;)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam tego warzywa, czas to zmienić! Zastanawiałam się właśnie do jakiego dania mogłabym je dodać. ;) Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńSounds delicious! :)
OdpowiedzUsuńHmmm, that might be a way to like asparagus!
OdpowiedzUsuńPysznie :) robię taką samą, tylko z mleczkiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńI love asparagus soup. Looking forward to asparagus being back in season here.
OdpowiedzUsuńI have never had asparagus soup, wow that does look good. Keep safe and enjoy your day, Diane
OdpowiedzUsuńNIe jadłam jeszcze nigdy zupy szparagowej ale wyglada obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSounds like a winner any time of the year! Thank you, Natalia!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy krem :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za szparagami, ale może w takiej wersji by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, prosty przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńNaogladalam sie pysznych zdjęć szparagów na Instagramie i kupiłam. Niestety stwierdzam, ze to nie moje warzywa
OdpowiedzUsuńNie lubie szparagów, ale zupy bym spróbowała ;d
OdpowiedzUsuńO tak, to jest coś co mi podejdzie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi i parmezan więc kombinacja idealna
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na pomysł, by zrobić zupę szparagową ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi i parmezan, to dla mnie kombinacja idealna, która łączy delikatny smak szparagów z wyrazistym aromatem parmezanu, tworząc niezwykle smakowite danie. Każdy kęs tej kombinacji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą chętnie się delektuję przy każdej okazji.
Mimo że nie lubię szparagów, zawsze jestem otwarta na spróbowanie zupy z ich dodatkiem - kto wie, może zmienię zdanie! Czasem różne metody przygotowania mogą zmienić moje preferencje kulinarne.
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za szparagami, z chęcią spróbowałabym zupy z ich dodatkiem, ponieważ może to być zupełnie inna i bardziej przyjemna dla mnie forma spożywania tego warzywa. Wydaje mi się, że w zupie mogą one zyskać inny smak i konsystencję, które mogą mi bardziej odpowiadać niż samodzielnie gotowane szparagi. Może to być ciekawa okazja do odkrycia nowego ulubionego dania, nawet jeśli dotychczas nie przepadało się za danym składnikiem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szparagi za ich delikatny smak i wyjątkową konsystencję, która jest idealna zarówno w sałatkach, jak i daniach głównych. Dodatkowo, szparagi są bogatym źródłem witamin i minerałów, co sprawia, że są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ich subtelny aromat i możliwość różnorodnego przygotowania sprawiają, że są one nieodłącznym elementem mojej kuchni, szczególnie w sezonie ich świeżości.
OdpowiedzUsuń