Bułki cebulowe |
Jeśli lubicie pieczywo pełnoziarniste, bułki z prażoną cebulą możecie upiec wykorzystując mąkę pszenną pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną pszenną. Zamiast pszennej świetnie sprawdzi się też orkiszowa.
Zwykłe bułki pszenne na drożdżach są pyszne, zwłaszcza te domowe - dzisiejsze bułeczki cebulowe to wariacja na ich temat. Świetnie komponują się z wędlinami, serami i innymi wytrawnymi dodatkami. Sprawdzą się też jako domowe bułki do hamburgerów. Smacznego:)
Łatwy przepis na pszenne bułki cebulowe, składniki:
na 10-12 bułek:2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
3 cebule lub 2 bardzo duże (drobno pokrojone i zeszklone do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu)
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
*szklanka = 250ml
Łatwy przepis na pszenne bułki cebulowe, przygotowanie:
W misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, cebulą i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Jeśli ciasto będzie się kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10 - 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Onion Rolls Recipe:
for 10-12 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
3 onions (or 2 very large), chopped finely and cooked in a small amount of oil, until soft
few tbsp of milk or cream
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, onion and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brush with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
Soft, aromatic and yummy...these buns are awesome, Natalia.
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam cebulowego pieczywa. Bułeczki z przyjemnością zrobię.
OdpowiedzUsuńThese sound very delicious!
OdpowiedzUsuńOmg, nigdy takich nie jadłam, a chcialabym
OdpowiedzUsuńPiekłam, są pyszne:-) Lubię też te z masłem czosnkowo-ziołowym na górze :-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńwspaniałe bułeczki!
OdpowiedzUsuńThey would be rather tasty with the onions as I do like onions.
OdpowiedzUsuńDelicious! Thank you for another wonderful recipe :)
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊 have a lovely day 😊
OdpowiedzUsuńThese looks so good! And soft!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńYummy I should try this.
OdpowiedzUsuńOh gosh, I could gobble these down.
OdpowiedzUsuńOj bardzo lubię takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńLove it so much
OdpowiedzUsuńOh so nice and good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Jakie fajne te bułeczki, zjadłabym takie. ;)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńMany years ago my father made onion rolls. I have not had them since. If flour and yeast appear in the shops again I will try and recreate the magic. Thank you.
Absolutly delicious, i have to try the receipe
OdpowiedzUsuńThey look so good. I have never eaten onion bread.
OdpowiedzUsuńDzień dobry jak się masz? Jestem Brazylijczykiem z Rio de Janeiro i szukam nowych obserwujących na mojego bloga. Z przyjemnością podążę za tobą. Nowi przyjaciele są również mile widziani, bez względu na odległość.
OdpowiedzUsuńhttps://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1
Wyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cebulę w każdej postaci
OdpowiedzUsuńBułek cebulowych chyba jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńCebulowych bułek chyba jeszcze nigdy nie jadłam, z ciekawości bym spróbowała 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Cebulowych nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmm! zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Super bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńGood morning thank you for visiting my blog, taking advantage and I started following your blog. I'm a follower 558. I would like to have the privilege of following you.
OdpowiedzUsuńTakiej bułce nie sposób się oprzeć :-) Super wyszły.
OdpowiedzUsuńWow, these look incredible!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
They look amazing. I can almost smell them :-D
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułki cebulowe!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję!
tzanetat.blogspot.com
muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś uwielbiam i cebulę i bułeczki :D
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają na bardzo lekkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńwhat delicious recipe Natalia, I love rolls !! sounds delicious !
OdpowiedzUsuńI've never eaten onion rolls! They seem to be delicious!
OdpowiedzUsuńI bet these are amazing with some herbed butter too!
OdpowiedzUsuńTo by zasmakowało mojemu mężowi
OdpowiedzUsuńJadłam podobne, ale osobiście jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńO! Coś dla mojego męża! Muszę mu zrobić niespodziankę i spróbować takie upiec :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam z przysmażoną bułą :)
OdpowiedzUsuńGdy pierwszy raz zrobiłam mąż się zakochał :) teraz muszę raz w tygodniu robić cała blachę, przepis super
OdpowiedzUsuńPyszne, domowe pieczywko :)
OdpowiedzUsuńWyglądają fajnie aczkolwiek strasznie ale to strasznie nienawidzę cebuli!
OdpowiedzUsuńSe ven muy bien :-)
OdpowiedzUsuń1 saludito
ojaaaa, aż chyba zrobię !
OdpowiedzUsuńI really like the sound of these yum yum. Stay safe Diane
OdpowiedzUsuńDelicious! Love these rolls and want to make them!
OdpowiedzUsuńComplimenti, molto invitanti questi panini!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie ale przepis nie dla mnie - nie lubię cebuli :)
OdpowiedzUsuńthese sound so good natalia! how delicious.
OdpowiedzUsuńCebuli nie lubię, ale domowe pieczywo jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cebulowe pieczywo, a cebularza znasz? z pieprzem i cebulką na środku a pieczywo w typie chałki
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś cebularze, takie właśnie a la drożdżówki na słono, na środku cebulka z serem☺ W formie chałki nie piekłam, brzmi super☺☺
UsuńTakich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń