Bułki do hot dogów |
Moje domowe bułki do hot dogów są w połowie pełnoziarniste, ale możecie użyć samej jasnej mąki pszennej. Sprawdzi się też jasna mąka orkiszowa (lub pół na pół z razową). Do upieczenia dzisiejszych drożdżowych bułeczek sprawdzą się drożdże suche lub świeże. Ciasto na bułki może też wyrastać przez noc w lodówce (jak ciasto na bułki nocne).
Przepis na mleczne bułki do hot dogów jest bardzo łatwy, poradzicie sobie z ich przygotowaniem, nawet jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowych bułeczek. Smacznego:)
Szukacie przepisów na domowe pieczywo? Polecam moje puszyste jak chmurka bułeczki japońskie:
Przepis na domowe bułki do hot dogów, składniki:
na 14 podłużnych bułeczek (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250ml):
2 łyżki cukru,
14 g suchych drożdży lub 50 g świeżych,
1/2 szklanki ciepłej wody,
2 szklanki ciepłego mleka,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki soli,
6 - 7 i 1/2 szklanki mąki (około 900 g; u mnie pół na pół jasna mąka pszenna z pełnoziarnistą),
mleko do posmarowania bułeczek
Przepis na domowe bułki do hot dogów, przygotowanie:
Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju (na początku dodać 6 szklanek mąki, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać więcej). Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając olej - ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 14 części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć na blaszkach, odstawić do podwojenia objętości na 40-45 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 200 C około 20 minut.
Przepis ze strony kingarthurbaking.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Hot Dog Buns Recipe:
2 tablespoons of sugar,
14 g of dry yeast or 50 g od fresh yeast,
1/2 cup of warm water,
2 cups of warm milk,
2 tablespoons of vegetable oil,
2 teaspoons salt,
6 to 7 1/2 cups all purpose flour (I've used half whole wheat and half white)
some milk to brush the buns before baking
Mix the yeast with warm milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides oil (use 6 cups of flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.
Divide into 14 parts and form oblong buns. Place on baking trays lined with baking paper and let them rise for additional 40 - 45 minutes. Brush with some milk. Bake in 200 C for about 20 minutes. Enjoy:)
Original recipe from this site.
Original recipe from this site.
Also see my Japanese Rolls Video Recipe above:)
They are so soft! Great for the bbq season :-))
OdpowiedzUsuńI like hot dog buns!
OdpowiedzUsuńWonderful! Have a great day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI don't eat hot dogs - but the buns look great.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułeczki, kiedyś mama mnie przezywała... Bułka...hahaha :D
OdpowiedzUsuńZe mnie marna kucharka, ale chcę to zmienić i myślę, że będę to zmieniać razem z Twoimi przepisami. :) Pozdrawiam bardzo serdecznie. :))))))
Często robię podobne :)
OdpowiedzUsuńWhat a great idea to make a recipe for.
OdpowiedzUsuńThey look delicious Have a good day Diane
OdpowiedzUsuńThanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńYou Continue To Amaze - Very Creative - Rather Tasty - Bake On My Girl - Bake On
OdpowiedzUsuńCheers
I like hot dog buns. Homemade one is even better.
OdpowiedzUsuńYour hot dog buns look great, Natalia! Thanks very much!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe hot-dogi :)
OdpowiedzUsuńSuch a perfect match!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Super, muszę zrobić jak nas najdzie na hot dogi :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie!Znowu coś dla mnie! Pieczemy chleb i zamierzam eksperymentować z różnego typu bułkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Jak już będę sama mieszkać to chętnie je zrobię B)
OdpowiedzUsuńThey look delicious Natalia.
OdpowiedzUsuńTaką bułą to się człowiek naje :D
OdpowiedzUsuńFun recipe! I've never made my own hot dog buns -- terrific idea. Thanks!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam hot-dogów :) Takie domowe z pewnością są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBrzmi genialnie! :) Mniaaaam!
OdpowiedzUsuńSuper, takie hot dogi z domowymi bułeczkami muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńThese hot dogs are so delicious!
OdpowiedzUsuńI have never tried making hot dog buns at home, but when I was younger and working in a wholesale bakery, I helped make millions of them!
OdpowiedzUsuńwww.thepulpitandthepen.com
I also used to make milk bread at home but never tried to make hot dog bread. Thanks for sharing all these recipes, very useful!
OdpowiedzUsuńThey look good and well done :-D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPowinnam spróbować sama zrobic takie coś:)
OdpowiedzUsuńidealnie wyszły!
OdpowiedzUsuńOh YUM! They look even better than the hot dog!!
OdpowiedzUsuńYour buns look nice and soft. I suppose they are suitable for hamburgers too, not only for hot dogs.
OdpowiedzUsuńThose look like a really healthy way to serve hot dogs, with fresh vegetables, etc.
OdpowiedzUsuńPerfect for summer.
OdpowiedzUsuńMm bułeczki wyglądają wybornie :)
OdpowiedzUsuńOttimi fatti in casa, complinmenti!
OdpowiedzUsuńNa wypasie :D
OdpowiedzUsuńTakie domowe buły to dopiero muszą smakować super :-)
OdpowiedzUsuńThey look delicious, perfect for this time of year and bbq's.
OdpowiedzUsuńProste a jakie genilane. Nie ma jak domowe hot-dogi :-)
OdpowiedzUsuńJakie fajne te bułeczki. Muszę kiedyś takie zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie :) nie pamiętam już kiedy jadłam hot-dogi :)
OdpowiedzUsuńWow these look delicious! I have never tried to make my own hot dog buns before, but I need to try as they're the perfect buns for almost any filling xo
OdpowiedzUsuńNiezly pomysł
OdpowiedzUsuńThe buns look great :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
I like that this has some whole grains in it. Looks good!
OdpowiedzUsuńTakim hot-dogiem bym nie pogardziła ;)
OdpowiedzUsuń