lipca 05, 2020

Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką / 'Ibiza' Cake

Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką przepis
Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką
Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką przepis

Ciasto Ibiza to pyszne, warstwowe ciasto z brzoskwiniami, galaretką i budyniem pomarańczowym na biszkopcie. Takie jogurtowe ciasto na zimno z herbatnikami jest lekkie i orzeźwiające, to świetny deser na lato.




Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta z brzoskwiniami i budyniem możecie upiec dzień wcześniej - mój jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Uda się nawet początkującym. Po upieczeniu można zrzucić biszkopt w blaszce na podłogę (z wysokości piekarnika), jak w biszkopcie rzucanym, ale nie jest to konieczne.

Do mojego owocowego ciasta z brzoskwiniami użyłam soku pomarańczowego, na którym ugotowałam budyń. Przełożyłam je herbatnikami, a następnie zalałam musem brzoskwiniowym z galaretką. 'Ibiza' to ciasto z brzoskwiniami z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć pysznych sezonowych, dojrzałych brzoskwiń.

Całość zwieńczyłam lekką masą jogurtową z jogurtu greckiego i żelatyny. Zamiast czekolady, na wierzch możecie położyć świeże owoce.

Jogurtowe ciasta biszkoptowe z galaretką to bardzo popularne letnie wypieki. Moje ciasto 'Ibiza' z budyniem pomarańczowym i musem brzoskwiniowym to kolejna propozycja na pyszny, letni deser do kawy czy herbaty. Polecam, smacznego:)


Przepis na ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu,

budyń:
750 ml soku pomarańczowego,
2 budynie waniliowe (po 40 g),

ok. 150 g herbatników,

na mus brzoskwiniowy z galaretką:
puszka brzoskwiń (850ml),
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe plus 500 ml wody

850 ml jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie,
3 łyżki żelatyny plus 1/3 szklanki wody,
cukier puder do smaku

kilka kostek czekolady do starcia na wierzch

Przepis na ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, przygotowanie:

Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem pomarańczowym.

Budynie ugotować na 750 ml soku. Gorący budyń pomarańczowy wylać na biszkopt. Na ciepłym budyniu ułożyć herbatniki.

Brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Galaretki przygotować, używając 500 ml wody. Wystudzone połączyć z musem brzoskwiniowym. Wylać na biszkopt, gdy całość zacznie lekko tężeć. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Jogurt opcjonalnie dosłodzić do smaku, dodać wanilię. Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kilkoma łyżkami posłodzonego jogurtu z wanilią (nie gotować, najbezpieczniej zrobić to w kąpieli wodnej). Stopniowo połączyć z pozostałym jogurtem (gdyby powstały grudki, można całość podgrzać - grudki znikną). Gdy całość zacznie lekko gęstnieć, wylać na galaretkę. Zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


'Ibiza' Cake Recipe

for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of orage juice for soaking the sponge cake

pudding layer:
750 ml of orange juice,
2 packages od vanilla pudding mix (1 package= 40 g, each package requires 500 ml of milk),

ok. 150 g of biscuits,

peach layer:
1 can of peaches (850ml),
2 packages of peach or orange jello (1 package=70g) plus 500 ml of water

yogurt layer:
850 ml of Greek yogurt,
a pinch of vanilla,optional,
3 tbsp of gelatine powder plus 1/3 cup of water,
some powdered sugar, to taste

few pieces of dark chocolare for grating

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely ans soak with some orange juice.

Prepare the pudding using 750 ml of orange juice. Pour the hot pudding on the sponge cake. Arrnge biscuits on top.

Blend peaches, until smooth. Prepare the jellos according to package instructions, but using just 500 ml of water. Combine with peaches. Set aside for a bit, until thickens. Pour the thickening mixture on top of the cake. Chill in the fridge, until sets completely.

Prepare yogurt layer: cover the gelatine with water and set aside, until swell. Sweeten Greek yogurt to taste and add some vanilla. Melt the gelatine with few tbsp of yogurt (do not boil, it's best to use double boiler). Gradually combine with remaining yogurt (if your mixture has some lumps, melt everything together and the lumps will dissapear). Set aside, until slightly thickens and pour over the pudding layer. Grate some chocolate on top. Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)

62 komentarze:

  1. Same smakowitości w tym jednym kawałku :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds very good, now I need to bake cake for this afternoon! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta, dobrze, że przepis w miarę prosty, może spróbuję zrobić 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. letnie, słoneczne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności w sam raz na letni podwieczorek choć po co czekać do podwieczorku?;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Now this does look yummy :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto wygląda wręcz obłędnie, mogłabym jeść <3
    Pozdrawiam, MAda
    https://maaddami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda jak z obrazka <3 Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Natalia, este pastel tiene muy buena pinta, para el café de la tarde.
    Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  11. that looks so delicious! I've never seen this kind of cake before, thanks for sharing! :)

    Hope you are having a nice weekend :) It's a bit windy and wintery here!

    Away From Blue

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda rewelacyjnie! Ibiza mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie zjadłabym takie ciasto :D Wygląda przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks incredibly beautiful and all the layers are so gorgeous. Well done, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Natalia that does look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności! Przekonałaś mnie uwagą,że to piękne, apetyczne ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu.Zapisuje przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładnie wygląda, super np. na imieniny :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda tak radośnie ) W sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh my goodness, this is gorgeous! It looks like it was made by a top pastry chef!

    OdpowiedzUsuń
  20. looks absolutely delicious !!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, a really fantastic cake, love it ❤.

    OdpowiedzUsuń
  22. Che spettacolo questo dolce, grazie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Hello Natalia,
    That's a lovely cake.
    That looks very tasty.

    Greetings, Marco

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks tasty, the perfect fancy desert for the summer.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm ale mam teraz ochotę na takie ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo wakacyjne ciasto, w sam raz na letni relaks :)

    OdpowiedzUsuń
  27. That looks good and it's so pretty.

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszności do delektowania się. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  29. A great summertime manage of flavors! Looks beautiful Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo lubię to ciasto, chociaż nigdy go nie piekłam. Natomiast nie wiedziałam, że można tak fajnie zrobić budyń, na pewno to wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciasto wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda bardzo smacznie. Takie ciacho do kawy pasuje idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Hi Natalie. I don't know why but every time I visit you i seem to make for the cakes and this one is gorgeous. I will have to get the stuff together and give it a go. Thanks for the recipe, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda mega i kalorycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks so delicious :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  36. Przepis godny spróbowania. Tyle smaków w jednym cieście :-).

    OdpowiedzUsuń
  37. That looks pretty with all the layers.

    OdpowiedzUsuń
  38. To ciacho jest przepyszne!! W weekend poszła cała blacha. Rodzinka zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Bardzo lubię brzoskwinie i ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy brzoskwinie blendujemy same czy razem z syropem z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  41. Pyszne! zamiast musu, z podanych proporcji zalałam galaretką bardzo drobno pokrojone brzoskwinie. Super wyglądało! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ☺ Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊

      Usuń
  42. A czy zamiast jogittu można dać bitą śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
  43. Czy brzoskwinie blendujemy razem z syropem ?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger