Ciasto Ibiza z brzoskwiniami, budyniem i galaretką |
Do mojego owocowego ciasta z brzoskwiniami użyłam soku pomarańczowego, na którym ugotowałam budyń. Przełożyłam je herbatnikami, a następnie zalałam musem brzoskwiniowym z galaretką. 'Ibiza' to ciasto z brzoskwiniami z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć pysznych sezonowych, dojrzałych brzoskwiń.
Całość zwieńczyłam lekką masą jogurtową z jogurtu greckiego i żelatyny. Zamiast czekolady, na wierzch możecie położyć świeże owoce.
Jogurtowe ciasta biszkoptowe z galaretką to bardzo popularne letnie wypieki. Moje ciasto 'Ibiza' z budyniem pomarańczowym i musem brzoskwiniowym to kolejna propozycja na pyszny, letni deser do kawy czy herbaty. Polecam, smacznego:)
Przepis na ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu,
budyń:
750 ml soku pomarańczowego,
2 budynie waniliowe (po 40 g),
ok. 150 g herbatników,
na mus brzoskwiniowy z galaretką:
puszka brzoskwiń (850ml),
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe plus 500 ml wody
850 ml jogurtu greckiego,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie,
3 łyżki żelatyny plus 1/3 szklanki wody,
cukier puder do smaku
kilka kostek czekolady do starcia na wierzch
Przepis na ciasto Ibiza z brzoskwiniami, galaretką i budyniem, przygotowanie:
Przygotować biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem pomarańczowym.Budynie ugotować na 750 ml soku. Gorący budyń pomarańczowy wylać na biszkopt. Na ciepłym budyniu ułożyć herbatniki.
Brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Galaretki przygotować, używając 500 ml wody. Wystudzone połączyć z musem brzoskwiniowym. Wylać na biszkopt, gdy całość zacznie lekko tężeć. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Jogurt opcjonalnie dosłodzić do smaku, dodać wanilię. Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kilkoma łyżkami posłodzonego jogurtu z wanilią (nie gotować, najbezpieczniej zrobić to w kąpieli wodnej). Stopniowo połączyć z pozostałym jogurtem (gdyby powstały grudki, można całość podgrzać - grudki znikną). Gdy całość zacznie lekko gęstnieć, wylać na galaretkę. Zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
'Ibiza' Cake Recipe
for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of orage juice for soaking the sponge cake
pudding layer:
750 ml of orange juice,
2 packages od vanilla pudding mix (1 package= 40 g, each package requires 500 ml of milk),
ok. 150 g of biscuits,
peach layer:
1 can of peaches (850ml),
2 packages of peach or orange jello (1 package=70g) plus 500 ml of water
yogurt layer:
850 ml of Greek yogurt,
a pinch of vanilla,optional,
3 tbsp of gelatine powder plus 1/3 cup of water,
some powdered sugar, to taste
few pieces of dark chocolare for grating
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely ans soak with some orange juice.
Prepare the pudding using 750 ml of orange juice. Pour the hot pudding on the sponge cake. Arrnge biscuits on top.
Blend peaches, until smooth. Prepare the jellos according to package instructions, but using just 500 ml of water. Combine with peaches. Set aside for a bit, until thickens. Pour the thickening mixture on top of the cake. Chill in the fridge, until sets completely.
Prepare yogurt layer: cover the gelatine with water and set aside, until swell. Sweeten Greek yogurt to taste and add some vanilla. Melt the gelatine with few tbsp of yogurt (do not boil, it's best to use double boiler). Gradually combine with remaining yogurt (if your mixture has some lumps, melt everything together and the lumps will dissapear). Set aside, until slightly thickens and pour over the pudding layer. Grate some chocolate on top. Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)
Same smakowitości w tym jednym kawałku :) Cudo!
OdpowiedzUsuńThis sounds very good, now I need to bake cake for this afternoon! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, dobrze, że przepis w miarę prosty, może spróbuję zrobić 😀
OdpowiedzUsuńletnie, słoneczne smaki!
OdpowiedzUsuńPyszności w sam raz na letni podwieczorek choć po co czekać do podwieczorku?;))
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe 😊
OdpowiedzUsuńNow this does look yummy :-D
OdpowiedzUsuńDecadent and delicious looking.
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wręcz obłędnie, mogłabym jeść <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, MAda
https://maaddami.blogspot.com/
Co za pyszności
OdpowiedzUsuńWygląda jak z obrazka <3 Cudo!
OdpowiedzUsuńNatalia, este pastel tiene muy buena pinta, para el café de la tarde.
OdpowiedzUsuńSaludos.
that looks so delicious! I've never seen this kind of cake before, thanks for sharing! :)
OdpowiedzUsuńHope you are having a nice weekend :) It's a bit windy and wintery here!
Away From Blue
wygląda rewelacyjnie! Ibiza mniaaam :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym takie ciasto :D Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
This looks incredibly beautiful and all the layers are so gorgeous. Well done, Natalia.
OdpowiedzUsuńNatalia that does look delicious.
OdpowiedzUsuńAle wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńLooks moist and delicious
OdpowiedzUsuńMmmmm ale pychotka ;P
OdpowiedzUsuńPyszności! Przekonałaś mnie uwagą,że to piękne, apetyczne ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu.Zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Bardzo ładnie wygląda, super np. na imieniny :).
OdpowiedzUsuńOh wow, this looks delicious! What a fantastic dessert.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wygląda tak radośnie ) W sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this is gorgeous! It looks like it was made by a top pastry chef!
OdpowiedzUsuńlooks absolutely delicious !!!
OdpowiedzUsuńLove it so much
OdpowiedzUsuńWow, a really fantastic cake, love it ❤.
OdpowiedzUsuńChe spettacolo questo dolce, grazie !!!!
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńHello Natalia,
OdpowiedzUsuńThat's a lovely cake.
That looks very tasty.
Greetings, Marco
Pyszne to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLooks tasty, the perfect fancy desert for the summer.
OdpowiedzUsuńŚlinotok :)
OdpowiedzUsuńMmm ale mam teraz ochotę na takie ciacho!
OdpowiedzUsuńBardzo wakacyjne ciasto, w sam raz na letni relaks :)
OdpowiedzUsuńzrobię na urodziny swoje:D
OdpowiedzUsuńThat looks good and it's so pretty.
OdpowiedzUsuńPyszności do delektowania się. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA great summertime manage of flavors! Looks beautiful Natalia!
OdpowiedzUsuńI adore cakes!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam brzoskwinie ❤
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, chociaż nigdy go nie piekłam. Natomiast nie wiedziałam, że można tak fajnie zrobić budyń, na pewno to wykorzystam.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.
Wygląda bardzo smacznie. Takie ciacho do kawy pasuje idealnie :-)
OdpowiedzUsuńHi Natalie. I don't know why but every time I visit you i seem to make for the cakes and this one is gorgeous. I will have to get the stuff together and give it a go. Thanks for the recipe, Angela xXx
OdpowiedzUsuńWygląda mega i kalorycznie ;)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Przepis godny spróbowania. Tyle smaków w jednym cieście :-).
OdpowiedzUsuńThat looks pretty with all the layers.
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest przepyszne!! W weekend poszła cała blacha. Rodzinka zachwycona! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brzoskwinie i ciasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy brzoskwinie blendujemy same czy razem z syropem z puszki?
OdpowiedzUsuńSame ☺
UsuńPyszne! zamiast musu, z podanych proporcji zalałam galaretką bardzo drobno pokrojone brzoskwinie. Super wyglądało! Polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało ☺ Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia 😊
UsuńA czy zamiast jogittu można dać bitą śmietanę?
OdpowiedzUsuńJasne, będzie jeszcze smaczniej :)
UsuńCzy brzoskwinie blendujemy razem z syropem ?
OdpowiedzUsuńBez syropu :)
Usuń