Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy |
Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy zawierają również mąkę orkiszową - jeśli wolicie, możecie zastąpić ją zwykłą mąką pszenną. Nie potrzebujecie do nich miksera, przygotujecie je w kilka chwil. Pamiętajcie, aby ciasta na muffinki nie mieszać za długo. Jest gotowe, gdy składniki się połączą.
Do babeczek z czekoladą dodajemy sporo jogurtu greckiego. To dzięki niemu muffiny są tak wilgotne i puszyste. Ilość cukru uzależnijcie od swoich preferencji. Zdarza się, że kiedy dodaję na wierzch czekoladę mleczną, nie słodzę ciasta wcale, wystarczy nam jej słodycz. Zdrowsze będą jednak muffinki z gorzką czekoladą i zamiennikami cukru.
Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy to dobry pomysł na deser. Posmakują również dzieciom. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie. Koniecznie wypróbujcie też wersji waniliowej z jagodami. Smacznego:)
Jeśli lubicie szybkie wypieki z czekoladą, polecam również moją ekspresową babkę z czekoladą i jabłkami:
Przepis na czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy, składniki:
3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej lub pszennej (używamy szklanki o pojemności 250ml),2 łyżki kakao,
szklanka mąki z ciecierzycy,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2-3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
opcjonalnie skórka starta z pomarańczy,
ok. 60-80 g posiekanej czekolady
Przepis na czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy, przygotowanie:
W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać czekoladę. Piec w 180 stopniach około 25 minut.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Chocolate Chickpea Flour Muffins Recipe:
1 cup of chickpea flour,
3/4 cup of spelt flour (light) or AP,
2 tbsp of cocoa,
1 cup of Greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1/2 - 3/4 cup of sugar (or use sugar alternatives to your likening)
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
approx. 60 - 80 g of chopped chocolate,
zest from 1 small orange or lemon, optional
Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, cocoa, zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Spoon the batter into prepared muffin pan (sprayed with oil or butter), add chocolate on top (do not overfill the muffin tins!). Bake for about 25 minutes. Enjoy:)
Also see my Quick Chocolate Chip Bundt Cake Video Recipe above:)
👍🏻
OdpowiedzUsuńHmm ciecierzyca i czekolada :D
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńThey sound good and I really like the 'lightness' of chickpea flour.
OdpowiedzUsuńHave a wonderful weekend.
They look and sound so inviting with the combo of flavours. Spelt and chickpea are both my favourites.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńMMM It's yummy))) Thanks for recipe dear!
OdpowiedzUsuńCudo :) I te foremki serduszka piękne!
OdpowiedzUsuńPure Love
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńKocham czekoladowe muffiny, ale przyznam, że takiej mąki z ciecierzycy nigdy nie używałam :)
OdpowiedzUsuńI must try thanks! I have some chickpea flour left.
OdpowiedzUsuńThey look so rich and chocolatey! You would never guess how healthy they are!
OdpowiedzUsuńSuper zwłaszcza serduszka <3
OdpowiedzUsuńYour muffin molds are so cute, Natalia!
OdpowiedzUsuńI haven't used chickpea flour yet, but these muffins look delicious. :)
OdpowiedzUsuńP&P style ♡ ☯ ☮ --- DIY --- fashion --- and more --- ☮ ☯ ♡
Very nice recipe!!!! A kiss
OdpowiedzUsuńTakiej mąki jeszcze noigdy nie jadłam ale muffiny wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis :) nigdy nie jadłam wypieków z ciecierzycy :P
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki i często piekę. O mące z ciecierzycy nawet nie słyszałam :-).
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńoh what delicious! 😋
OdpowiedzUsuńAż cieknie mi ślinka
OdpowiedzUsuńna widok muffinka ^_^.
They look very nice.
OdpowiedzUsuńmniam ale pysznosci! :D
OdpowiedzUsuńnice, happy weekend for all, salam from Indonesia, terlihat sangat menarik dan nikmat untuk dimakan
OdpowiedzUsuńThey look quite delicious and I like the different shapes. Have a good weekend, Diane
OdpowiedzUsuńOh wow. These look SO GOOD. I definitely would love to try them!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam muffinki. Co prawda mam swój szybki, sprawdzony przepis ale chętnie też spróbuję czegoś nowego. Mąki z ciecierzycy nigdy nie używałam ani nawet nie słyszałam ale skoro zdrowsze to może warto się przekonać :)
OdpowiedzUsuńThese sounds amazing :-D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńOh, I'd like to try these.
oh delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec muffinki, a moje dziewczynki tryskają radością, gdy przyrządzamy je razem. Z pewnością wypróbuję Twój przepis 😊!!!
OdpowiedzUsuńThose look really good.
OdpowiedzUsuńSounds delicious! I'm for anything with chocolate in it! :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczką czekoladowych muffinek, także trafiłaś z tym przepisem idealnie ;)
OdpowiedzUsuńMaki z ciecierzycy nigdy nie używałam
OdpowiedzUsuńI love the heart shapes!!
OdpowiedzUsuńI*ve never baked with chick pea flour, it sounds so good and healthy!!
Not sure if we can find it here in Japan, but recently I was surprised to find chickpea based whole grain spaghetti!! So will look out for it and try your muffins if I find it!! Blessings and Love from Japan!!♡
Musiałabym w końcu zrobić jakieś muffinki :) już dawno nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPycha... dziś kuchciwróżki je wyczarowały 😊!!!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, pozdrowienia ☺☺
Usuń