Jagodzianki zawijane |
Zobacz, jak w prosty sposób zawijać domowe jagodzianki na poniższym filmie:
Bułki z jagodami możecie przygotować ze wszystkimi rodzajami jagód - najlepsze będą świeże, ale jagodzianki z mrożonych jagód (rozmrożonych) i jagodzianki z jagodami ze słoika są równie smaczne. Należy jednak pamiętać o ich dokładnym odsączeniu. Jeśli nie macie dostępu do pysznych polskich jagód, może wykorzystać borówki amerykańskie.
Jak zawijać maślane jagodzianki? Ja robię to w ten sposób, że sklejam bułeczki jak pierogi, a później delikatnie roluję w dłoniach, nadając im podłużny kształt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uformować z nich okrągłe bułeczki - nieważny jest kształt, tylko smak:)
Prawdziwe, domowe jagodzianki to wspaniały polski klasyk, idealny na podwieczorek. Smakują najlepiej pierwszego dnia, są idealne ze szklanką mleka, ale pasują też do kawy i herbaty. Polecam, smacznego:)
Prosty przepis na domowe jagodzianki zawijane, składniki:
na 13 jagodzianek:
3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży,
2 łyżki cukru do zaczynu drożdżowego,
1/2 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej; można zastąpić mlekiem)
ok. 400 g jagód (najlepiej świeżych, ale smaczne są tez jagodzianki z jagodami mrożonymi, rozmrożonymi i odsączonymi lub z jagodami ze słoika),
kilka łyżek mleka do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem,
opcjonalnie odrobina masła do posmarowania jagodzianek po upieczeniu
kilka łyżeczek cukru pudru i kilka łyżek gorącej wody
Prosty przepis na domowe jagodzianki zawijane, przygotowanie:
Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 13 części, z każdej uformować bułeczkę. Spłaszczyć dłonią lub rozwałkować (najlepiej nie podsypywać mąką), nałożyć łyżkę jagód (lub troszkę więcej) i zlepić jak pieroga (uważać, ny na złączeniach nie znalazła się mąka - jagodzianki się nie skleją). Delikatnie zrolować w dłoniach tworząc podłużną bułeczkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), odstawić do podwojenia objętości na 40 minut. Posmarować mlekiem. Jagodzianki piec w 180 C około 20 minut. Cukier puder połączyć z gorącą wodą do konsystencji lukru, polać jagodzianki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Polish Blueberry Rolls Recipe:
for 13 rolls:
3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g dry yeast,
2 tbsp of sugar for the yeast,
1/2 cup of sugar,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1/2 cup of warm milk ,
1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)
approx. 400 g of Polish wild blueberries (or regular blueberries)
few tbsp of milk to brush the rolls before baking,
few tsp of powdered sugar and few tsp of hot water for the icing
Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups of flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.
Divide into 13 parts and form buns. Try not to use flour. Flat each bun in your hands or roll it out witha a rolling pin, creating a circle. Place a heaping tbsp of blueberries and fold the edges of the circle (do not add too much of fruit and make sure there is no flour on the edges). Gently roll it in your hands, creating longitudinal bun. Place on baking trays lined with baking paper and let them rise for additional 40 minutes. Brush with some milk. Bake in 180C for about 20 minutes. Mix some powdered sugar with hot water, creating and icing. Pour it over the buns. Enjoy:)
What a great idea of using blueberries as the filling! These sweet little buns look absolutely divine, Natalia.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno jagodzianek nie robiłam. I nie jadłam też dawno. A to taki smak z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńJak ja lubię jagodzianki! Mam ochotę zrobić według Twojej instrukcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Z taką szklanką zimnego mleka pycha :). Uwielbiam jagody :)
OdpowiedzUsuńPyszności i wszystko w temacie:)
OdpowiedzUsuńBez jagodzianek nie ma lata, uwielbiam !
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki! Dobrze, że moja mama dzisiaj je robi więc niedługo będę je jeść :D
OdpowiedzUsuńAch ślinka cieknie na sam widok!
OdpowiedzUsuńI never see blueberries here, maybe I should see if I can grow my own. Have a good day Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki ale nigdy ich nie robiłam. Trzeba to zmienić 😁
OdpowiedzUsuńOttima idea, devono essere deliziosi
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńBet they are delicious.
OdpowiedzUsuńThese blueberries Rolls look delicious.
OdpowiedzUsuńNaprawdę uwielbiam jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńlooks delecious!
OdpowiedzUsuńOh my gosh, do these look good. I bet they'd also be good with strawberry filling.
OdpowiedzUsuńW samą porę na sezon borówkowy, Natalia! Dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńJust in time for blueberry season, Natalia! Thank you so much:)
These sound delicious, I love blueberries! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWOW! Thank you very much for recipe!
OdpowiedzUsuńjak ja kocham jagodzianki!
OdpowiedzUsuńO widzisz, ja wczoraj miałem swój debiut z jagodziankami, a że owy debiut zakończył się sukcesem to na pewno jeszcze nie raz po nie sięgnę, a Twój przepis na przyszłość zapisuję ;) Pozdrawiam niedzielnie! ;)
OdpowiedzUsuńYum. And now I want blueberry rolls for breakfast.
OdpowiedzUsuńOh wow these look so delicious, I love anything blueberry so I know I'd really enjoy these xo
OdpowiedzUsuńYum! Three or four of these would be a great and indulgent dinner!
OdpowiedzUsuńKocham jagodzianki! To moje ukochane słodkie bułeczki ❤️
OdpowiedzUsuńThose look so good, and I LOVE blueberries.
OdpowiedzUsuńOh my, those look amazing!
OdpowiedzUsuńTasty rolls, Natalia!
OdpowiedzUsuńOh my goodness, these look so delicious.
OdpowiedzUsuńBlueberries are my favorites too.
Nice recipe Natalia!
Uwielbiam jagodzianki:)
OdpowiedzUsuńSarebbero perfette ora a colazione...
OdpowiedzUsuńJa jeszcze w tym roku nie robiłam ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne, idealnie wyrośnięte i pięknie wypieczone :)
OdpowiedzUsuńCudowne są :-) uwielbiam jagodzianki :-)
OdpowiedzUsuńTa przekąska wygląda bardzo smacznie. Roztopione jagody dodają pyszności podczas delektowania się nimi!
OdpowiedzUsuńWygladaja po prostu przepysznie xx
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńThey look really good :-D
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a dawno nie jadłam, teraz będą za mną chodzić :)
OdpowiedzUsuńI want some.
OdpowiedzUsuńDelicious! Thank you for sharing :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym z 5;D
OdpowiedzUsuńMy husband's grandmother was from Poland so he might have had something like these before. They look good to me.
OdpowiedzUsuńOh these look so tasty :)
OdpowiedzUsuńNow I am really hungry.
Thank you for sharing the recipe with us, definetly need to try it
take a look at my BLOG and my INSTAGRAM
Ojej, ale mam teraz na nie smaka! Nie zasnę! :D 🙈
OdpowiedzUsuńJagodzianki to hit sezonu letniego :-).
OdpowiedzUsuńThose blueberries inside looks inviting
OdpowiedzUsuńI just went blueberry picking. This would be an awesome recipe to use some of them in!
OdpowiedzUsuńThat looks really good!
OdpowiedzUsuńWhat A Brilliant Idea - And I Just Happen To Be Sitting On An Abundant Of Wild Blueberries - Also, Loved The CREAMY CHICKEN WITH HERBS Post Of Yours - Stay Strong
OdpowiedzUsuńCheers
These look so good. I have had blueberry pierogi- but never these treats. Thanks for sharing. :)
OdpowiedzUsuń~Jess
Moja mama jest wielką fanką jagodzianek :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Jagodzianki to smak mojego dzieciństwa, pamiętam jak razem z babcią co sobotę w sezonie je piekłyśmy. Piękne czasy. Te sklepowe tak nie smakują. Przepis na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńKasia blog
mmmm zjadłabym!
OdpowiedzUsuńOh wow so delicious
OdpowiedzUsuńxx
These look fabulous! I love anything with blueberries!
OdpowiedzUsuńPycha! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPycha. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńYum!
OdpowiedzUsuńThese look great and I do like blueberries.
All the best Jan
O matko! Kiedy ostatni raz jadłam jagodzianki :)
OdpowiedzUsuń