Naleśniki jaglane |
Naleśniki jaglane z mąki jaglanej udadzą się perfekcyjnie pod dwoma warunkami: użyjecie dobrej jakości mąki jaglanej i nieprzywierającej, solidnej patelni. Wiele osób skarży się, że wypieki, naleśniki czy placki z mąki jaglanej wychodzą gorzkie. Jeśli tak się dzieje, to po prostu wina zepsutej mąki - ta jaglana niestety dość szybko się psuje. Naleśniki jaglane przygotowane z dobrej mąki zawsze wychodzą smaczne i nigdy nie są gorzkie.
Nasze bezglutenowe naleśniki są cieniuteńkie, bardzo delikatne, wręcz koronkowe w strukturze, dlatego tak ważne, by były smażone na dobrej patelni - wtedy nie mają prawa się rozpaść, rozerwać czy przykleić. Uwaga: ciasto na naleśniki jest bardzo rzadkie, prawie jak woda!
Naleśniki jaglane są dość neutralne i delikatne w smaku, dlatego pasują do słodkich i wytrawnych dodatków. Możecie podać je z dżemem, śmietaną, owocami lub kremem czekoladowym na deser albo z mięsem, warzywami i ulubionym sosem na obiad. Ja lubię traktować je jak zdrowszą wersję wrapów z tortilli (na zdjęciu mój gyros ze schabu z warzywami i sosem czosnkowym). Naprawdę polecam, smacznego:)
Na zdrowy obiad polecam również mój gulasz z kurczaka w wersji fit:
Przepis na naleśniki jaglane, składniki:
na 6 naleśników smażonych na patelni o średnicy 26 cm:115 g mąki jaglanej
szczypta soli,
2 jajka
300 ml mleka
30 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
Przepis na naleśniki jaglane, przygotowanie:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, by nie było grudek. Odstawić na 30 minut (można odstawić nawet na kilka godzin lub na noc do lodówki). Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać chochlę bardzo rzadkiego ciasta - naleśniki mają być cienkie, mogą pojawić się w nich maleńkie dziurki (jeśli ciasto jest za gęste, należy rozcieńczyć je wodą.. Smażyć do zarumienia, przewrócić na drugą stronę. Podawać z ulubionymi dodatkami.Przepis ze strony kwestiasmaku.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku
Millet Flour Crepes Recipe:
for 6 crepes:
115 g of millet flour,
a pinch of salt,
2 eggs,
300 ml of milk,
30 g of melted butter or oil
Whisk all the ingredients, making sure there are no lumps. Set aside for 30 minutes (or for refrigerate few hours). Heat a good quality non stick pan (26cm), add a ladle of batter and cook, until lightly golden on both sides - the batter should be very runny, almost like water and the crepes are thin. Serve with sweet or savoury additions (jam, nutella, fruit, whipped cream or meat, vegetable and sauce.
See the original recipe here.
Z jaglanej chyba nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńSo yummy! They are great to wrap up some chicken gyros :-)
OdpowiedzUsuńfajne, takich jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuńDelicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThis is a lovely recipe. Thank you for sharing it :)
OdpowiedzUsuńChe bella idea con la farina di miglio! baci
OdpowiedzUsuńSuper, pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników :)
OdpowiedzUsuńczad! nigdy nie jadłam jaglanych naleśników ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis i wskazówki. Ja bardzo chętnie zjem takie naleśniki i bratu tez powiem o tym przepisie, bo mu się spodoba. :) Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia. :)))
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pyszne naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńLooks good
OdpowiedzUsuńNaleśniki bardzo lubię.Tej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNaleśniki to moja miłość :)
OdpowiedzUsuńTakiego gyrosa z naleśnikiem jaglanym z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńYummy, yummy! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńNeat recipe -- I've never made crepes from millet flour. Like the idea. Thanks!
OdpowiedzUsuńOh, such a fantastic idea for today's dinner!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Jaglanych naleśników jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam naleśniki w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńI love crepes! Thanks for sharing:)
OdpowiedzUsuńI love crepes! Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI have to try <3
OdpowiedzUsuńale przepysznie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie. Jestem fanka wszelkich naleśników ale jaglanych jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam z jaglanej naleśników. Spróbuję chętnie.
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSpróbuje ;)
OdpowiedzUsuńNaleśników w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
I've not used millet flour, which I understand is gluten free, but this looks a nice recipe and lovely salad.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
They look delectable. Savoury for me I think.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować 🙂
OdpowiedzUsuńThey look so airy and light! YUM!
OdpowiedzUsuńI'm a great fan of these thin pancakes, mainly because of their filling versatility.They can be served , as you say, with both sweet and savoury fillings.
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńWOW! I like pancakes!
OdpowiedzUsuńI've never used millet flour Angie, I know that now I will probably see it on the supermarket shelves. Does it give a particular kind of flavour? The crepe and filing looks delicious.
OdpowiedzUsuńSo tempted to try making these millet flour crepe to make yummy wraps.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam naleśników z maki jaglanej, muszę koniecznie je zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
super fajna zdrowa naleśnikowa opcja :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńwyglądają wybornie :)
OdpowiedzUsuńI have never used millet flour before but the pancakes certainly look delicious.
OdpowiedzUsuńThey look good :-)
OdpowiedzUsuńI have never heard of millet flour, interesting. Stay safe and keep well, Diane
OdpowiedzUsuńYou can do about anything with crepes, can't you?
OdpowiedzUsuńSpecem od naleśników jest mój maz
OdpowiedzUsuńlubię naleśniki więc i te na pewno są smaczne.
OdpowiedzUsuńYour crepes looks so tasty and healthy. I've never cooked with millet flour before.
OdpowiedzUsuńI love crepes with Nutella ! 😊
OdpowiedzUsuńBuonissime, farcite in tanti modi diversi!
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa dla klasycznych wrapów. :) Przygotuję dzisiaj na obiad!
OdpowiedzUsuńBeautiful.
OdpowiedzUsuńThese sound great!
OdpowiedzUsuńMam mąkę jaglaną, więc chętnie takie przygotuję :)
OdpowiedzUsuńAkurat mam ochotę na naleśniki, ale na wieczór chyba sobie odpuszczę ;) Niemniej te jaglane wyglądają kusząco :D
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z mąką jaglaną, wyglądają nieźle :D
OdpowiedzUsuńwoow. Its look great.
OdpowiedzUsuńAż nabrałąm ochoty na naleśniki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno oddam się pokusie i wykonam te naleśniki. Dziekuję :)
OdpowiedzUsuń